Demi Vollering gunt eindzege aan Marlen Reusser in Ronde van het Baskenland
foto: Cor Vos
zondag 14 mei 2023 om 19:07

Demi Vollering gunt eindzege aan Marlen Reusser in Ronde van het Baskenland

Demi Vollering heeft de Ronde van het Baskenland niet gewonnen. Die eer ging namelijk naar haar SD Worx-ploeggenote Marlen Reusser, die in de slotrit van de Women’s WorldTour-ronde een dubbelslag sloeg door in de finale weg te rijden uit een elitegroep. Vollering zat in die groep, verdedigde de aanval van Reusser en gunde zo de rit- en eindzege aan de Zwitserse.

Na twee ‘vroege’ etappes, met finish rond de klok van 15.00 uur, koos de organisatie van de Ronde van het Baskenland op de slotdag voor een avondetappe. Een mini-Clásica San Sebastián stond op het programma, met start en finish in San Sebastián en onderweg de Jaizkibel (7,3 km aan 5,9%), de Gurutze (2,5 km aan 5,6%) en de Mendizorrotz (3,9 km aan 7,7%). De top van die laatste klim lag op 28 kilometer van de meet.

Demi Vollering gaat op de pedalen staan – foto: Cor Vos

Op de Mendizorrotz barstte de koers open. Demi Vollering opende de debatten, maar haar aanval werd gecounterd door Annemiek van Vleuten. De twee kemphanen gaven elkaar geen duimbreed toe op de klim, waar Vollering wel als eerste boven kwam.

In de ietwat natte afdaling nam Vollering, die een voorsprong van 1.11 minuut verdedigde ten opzichte van Van Vleuten, geen risico. De wereldkampioene van Movistar reed daardoor even weg, maar de SD Worx-kopvrouw kwam onderaan de afdaling terug aansluiten. Op dat moment was het nog twintig kilometer tot de finish.

Reusser komt terug en rijdt weg
Een groepje met Kasia Niewiadoma, Olivia Baril en Marlen Reusser volgde op 25 seconden, maar omdat Vollering vooraan geen kopwerk deed konden zij vooraan terugkeren. SD Worx probeerde daarop het overtal uit te spelen. Reusser, tweede in het klassement op 56 seconden, sprong namelijk 12 kilometer voor de finish weg.

Marlen Reusser plaatst de beslissende aanval – foto: Cor Vos

Het was aan Van Vleuten, Niewiadoma en Baril om dat gat te dichten, maar dat ging niet makkelijk. Reusser liep uit naar 25 seconden, naar 40 seconden, naar 56 seconden… En zo nam de Zwitserse vijf kilometer voor de finish virtueel de leiding over van Vollering in het klassement. Reusser liep alleen maar verder uit en kon zo de rit- en eindzege in Itzulia bijschrijven.

In de groep met Vollering en Van Vleuten vond er in de slotkilometer zelfs een surplace plaats, waardoor een groepje met Marta Cavalli kon terugkeren. Maar in de sprint die volgde – ruim 2,5 minuut na de finish van Reusser – maakte Vollering haar favorietenrol waar, waardoor SD Worx opnieuw een een-tweetje behaalde. In de rit en in het eindklassement.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2023 19:23
Groot kampioene! Marlen gaat nog heel lang van hele grote waarde zijn.
Wat een dame
14 mei 2023 21:02
SDWorx is te goed
    14 mei 2023 21:06
    Zolang ze niet gezamenlijk plassen wel ja
    14 mei 2023 22:25
    Tja, ze hebben op dit moment idd op elk terrein de beste rensters. Maar het is ook weer niet zo dikbezaaid in de klimkoersen. Uiteindelijk komen de overwinningen daar allemaal tot stand doordat Vollering met afstand de beste is. Zonder haar zou Reusser hier geen rit en algemeen klassement gewonnen.

    Er wordt de hele tijd bijgezegd dat Reusser zoveel voor Vollering heeft gedaan, maar dat valt opzich ook allemaal wel mee. Reusser is gewoon ook sterk, en ze lijkt me ook echt bereid om veel voor een ander te doen, maar Vollering is op dit moment zo sterk dat ze meestal niet echt hulp nodig heeft,
14 mei 2023 20:36
Daar zal ze nog spijt van krijgen.
    Huh, spijt van winnen?
    14 mei 2023 21:13
    Wat een onzin. Demi rijdt alles op een hoop, dan maakt een 1e of een tweede plek op dit moment niet meer uit. In tussen heeft ze veel good-will gekweekt bij Marlen, die door dit soort dingen altijd op kop blijft beuken voor haar.
    14 mei 2023 21:22
    Inderdaad onzin. Reusser heeft ze nog nodig in de Tour
    14 mei 2023 21:44
    Veel minnetjes. Maar is dit niet een grapje? Een verwijzing naar Van Aert/Laporte.
    15 mei 2023 07:40
    Inderdaad Oblomov. Zo zie ik het ook. Maar goed, geen humor maar wel een mening, resulteert hier wel vaker in (on)minnetjes
14 mei 2023 19:49
Gunnen? Dat geloof ik niet, sorry..
    14 mei 2023 20:12
    Blijkbaar niet gekeken.
    14 mei 2023 21:21
    Inderdaad. Niet gekeken. Oprechte vreugde en voor de Demi bashers zeker geen gejank vandaag
14 mei 2023 19:52
Demi heeft zich gewoon laten foppen. Annemiek kon niet meer winnen en Demi mocht niet achter haar ploeggenote aan. Denk dat er maar eentje is die niet lekker slaapt vanavond. Vollering blinkt niet uit in iemand iets gunnen of een teamplayer te zijn.
    14 mei 2023 20:12
    Blijkbaar niet gekeken..
    14 mei 2023 20:17
    “Vollering blinkt niet uit in een teamplayer te zijn”. Dit comment je serieus gelijk na een koers waarbij ze een teamgenote het eindklassement heeft gegund??
    14 mei 2023 20:26
    Als Demi zelf had willen winnen, had ze niet op de terugkeer van Marlen gewacht. Ze zou dan na de laatste klim samen met Annemiek naar de meet gereden zijn, om zowel de rit- als de eindzege binnen te halen.
    14 mei 2023 22:18
    Of je hebt niet gekeken, of je begrijpt werkelijk helemaal niks van wielrennen. Of je bent een gefrustreerde Kopecky fan. Ik ben niet voor of tegen Demi, en ze is echt wel eens onhandig geweest in teams, maar dit is echt complete onzin.

    Vollering had gewoon met AVV naar de finish kunnen rijden en dan had ze zonder twijfel haar zesde opeenvolgende rit in deze race gewonnen, en haar tweede eindzege. Sterker nog, als ze perse had gewild had ze Van Vleuten er op die klim ook nog wel afgereden, maar netals gisteren was het duidelijk het doel dat een ploeggenote zou winnen.

Reacties zijn gesloten.