Alex Dowsett is er niet in geslaagd om het werelduurrecord te verbeteren. De 33-jarige Brit legde in het Mexicaanse Aguascalientes een afstand af van 54 kilometer en 555 meter, wat niet genoeg was om het record van Victor Campenaerts te verbeteren. De Belg reed op 16 april 2019 – eveneens in Aguascalientes – een afstand van 55,089 kilometer.
Dowsett ging – onder toeziend oog van zijn familie op het middenterrein – op 1.887 meter hoogte voortvarend van start en zat in de openingsfase een seconde onder de tijd van Campenaerts. Gaandeweg liep zijn achterstand steeds verder op.
Na twintig kilometer bedroeg zijn achterstand drie tellen op de tussentijden van Campenaerts. Op dertig kilometer liep hij al zes seconden achter, een verschil dat alleen maar verder opliep. Het record van Campenaerts bleef dan ook buiten bereik, waardoor het werelduurrecord in Belgische handen blijft.
Dowsett slaagde er wel in om zijn afstand van zes jaar geleden te verbeteren. Dowsett was in 2015 al eens korte tijd houder van het werelduurrecord. Hij zette op 2 mei 2015 in Manchester een afstand van 52,937 km neer, maar zag een maand later zijn record verbeterd worden door landgenoot Bradley Wiggins.
Bekijk hier de recordpoging van Alex Dowsett terug:
32 Reacties
Ik meende begrepen te hebben dat Bigham – hoewel hij niet in aanmerking kwam voor het werelduurrecord – wel gewoon het Britse record kreeg?
Klopt volgens WF: “Daniel Bigham is de nieuwe houder van het Brits uurrecord. Bij zijn recordpoging op de piste van het Zwitserse Grenchen kwam de 29-jarige baan- en wegrenner tot 54,723 kilometer, “
Moest ik ook meteen aan denken
K r e e g ?
Van sommige van deze pogingen vraag je je toch af hoe realistisch ze zijn. Ofwel wordt de prestatie van Campenaerts nog steeds onderschat, dat kan ook.
Om zijn record te breken, gaat er toch echt een kanon moeten komen die er zich dan ook nog eens volledig op toelegt.
Dowsett is (of was) een aardige tijdrijder maar geen absolute top. Een Ganna of van Aert kan aan de afstand van Campenaerts komen, maar een subtopper toch echt niet op dit moment (waarbij de technologische vooruitgang sinds het record nog te klein is om de kloof te dichten).
Niettemin knappe prestatie van Dowsett.
Veel mensen zitten in hun frustratie over campenaerts vanwege smaak, of omdat hij bij jumbo weg ging en hun ploeg niet zo geweldig vind als zij hem vinden. Hij was destijds gewoon heel dicht tegen de wereldtop aan. Nu zijn ze wel sneller, dus er zijn meer mensen die het in potentie kunnen verbeteren. Maar ga het maar eens doen.
Ganna zie ik het zeker doen, is een betere tijdrijder dan Campenaerts was en heeft de nodige baanervaring. Bovendien zal het qua materiaal en begeleiding ook wel top zijn. Alle andere toprenners zullen echt enorm veel inzet en aanpassingsvermogen moeten opbrengen dus die zie ik het niet eens proberen.
Die frustratie waar wielerfan het over heeft heb ik hier echt nog nooit gelezen. Volgens mij is iedereen hier wel positief over Vocsnor. Ik supporter wel voor TJV, maar gun Victor zeker zijn succes. En dat laatste doet iedereen hier volgens mij wel.
Campenaerts verwacht ook zelf dat Ganna het record veel scherper kan stellen, spreekt zelfs van 57,5 km/u.
Dan zou het aantal gegadigden dat het ook wel eens wil proberen wel weer drastisch afnemen.
Ik zou het wel interessant vinden als eerst een Cancellara eens een jaar lang volle bak specifiek trainde om het uurrecord van Campenaerts te breken. Gaat 'ie natuurlijk nooit doen, maar het zou mooie televisie kunnen opleveren. (en dat zeg ik als iemand die de renner Cancellara zeker smaakte, maar nooit fan was van de persoon)
Cancellara is toch ook al 5 jaar gestopt met wielrennen, ik betwijfel of hij nog op dat niveau raakt.
Zoals anderen al hebben aangehaald: de grote coureurs krijgen een recordpoging en vooral de voorbereiding erop vaak niet ingepland. Wout van Aert bv. schat ik als tijdrijder ook hoger in dan de beste Campenaerts. Maar die heeft nu al geen tijd om al zijn verschillende doelen na te jagen, en wellicht dat hij met zo’n onderneming ook zijn explosiviteit niet wil afbotten die hij nodig heeft voor de klassiekers. Idem voor een Asgreen of Cancellara in zijn hoogdagen.
De enige die ik het wel zie doen momenteel is inderdaad Ganna. Die heeft de piste-ervaring en kan wellicht zonder al te veel kostbare tijd te investeren een poging wagen. Misschien richt hij zich binnen een paar jaar meer op de klassiekers, en dan moet hij het ook niet meer doen. Nadeel is inderdaad dat er dan wellicht niet veel gegadigden meer zijn om Ganna’s record aan te vallen.
Uiteraard Alfons. Mijn interesse in Cancellara is ook eerder in de trend van "hoe dicht kan een voormalige topper Campenaerts tijd benaderen als hij zich er volledig op toelegt". Zoals ik hieronder ergens aangaf zou ik vooral liefst zoveel mogelijk (sub)toppers het zien proberen (ondanks de moeilijkheden qua planning) alvorens Ganna de ultieme tijd in graniet vastfietst.
Tweede helft ging een stuk langzamer dan de eerste (of nouja, iets boven de 54 tegenover bijna 55 gemiddeld). Misschien had hij met een betere indeling het Brits record nog kunnen pakken, al was dat natuurlijk het doel niet. En mogelijk was de motivatie in het tweede deel een beetje weg toen duidelijk werd dat hij het wereldrecord niet ging halen.
Respect! Maar dat record van Vocsnor gaat echt enkel door een wereldtopper tijdrijden verbroken worden. Wie durft?
Als je ziet dat die Bigham eigenlijk enkel in het eerste half uur 15″ verliest en het tweede gewoon gelijke tred houdt (zelfs iets terugneemt) en dat dan ook nog op zeeniveau, dan denk ik dat het niet perse een absolute wereldtopper moet zijn. Maar zelfs een type als Cavagna, Asgreen, Affini, Walscheid of Bissegger kan zich niet zomaar een maandenlange voorbereiding veroorloven.
Die Bigham was op het WK nog beter dan Bjerg, dus ook wel een topper ;-) Nee inderdaad, je hebt zeker een punt als je Bigham's prestatie meeneemt in de beschouwing. Cavagna en Asgreen plaats ik sowieso bij de tijdrittoppers, maar mannen die daar (nu nog/in lange tijdritten) net onder zitten, zoals Bisseger, Hayter en Affini, maken mits zes maanden voorbereiding ook wel een kans. Van mij mogen ze het allemaal proberen, liefst van "slechter" naar "beter" op de ITT rankings. (Stel je voor dat Ganna als eerste probeert en 58 km rijdt, dan is de fun er meteen af…)
Mooie uiteenzetting
Juist op zeeniveau is het zuurstof gehalte in de lucht hoger, waardoor het niet zo vreemd is dat iemand op een laaglandbaan de tweede helft naar verhouding beter is dan iemand op een hoogland baan. Je bouwt dan iets minder snel verzuring op.
Zou ook raar zijn als het gelukt was
Dowsett is al veel langer ternauwernood top 10 waardig in tijdritten, dan dat campenaerts wat weggezakt is.
Hier wordt allemaal gesproken over 6 maanden voorbereiden. Maar waarom is dat zo lang nodig? Dit is voor die mannen toch dagelijkse kost qua trainingsarbeid. Ik snap dat ze mentaal zich moeten voorbereiden, wat moeten taperen en wat langere blokken op een wielerbaan moeten doen, maar conditioneel zijn ze toch al voor 98% klaar?
Een wielrenner doet veel te weinig intervaltraining voor die specifieke inspanning.
Dit heeft juist totaal niks met interval training te maken. Een uur lang volle bak rijden is het tegenovergestelde van een interval.
Maar om antwoord te geven: eerst moet je goed op de baan en een baanfiets leren rijden. Dan moet je leren om met 50/60 per uur strak te sturen op de binnenste lijn. Vervolgens moet je je trainingsschema omgooien voor deze hele specifieke inspanning. En vergeet niet alle aero ongein die erbij komt kijken, alle windtunnel tests etc.
Wordt het niet eens tijd om in de verslaglegging van een uurrecord de juiste meeteenheden te gebruiken? Dus niet “Na twintig kilometer bedroeg zijn achterstand drie tellen op de tussentijden van Campenaerts. Op dertig kilometer liep hij al zes seconden achter”. Dit moet zijn: na 20 minuten was de achterstand .. meter. Er wordt immers geen afstand afgelegd (zoals in een tijdrit) maar tijd afgelegd.
Het tijdsverschil wordt steeds meegegeven na elke afgelegde ronde – dus ja, WF gebruikt correcte eenheden. Voor het verschil na een bepaalde tijd zou je moeten beginnen terugrekenen vanaf die tijd + 1 ronde, zoals ze voor de laatste ronde doen. Als jij jezelf daarmee wil bezighouden, doe maar, niemand houdt je tegen.
Het kan uiteraard allebei, maar omdat je met een vaste tijd werkt, zou het zoals Panache zegt logischer zijn om ook je tussenpunten te bepalen op basis van tijd. Alleen is dat niet zo makkelijk meetbaar/registreerbaar.
Je laatste zin klopt trouwens niet Panache. Het is geen tijdreizen, er wordt nog steeds afstand afgelegd, terwijl de tijd onafhankelijk verdertikt. Het verschil is dat je niet stopt wanneer je een bepaalde afstand afgelegd hebt, maar wanneer de tijd een bepaald punt bereikt heeft. En dan kijk je welke afstand in die tijd is afgelegd.
Je moet gewoon de gemiddelde snelheid per uur gebruiken om aan te geven of iemand onder of boven het record rijdt.
Zoals ik ook al zei, als je het verschil in meters na een bepaalde tijd wil meedelen moet je altijd terugrekenen vanaf de eerstvolgende tijdsopmeting op de streep, want enkel daar kunnen de verschillen gemeten worden. Een tijdsweergave van het verschil na een bepaalde afstand geeft volgens mij ook volledig begrijpbare informatie, omdat we dat helemaal gewoon zijn van baanwielrennen, tijdrijden op de weg, snelschaatsen, alpijns skiën, biathlon, noem maar op. De kritiek van Panache op het huidige systeem houdt wat mij betreft dus geen steek.
Het voorstel van Wheely is an sich een interessante benadering, maar die verschillen in km/h zijn toch minder intuitief (een verschil van 0,1 km/h na 1 ronde is héél anders dan na 150 ronden) én ze worden berekend… elke keer de renner over de finishlijn passeert ;-)
Praten we over tijd en afstand dan is er niets zo eenvoudig als het WUR. De afgelegde afstand is namelijk exact gelijk aan de gemiddelde snelheid (uiteraard in km/u). Met die gem. snelheid kan eenvoudig de tijd over een rondje van 250m uitgerekend worden. De rondetijd is een handzame methode om de inspanning op te delen. Zo blijkt dat Dowsett veel te hard van start is gegaan en tot op ca. 150 ronden nog aardig op “schema” reed.
Voor wie elk detail over het WUR wil weten kan bij Jurgen van Teeffelen terecht. Hier is zijn twitter-plek: https://twitter.com/JvTeeffelen
Mooi dat iemand het weer eens geprobeerd heeft. Gewoon een hele knappe grote prestatie. Helaas voor hem net niet gelukt. Hoop dat er vaker mannen opstaan en het proberen.
Ganna heeft eens op zeeniveau geprobeerd, een half uur aan gemiddeld 57,5km/u, maar wel kapot daarna. Zou een indicatie kunnen zijn dat hij het verbreken, maar niet aan die snelheid. 55,5km/u of 56km/u zou al fenomenaal zijn.
En zo’n Ashton Lambie, zou die dit niet kunnen? Of is zo’n lange inspanning niets voor hem?