Dit schreven de kranten over wereldkampioen Remco Evenepoel: “Remcoïaans”, “Bijna perfect jaar”, …

maandag 26 september 2022 om 11:04
Dit schreven de kranten over wereldkampioen Remco Evenepoel: “Remcoïaans”, “Bijna perfect jaar”, …

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel werd zondag op formidabele wijze wereldkampioen in Wollongong. Het was niet eenvoudig om de grootsheid van zijn prestatie te beschrijven, maar de media deden hun best. WielerFlits verzamelde koppen en teksten uit verschillende kranten.

Het Laatste Nieuws (België): “Remcoïaans”
“Fenomenaal is het, hoe Remco Evenepoel gisteren wereldkampioen werd. Op hoogsteigen wijze: door op 25 kilometer van de finish zijn concurrenten kansloos achter te laten, om dan solo de triomftocht in te zetten richting Wollongong. Nog fenomenaler is het dat hij de wereldtitel pakt in hetzelfde jaar waarin hij met Luik-Bastenaken-Luik ook al een klassiek Monument won én met de Vuelta één van de drie grote rondes.”

“Een prestatie die we nu officieel “Merckxiaans” mogen noemen: Eddy Merckx was in 1971 de laatste Belg die dat in één seizoen voor mekaar kreeg. Of zeggen we beter “Remcoïaans”, want Evenepoel is nog altijd maar 22, en verdient straks misschien wel zijn eigen stempel.”

Het Nieuwsblad (België): “De beste renner ter wereld”

“Wereldkampioen na een solo van 25 kilometer. Een voorsprong van meer dan 2 minuten. Een regenboogtrui nadat hij in hetzelfde jaar ook al een grote ronde en een monument won. En dat allemaal op 22-jarige leeftijd. Wat Remco Evenepoel gisteren in het Australische Wollongong liet zien, was, wel ja, Merckxiaans. Of om het met Yves Lampaert te zeggen: hij is gewoon de beste renner ter wereld.”

L’Équipe (Frankrijk): “Het Belgische wonderkind”

“Dankzij zijn buitengewone talent maakte Evenepoel zich nooit zorgen. Met de vinger op zijn mond kwam hij solo aan, alsof hij de kritiek die voortkwam uit een zeer bewogen begin van zijn carrière definitief achter zich heeft gelaten. Vijf jaar nadat hij het wielrennen ontdekte en twee jaar nadat hij bijna het leven liet in de Ronde van Lombardije, staat het Belgische wonderkind aan de top. (…) De Belgische renner heeft het internationale wielrennen al in zijn greep en zijn lijst met overwinningen, die al 37 profzeges omvat, zal waarschijnlijk blijven groeien.”

De kop op de voorpagina van L’Équipe luidde ‘De dag des Heren’. Naast Evenepoel, waren ook foto’s te zien van hardloper Eliud Kipchoge en het Franse roei-duo Hugo Boucheron en Matthieu Androdias. Kipchoge won de marathon van Berlijn in een nieuw wereldrecord, Boucheron en Androdias werden wereldkampioen.

Le Parisien (Frankrijk): “Bijna perfect jaar”

“2022 zal een bijna perfect jaar zijn geweest voor Remco Evenepoel. Na Luik-Bastenaken-Luik, de Clasica San Sebastian en de Ronde van Spanje wint het Belgische wonderkind in Australië zijn eerste wereldtitel. Tien jaar na het laatste Belgische succes, dat van Philippe Gilbert. Met zijn 22 jaar is Evenepoel niet de jongste wereldkampioen in de geschiedenis. Een andere Belg, Karel Kaers, maakte het zegegebaar op de leeftijd van 20 jaar, 2 maanden en 15 dagen. Maar Evenepoel krijgt nog andere kansen om geschiedenis te schrijven.”

La Gazzetta dello Sport (Italië): “Eddy Merckx kroont Evenepoel: ‘Hij won net zoals ik'”

La Gazzetta dello Sport liet Eddy Merckx aan het woord. “Ik had hem al een berichtje gestuurd na de Vuelta, waarop Remco heeft geantwoord”, vertelt drievoudig wereldkampioen Merckx. “Ik heb met mijn zoon Axel naar het WK gekeken en al op 50 kilometer van het einde heb ik gezegd dat Remco zou winnen.”

AS (Spanje): “Evenepoel drukt stempel op wielergeschiedenis”

“Etappekoersen, grote klassiekers, grote rondes of zelfs een wereldkampioenschap. Ongeacht het parcours, Remco Evenepoel presteert altijd. Vandaag bewees hij dat opnieuw. Na zijn fantastische overwinning in de Vuelta, triomfeert hij ook op het wereldkampioenschap in Wollongong. Evenepoel drukt zijn stempel op de geschiedenis van de wielersport. Het Belgische wonderkind deed wat hij het beste kan: zonder om te kijken, gas geven om uiteindelijk alleen over de finish te komen met de grootste voorsprong op een WK (2:21) sinds Vittorio Adorni in 1968 (9:51).”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Marcel de Gendt 26 september 2022 om 11:45

Het knapste vindt ik vooral dat iedereen het procede kent, maar het hem toch steeds lukt. Waarom zit Evenepoel met een paar ploeggenoten wel in die bewuste ontsnapping, maar bijv. Mollema en/of Van Baarle niet? Er zit 1 renner die met sterren is aangeduid in dat groepje, en dat is Evenepoel. Van waaruit hij het met panache en geheel in Remco-stijl afmaakt.

Naast de terechte euforie voor zijn mooie overwinning is dit wat mij betreft toch de belangrijkste achterliggende vraag voor de andere landen. Alsof de ploegen hem sinds zijn eerste zege in San Sebastian nog altijd onderschatten en zich keer op keer aan dezelfde steen stoten. Terwijl de oplossing heel simpel lijkt (denk Colbrelli)…

5
Wieler-Joke 28 september 2022 om 07:33

Exact ik snap het ook niet. Als Van Aert of Pogacar of … hun gat lichten hangt hun wiel vol volgelingen omdat ze schrik hebben maar bij Evenepoel hebben ze nog steeds het gedacht dat ze die na wat gespartel wel gaan terughengelen en weet je wat geef hem 2,5 minuten gratis en geef hem wat metgezellen mee dan is er nog iets aan.

Neen dus meteen op het wiel en mij maak je niet wijs dat hij de echte toppers zomaar uit het wiel rijdt zonder versnelling dus dit lijkt mij een veel ‘gemakkelijkere’ tactiek om hem te kloppen. In een man tegen man tijdritje op een wegfiets ga je onmogelijk veel tijd goed maken op hem. Colbrelli liet inderdaad zien hoe het moet al was hij wel een iets te irritante sleper die dag.

Nu hij het WK gewonnen heeft zal iedereen wel overtuigd zijn dat er grote sirenes moeten afgaan als hij vertrekt.

Nog een tip voor de kopmannen in een koers zonder oortjes: wees attent en rijdt eens vooraan in het peloton anders weet je toch nooit wat er gebeurd, oortjes hebben de meesten herleid tot lamzakken.

0
sus 28 september 2022 om 07:42

Valverde en van avermaet zeiden 2 j geleden al dat je die geen 20 m mag geven want dan is ie weg en onmogelijk nog terug te halen

0
Wheely 28 september 2022 om 08:01

Tja je vraagt je inderdaad af waarom ze niet massaal op zijn wiel koersen, zeker in deze wedstrijd voor renners als Matthews een uitgelezen kans voor een gratis lift. De waarheid is natuurlijk dat het helemaal niet zo makkelijk is.

0
Romāns Vainšteins 28 september 2022 om 08:17

In het wiel van REVKET is geen ‘lift’ maar een hel.

0
Mooie Sjors 28 september 2022 om 08:52

Hij rijdt 5 per uur te rap voor ons, Fred.

0
Albeijing Feeniks 26 september 2022 om 14:12

Remco die gewoon Remcodingen doet.

1
Stablinsky 26 september 2022 om 12:55

Edit redactie: Bedankt, we passen het aan!

0
Romāns Vainšteins 26 september 2022 om 11:12

Die bladen toch hè, wat een mallerds zijn het.

-4
Charlie33 26 september 2022 om 11:41

Ik vond de prestatie van Annemiek van Vleuten velemalen grootser.

-10
Gunther Leonhardt 26 september 2022 om 11:49

Vooral economischer. Waarom zou je 2min21s wegrijden in de laatste 30 km als 1 seconde in de laatste 600 meter ook voldoende is?

8
Vangenechten 26 september 2022 om 13:51

Bwa, 160km fietsen aan toeristentempo of 267km aan bijna 43… ;)

1
Posterix 26 september 2022 om 14:07

Annemiek deed iig iets wat we nog niet vaak van haar hebben gezien: In de laatste kilometer de massa(is niet het goede woord)sprint foppen.

Remco deed het op zijn inmiddels gekende manier, of eigenlijk op zijn Annemieks: Op een groot aantal kilometers “ajuparaplu”

0

Headlines

Populair

Materiaalzone