Dopingregels WADA in strijd met de wet

woensdag 24 december 2008 om 09:04

Directeur Jacob Kohnstam van het College Bescherming Persoonsgegevens is van mening dat de dopingregels van het wereldantidopingbureau WADA in strijd zijn met de Europese richtlijnen op het gebied van privacy. In EénVandaag riep hij tosporters op om een klacht bij hem in te dienen. Kohnstam kan dan een ,,uitspraak doen die bindend zal zijn voor hen die ermee werken”.


De regels van WADA schrijven voor dat topsporters 365 dagen per jaar aan moeten geven waar ze zijn. Dat moet zodat ze altijd en overal op doping gecontroleerd kunnen worden. Kohnstam meent dat WADA met een tunnelvisie aan de gang is gegaan. “Grondrechten moeten wijken voor de strijd tegen doping. Dat levert Oost-Europese toestanden op van voor de val van de Muur,” aldus Kohnstam in het TV-programma.

Yves Kummer, voorzitter van de Europese atletenvakbond, gaf vorige week aan dat de regels van whereabouts, het opgeven waar je elk moment van de dag bent, streng te vinden. “Het hele jaar opgeven waar je bent is tegen de richtlijnen van de arbeidstijden,” zei hij destijds.

Arbeidsrechtspecialist André Joosten verklaarde in EénVandaag dat een gang naar de rechter om de regelgeving aan te vechten zeker een kans van slagen heeft. Het opgeven van whereabouts krijgt nu meer aandacht om dat de regels vanaf 1 januari ook voor de voetbalwereld geldt. Daar zijn echte vele tegenstanders, de internationale spelersvakbond FIFPro bereidt inmiddels een rechtszaak voor over de materie.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.