Dimension Data over Meintjes: “Zijn voorbereiding was te ambitieus”

zondag 10 februari 2019 om 09:01
Dimension Data over Meintjes: “Zijn voorbereiding was te ambitieus”

foto: Dimension Data

Als een verloren zoon werd hij eind 2017 teruggehaald: Louis Meintjes moest hét uithangbord worden van Dimension Data in de grote rondes. De frêle klimmer kende echter een dramatisch seizoen. Zijn Zuid-Afrikaanse werkgever geeft nu toe dat er fouten zijn gemaakt. “Zijn voorbereiding was té ambitieus”, zo vertelt directeur Rolf Aldag in gesprek met Cyclingnews.

Een negende plaats in de Ronde van Burgos: dat was de hoogste eindklassering van Louis Meintjes in 2018. De Zuid-Afrikaanse klimmer haalde op geen moment zijn (gebruikelijke) niveau. Zowel in de Giro d’Italia (opgave) als de Vuelta a España (58e) stelde hij zwaar teleur. Zeker voor iemand die al top-10 reed in de Tour de France én de Vuelta.

De 50-jarige Aldag legt de vinger op de zere plek. “Ik denk dat zijn voorbereiding té ambitieus was”, aldus de oud-renner van Telekom. “Louis heeft een enorm positieve instelling, hij wil alles twintig procent beter doen. Hij hoopte dat dit zou leiden tot een podiumplaats in een grote ronde.”

“We gaven Louis geen tijd om te herstellen”
Volgens de Duitser werd er echter te veel gevraagd van de Zuid-Afrikaan. “Het werd allemaal té extreem. Hij had rustiger moeten beginnen. Dat is niet alleen de schuld van Louis, maar ook van het team. Zo reed hij direct na een hoogtestage Algarve, Tirreno én Catalonië, om vervolgens weer een hoogtestage in te lassen.”

“We gaven hem kortom geen tijd om te herstellen. Na zijn tweede hoogtestage ging hij meteen door naar de Tour of the Alps, om daarna nog enkele Giroritten te verkennen. Het was gewoon te veel, te ambitieus”, steekt Aldag de hand in eigen boezem.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Komi 10 februari 2019 om 09:57

Lees je toch vaak, ook bij bijvoorbeeld aru. Het is te vaak te veel trainen, en te weinig herstellen. Benieuwd of hij dit jaar wel op niveau komt.

0
maklukzat 10 februari 2019 om 10:40

Dit is toch World-Tour niveau. Een renner die het hele seizoen niet in de buurt van zijn niveau komt. Dat is toch wel erg slecht.

0
jules van duffel 10 februari 2019 om 16:33

Het zat de kleine Louis ook wel beslist niet mee het voorbije jaar . De Giro moest hij na twee weken verlaten tengevolge van een aanslepende bronchitis . En in de Vuelta duikelde hij in de afzink van een col op spectakulaire wijze tegen hoge snelheid de ravijn in ( waarbij hij nog van groot geluk mocht spreken dat hij ei zo na met zijn hoofd niet terecht kwam tegen de circa dertig cm hoge boordsteen ) . Achteraf beschouwd had zijn team er m.i. beter aan gedaan hem na die rotsmak uit veiligheidsoverwegingen meteen uit koers te nemen i.p.v.hem nog een weekje in de buik ( of zelfs achter ) het peloton te laten voortsukkelen .

0
Jean Achtermaan 10 februari 2019 om 13:05

Je moet zo veel trainen als nodig, niet zoveel als mogelijk.

0
kleomantre 10 februari 2019 om 14:43

Toch verwonderlijk.

Anderzijds zal het in deze wereld hetzelfde zijn als elders in de sportwereld, met een hoop zelf verklaarde trainingsgoeroes die regimes aanhouden die maar bij een deel van de sporters werken. Meestal zijn dat achteraf toch prutsers die het geluk hebben gehad om succes te hebben met personen waarbij de aanpak toevallig wel werkte.

0
doorak 11 februari 2019 om 00:41

Als het goed is kijkt elke trainer/coach naar belastbaarheid en herstelvermogen. Tweee zaken die zeer met elkaar te maken hebben maar toch verschillende zaken zijn. Lijukt mij niet dat er op world tour niveau goeroes c.q. prutsers rondlopen. Alyhans dat zou niet moeten kunnen.

@ Jean Achtermaan. Diegene die deze fragiele balans weet te vinden haalt op langere termijn het beste resultaat.
Uw woorden zijn zeer treffend.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone