Dumoulin: “Steven en ik verliezen nu tijd, dat is wat we in de Tour niet willen”

vrijdag 14 augustus 2020 om 18:21
Dumoulin: “Steven en ik verliezen nu tijd, dat is wat we in de Tour niet willen”

foto: Cor Vos (archief)

Tom Dumoulin noemt de Dauphinéetappe van vrijdag een goede test in aanloop naar de Tour de France. De Limburger van Jumbo-Visma reed, net als Steven Kruijswijk, op de slotklim op kop voor Primoz Roglic, maar daarna losten beide Nederlanders. “Je zag nu dat Steven en ik tijd verliezen en uit de top van het klassement wegvallen als we op kop gaan sleuren en dat is wat we in de Tour niet willen”, zegt hij tegen NU.nl.

Deze maand verschijnt er weer een nieuwe RIDE. Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem eind november thuisbezorgd.

Door hun knechtenwerk voor Roglic op de slotklim naar Saint-Martin-de Belleville verloren Dumoulin (nu 13e in het klassement) en Kruijswijk (nu 17e in het klassement) in de absolute slotfase de aansluiting met de favorietengroep. “Dit was een goede rit om te oefenen voor de Tour, hoe we het dan gaan doen met drie kopmannen”, vertelde Dumoulin na afloop.

Dat twee kopmannen in een bergrit wegvallen uit de top van het klassement, is niet de bedoeling. “De Tour is namelijk drie weken lang en stel dat er in de slotweek iets gebeurt met Primoz, dan zouden we met deze tactiek onze collectieve kracht een beetje om zeep helpen”, is Dumoulin van mening.

“Het is goed dat we de Dauphiné hebben om dit te oefenen. Moesten we vandaag op kop rijden als we toch niet meer voor de ritoverwinning konden gaan?”, vraagt hij zich af. “We zullen richting de Tour rustig gaan nadenken over hoe we dit soort situaties het best kunnen oplossen.”

Dit artikel delen:

104 Reacties

krypton 14 augustus 2020 om 19:51

Kuss moet gewoon eerder kopwerk gaan doen. Bewaar dan maar een Dumoulin ipv Kuss. Afhankelijk van de koerssituatie kan Dumoulin aan het einde dan al dan niet alsnog kopwerk doen.

0
girardengo 14 augustus 2020 om 19:53

Het is duidelijk dat Dumoulin zichzelf tot aan het einde van de Tour (de tijdrit) als kanshebber, vlak achter of naast Roglic, wil blijven zien. Dan moet hij niet te veel aan de kop hoeven te sleuren. Met deze sterke ploeg, tempobeulen als Martin, Gesink en Van Aert voor het vlakke en de eerste klimkilometers, en klimmers als Bennett en Kuss, lijkt me dat ook niet nodig. Het kan wel betekenen dat Kruijswijk – indien nodig – kopwerk zal dienen te verrichten. Hij heeft over dit team niet te klagen…Maar Roglic is voorlopig nummer een.

0
Wildebert 14 augustus 2020 om 20:18

Je weet niet hoe hij ˋingekocht‘ is.

0
Rkromkamp 14 augustus 2020 om 19:54

Wat Tom zegt snijdt wel hout: hij en Steven moeten eraf doordat ze kopwerk hebben gedaan terwijl dat kopwerk voor het klassement niet nodig was. Formolo stond op ruime afstand. Daarnaast moeten ze eraf omdat Kuss tempo maakt.

In de tour moeten ze dan de overwinning maar aan de vlucht gunnen zolang het klassement niet in gevaar komt. Dan kan je langer op meerdere renners gokken.

Het was toch niet heel erg geweest als Roglic en dus het peleton er een minuutje langer over had gedaan.

0
madeinstars 14 augustus 2020 om 20:08

Helemaal mee eens en dat is een les die ze uit vandaag moeten trekken. Totdat andere ploegen overnemen kunnen ze het een paar procentjes minder doen. Dat begint al met Van Aert, die uit enthousiasme te hard rijdt en daarna was het ook niet nodig voor Kuss om het tempo nog zo de lucht in te jagen.

Ze zijn slim genoeg daar bij Jumbo om dat volgende keer anders aan te pakken.

0
De Condor van Echt 14 augustus 2020 om 21:44

Ook mee eens!

0
VerstandOpNul 14 augustus 2020 om 20:21

Ineos/Sky reed de afgelopen jaren met 2 renners die er redelijk bovenuit staken en konden zo een goede strategie spelen.
TJV heeft nu 1 renner die misschien zelfs verder boven de concurrentie uitsteekt dan die tweetallen afgelopen jaren, maar ze missen daarachter het niveau. Kortom: Roglic iets zwakker en Dumoulin iets sterker zou ideaal zijn..

0
Rudie Marien 14 augustus 2020 om 20:24

Inderdaad, Tom heeft gelijk. Ik snap niet waarom TJV het tempo moest bepalen, tenzij je weet dat je als ploeg alles kan kapot rijden. Het is duidelijk dat er maar eentje van JV is (op dit moment) die dat kan.

0
assen 14 augustus 2020 om 20:27

Vorig jaar werden Bernal en Thomas 1 en 2, en hoefde geen van de twee te knechten of nauwelijks, omdat
– hun ploeg sterk genoeg was
– er vaak andere knakkers waren die wilden rijden

Dat kan dus ook…

Maar ik moet nog zien of TJV 2 sterkste renners zal hebben, tot nu toe is alleen Roglic goed genoeg voor een top10 plek.

0
fietsvriend 14 augustus 2020 om 20:27

TJV opereert nog een beetje druistig in hun nieuwe rol. Maar goed, beter hier dan in de Tour.
In het begin controleren zodat er een ongevaarlijke groep voor AK wegrijdt. En dan vervolgens niet als een groep op hol geslagen paarden in de achtervolging. Uiteindelijk worden er vanzelf andere renners zenuwachtig als hun Top 10 plekje in het geding komt of ploegen denken de etappe te kunnen winnen. Einddoel is het AK voor TJV, niet etappewinst.

En ik wil niet iedere dag over Froome beginnen, maar ik word gek van die gast. Echt geen pijl op te trekken en dat lijkt hij wel best te vinden. Thomas vandaag ook op het gemak.

0
Wildebert 14 augustus 2020 om 22:04

Mooi man, dat getwijfel over Froome. Zelf denk ik dat hij nog niet op z’n gewenste niveau zit.

0
RRobson 14 augustus 2020 om 20:51

Als niet-Nederlander lijk ik de situatie toch anders in te schatten: Dumoulin, die overigens nooit weer op dat niveau van zijn Giro-overwinning is gekomen, heeft niet de vorm van Roglic en is niet de complete renner die Roglic is. Wanneer het in de Tour nodig is om bv. eens een gat dicht te rijden op Bernal, moet Dumoulin dat zonder verpinken doen, zonder te denken aan zijn eigen klassement. Als hij dat niet wil doen, komen er problemen van.

0
Eddy Vroemm 14 augustus 2020 om 23:26

Helemaal mee eens als het de derde week van de tour is en een gat moet worden dichtgereden naar een grote concurrent. Echter de discussie hier gaat erover of je dit ook moet doen in een eerste week in achtervolging op een kopgroep vanwege de ritzege. Lijkt me erg onverstandig om hieraan energie te verspillen van schaduw-kopmannen.

0
FDJ 14 augustus 2020 om 23:31

Ik vond Dumoulin in de Tour van 2018 sterker dan in de Giro van 2017. Ging veel makkelijker bergop mee met sterkere renners en wordt twee keer tweede bergop. Helaas voor hem niet zoals in de Giro die hij won twee tijdritten van behoorlijke lengte en in 2018 dat domme tijdverlies door achter die auto te hangen en aan de verkeerde kant te stoppen. En dat is voorlopig de enige referentie tussen Roglic en Dumoulin in een grote ronde samen. Tom 2 en Roglic 4.

0
Murcia 14 augustus 2020 om 21:06

In de Tour heb je nog een renner extra wat veel kan oplossen. Maar in deze Dauphine is Kuss tot nu toe de beste man na Roglic binnen de ploeg bergop. Dan zou het van de gekke zijn om die eerder in te zetten dan Tom of Steven. Primoz is nu de nummer een, Tom en Steven moeten genoegen nemen met de beschermde renner status. Maar in deze ronde maakt dat niks uit en moeten ook zij hun werk doen. Vooral Tom acht ik in de Tour in staat om na de eerste week dicht genoeg te staan in het AK om een plan B achter de hand te hebben.

0
04398 14 augustus 2020 om 21:12

Ofwel: nu rijden we nog hard op kop voor Primoz maar in de Tour gaan we minder hard omdat we alle 3 willen winnen.
Als ze Ineos willen verslaan moeten ze het doen zoals ze het nu doen en niet gaan gokken op 3 pionnen, kijk naar Movistar dat werk niet. Hooguit 2 man in top van klassement de rest offert zich op.

0
SaulGoodman 14 augustus 2020 om 21:21

Ik kan gewoon niet echt heel groot fan zijn van deze man, altijd dit soort rare uitspraken. Bespreek dit lekker intern, voorlopig mag je blij zijn nadat je 1.5 jaar (!) geen meter in het peloton hebt gefietst. Geniet nou eens en ben je werkgever dankbaar die je vorstelijk betaald voor tot nu toe helemaal niks (niet geheel zijn schuld, corona zit er tussen natuurlijk).

0
TheBigShow 14 augustus 2020 om 21:44

Wees blij dat er iemand is met een mening. Zo raar is deze uitspraak ook helemaal niet.

0
Romāns Vainšteins 14 augustus 2020 om 21:57

Ik waardeer het juist dat Dumoulin met deze kanttekening/ergernis en publique op de proppen komt, voor mij is het een duidelijk teken dat hij zich steeds beter voelt en de hunkering naar kopmanschap en winnen weer terugsijpelt. Daarbij is het een best valide punt dat hij maakt.

0
Glorious 14 augustus 2020 om 22:00

Roglic is DE man, de beste ter wereld en die moet ten alle tijden geholpen worden. Iedereen gaat kijken naar Jumbo en Ineos wil het ze zo lastig mogelijk maken. Vroege aanvallen van bv Froome gaan ervoor zorgen dat Jumbo wordt opgebrand, althans dit wordt de tactiek van Ineos, ben daar zeker van. Daarom is 1 echte kopman belangrijk en met Roglic kun je het mooiste winnen dat er is, de TOUR. Maar dan lijkt het mij wel dat de boys eerder op kop moeten rijden vanwege een andere benadering/ tactiek van Ineos.

0
krypton 15 augustus 2020 om 09:49

En Roglic krijgt na 14 dagen een voedselvergiftiging of valpartij te verwerken en dan kan de hele ploeg direct naar huis…

0
Under Koffer 14 augustus 2020 om 22:12

Leuk al die stukjes met Tom maar begin al ’n beetje Tom moe te worden.
Hij heeft 400+ dagen niet gekoerst en zal achteraan moeten aansluiten, en volgens mij verdient hij ’t meeste salaris bij de cloeb, hij moet niet de stoorzender gaan worden in de ploeg en dat lekker intern aankaarten, ik denk dat roglic gewoon ’n hoog nivo heeft onderhouden tijdens de corona periode, tis meer te hopen dat de ploegleiding ’n kateter laat aanmeten tijdens de tour. 1st je benen laten spreken Tom, dan kan je de taktiek van je ploeg ter discussie stellen.

0
Wheely 14 augustus 2020 om 22:14

Normaal gesproken kun je een Formolo gewoon laten rijden en zelfs de trui gunnen in een drieweekse ronde. Er zullen ook altijd andere ploegen de handschoen oppakken als zo’n renner de top 10 dreigt binnen te komen. Vandaag was bv ook Arkéa aan het werk. Als ze echt met drie kopmannen willen rijden dan zullen ze niet zo dominant de trein moeten inzetten want daar hebben ze dan niet genoeg knechten voor, dan hou je op een gegeven moment Kuss of Bennett over die drie kopmannen moeten ondersteunen. De oplossing is simpel en hier al gezegd twee kopmannen ipv drie. Dan is de ratio met de knechten weer normaal.

0
Taurus 14 augustus 2020 om 22:35

Als ze over het spreekwoord "de kool en de geit willen sparen" in de Tour maar goed nadenken. Dat lijkt nu nog niet zo te zijn.

0
NetNiet 14 augustus 2020 om 22:52

Snap Dumoulin in deze niet. Tuurlijk, hij wilt vast een signaal afgeven voor het gesprek maandag. Dumoulin en Kruijswijk stonden beide al op een minuut na gisteren. Uitgespeeld voor het klassement dus in zo’n korte ronde. Dan is het niet gek dat zij kopwerk moeten doen, en zelfs eerder dan Kuss aangezien die momenteel sterker is dan beide ‘schaduw’kopmannen. De huidige situatie is meer te vergelijken met de laatste week van de Tour met nog 1 kanshebber in de ploeg. Lijkt mij dat iedereen binnen TJV wel weet dat het in de eerste 2 weken van de Tour waarschijnlijk anders zal gaan.

Je zou bijna denken dat Dumoulin hem al begint te knijpen door Roglic haha

0
Joaquim Agostinho 14 augustus 2020 om 23:51

Punt is dat hij altijd bij anderen aan kon haken en niet deze rol had. Nu is als de verlosser voor veel geld naar een ploeg gegaan met veel betere helpers maar die moet je dan zelf wel bij kunnen houden. Toen Kuss overnam moest hij er af. Wat hij tot op heden heeft laten zien kon Laurens de Plus ook en nog langduriger ook!
Grote dilemma voor de ploeg is; hoe lang hou je Kuss nog koest?

0
Romāns Vainšteins 15 augustus 2020 om 07:53

Kuss gaat doorzakdagen kennen

0
Danny81 14 augustus 2020 om 22:59

Sportief gezien moet je alleen Roglic kopman maken met hooguit 1 schaduw kopman.

Maar het grote publiek weet niet meer bij welk team Zoetemelk reed, wel dat het een Nederlander was. Dus tenzij als Jumbo of Visma nog grote expansie plannen in Slovenie hebben, zou ik zo lang mogelijk Kruijswijk en Dumoulin sparen.

0
Arie den Blanken 14 augustus 2020 om 23:48

Eens maar sportief is in het profwielrennen niet het belangrijkste. Geloof maar dat de Jumbo leiding gaat ingrijpen als de voor hen publicitair minst interessante renner de eerste man zal zijn behalve als de anderen binnen een paar ritten al in een kansloze positie terecht zijn gekomen.

0
FDJ 14 augustus 2020 om 23:55

net alsof je de keuze hebt met wie je de Tour gaat winnen? Ik denk dat Jumbo ook met Primoz heel blij is als Tourwinnaar. Tenslotte door Jumbo opgepikt in het continentale circuit en al jaren onderdeel van de ploeg.

Als ze echt voor Tom zouden kiezen dan hadden ze vorig jaar zijn contract niet verlengd op het moment dat Dumoulin kwam.

0
Romāns Vainšteins 15 augustus 2020 om 07:56

Haha, die Arie denkt gewoon dat ze Roglic in remmen gaan laten knijpen. Inclusief weer zo’n zogenaamd schimmig ‘ik weet hoe de geld hazen lopen’ verhaal er bij. Tuut tuut boing plof, tiedeliedie, Koekkoek.

Wat een bullshit.

0
Kelder is de Man 15 augustus 2020 om 08:14

Dacht eerst, hij is de ontkenning vergeten, maar meent het gewoon. Gaat idd echt niet gebeuren.

0
BlijftEenLeukSpel 14 augustus 2020 om 23:26

Hoeveel Nederlanders zijn de laatste decennia op het podium van de tour beland? Dan ben jij er één van en dan zijn er allemaal kenners op wielerflits die zeggen dat je maar moet gaan knechten omdat je toch nooit iets wint. Of ze roepen dat je na je winst in de Giro niets meer de vorm hebt, ondanks 2 wereldtitels en nog 2 2de plaatsen in een GT….

0
Eddy Vroemm 14 augustus 2020 om 23:44

Denk dat Tom een punt heeft. Vandaag leek een typisch geval van nutteloos op kop rijden. De vluchters waren geen bedreiging, laat maar lopen dus. Als je dan op kop rijdt doe het gecontroleerd en zeker niet me schaduw-kopmannen. Daarmee elimineer je alleen jezelf; na gedane arbeid werden Tom en Steven eraf gereden door een versnelling van Kus. Geen enkel voordeel voor kopman Roglic en ik denk dat de concurrentie het wel prima vond. Zo verspeel je extra troeven.

0
Theo Berendsen 15 augustus 2020 om 01:22

Jumbo laat zich al teveel in de kaarten kijken. Ze moeten zorgen dat de druk in de eerste 10-12 dagen bij een andere ploeg komt te liggen.
Ineos beseft dat denk ik wel. Het zal geen toeval zijn dat Froome, Thomas, Van Baarle en Kwiatkowski vroeg hebben gelost en Bernal zich vandaag nog niet liet gelden, terwijl Jumbo laat zien dat ze uitzonderlijk sterk zijn

0
Theo Berendsen 15 augustus 2020 om 01:22

Jumbo laat zich al teveel in de kaarten kijken. Ze moeten zorgen dat de druk in de eerste 10-12 dagen bij een andere ploeg komt te liggen.
Ineos beseft dat denk ik wel. Het zal geen toeval zijn dat Froome, Thomas, Van Baarle en Kwiatkowski vroeg hebben gelost en Bernal zich vandaag nog niet liet gelden, terwijl Jumbo laat zien dat ze uitzonderlijk sterk zijn

0
Murcia 15 augustus 2020 om 00:13

Dat de Jumbo leiding gaat ingrijpen is een mengeling van wishful thinking en pure idiotie. Het bewijs hiervoor is dat Primoz tegen een salaris van 2 miljoen euro heeft bijgetekend vorig jaar. Waarom als de leiding Tom wilde aantrekken spendeer je zoveel geld aan een renner die in die redenering totaal niet belangrijk is voor jouw bedrijf als hoofsponsor.
Voor Jumbo en trouwens ook Visma en de andere sponsoren telt prestige. Het winnen van de Tour is het hoogst haalbare in het wielrennen. Je hebt de nummer een van de wereldranglijst onder contract die jouw de beste kans geeft om dat doel te bereiken en desondanks slaag je er ook nog in Neerlands beste ronderenner aan te trekken. Pure winwin. Deze theorie betekend ook dat Wout in de remmen moet knijpen tijdens de RVV want Mike Teunissen is commercieel interessanter als Nederlander. Gewoon onzin dus.

0
Dr op en dr over 15 augustus 2020 om 00:48

+1

0
Romāns Vainšteins 15 augustus 2020 om 08:00

Daarbij ook. Die Roglic zit zo totaal en zonder bijgedachten in zijn focus om de tour te winnen. Als je dit poogt kijkt hij je onnozel aan, draait ie de hotelkamerdeur op slot en valt ie de volgende al op 7 k vd top aan.

0
Panache 15 augustus 2020 om 11:01

Toch ben ik benieuwd als we op de een na laatste dag Bernal op 1 hebben, Roglic op 14 seconden op 2 en Dumoulin op 36 seconden op 3. Wat gaat er dan in die tijdrit gebeuren?

0
La Primavera 15 augustus 2020 om 11:16

@Panache, Dan gaan ze allemaal kneiterhard fietsen.

0
Theo Berendsen 15 augustus 2020 om 01:19

Steven Kruiswijk is een van de heel weinige renners die in de derde week op zijn best is. Die moet in het begin niet te veel op achterstand worden gezet en zeker niet te veel kopwerk verrichten.
Primoz wel uitspelen als absolute kopman. Tom Dumoulin is net op tijd in vorm en het is verbazingwekkend wat hij in de Dauphine al laat zien, maar zal uiteindelijk wel slechts een helper zijn, net zoals Kuss en Bennett die het beiden ook af kunnen maken als Primoz een slechte dag heeft.

Ik zou zeggen laat het kopwerk aan Ineos over. Of is het toeval dat Thomas, Froome en Kwiatkovski vroeg lossen vandaag? Zorg dat Ineos in de eerste 10-13 dagen de gele trui krijgt en het werk moet gaan opknappen en speel zelf je troeven pas in de laatste week uit

0
Panache 15 augustus 2020 om 11:03

Klinkt logisch, maar wat als Roglic juist in de eerste 14 dagen piekt en zijn topvorm bewust niet verzilverd en daarna ietsje minder wordt? Dat is ook een risico.

0
Pascal De Kooning 15 augustus 2020 om 07:32

Roglic is uiteraard de absolute kopman maar ze zullen ook Dumoulin en Kruijswijk na 2 weken in de top van het klassement willen hebben. Het kan zijn dat Roglic ziek word, valt of een slechte dag heeft en dan zullen ze vast de joker in willen zetten. Zeker met de tijdrit vlak voor Parijs zullen ze Dumoulin in de top van het klassement willen hebben. Met v. Aert, Gesink, Bennett en Kuss heb je in principe knechten zat die tot op de laatste col op kop kunnen sleuren. Ik vermoed dat in de laatste week dan ook Steven of Tom opgeofferd zal worden als Roglic in het geel staat. Het lijkt me op voorhand het meest logisch dat Kruijswijk zich dan uiteindelijk in de 3de week ook zal moeten opofferen voor het hoogste doel. Ik zie bijv best Roglic en Dumoulin allebei op het podium eindigen. Mijn voorkeur gaat als Nederlander uiteraard uit naar Dumoulin als eindwinnaar maar Roglic heeft op voorhand de grootste kans.

0
Jean Dumas 15 augustus 2020 om 08:11

Bij Sky/INEOS verloren/verliezen klassementsrenners als Thomas en Bernal ook tijd in de Tour als ze knecht(t)en voor Froome. Je kunt dan wellicht nog top tien rijden. Dat is het zwakke punt van TJV: drie kopmannen is teveel op acht man. Maar dat zal op de eerste rustdag al duidelijk zijn.

0
KimJungPoels 15 augustus 2020 om 08:44

Ik snap die kritiek over dat nutteloos op kop rijden niet zo goed.

Als er vooraan geen tempo gereden wordt dan nodig je andere kopmannen toch juist veel meer uit om het wel eens te gaan proberen. Formolo deed er natuurlijk niet toe. Maar mannen als Pinot, Buchmann, Bernal, Martinez enzo wel. En die gaan aanvallen als het tempo niet strak genoeg is. Dus voor Roglic, met zijn eindschot, is het gewoon heel belangrijk dat het tempo zo lang mogelijk constant hoog is voordat hij zijn vernietigende eindschot plaatst.

0
I. Karner 15 augustus 2020 om 10:33

En Roglic heeft van de versnelling van Kuss profiteert- Bernal was af en Roglic kon het tijdverschil tegenover hem opbouwen. Ik weet niet, maar dat is toch belangrijker dan Tom Dumoulin in de eerste 10 van AK te hebben in Criterium du Dauphiné. Hij en ook Kruijswijk, hadden toch al meer dan 1 minuut “vertraging” in vergelijking met Roglic in AK.

0
Panache 15 augustus 2020 om 11:05

Dit hele gebeuren draait niet om de Dauphine I. Karner.

0
I. Karner 15 augustus 2020 om 11:55

@Panache
Dit hele gebeuren is ontstaan, omdat Tom Dumoulin op dit moment niet meer onder eerste 10 in AK staat en telleurgestelld is, dat hij Roglic in geele trui ondersteunen moet, om de Dauphine te winnen. Omdat hij zelf toch ook de kopman is. Maar eerlijk gezegt, heeft TD zijn vorm nog niet bewezen.
Ik ben verbaasd, dat hij met deze discussie naar media gaat en dat niet intern oplosst. Een NO-GO in mijn opinie.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone