Een derde van continentale rensters ontvangt geen salaris

maandag 12 juli 2021 om 16:16
Een derde van continentale rensters ontvangt geen salaris

foto: Cor Vos

Een derde van de wielrensters die uitkomen voor UCI Women’s Continental Teams ontvangt geen salaris. Dat blijkt uit een onderzoek van The Cyclists’ Alliance, de vakbond voor wielrensters. In 2018 gaf 17% van de rensters nog aan geen salaris te ontvangen, dit jaar is dat 34%.

De vakbond concludeert uit de enquête dat de ongelijkheidskloof op het gebied van loon tussen de Women’s World Tour en de continentale ploegen te groot is. Dat komt omdat UCI Women’s Continental Teams niet verplicht zijn een minimumsalaris te betalen. Het is een van de onderwerpen waar The Cyclists’ Alliance nadruk op zal blijven leggen, net als op een toename van het aantal tv-uren van vrouwenkoersen. Daar dringen de rensters zelf ook op aan.

Vier op de tien wielrensters geeft aan een tweede baan te hebben naast het wielrennen, terwijl een bijna even groot deel van het peloton het koersen combineert met een studie. De rensters die kiezen voor een bijbaan doen dat vooral uit financiële overwegingen. Tweederde van die groep ontvangt namelijk geen salaris van hun ploeg, terwijl 14% minder dan 5.000 euro verdient.

Dit artikel delen:

10 Reacties

xistnc 12 juli 2021 om 16:24

Dat matcht toch behoorlijk met het deel van het damespeloton dat hoegenaamd geen sportieve prestatie levert die in aanmerking komt voor een salaris?

Gr.R. 12 juli 2021 om 21:58

Kip en het ei hé. Fietsen levert niets op, dus geen geld voor fatsoenlijke ondersteuning, fatsoenlijk materiaal, fatsoenlijke trainingsschema’s, dus je wordt niet beter. Talenten haken vroeg af. En dat geldt voor een groot deel van het vrouwenpeloton. Helaas.

Een fatsoenlijke basis is de oplossing.

TijmenCamps 12 juli 2021 om 16:47

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

paashaas 12 juli 2021 om 16:55

Minder dan 5000 per ….? Maand? Jaar?
Oprechte vraag gezien het salaris niet bestaand of zeer laag is.

Michelangelo 12 juli 2021 om 17:07

Onlangs was er nog commentaar op het niveau in de Giro Donne, en het vrouwenwielrennen in het algemeen. Maar als je ziet hoeveel dames kunnen leven als fullprof (en daarbij alle mogelijkheden hebben om op stage te gaan, goed materiaal hebben en fatsoenlijke begeleiding) en hoeveel dames wielrenner zijn in bijberoep, dan verklaart dat een hoop. Ik heb altijd respect gehad voor Ellen van Loy en wijlen Jolien Verschuuren omdat ze hun sport combineerden met hun normale job, maar het betekent anderzijds ook dat je waarschijnlijk niet het maximale uit je topsportcarriere hebt kunnen halen.

Wil het damesrennen een volgende stap zetten, dan is dat m.i. ervoor zorgen dat het hele peloton professioneel kan gaan trainen. En niet zozeer door het nog beter maken van die paar topploegen, ook al zorgen die voor media aandacht en exposure. De sport is niet gebaat bij nog meer overheersing van SDWorx, maar in mijn ogen bij meer overwinnaars in kleinere ploegjes.

Ciclismo92 12 juli 2021 om 17:19

Helemaal mee eens. Dit zeggen toprenners als Van der Breggen en Van Vleuten trouwens ook zelf als het weer eens gaat over meer prijzengeld voor de vrouwen. Zij zijn daar tegen en zien meer geld liever gaan naar het verbeteren van het niveau in de breedte dan naar die paar toppers die het toch al relatief goed hebben.

Al Phila 12 juli 2021 om 17:27

Gedeeltelijk mee eens: Van Vleuten, Wiebes, Vos, ze doen allemaal nog mee. Maar wellicht bij de goedkeuring van SDW.

Ook de dames dienen wat mij betreft een normaal salaris te krijgen (en dan ook goed getraind voor een leuke wedstrijd te zorgen).

Polleke 12 juli 2021 om 20:02

Zal geen populaire mening zijn maar ondanks alle inspanningen is de markt voor dameswielrennen gewoon kleiner en dat weten ze bij de UCi ook anders zouden ze dit soort toestanden niet mogen toelaten…
Veel geblaat over gelijkheid maar kijk…

Drossard Kudus 12 juli 2021 om 22:24

Het relatieve aspect van eerlijkheid. In economische termen is dit misschien eerlijk, anderzijds wil je de vrouwen ook perspectief geven in hun sportieve streven. In de wielersport is dit lastig doordat ook de mannenploegen vaak in de marges werken. Voetbalploegen en andere teamsporten hebben hierin iets meer speelruimte door de stabielere verdienstructuur

vroege vlucht 12 juli 2021 om 23:30

Helaas triest nieuws dat niet alle salarissen worden uitbetaald. Wel mooi om te zien dat het vrouwen wielrennen steeds meer podium krijgt en de toppers zijn ook echte rolmodellen voor de jongere generatie. Echt schitterde atleten.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone