Dylan van Baarle zet vol in op Ronde van Vlaanderen: “Dan kan Wout Roubaix winnen”

Door Maxim Horssels
woensdag 11 januari 2023 om 08:00
Video

Dylan van Baarle is door sportief manager Merijn Zeeman omschreven als droomtransfer voor Jumbo-Visma afgelopen winter. Laatstgenoemde prijst vooral de kwaliteit van de 30-jarige Nederlander, die in diepe finales van monumenten er nog bij moet zitten. Van Baarle zelf is titelverdediger in Parijs-Roubaix. “Vlaanderen ligt na aan mijn hart”, vertelt hij voor de camera van WielerFlits.

Voorheen was Van Baarle altijd een renner die bij INEOS Grenadiers kon loeren op zijn kans, in koersen waarin doorgaans Quick-Step en de laatste jaren Jumbo-Visma heersten. De Zuid-Hollander denkt dat hij bij de Nederlandse ploeg eerder kans maakt om de Ronde van Vlaanderen te winnen dan bij de Britten. “Die kans is vrij groot, in ieder geval voor ons als ploeg. Of ik dat dan ben, of Wout van Aert, Tiesj Benoot of Christophe Laporte. We kunnen alle vier winnen.”

Gezien zijn kwaliteiten lijkt het aannemelijk dat Van Baarle komend voorjaar sowieso moet gaan aanvallen om een tactisch overwicht te creëren. Van Aert kan dan immers op zijn lauweren rusten, met zijn eindschot achter de hand. “In theorie is dat het ideale scenario, dan moeten onze concurrenten aan het werk. Maar de praktijk moet uitwijzen of het ook zo gaat. Aan mijn manier van koersen verandert niets. Jumbo-Visma wil er net als mij een interessante koers van maken.”

Met de Hel van het Noorden reeds op zak, wil Van Baarle nu liever zijn pijlen op de Ronde van Vlaanderen richten. Die zou hij liever een keer winnen, dan nog een keer Parijs-Roubaix. “Vlaanderen is iets wat me heel na aan het hart ligt. De Ronde van Vlaanderen vind ik een supertoffe wedstrijd. Daarin zou ik graag een keer willen zegevieren. En ja, dan kan Wout Roubaix winnen”, grijnst de klassiekerspecialist van oor tot oor. Hij begint in het Openingsweekend.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!


Wedstrijdprogramma Dylan van BAARLE

Lees meer:
Wout van Aert en Dylan van Baarle verkennen alvast parcours Parijs-Roubaix
Dit artikel delen:

42 Reacties

Draadband 10 januari 2023 om 13:22

Bizar knip-en-plak-werk, niet voor het eerst trouwens. Meestal klik ik weg als de beelden een ander gesprek weergeven dan het geluid, deze keer eens blijven kijken, vind het wel lastig om te volgen. Zou er een artistieke gedachte zitten achter zo’n video techniek ? Ben ik de enige die het niet weet te waarderen ?

5
Wieler-Joke 10 januari 2023 om 07:33

Ze hebben een sterrenploeg maar hopelijk gaan ze ook als team rijden. Bij Benoot en Wout heb ik geen twijfels, Van Baarle kan ik niet inschatten maar dat lijkt mij ook wel OK maar Laporte zou wel eens een ongeleid projectiel kunnen worden. Hij heeft hetzelfde profiel als Wout maar is alleen overal net iets minder in. Ik zou Laporte en Wout afwisselend uitspelen in de wedstrijden om Laporte content te houden maar Wout gaat sowieso de rvv en Roubaix claimen, de rest moet hij niet meer winnen.

2
Groetjesaandevoetjes 10 januari 2023 om 08:00

Vorig jaar heeft Laporte laten zien een top ploeggenoot te zijn en de ploeg heeft hem ook enkele kansen gegeven (die hij ook direct heeft aangegrepen met winst in Parijs Nice en Tour etappe).

Ben benieuwd of Dylan ooit LBL gaat/wilt rijden. Zijn manier van koersen

2
Geit in mijn Kelderman 10 januari 2023 om 08:57

Volgens mij heeft Laporte vorig jaar prima als een teamplayer rondgereden hoor. Zou niet weten waarom je daar aan twijfelt.

Probleem voor TJV lijkt me eerder dat ze, itt een paar jaar geleden toen QS het nog was, echt de koers moeten gaan dragen. Zij zijn topfavoriet, ook in het voorjaar nu.

1
SoloSlim 10 januari 2023 om 11:55

Laporte kreeg kansen dankzij WvA . Hij mocht sprinten voor winst in Wevelgem bvb en kreeg PN (rit/geel) cadeau in ruil voor de E3 later.
Zonder Wout, oa in RvV, bakte hij er niet veel van. Dus hij zal na vorig jaar wel beseffen dat hij voor zichzelf ook in het beste team zit.
Denk dat Jumbo veel overwinningen gaat pakken, hoop gewoon dat Tiesj ook ergens iets wint, maar zal moeilijk zijn zonder solo en/of sprint in de benen. Misschien de strade nog eens..

1
Wielermop 10 januari 2023 om 12:51

Waar baseer je dit op? Laporte heeft vorig seizoen zo ongeveer gefietst als de ideale ploeggenoot.

0
Wieler-Joke 10 januari 2023 om 13:16

Ik probeer gewoon in het hoofd van Laporte te kruipen, die is ook hartstikke goed (misschien net geen wereldtop) en die heeft in het klassieke voorjaar hetzelfde profiel als Van Aert dus ik denk dat dit zou kunnen botsen. Ik denk dat Van Aert hem sowieso alle klassiekers gunt buiten de Rvv en Roubaix.

0
Lalsacien 10 januari 2023 om 18:02

@Soloslim had Laporte niet met pech te maken tijdens de RvV?

0
Romāns Vainšteins 10 januari 2023 om 09:36

Hartstikke leuk dat je 2 prominente rijders voor deze heilige zondagen hebt maar van tevoren willen bestemmen wie welke gaat winnen is ronduit onnozel. Vandaar die grijns natuurlijk, die je in de titel #[email protected] dan weer niet ziet.

Zie ze eerst nog maar eens heel aan de start te krijgen, die oogappelts. daarbij: Laporte!

2
EricV 10 januari 2023 om 12:07

Tis een topgozer maar echt alles moet meezitten wil hij ooit nog een grote wedstrijd winnen

1
Robin van Wijlick 10 januari 2023 om 09:42

Van Aert moet natuurlijk niet wachten op zijn eindschot, want dan is het voor een ereplaats. Over het algemeen geldt met zo’n sterke ploeg ‘wie niet weg is, is gezien’

2
zeMastear 11 januari 2023 om 09:54

Van Aert wint massasprints in de Tour, maar moet niet wachten op z’n eindschot?

0
Mooie Sjors 10 januari 2023 om 10:24

Het blijft natuurlijk moeilijk om net die ene (of twee met Roubaix erbij) grote eendagswedstrijd te winnen.

Het team is erg sterk maar als Pogacar zoals vorige keer een streep trekt op de tweede keer Oude Kwaremont moet je wel kunnen aanhaken. Hoeveel renners is dat gegeven? Ik schat Van Baarle bij zo’n explosie op 1 van de heuveltjes toch iets lager in.

Komt er nog bij dat als Van Aert mee is met bv. Pogi, VDP en Alaphilippe hij gewoon vol gaat meedraaien uit eergevoel en je aan een sterk collectief in de achtergrond niet veel hebt. Op dat vlak is Wout van de grote kanshebbers voor die koersen ook de minst sluwe en in de sprint is hij ook niet zegezeker na een zware koers.

In Parijs-Roubaix is een goeie ploeg vaak net iets makkelijker uit te spelen.

2
Massimo Bataille 10 januari 2023 om 10:30

Akkoord dat Van Aert altijd zijn verantwoordelijkheid opneemt in zo’n kopgroepen ( of achtervolgende groepen), maar dat doen al die genoemde toppers eigenlijk.

Vind in de Ronde het tactisch steekspel net meer van belang dan in Roubaix.
In de ronde heb je het spel van mannetje die iets vroeger aanzetten (zoals Van Baarle), die uitdunning op de hellingen en vervolgens wat stilvallen zodat ploeggenoten terug kunnen aansluiten. En ook wat meer kijken naar elkaar om eventuele gaten toe te rijden.
In Roubaix heb je die natuurlijke uitdunning op de kasseien (met ook af en toe pech erbij) waardoor uiteindelijk enkel de sterksten nog overblijven.

0
Mooie Sjors 10 januari 2023 om 11:10

Ik zie dat anders. Een goede ploeg is natuurlijk ook in Vlaanderen belangrijk, en je ziet ook niet altijd al het gedane ploegwerk op tv.

Maar in de RVV zie je toch vaak dat de hellingen (en het gevecht er naartoe) zwaar genoeg zijn om het verschil te maken voor de kleppers en dat het moeilijk is om dan nog van achteruit terug te keren en te gaan spelen met pionnen (tenzij je zoals vorig jaar in de laatste kilometer bijna gaat surplacen).

Volgens mij reden op het nieuwe parcours van de RVV altijd de besten in koers weg, terwijl in Roubaix meer ruimte is voor outsiders en tactische zetten.

Roubaix is natuurlijk een uitputtingsslag, maar of bv. Hayman, Terpstra (in 2014), Vansummeren, O’Grady, Bäckstedt of andere Knavens de beste in koers waren? Op een Koppenberg of Paterberg rij je als topper toch ook nog iets makkelijker weg dan op vlakke kasseien.

Ook vanwege de pechfactor is een sterke ploeg op de kasseien belangrijk om je eventueel terug te brengen naar voor. Zagen we vorig jaar nog in de Tour. :)

Parijs-Roubaix is meer chaos, terwijl de RVV eigenlijk een heel rechtlijnige koers is geworden sinds 2012, vind ik. Echt anticiperen is er niet zo vaak bij, want vanwege de opeenvolging van hellingen word je toch door de besten overspoeld.

3
toiletduck 10 januari 2023 om 11:58

Als je het zo leest is er dus ook niet zóveel nodig tov de editie van ’22: Van Baarle in een geel shirtje en Van Aert fit en op het wiel van Pog/MvdP. Dat is toch niet zo’n heel onrealistisch scenario? In dat geval zit het er dik in dat Van Aert de jacht op Van Baarle en Madouas (?) stillegt en dat die twee vooruitblijven.

Tuurlijk heel veel als als als, maar ik wil ermee zeggen dat het niet zo’n heel raar scenario is dat TJV mét Van Baarle wat meer kans heeft om het overwicht in de diepe finale uit te spelen.

0
Mooie Sjors 10 januari 2023 om 12:16

Klopt, het is zeker niet onmogelijk. Al zie ik persoonlijk in de Ronde van Vlaanderen het eerder weer uitdraaien op een showdown tussen de besten met enkel Van Aert erbij van Jumbo en zie ik in Parijs-Roubaix meer kansen voor 1 van de andere kopmannen om weg te sluipen. Maar het blijft koers en natuurlijk is Van Baarle (of Laporte of Benoot) ook niet geheel kansloos in de RVV.

0
Barry Batsbak 10 januari 2023 om 10:49

Ah, mooi dat de prijzen al verdeeld zijn. Dan hebben we zelf meer tijd om een mooi ritje te maken, het koersverloop lezen we hier naderhand wel terug.

2
Lars Maden 10 januari 2023 om 14:28

April is nog ver.

2
dennis raats 10 januari 2023 om 08:47

Alsof ze even kunnen kiezen wie waar wint

1
Sjonge Jonge 10 januari 2023 om 21:53

Anders lees het artikel ook even, in plaats van alleen de titel.

1
Geit in mijn Kelderman 10 januari 2023 om 08:59

‘De kans is vrij groot dat wij Vlaanderen winnen’ vind ik nog wel een boude uitspraak. Je hebt in Vlaanderen altijd nog te maken met heel veel kapers op de kust, niet in de laatste plaats ene MvdP die gemaakt is voor dat parcours. Neemt niet weg dat TJV het sterkste team heeft voor deze koers, maar dat kan ook nadelen met zich meebrengen.

1
ChefSpijker 10 januari 2023 om 10:59

Dacht dat ie het wel met een knipoog gezegd zou hebben, maar het komt er heel serieus uit. Beetje arrogant wel. Wordt genieten met Pogacar en hopelijk Alaphilippe ook weer op z’n top erbij.

0
Dave Dubbeldammer 11 januari 2023 om 14:44

Pogacar wint RvV, ge moetter ni an twijfele

1
Jean Dumas 10 januari 2023 om 09:48

Als je super bent in Vlaanderen kun je zelf ook Roubaix winnen, eerder zelfs.

1
jsprunk 10 januari 2023 om 16:53

Van Baarle is al vaak kort geëindigd in RVV, maar altijd door in de finale hard door te rijden achter de koploper(s). Naar mijn weten heeft hij nog nooit echt om de overwinning gereden en ik denk ook dat er te veel mannen zijn met een sterkere punch

1
Angelo Pauwels 10 januari 2023 om 21:39

Wordt nog niet zo evident om ze allemaal op 1 lijn te krijgen als ik het zo hoor, zal een interessant schouwspel worden. Ik denk trouwens dat Julian de RVV zal winnen dit jaar en dit jaar wordt het de goeie keer in PR voor Yves Lampaert.

1
lo squalo dello Stretto 11 januari 2023 om 09:01

Stel je voor dat Evenepoel zo’n uitspraak deed, WF zou ontploffen! ;-)

1
Dave Dubbeldammer 11 januari 2023 om 14:47

Aannames, aannames, clichés, clichés, veralgemeningen!!!!! Tssss

1
makkelijk 11 januari 2023 om 10:15

Deze is gewoon voor Pogi hoor.

1
bunchsprinter 10 januari 2023 om 08:43

Het is idd een sterren ensemble. Zolang Laporte zijn kansen blijft krijgen, verwacht ik dit seizoen voor hem geen problemen. Wielrennen is een hyrarchische sport. Zolang van Aert levert, weet Laporte zijn plek. Dat is ook de luxe positie die Jumbo V nu zelf af heeft gedwongen. De renners bepalen niet (meer) maar de teamleiding. Als een Laporte wel recalcitrant zou worden, dan kunnen de ploegleiders hierop anticiperen in/buiten de koers. Bv door hem een poosje te beperken in zijn vrijheden. Dit geldt natuurlijk voor alle renners uiteindelijk maar in mindere mate voor de kopmannen. Mochten renners als een Laporte dan zinspelen op een vertrek, kunnen Zeeman en de zijnen zeggen; ” ga maar .” En vervolgens weer iemand halen van hetzelfde kaliber. Zoals nu weer bewezen met Van Baarle.

0
westmalle1965 11 januari 2023 om 09:40

Net zoals in 20 21 en 2022 winnen wva en van Baarle RvV en t wk en lossen ze mvdp en Tadej op de pater

0
DJ63 11 januari 2023 om 13:47

Vlaanderen wordt al jaren beslist op de power op één van die heuvels. Zeker met Pogacar en Alaphilippe er bij (naast MVDP) gaat dat komende editie zeker niet anders zijn. Als één van die drie aanzet zit alleen Van Aert er nog aan en rijden Van Baarle, Benoot en Laporte achter de feiten aan. En van Aert gaat dan gewoon meerijden.

Roubaix leent zich meer voor het uitspelen van een sterk collectief door al vroeg iemand in het offensief te sturen. Daar zouden ze kunnen profiteren.

0
SpeedyLegs 10 januari 2023 om 11:23

We zitten aan tafel bij de wielerploeg van Jan Boel:
D.: ik de RVV en W. PR.
C.: mais non, moi PR et W RVV
W.: dus ik ga allebei winnen?!

-1
Gebruikersnaam 10 januari 2023 om 23:55

Duidelijk. Benoot wint in Vlaanderen, Laporte in Roubaix.

-1
de wegkijkers 10 januari 2023 om 20:42

La port is garantie voor groen omdat in de heuvel hij makkelijk mee ksn als lwad out voor wout . Buiten het team werk wat hij vericht 1 van de dragenden renners

-3
Tripodboom 10 januari 2023 om 13:21

Ik denk zo maar dat Wout ze alle twee gaat winnen. Hij laat zich echt niet RVV door ene van Baarle door de neus boren. Dylan moet als nieuwkomer natuurlijk wel de pikorde respecteren. Gewoon knecht net als Laporte.

-6
HSV 10 januari 2023 om 17:48

Ik denk niet dat hij op die voorwaarde is aangenomen. Een winnaar van PR is natuurlijk geen knecht.

2
Marcus Aurelius 10 januari 2023 om 20:59

Drie negatieve duimpjes !? Heb er eentje alvast afgedaan, want je statement kon de nagel niet beter op de kop raken. Ik viel eerlijk gezegd bijna van mijn stoel bij die koptitel. Maar goed, ze hebben onze aandacht, en dat zal de bedoeling wel geweest zijn.

-4
GUY MALFAIT 10 januari 2023 om 23:22

Lijkt me logisch. Heeft een Monument gewonnen als meesterknecht, dus hij kent zijn rol wel.

1
Dave Dubbeldammer 11 januari 2023 om 14:50

Ik heb ook duipjes omhoog toegevoegd, maar het zal niet baten, naar beneden die handel en hup Dylan!, denkt de doorsnee WF’er. Maar Van Baarle zal echt wel in de pikorde onder Wout staan natuurlijk.

1
Romāns Vainšteins 11 januari 2023 om 14:56

Je moet wel knetter zijn om met 2 van zulke klasbakken in huis er van tevoren een pikorde op los te laten. Net zo dom als in dat WK te Leuven bij voorbaat van Aert naar voren te schuiven. Van Baarle krijgt gewoon een vrije rol na meermaals bewezen te hebben dat hoe verder de meet van de start af ligt hij verhoudingsgewijs sterker wordt.

Even goed ook QS straks met Flip en REVKET te Luik.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone