Eduardo Sepúlveda slaat dubbelslag in Ronde van Turkije

woensdag 13 april 2022 om 13:53
Eduardo Sepúlveda slaat dubbelslag in Ronde van Turkije

foto: Cor Vos (archief)

Eduardo Sepúlveda heeft de koninginnenrit van de Ronde van Turkije gewonnen. De Argentijn reed op de lange slotklim weg uit een elitegroepje met onder andere Harm Vanhoucke, die achter Patrick Bevin als derde eindigde. Sepúlveda nam ook de leiderstrui over van Jasper Philipsen.

Na drie vlakkere etappes, was het op de vierde dag van de Ronde van Turkije eindelijk klimmen geblazen. Met 147 kilometer was de rit relatief kort, maar in de finale wachtte de renners een berg van de hoogste categorie. Het zou in de laatste 13,9 kilometer gemiddeld aan 7,2 procent omhoog lopen.

Acht koplopers
De aanloop was evenwel vlak. In deze beginfase zonder serieuze hellingen, ontstond er al snel een kopgroep van acht renners. Simone Bevilacqua (EOLO-Kometa), Peio Goikoetxea (Euskaltel-Euskadi), Serghei Țvetcov (Wildlife Generation), Elchin Asadov (Sakarya BB), Feritcan Şamlı, Oghuzan Tiryaki (beiden Spor Toto), Jon Knolle (Saris Rouvy Sauerland) en Reiner Honig (China Glory), de Nederlands en Europees kampioen stayeren, reden een maximale voorsprong van drie minuten bijeen.

Meer voorgift kregen de koplopers niet van het peloton, waar Uno-X en Alpecin-Fenix aanvankelijk controleerden. Zij brachten het verschil ruim voordat de slotklim begon alweer terug tot anderhalve minuut. Later, toen ook Arkéa-Samsic een mannetje erbij zette op kop, slonk de voorsprong van de vluchters nog verder. Op vijftien kilometer voor de streep werden de meeste ontsnappers ingelopen. Alleen Bevilacqua en Goikoetxea spartelden nog even tegen.

Eerste pogingen Quintana
Toen het echte klimmen begon, was het ook voor Bevilacqua en Goikoetxea voorbij. Ondertussen leidde Caleb Ewan op deze eerste hellende stroken het peloton. Daarna nam Jasper De Buyst over met Lotto Soudal-kopman Harm Vanhoucke in het wiel. Laatstgenoemde was de eerste die reageerde, toen Nicolas Edet op ruim negen kilometer van de streep een tempoversnelling plaatste. De Fransman, die het bal opende voor Nairo Quintana, kwam in eerste instantie niet weg.

Een kilometer later probeerde Edet het nog een keer, opnieuw zonder succes. Toen hij teruggepakt werd, was dat het sein voor Quintana om een eerste speldenprik uit te delen. De tweede poging van Quintana werd gecounterd door Jay Vine en het Chinese talent Xianjing Lyu, maar alles kwam weer bij elkaar. Het viel daarop even stil, waarna ook Adne van Engelen (Bike Aid) een poging deed. Ook de Nederland kon echter niet wegkomen uit het elitegroepje van nog zo’n vijftien renners.

Sepúlveda versnelt
Na nog wat schermutselingen, was Eduardo Sepúlveda van Drone Hopper-Androni Giocattoli de eerste die zich echt wist af te scheiden. Van Engelen probeerde de oversteek te maken, maar zakte terug in de achtervolgende groep. Patrick Bevin (Israel-Premier Tech) voerde deze groep van zes aan, die verder bestond uit Dawit Yemane (Bike Aid), Vine, Vanhoucke, Quintana en Lyu.

Hier werd naar elkaar gekeken, waardoor Sepúlveda naar de zege kon rijden. Hij hield ook genoeg voorsprong over om de leiderstrui te bemachtigen. Bevin klopte Vanhoucke in de sprint voor plek twee. Quintana eindigde als vierde, Adne van Engelen kwam als achtste plaats binnen.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Kopinkas 13 april 2022 om 14:05

Edit redactie: bedankt, het is aangepast!

Wheely 13 april 2022 om 14:05

Wat een top 10, de hele wereld doet mee!

ChefSpijker 13 april 2022 om 14:06

Lyu bleek achteraf Bennett.

Wheely 13 april 2022 om 14:08

Hij had zich vermomd als Chinees?

Turtlehead 13 april 2022 om 14:32

Nee, maar hij droeg Oeigoerse klederdracht, vandaar de verwarring,

Quesada Quesada 13 april 2022 om 14:12

‘elitegroepje’ lijkt me wat overdreven

thorsen 13 april 2022 om 14:20

Ik had nog nooit van Adne van Engelen gehoord, maar die doet het toch al jaren vrij aardig als globetrotter.

Mystery Rider 13 april 2022 om 14:33

Yep, zelfde reactie, mocht hij getrouwd zijn, leg het maar uit aan je vrouw elke week :)

Poeksel 13 april 2022 om 15:19

Dit hieronder had ik een half jaar geleden gepost (bij een artikel over zijn overwinning in Thailand) maar kan wel weer opnieuw.

Uit een interview begrijp ik dat hij een huis heeft (of gaat kopen) in Thailand. Soort van thuisrenner dus! En hij is min of meer professional, o.a. door voor PCS soms de liveticker bij te houden.

https://www.knwu.nl/magazine/knwu-kilometervreter-adne-van-engelen-bike-aid

Voor de volledigheid ook een eerder interview: https://www.wielerflits.nl/nieuws/adne-van-engelen-is-avonturier-bij-bike-aid-dat-maakt-mij-gelukkiger/

Mystery Rider 13 april 2022 om 14:32

Mooi zo, 4 ritten, 4 winnaars en elk van hen in de leiderstrui :)

Wheely 13 april 2022 om 15:01

Ja dat is expres, anders snappen de Turken het niet.

platteprijs 13 april 2022 om 14:42

Mooie prestatie voor Van Engelen. Scoort al jaren goed in de lastigere etappes in de ver-wegrondes. De namen waar hij hier mee in de top tien staat, maken wat beter duidelijk waartoe hij in staat is.

Westfalen 13 april 2022 om 17:39

Zo goed als deze uitslag heeft hij nog niet vaak gedaan. Maakt duidelijk stappen.

Cochise 13 april 2022 om 22:16

Benieuwd hoeveel ploegen zich vandaag gemeld hebben bij de manager van Yemane Dawit. Het zou maar eens de nieuwe Ghirmay kunnen zijn!
Nee, even serieus, eerste en enige keer dat ik hem eens tegenkom in een uitslag sinds hij (wat mij betreft out of the blue) Eritrees kampioen werd.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone