Eindejaarslijstjes: De beste sprinter van 2021

Eindejaarslijstjes: De beste sprinter van 2021

foto: Cor Vos

vrijdag 10 december 2021 om 20:00
Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2021? Elke werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de beste sprinter van 2021.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Wil je de tussenstand of uitslag van de Eindejaarslijstjes-poll bekijken? Check dan elke dag de Instagram Stories van @WielerFlits!


flag-be Wout van Aert

Tot aan de Tour de France was Wout van Aert nog niet buiten de top-13 van een koers geëindigd. Met meerdere (semi)klassiekers en Tirreno-Adriatico op dat moment al achter de rug geeft dit een perfect beeld van de veelzijdigheid van oersterke renner van Jumbo-Visma. Naast zijn ijzersterke tijdrit en zijn lange adem bergop staat Van Aert ook zijn mannetje in de sprint. Wat heet: in Tirreno-Adriatico vloerde hij gerenommeerde namen als Ewan en Gaviria in de sprint. Na nog drie podiumplaatsen en winst in de tijdrit aan het einde van de ronde, ging Van Aert er ook nog met het puntenklassement vandoor. Een bijna perfecte start van zijn seizoen op de weg. Zijn seizoen vervolgde zich nog even in Italië met Milaan-San Remo. In dit monument zag hij landgenoot Jasper Stuyven knap naar de winst rijden en werd hij zelf derde.

Tijdens de klassiekers, het eigenlijke specialisme van Van Aert, wist de renner van Jumbo-Visma het in de sprint af te maken in Gent-Wevelgem. In de straten van Wevelgem klopte hij Nizzolo en Trentin. In de aanloop naar de Tour de France pakte Van Aert ook nog niet-sprintzeges mee in de Amstel Gold Race en het BK op de weg. In de Tour de France werd eens te meer de enorme veelzijdigheid van Van Aert duidelijk. Met het uitvallen van kopman Roglic ontstond er wat meer vrijheid voor de overige renners van de geel-zwarte brigade. Deze ruimte werd maar al te graag aangegrepen door WVA. Met winst in een bergetappe en in een tijdrit kon de Tour van Van Aert eigenlijk al niet meer stuk toen de slotrit naar de Champs-Élysées op de agenda stond. Hier voltooide Van Aert zijn bizarre hattrick aan ritzeges door Philipsen en Cavendish voor te blijven in de sprint.

Geen maat op Van Aert in het slotweekend van de Tour – foto: Cor Vos

Na de zeer succesvolle Tour ging Van Aert direct door naar de Olympische Spelen, waar hij een medaille pakte in de wegrit, voordat hij wat rust inbouwde. In september pakte hij het koersen, met oog op het WK in eigen land en de uitgestelde Parijs-Roubaix, weer op met de Tour of Britain. Ook hier etaleerde Van Aert zijn enorme klasse door maar liefst vier ritten en het eindklassement op zijn naam te zetten. Twee van deze zeges kunnen beschouwd worden als sprintzeges. Van Aert sloot zijn seizoen af met een medaille op het WK tijdrijden en een zevende plaats in Parijs-Roubaix. Aan het einde van het jaar deelt Van Aert de titel van de meeste seizoenszeges met Tadej Pogačar en Primož Roglič, maar liefst dertien stuks.

Beste sprintresultaten
flag-fr flag-nr1 1x ritzege Tour de France
flag-it flag-nr1 1x ritzege Tirreno-Adriatico
flag-be flag-nr1 Gent-Wevelgem
flag-gb flag-nr1 2x ritzege Tour of Britain
flag-it flag-nr3 3e Milaan-San Remo


flag-gb Mark Cavendish

Wie aan het begin van 2021 gezegd had dat Mark Cavendish een van de gegadigden voor sprinter van het jaar 2021 zou zijn, had menig wielerkenner je voor gek verklaard. Toch heeft de Manx Missile zich in 2021 weer van zijn beste kant laten zien met maar liefst tien sprintzeges.

Patrick Lefevere had voor Cav een minder zwaar programma ingepland zodat de Brit weer vertrouwen op kon doen in kleinere koersen. In zijn derde koers namens Deceuninck-Quick-Step was hij er al dicht bij, ware het niet dat Tim Merlier hem voor bleef. Uiteindelijk was het de Ronde van Turkije waar Cavendish echt los kwam met vier ritzeges.

De Manx Missile is terug! – foto: Cor Vos

De kers op de taart voor Cavendish kwam toen Sam Bennett niet mee kon naar de Tour en PatLef de Brit als vervanger meenam. In de derde etappe miste Cav de slag, maar in de vierde rit was het raak. Hierna volgden nog zeges in Châteauroux, Valence en Carcassonne. Met deze laatste zege evenaarde hij het record van 34 ritzeges in de Tour de France van Eddy Merckx. Uiteindelijk kwam Cavendish na de zege in de Sparkassen Münsterland Giro op tien zeges.

Beste sprintresultaten
flag-fr flag-nr1 4x ritzege + groene trui Tour de France
flag-tr flag-nr1 4x ritzege Ronde van Turkije
flag-be flag-nr1 Ritzege Baloise Belgium Tour
flag-de flag-nr1 Sparkassen Münsterland Giro


flag-au Caleb Ewan

Voorafgaand aan het seizoen waren zijn doelen vrij duidelijk: Caleb Ewan wilde in alle drie de grote rondes een ritzege meepakken. Met een etappezege in de UAE Tour en een tweede plaats in Milaan-San Remo was zijn voorbereiding op de Giro d’Italia in elk geval prima te noemen. Ook de Ronde van Italië was een succes voor de Australiër. In de eerste week pakte hij direct twee ritzeges en was hij leider in het puntenklassement. In de achtste etappe stapte hij echter met kniepijn uit de Italiaanse ronde.

De ambities van Ewan konden na de derde rit van de Tour al de vrieskast in – foto: Cor Vos

De rappe renner van Lotto Soudal kende een goede generale repetitie in de Baloise Belgium Tour met twee ritzeges en het puntenklassement achter zijn naam. In de Tour de France, de volgende grote ronde, ging het echter mis voor Ewan. Al bij de eerste sprintkans in de derde etappe smakte de Australiër tegen het asfalt in volle finale. Bij deze val bleek hij na afloop van de rit zijn sleutelbeen te hebben gebroken. In alle drie de grote rondes een ritzege pakken, ging hem in 2021 niet meer worden.

Na bijna twee maanden zonder koers hervatte Ewan zijn seizoen in de Druivenkoers in Overijse, maar reed deze vervolgens niet uit. Hierna won hij nog wel een rit in de Benelux Tour, maar een deelname aan de Vuelta zou niet meer volgen. Zo bleef de ambitieuze Ewan steken op twee etappezeges in de Giro en zes overwinningen in totaal.

Beste sprintresultaten
flag-it flag-nr1 2x ritzege Giro d’Italia
flag-ae flag-nr1 1x ritzege UAE Tour
flag-be flag-nr1 2x ritzege + puntenklassement Baloise Belgium Tour
flag-be flag-nr1 1x ritzege Benelux Tour
flag-it flag-nr2 2e Milaan-San Remo


flag-nl Fabio Jakobsen

Het jaar 2021 stond voor Fabio Jakobsen in het teken van weer op niveau komen na zijn verschrikkelijke crash in de Ronde van Polen van 2020. Teammanager Patrick Lefevere had aangegeven voorzichtig op te bouwen met Jakobsen. Halverwege april maakte hij in de Ronde van Turkije na ruim acht maanden zijn rentree. De meeste ogen waren die ronde gericht op veelwinnaar Cavendish, maar Jakobsen verrichtte bij zijn terugkeer veel werk voor zijn ploeg en reed bovendien de koers uit.

Hierna volgden nog meer wedstrijdkilometers in de Volta ao Algarve, het Criterium du Dauphiné en het NK op de weg. Vervolgens stond de Ronde van Wallonië op het programma. In deze Belgische meerdaagse lukte het in de eerste etappe nog niet voor Jakobsen, maar zijn eerste top-20 notering was direct de zege in de tweede rit. Bijna een jaar na zijn enorme smak klopte hij Fernando Gaviria in Zolder om zo zijn eerste seizoenszege te pakken. Later in de ronde pakte hij ook nog de slotetappe mee en werd hij tweede in het puntenklassement.

foto: Cor Vos

Het ultieme toppunt moest voor Jakobsen toen nog komen: de Vuelta a España. In zijn enige grote ronde van 2021 pakte de Nederlander niet een, niet twee, maar wel liefst drie zeges. Tel hierbij nog twee tweede plaatsen op en we kunnen stellen dat de renner van Deceuninck-Quick Step helemaal terug is. Vanzelfsprekend ging Jakobsen ook aan de haal met het puntenklassement. Na de Vuelta trok hij zijn hoogvorm nog door met zeges in de Gooikse Pijl en de Eurométropole Tour.

Beste sprintresultaten
flag-es flag-nr1 3x ritzege + puntenklassement Vuelta a España
flag-be flag-nr1 2x ritzege Ronde van Wallonië
flag-be flag-nr1 Gooikse Pijl
flag-be flag-nr1 Eurométropole Tour


flag-be Tim Merlier

Door de winst van Alpecin-Fenix in de ProContinentale ranking was de ploeg van Tim Merlier voor 2021 automatisch welkom in elke WT-koers naar keuze. Voor Merlier en co de ultieme kans om deel te nemen aan grote rondes. De eerste grote ronde op de agenda van Merlier was de Giro d’Italia. De aanloop van Merlier hier naartoe was vooral in eendaagse koersen goed te noemen. Zo ging hij met de winst aan de haal in Le Samyn, GP Jean-Pierre Monseré en de Bredene Koksijde Classic. Hierna volgde een uitstapje richting Tirreno-Adriatico, maar hier was het vooral teamgenoot Mathieu van der Poel die de show stal. Na een sterke derde plek in Dwars door Vlaanderen was het tijd voor de eerste grote ronde van Merlier.

De droomzege van Merlier in de Tour de France – foto: Cor Vos

De Giro had bijna niet beter kunnen starten voor Merlier. Al bij de eerste sprintkans was het raak. In etappe twee klopte hij Giacomo Nizzolo en Elia Viviani en greep hij naast de ritzege ook de Maglia Ciclamino. Na nog een derde plek in etappe 7, stapte de sprinter van Alpecin-Fenix niet meer op na de eerste rustdag. Hiermee begon direct de aanloop van de Belg richting zijn tweede grote afspraak: de Tour de France. Net als richting de Giro wist Merlier ook in aanloop naar de Tour goed te presteren op eigen bodem. Met de winst in de Ronde van Limburg, de Elfstedenronde, een tweede plaats in de slotrit van de Baloise Belgium Tour en een zesde plaats op het BK was Merlier klaar voor La Grande Boucle.

Waar voor vele ploegen de derde rit in de Tour de France er vanwege de zware valpartij een was om snel te vergeten, zal Merlier deze om een andere reden nooit meer vergeten. Met een lead-out van onder andere geletruidrager Van der Poel wist Merlier bij, wederom, de eerste kans direct de zegeruikers te grijpen. In de sprint bleef hij teamgenoot Jasper Philipsen en Nacer Bouhanni voor en kon de Tour voor Merlier al niet meer stuk. Na nog een zevende plaats in Châteauroux reed Merlier ook zijn tweede grote ronde niet uit. Wat volgde was nog een najaarsblok waarin hij nog twee ritten in de Benelux Tour wist te winnen en nog wat podiumplaatsen in kleinere koersen vergaarde. Een geslaagd jaar voor Merlier, met maar liefst negen zeges en ook nog eens zes podiumplaatsen.

Beste sprintresultaten
flag-it flag-nr1 Ritzege Giro d’Italia
flag-fr flag-nr1 Ritzege Tour de France
flag-be flag-nr1 Bredene Koksijde Classic
flag-be flag-nr1 2x ritzege Benelux Tour
flag-be flag-nr3 Dwars door Vlaanderen


flag-be Jasper Philipsen

Jasper Philipsen koos er eind 2020 voor om in 2021 de stap naar Alpecin-Fenix te maken. Op het eerste oog een stap terug vanaf miljoenenformatie UAE Emirates, maar met de garantie dat de ploeg van de gebroeders Roodhooft in elke WT-koers mag starten, maakt het in de praktijk weinig verschil. Het seizoen van de sprinter en klassiekerrenner ging wat moeizaam van start. De UAE Tour reed hij niet uit en in het openingsweekend kwam hij ook niet uit de verf. In Parijs-Nice kwam het er met een vierde, negende en elfde plaats langzaam wat meer uit, maar het was tot april voordat de Belg zijn eerste seizoenszege kon noteren. Na een indrukwekkende tweede plaats in Brugge-De Panne schreef Philipsen de Scheldeprijs op zijn naam.

Philipsen won wel in de Vuelta – foto: Cor Vos

Na de Scheldeprijs trok Philipsen naar de Ronde van Turkije. In eerste instantie leek de Belg de grote favoriet in de sprintetappes, ware het niet dat Cavendish zichzelf opnieuw ontdekte aan de Bosporus. Toch wist Philipsen aan het einde van de ronde nog twee ritzeges en bovendien het puntenklassement binnen te slepen. Na een ietwat teleurstellende Baloise Belgium Tour volgde de Tour de France, waar Philipsen samen met Merlier en Van der Poel het kopmanschap deelde. Met maar liefst zes podiumplaatsen reed Philipsen een enorm sterke Tour, maar er waren toch elke keer net die een of twee renners sterker dan de sprinter van Alpecin-Fenix. Ondanks dat hij ongetwijfeld trots was op zijn prestaties, telt voor een sprinter vaak alleen de winst.

In de Vuelta, krap een maand na de Tour, ging Philipsen dan ook op jacht naar die felbegeerde ritzege in een grote ronde. Geheel in traditie met het jaar van Alpecin-Fenix tot dusver, was het bij de eerste sprintkans direct raak. Na 2x Tim Merlier was het nu Philipsen die direct de ritzege namens Alpecin-Fenix veiligstelde. Met nog een ritzege in de vijfde etappe en een podiumplek in de achtste rit ging Philipsen niet meer van start in de elfde rit vanwege lichte koorts. Toen hij hier eenmaal weer van opgeknapt was zette hij een enorm sterke reeks neer met opeenvolgende zeges in het Kampioenschap van Vlaanderen, Eschborn-Frankfurt, de GP de Denain en de Classique Paris-Chauny. Met 21 podiumplaatsen, waarvan negen op de hoogste trede, kan hij spreken van een zeer geslaagd debuutseizoen voor Alpecin-Fenix.

Beste sprintresultaten
flag-es flag-nr1 2x ritzege Vuelta a España
flag-de flag-nr1 Eschborn-Frankfurt
flag-be flag-nr1 Scheldeprijs
flag-fr flag-nr2flag-nr3 3x 2e en 3x 3e rit Tour de France
flag-tr flag-nr1 2x ritzege + puntenklassement Ronde van Turkije


Stem hier op jouw favoriet!

Dit artikel delen:

27 Reacties

JensVdB 10 december 2021 om 07:19

Ewan is gewoon de beste sprinters

0
Peetvader 10 december 2021 om 09:38

Akkoord, maar niet volgens de resultaten in 2021 uiteraard (waar deze poll om gaat).

0
Landeirovic 10 december 2021 om 07:34

Niemand stak er bovenuit. Maar puur op sprint zou ik Ewan zeggen. Philipsen was ook wel een heel jaar op enorm goed niveau.

0
Romāns Vainšteins 10 december 2021 om 07:53

Dit jaar geef ik hem dan gewoon weer eens aan Cav met zijn weergaloze piekmoment in de tour en een groene trui aan de muur. Ook omdat de rest een beetje alle kanten op gaat zonder dat er een heerscher aan te duiden valt.

0
Geel Zwarte Bril 10 december 2021 om 08:09

Cav had 0 tegenstand in de tour. HIj verliest zelfs van Wout die geen sprinter is.

0
Peetvader 10 december 2021 om 09:39

Zucht…

Welke sprinter heeft er dit jaar dan wel gewonnen met veel tegenstand?

0
Romāns Vainšteins 10 december 2021 om 10:02

Degenen die de start niet halen tellen niet mee, zij die overblijven is de tegenstand.

Zo’n redenatie volgend kun je bij om het even welk poppetjes er wel een fictieve bijbedenken die harder, better, faster, stronger is/was/zou zijn om dan vervolgens een beetje hautain te gaan lopen nuilen achteraf van jamaarjamaar.

Cav heeft eerst vakkundig zijn selectie verkregen door er te zijn toen Bennett ineens helemaal het spoor kwijt was. Vervolgens het team voor zich gewonnen en tenslotte 4 x gewonnen, Eddy de eeuwige bijgehaald en groen in de koffer gepakt. Afgemeten winnaar.

0
platteprijs 10 december 2021 om 07:58

Het was idd niet het jaar van de sprinters. Het merendeel van de A-sprinters gaf een deel of zelfs het gehele jaar niet thuis. Om verschillende redenen. Ik denk dat van dit lijstje Ewan en Merlier de beste sprinters zijn. Quick-step is de beste sprintploeg en vooral daaraan dankt Cavendish zijn Tour-overwinningen.

0
Geel Zwarte Bril 10 december 2021 om 08:09

Het is al erg zat dat Wout in dit lijstje staat, de rest zijn allemaal pure sprinters.

Maar daarom ook op wout gestemd.

0
Sjonge Jonge 10 december 2021 om 14:46

Ik denk dat de reden dat je op Wout hebt gestemd vooral ook in je naam gezicht moet worden

0
Barry Batsbak 10 december 2021 om 09:08

Eigenlijk wil ik de voorkeur aan Morkov geven. Elke redelijke sprinter wordt met zo’n leadout vanzelf topscorer. Hij doet het werk en een ander mag de bloemen in ontvangst nemen.

0
Michelangelo 10 december 2021 om 09:55

Ik heb onlangs bij de beste wielrenner van het jaar ook al een lans gebroken voor Morkov (ja, de turtle die een lans breekt voor een renner van Patje). Komt in geen enkel lijstje voor, maar is verreweg de beste in zijn vak.

Ik ben het dus volledig met je eens Barry!

0
Panache 10 december 2021 om 09:58

Ik vermoed dat er nog wel een topic komt voor de beste lead-out man.

0
Michelangelo 10 december 2021 om 09:12

Lijstje van de armoede als je het mij vraagt. Waar voorgaande jaren echt wat te kiezen viel, is het nu eigenlijk wie het minst slecht gepresteerd heeft.

Beste sprinters: Ewan en Merlier (met een lichte voorsprong voor Ewan): maar om verschillende redenen niet het maximale uit dit jaar gehaald

Meest succesvolle sprinter: Cavendish: als je op je ouwe dag na wanprestaties bij Qhubeka nog 4 tourritten en groen kunt winnen, dan ben je zeer succesvol. Waarbij ik meteen wil aantekenen dat 90% de verdienste is van Morkov, die echt onovertroffen is in zijn vak.

Grootste stap gezet: Philipsen. Die heeft aansluiting gevonden met de subtopsprinters, enkel de allerlaatste stap ontbreekt nog.

Hopelijk volgend jaar weer echt wat te kiezen, met een goede Demare, Viviani, Groenewegen, Gaviria etc….

0
FDJ 10 december 2021 om 09:20

Wout is een allrounder, maar toch ook gewoon een fantastische sprinter. In zijn eerste winst in een touretappe 2019 verslaat Hij Viviani en Ewan bijvoorbeeld. Hij kan alleen veel meer dan alleen sprinten, maar rijdt een beter seizoen dan bv Ewan. Dus keuze op Van Aert.

0
DrJ 10 december 2021 om 09:36

Eigenlijk bizar ….een eindejaarslijstje van beste sprinter zonder: Gaviria, Viviani, Ackermann, Groenewegen, Bennett, Demare.

0
Covadonga 10 december 2021 om 20:48

Dat is idd heel opvallend. Ik zou voor Ewan gaan.

0
Panache 10 december 2021 om 09:55

Fabio Jakobsen, zonder twijfel. Zijn doelstellingen dit seizoen waren herstellen, koersen uitrijden, weer eens mee proberen te sprinten en als zijn niveau het zou toelaten de Vuelta rijden. Hij heeft de verwachtingen ver overtroffen en liet einde jaar een niveau zien dat niet onder lijkt te doen voor de succesvolste sprinter van het jaar Mark Cavendish. Het is dan ook niet voor niets dat Jakobsen volgend jaar als sprintkopman in de Tour de France aangekondigd is door Lefevere, dat doe je alleen als je intern ziet dat Jakobsen een hoger niveau aantikt. Daarom in mijn optiek beste sprinter 2021 Jakobsen, succesvolste sprinter Cavendish.

0
Limal 10 december 2021 om 18:31

Youri zal blij zijn om te zien dat ook jij de gestelde doelen meeneemt in de eindafrekening ;-p

Objectief bekeken is Cavendisch dit jaar gewoon de beste sprinter – 4x tourrit + groen, daar kan de concurrentie niet aan tippen. Volgend jaar kan dat best Jakobsen of terug Ewan, Bennett, Groenewegen of zelfs Merlier zijn, maar dat zien we dan wel.

0
Massimo Bataille 10 december 2021 om 11:31

Idd een moeilijke keuze, want niemand stak er echt bovenuit dit jaar

Ewan en Merlier mogelijks de snelste, maar Ewan stak er niet bovenuit in de Giro en dan zware val in TdF.
Merlier ritje in de Giro en TdF, maar toch ook vele zeges in ‘kleinere’ wedstrijden.
Cav reed een fantastische TdF
Phlipsen en Van Aert beiden te veel ereplaatsen en te weinig zeges in de echt massasprints.

Eigenlijk was Bennett terug de beste sprinter tot aan zijn blessure. Heeft in 24 koersdagen 7 zeges behaalt. En eigenlijk van zijn 10 sprints er dus 7 gewonnen.
Dus voor mij Bennett of toch de Cav

0
tempodoeloe 10 december 2021 om 11:37

Volledig met Panache eens. Was een zeer matig jaar als het om sprinters gaat. Fabio heeft een sprint gereden van 20.000 km om op niveau terug te komen. De anderen een paar keer 200 meter.

0
Brabander 10 december 2021 om 12:06

Toch maar voor Philipsen gegaan. Ik weet dat-ie hier niet populair is en vaak schromelijk onderschat werd/wordt, maar heeft toch over het hele seizoen gezien de beste resultaten kunnen overleggen. De opmerkingen zoals ‘geen tegenstand’ en ‘intrinsiek niet de snelste’ kennen we onderhand wel. Philipsen levert en kan ook nog wel wat meer dan een Cavendish, Ewan of Merlier

0
Romāns Vainšteins 10 december 2021 om 12:58

Vergeet de snelste sprint niet hè. Niet zelden gereden door iemand die van plek 33 nog fraai naar 7 opschuift.

0
Alfons Haavers 10 december 2021 om 13:10

Meer kunnen dan sprinten is ook niet echt relevant in het lijstje van de beste sprinter.

Ben overigens benieuwd naar Philipsen zijn seizoen volgend jaar. Vol inzetten op de sprints of zich toch al eens wat richten op kasseiklassiekers?

In het eerste geval kan ie wellicht weer heel wat overwinningen bijschrijven, in het tweede geval is dat misschien nog wat moeilijker.

0
Brabander 10 december 2021 om 13:38

@Romans: haha ja. Ook al zo’n nutteloos ‘huzarenstukje’

@Alfons: klopt wat je zegt. Maar wilde er meer mee aangeven dat-ie toch een iets groter arsenaal heeft. Vooral wat betreft wat moeilijker aankomsten. Massasprints zijn niet altijd op biljartvlak terrein hè. Dat maakt hem een completer sprinter. Vind ik dan

0
Panache 10 december 2021 om 14:22

Is mij nooit opgevallen dat Philipsen niet populair zou zijn. Hij kan uitgroeien tot een ‘nieuwe Degenkolb’ en Vrienten weet wat dat met de populariteit doet.

0
Lalsacien 10 december 2021 om 15:41

Wie heeft de Scheldeprijs gewonnen?
Jasper Philipsen? Dan is het duidelijk…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone