Eerste seizoenszege Jasper Philipsen: “Goed dat de druk meteen weg is”
foto: Cor Vos
zondag 20 februari 2022 om 14:19

Eerste seizoenszege Jasper Philipsen: “Goed dat de druk meteen weg is”

Jasper Philipsen is trots op Alpecin-Fenix na zijn eerste overwinning van het seizoen. De Belgische sprinter was in de openingsrit van de UAE Tour de snelste en legde alle andere toppers over de knie. “We moeten vooral zo doorgaan”, vertelt Philipsen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Het was een heel snelle finish vandaag. De laatste rechte lijn was vijftig kilometer lang, dus we konden de finish van ver zien”, lacht hij. “De ploeg deed goed werk in de finale, want we bleven rustig. We hadden namelijk de tijd en de ruimte om op te schuiven en naar voren rijden. Ik kon daardoor mijn sprint zelf aanzetten, en ik ben heel blij om als eerste over de finish te komen hier.”

Van tevoren twijfelde Philipsen. “Ik had niet heel veel vertrouwen voor vandaag. Het is toch de eerste race van het seizoen. Je weet niet hoe goed je vorm is, zeker in vergelijking met de andere ploegen. Maar ik kijk uit naar wat er nog komt. We moeten dit de komende dagen proberen te herhalen, net als vandaag. Het is bovendien goed om meteen te winnen, want dat zorgt ervoor dat de druk weg is”, vertelt hij.

Sam Bennett, Elia Viviani en Dylan Groenewegen, allemaal werden ze geklopt door Philipsen. “Als je de startlijst hier ziet, met alle sprinters… Dan staat hier echt een topveld aan de start. Het is ook nog eens de eerste WorldTour-race van het jaar. Daarom ben ik heel trots op wat we gedaan hebben. We moeten vooral zo doorgaan”, aldus Philipsen.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
20 februari 2022 14:26
Jammer dat ie zo lelijk tot stand is gekomen. Niet de snelste, wel degene die de snelste man opving door richting de barricade te gaan. Lelijke sprint.
    20 februari 2022 14:34
    Sprinten is meer dan snel zijn, positioneren, timen, etc.
    20 februari 2022 14:47
    Weet je wat ik leijk vind ? Iemand over de dranghekken kwakken.
    20 februari 2022 14:51
    Dat vind ik ook heel lelijk. En Groenewegen is daar ook meer dan terecht zwaar voor bestraft. Philipsen mag helaas weg komen met een overwinning doordat diezelfde Groenewegen in dit geval in houdt.
    20 februari 2022 14:52
    9 maanden is een peulschil, Jakobsen had dood kunnen zijn, Jakobsen reed naast Groenwegen, niet achter zoals bij Philipsen of moet je nog eens naar de beelden kijken en het hoofd tegen de finishboog?
    20 februari 2022 14:54
    KJP: sorry maar Groenewegen wil met zijn lichaam door een gat waar zelfs Ewan niet in past. Groenwegen zat slecht gepositioneerd en dat kost hem de overwinning. De deur stond op een klein kiertje en Philipsen deed hem slim dicht. Dan heb je meer te klagen over wat Barbier deed op 700 meter.
    20 februari 2022 15:02
    Ach, er is overal wat voor te zeggen. Zo ook bij deze sprint. Als Groenewegen niet in had gehouden was hij over de balustrade gevlogen. Je weet vervolgens dan wat de gevolgen zijn.
    In Polen was Groenewegen de gebeten hond. Dat had hier ook gebeurd met Philipsen. Zoveel verschil was er niet in de sprints.
    Ik heb eerder ook al eens gezegd. Er is geen enkele sprinter die dit niet overkomt. Het hoort er gewoon bij. Deze keer loopt het goed af. Dus geen probleem. De volgende keer gebeurd het zelfde met "val". En dan zijn de discussies weer niet van de lucht.
    20 februari 2022 15:05
    https://ibb.co/FKt25dd
    https://ibb.co/ZKQftrz

    @thoin op basis van bovenstaande screenshots ben ik het dus absoluut niet met je eens dat het gat er niet was. Was er wel degelijk en Philipsen wijkt erg ver van zijn lijn af.

    Daarbij ben ik altijd zeer kritisch geweest op de actie van Groenewegen in Polen. Een actie die ik nog altijd als een van de lelijkste acties zet die ik ooit in een sprint heb gezien. Dat neemt niet weg dat als je nou echt eens af wilt van raar gedoe in sprints. En als je nou echt eens consistent beleid wil. Dan had je in deze situatie Philipsen ook gewoon terug moeten zetten in de uitslag.
    20 februari 2022 15:06
    Meningen verschillen. Ik vind het namelijk een kwaliteitsoverwinning die mede gebouwd is op het op tijd beginnen en daarmee concurrenten de loef afsteken. Groenewegen bracht min of meer zichzelf in een wat benarde positie en hield terecht in in een situatie waar misschien Jakobsen destijds ook beter ingehouden had. Je kan je niet beroepen op de onuitvoerbare regel dat iedereen recht spurten moet en daarom halsstarrig gaatjes induiken die er bijna niet meer zijn. Dat is net zoiets als stug doorrijden bij een vrachtwagen van links van ‘ja prima, maar ik heb voorrang’.
    20 februari 2022 15:10
    Bovendien zat in dat dranghek dus een bolling viel me op dus dat zorgt ook voor minder ruimte
    20 februari 2022 15:16
    Wel, dat mannetje in het geel wijkt veel meer van zijn lijn en duwt dan nog eens zijn collega. Merk h.
    https://www.dumpert.nl/item/7961361_47bdaea0
    https://www.gids.tv/video/240238/zien-zware-valpartij-met-fabio-jakoben
    20 februari 2022 16:17
    @O59,
    Ik denk dat we dat allemaal lelijk vinden, iemand over de dranghekken kwakken.

    Maar ik heb het idee dat je een van de personen bent die blijft hangen in de woede dat iemand een renner in het blauw iets heeft aangedaan. Die verdient levenslang in jouw ogen.

    Maar wat verdient Lefevere dan? Hij stuurt zijn mensen iedere dag opnieuw deze gevaarlijke situaties in, slechts beschermd door een losvliegende helm. Maar verwacht dat Jakobsen zijn leven waagt, en waarom: om een wedstrijdje te winnen in 1 of ander Pools gehucht of Arabisch woestijndorp.

    De straf is uitgedeeld, Groenewegen is geen monster
    *** edit wf: niet doen.

    Ze moeten allebei weer door, en ze moeten zich gewoon aan dezelfde regels houden. En zo netjes als Greipel is ook Jakobsen niet. En de sprinttrein van de blauwe brigade heeft ook heel wat overtredingen op zijn naam staan...
    20 februari 2022 16:48
    Belgische kelder bouwer, serieus? In jouw hoofd lijken ook wat rare gangetjes te zitten.
    20 februari 2022 16:56
    Het Belgische trauma blijft er toch diep ingebakken zitten bij onze Italiaanse vriend. Of die ‘Belgische vrouw’ daar voor iets tussenzit, Joost mag het weten.
    20 februari 2022 17:00
    Ik vrees dat we deze eindeloze discussie nog tot in den treure opgerakeld zien worden hier. Helaas.
    20 februari 2022 17:07
    @Alfons: hij heeft die Vlaamse schone toch mooi weten te redden uit de handen van jullie barbaren.
    20 februari 2022 17:17
    @Michelangelo, het is correct dat ik Groenewegen voor de rest van zijn carriere een vieze vuile spurter zal blijven vinden. Straf uitgezeten of niet.
    Maar voor de rest ben je verkeerd en trek je weer eens conclusies die nergens te lezen staan (begrijpend lezen enz). Ik ben geen fanboy van de 'blauwe brigade'
    20 februari 2022 17:25
    O59, wat een zielenpoot ben jij zeg. Benieuwd of je ook dit standpunt in gaat nemen als Merlier of Phillipsen ooit bij zoets betrokken is als veroorzaker. Je bent gewoon een enge nationalist.
20 februari 2022 15:12
Goede lead out van Rickaert en misschien wel de Beste positioneur van al de Top Sprinters! Goede aanzet en professioneel de deur toegehouden tegen de koord !


Vergelijkingen die ik hier met Polen lees toch lichtjes overdreven!
    20 februari 2022 15:17
    Met Rickaert en Taminiaux heeft AF 2 echt scherpe loodsen voor de sprint. Onopvallende jongens maar die doen het echt heel goed.
    20 februari 2022 15:31
    Rickaert val daarnaast op als lange overlever in de harde keienkletsers, is wel echt het hoogste segment knecht voor alle mogelijke kopmannen. Enkel zijn lolletjes is hij monogaam in.
20 februari 2022 15:29
Eerste WT wedstrijd van het seizoen. Proficiat aan Alpecin-Fenix !
20 februari 2022 17:04
Philipsen reed een hele goede sprint, maar moest 100% gediskwalificeerd zijn. Als jij objectief naar de sprint kijkt (niet met jij gevoelens naar Groenewegen) dan heeft Philipsen zich niet aan de regels gehouden. Hij wijkt van zijn lijn op het moment dat Groenewegen al voorbij zijn achterwiel zit. Dat is gewoon tegen de regels.

Is het de ergste fout die ik ooit heb gezien. Uiteraard niet en het is ook niet te vergelijken met die van Jakobsen, want Jakobsen zat al zo goed als naast Groenewegen en Groenewegen rijdt hem in de hekken. En er was meer dan genoeg ruimte.

Maar het is oneerlijk ten opzichte van Groenewegen om telkens te verwijzen naar Polen. Hij is ervoor gestraft en verdient nu hetzelfde respect als de rest. Als iemand hem op een verkeerde manier in de weg rijdt moeten zij daar ook voor gestraft worden.
    20 februari 2022 17:35
    Goede analyse. Niets aan toe te voegen.
    20 februari 2022 23:22
    Alles aan af te doen. Elke renner moet van zijn lijn om een ander te passeren, waarbij al dan niet bewust (gevaarlijk) gehinderd wordt. Gaat erom wat buiten het redelijke valt, buiten een soort van ongeschreven regels van de renners zelf. Altijd een grijs gebied. Philipsen doet gewoon netjes de deur dicht. Niet altijd wint de sterkste of snelste.
20 februari 2022 17:57
WF en Raymond K. op Twitter: schande!
De rest van de wereld: .......
    20 februari 2022 18:03
    Heel professioneel dat ze op hun eigen platform neutraal zijn
    en de fanboy elders loslaten.
    20 februari 2022 18:16
    Over DQ's gesproken:

    https://twitter.com/BenjiNaesen/status/1495436423692013571?t=IQx_4f75yxcapPI7Av0fxQ&s=19
    20 februari 2022 18:44
    Moet misschien eens wat vaker toegelicht worden bij dit soort BE-NL discussies, wat zegt men ervan in wielerminnend Frankrijk, Spanje, GB, etc...
    20 februari 2022 19:07
    vind ik ook
20 februari 2022 20:23
Zolang er alleen gestraft wordt bij ongelukken / blessures heeft discussiëren weinig zin.
UCI moet gewoon consequent zijn in straffen en dit niet laten afhangen van eventuele gevolgen.

Wat Groenewegen vorig jaar deed tegen Jakobsen was nog een graadje erger, maar ook Philipsen had gestraft moeten worden. Dat gebeurt alleen niet omdat Groenewegen het gevaar ziet en daarom inhoudt.

Voor typetjes als O59 en Bellevue zou eigenlijk geen plaats moeten zijn, enkel uit op treiteren en provoceren.
Hoe zielig kan je leven dan zijn....
20 februari 2022 23:43
Zeg het maar, dit zijn de UCI regels:

5. Intermediate sprints and final sprint
5.1 Deviation from the chosen line that obstructs or endangers another rider or irregular sprint (including pulling the jersey or saddle of another rider, intimidation or threat,
blow from the head, knee, elbow, shoulder, hand, etc.).

Reacties zijn gesloten.