Geen publiek bij start en finish Dwars door het Hageland

woensdag 29 juli 2020 om 20:00
Geen publiek bij start en finish Dwars door het Hageland

foto: Cor Vos

Update

De Heistse Pijl, die normaal zaterdag zou verreden worden, is afgelast. Dwars door het Hageland (15 augustus) houdt voorlopig stand. “Op voorwaarde dat de coronacijfers in de betreffende gemeentes de komende twee weken niet spectaculair stijgen.”

Met onder meer Deceuninck-Quick-Step, Trek-Segafredo en Team Sunweb aan de start mag organisator Nick Nuyens rekenen op een goed gestoffeerd deelnemersveld in deze wedstrijd die geldt als manche in de Bingoal Cycling Cup. In tegenstelling tot de Heistse Pijl kan Dwars door het Hageland voorlopig wel nog doorgaan.

Het grote verschil is uiteraard dat Heist-op-den-Berg in de provincie Antwerpen ligt, terwijl Dwars door het Hageland in de provincie Vlaams-Brabant wordt verreden. En daar gelden andere regels. Nuyens kreeg voorlopig groen licht van de burgemeesters. “Onder de huidige omstandigheden kan de koers doorgaan”, zegt Christophe De Graef, burgemeester van Diest. “Maar stel dat de  cijfers in de regio heel sterk zouden toenemen, kan die beslissing nog veranderen. Zo is het ook afgesproken.”

De organisatoren van hun kan stellen in elk geval alles in het werk om de wedstrijd zo veilig mogelijk te laten doorgaan, rekening houdende met de maatregelen die de UCI de organisatoren oplegt. (13.54 uur)


Update – 20.00 uur

De organisatie van Dwars door het Hageland heeft vandaag een persconferentie gehouden, waar de coronamaatregelen rond de koers zijn aangekondigd. De start is verplaatst van de Grote Markt naar de Demervallei in Aarschot en wordt vrijgehouden van publiek, net als de aankomst. Die blijft behouden op de Citadel van Diest. Het Grasbos in Molenstede is overigens uit de route gehouden vanwege wegwerkzaamheden. In totaal telt de route 180 kilometer, waarvan 42 onverhard.

Het is de bedoeling dat het publiek de koers vanuit huis volgt via de rechtstreekse uitzending van Sporza. Wie wel langs de kant staat, is dus niet welkom bij de start- en aankomstzones en mag zich in bubbels van maximaal tien personen opstellen langs de route. Ook moeten mondmaskers worden gedragen. Tevens worden coronastewards ingezet en is een COVID-team in het leven geroepen, dat in contact staat met de teams. Alle renners worden getest op het coronavirus.

Dwars door het Hageland is samen met de eerder verreden GP Monseré de enig overgebleven wedstrijd uit de Bingoal Cycling Cup, dus wordt er geen eindklassement opgesteld. Wel is bij de Gouden Kilometer 2500 euro te verdienen, wat aan een goed doel mag worden gedoneerd.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Sauerpraum 29 juli 2020 om 20:58

In België weten ze van ellende niet meer wat ze moeten doen. De maatregelen die daar getroffen worden zijn echt belachelijk.

Met hun 'bubbels'. Tenenkrommend.

sep0r 29 juli 2020 om 21:19

Volledig mee eens, woon zelf in België en het is echt te lachwekkend voor woorden het beleid hier…

coolietje 29 juli 2020 om 23:09

Helemaal niet eens, als het aantal besmettingen exponentieel stijgt zijn maatregelen noodzakelijk en is evaluatie op korte termijn noodzakelijk, vandaar de gemaakte afspraken…

sep0r 30 juli 2020 om 01:17

Moet je mij eens uitleggen hoe deze regels, die er nu gelden met de “bubbels” te handhaven zijn? Wie gaat dit controleren? Hoe? Zonder duidelijk handhaving, geen wetgeving.

Sauerpraum 30 juli 2020 om 11:55

Precies ja, noem het dan geen regels maar richtlijnen. En ik heb van mijn zwager die in België woont nog wel meer regels gehoord die te achterlijk voor woorden zijn (en die de volgende dag dan ook weer aangepast of aangevuld moeten worden).

Fred Postma 29 juli 2020 om 22:49

Wielrennen als tv sport kan wel een tijd zonder publiek.
Bij voetbal wordt het meer gemist.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone