Edwin Ávila over voorlopige schorsing: “Ik zal mijn onschuld bewijzen”

woensdag 14 juli 2021 om 09:46
Edwin Ávila over voorlopige schorsing: “Ik zal mijn onschuld bewijzen”

Edwin Ávila op archiefbeeld - foto: Cor Vos

Edwin Ávila is voorlopig geschorst door de UCI. Bij de Colombiaanse sprinter van Burgos-BH zijn bij een dopingtest sporen aantroffen van boldenone, maar Ávila ontkent met klem dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan dopinggebruik. “Ik ben absoluut onschuldig en dat zal ik ook aantonen”, laat hij weten middels een statement.

De positieve dopingtest van de 31-jarige Ávila, uitkomend voor het Spaanse Burgos-BH, is afgenomen bij een out-of-competition-controle op 31 mei, anderhalve week nadat hij was afgestapt in de Ruta del Sol. Dat blijkt uit documenten van de UCI. De internationale wielerunie heeft nog geen verdere toelichting gegeven op de zaak.

Besmet rundvlees 
Bij de Colombiaanse sprinter zijn bij een dopingtest sporen aantroffen van boldenone. Dat is een anabole steroïde. Ávila heeft echter een verklaring voor zijn positieve test. Volgens de renner is het terug te voeren tot het eten van besmet vlees vlak voor de bewuste dopingtest. “In Colombia is het niet ongebruikelijk om boldenone te gebruiken in rundvlees. Het is niet de eerste keer dat dit heeft geleid tot een positieve test bij een sporter.”

Ávila verwijst naar de dopingzaken van de Colombiaanse wielrenner Juan José Amador, tennisser Robert Farah en BMX’er Domenica Azuero. Bij deze atleten werden ook sporen van boldenone aangetroffen na het eten van besmet (rund)vlees, maar ze wisten uiteindelijk hun onschuld aan te tonen en werden dan ook vrijgesproken.

Ávila heeft dan ook vertrouwen in een goede afloop. “Ik ben al bezig met het aantonen van mijn onschuld. Ik krijg de volledige steun van mijn werkgever Burgos-BH. Bij deze formatie is er sprake van fair play en de ploeg voert een zero tolerance beleid. Ik kan aantonen dat ik in de uren voor de bewuste dopingcontrole besmet rundvlees heb gegeten. Ik zal mijn onschuld aantonen, daarover bestaat geen twijfel.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Olly 14 juli 2021 om 09:54

Hahaha sluit je aan in de rijen Edwin.

reusjen 14 juli 2021 om 10:30

Het lijkt me een uitdaging om aan te tonen wat je precies gegeten hebt anderhalve maand geleden. Ik heb zelf geen flauw idee wat ik toen gegeten heb. Nou zal een topsporter zijn voeding iets beter in kaart hebben, maar dan nog, hoe toon je zoiets aan. En als je dan hebt aangetoond rundvlees te hebben gegeten, dan moet ook nog bewezen worden dat het vervuild was met het gevonden middel.

Michiel 14 juli 2021 om 11:10

Je bent een rund als je met rundvlees stunt.

Aart van Woud 14 juli 2021 om 12:32

De reactie die je verwachtte!

Dit is trouwens toch al vaker gebeurd bij Burgos?

Polleke 14 juli 2021 om 12:45

Contador had destijds zelfs het kasticketje van zijn runderlapjes…en kwam er bijna mee weg, dus proberen kan altijd… Rogers is nu zelfs een hoge pief bij de UCI, o.a. ook verkeerde runderlapjes, er is hoop Senor Avila…

KeesD 14 juli 2021 om 13:33

Zero zero zero zero zero uno.

chasse patat 14 juli 2021 om 13:58

Elke Colombiaan moet bij het eten van vlees tenminste 1 stukje in een zakje in de diepvries bewaren met een etiketje er op.

R.G. 14 juli 2021 om 14:37

Dan is het verstandig heel veel stukjes besmet rundvlees in de diepvries te bewaren. Just in case???!! Zo schuldig als wat!!!

R.G. 14 juli 2021 om 14:35

“Ik kan aantonen dat ik ………besmet rundvlees heb gegeten”. Tuurlijk!!!! Dan heb je destijds al een bewust alibi gecreëerd. Totaal ongeloofwaardig dus.

Headlines

Materiaalzone

Populair