“De stapjes van Remco Evenepoel zullen steeds kleiner worden”
foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs
dinsdag 29 november 2022 om 19:00

“De stapjes van Remco Evenepoel zullen steeds kleiner worden”

Ride Welke marge heeft Evenepoel nog? De grote vraag na het afgelopen superseizoen van Remco Evenepoel is hoe het 22-jarige supertalent zich nog verder kan ontwikkelen. In het winternummer van RIDE Magazine staat een tien pagina’s grote reportage, waarin de belangrijkste personen antwoord geven op deze vraag.

Zelf benadrukt de wereldkampioen dat hij pas vijf jaar wielrenner is en dat hij deze zeges al realiseert twee jaar na de zware val in de Ronde van Lombardije. Tekenend dat Evenepoel zelf overtuigd is dat hij nog fysieke stappen kan zetten. “Toch denk ik dat hij al heel ver staat in zijn ontwikkeling”, is zijn teammanager Patrick Lefevere voorzichtig. “Al denk ik niet dat een jongen van 22 jaar volgroeid is. Fysiek en mentaal kan hij nog wat sterker worden en dan heeft hij straks ook nog de ervaring waar hij op terug kan vallen. In principe, als hij gezond blijft, gaat hij nog beter worden.”

Ook zijn trainer Koen Pelgrim is geneigd te zeggen dat Evenepoel nog stappen kan zetten: “Normaal moet hij nog kunnen groeien, maar de stapjes worden steeds kleiner. Je ziet tegenwoordig dat jonge renners door betere training en voeding op jonge leeftijd al tussen hun 17e en 19e levensjaar behoorlijke stappen zetten. Daarna wordt de marge kleiner.”

Pelgrim benadrukt dat het wielrennen in deze ontwikkeling nog een behoorlijke achterstand had tegenover de meeste andere sporten. “Kijk bijvoorbeeld naar het zwemmen. Daar zijn de meeste toppers rond de twintig jaar en ben je met 25 jaar al oud. Vroeger werd je pas wielrenner rond je 22ste en kwam je rond je 27/28ste tot de beste resultaten. Dat kwam vooral door de achterstand die er was op het gebied van begeleiding en niet door de pure, fysieke groeimarge.”

Pelgrim: “Tegenwoordig zijn de wielrenners op veel jongere leeftijd veel serieuzer bezig met de sport. Daardoor ontwikkelen zij zich sneller dan de oudere garde. Daarom zetten deze talenten nu de grote stappen voor hun twintigste en zijn de groeimogelijkheden in de jaren daarna kleiner.”


Het volledige artikel lees je in het winternummer van RIDE. Dit 172 pagina’s dikke wielermagazine staat vol met verhalen waar wielerliefhebbers het warm van krijgen. Hier kan je het magazine alvast even doorbladeren. Bestel hem nu online voor slechts € 9,95 en krijg jouw RIDE binnen enkele dagen thuisbezorgd. Voor de feestdagen kan je ook een proefabonnement of gewoon abonnement cadeau geven.


RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
27 november 2022 21:14
Het is van te voren altijd lastig inschatten op welke leeftijd iemand zijn piek/maximum bereikt. Dat blijkt per persoon behoorlijk te kunnen verschillen zonder dat er een beargumenteerde verklaring voor is.
    29 november 2022 21:43
    Anderzijds haalt toch niemand zijn piek in zijn, pakweg, 10e jaar bij de profs? Zelfs Valverde was op zijn 40e minder dan op zijn 30e. En dat schrijft bij deze een Valverde-bewonderaar.
    Remco snijdt weldra zijn 5e jaar bij de profs aan. Topsport is roofbouw. De slijtageslag is ingezet.
28 november 2022 09:56
Wie had dat gedacht joh. Ik dacht dat die incrementeel zou gaan verbeteren tot als hij 90 was en dood neerviel. Wat een verrassende conclusie.
    30 november 2022 07:56
    Werelduurrecord voor 100+ is ook nog een mooi doel
28 november 2022 09:59
Tenzij hij stappen over water gaat zetten natuurlijk...
    29 november 2022 08:13
    Als ie wat op zijn wappercadans oefent sluit ik vliegen niet bij voorbaat uit nee.
29 november 2022 10:28
Grote schreden met zulke kleine beentje zijn sowieso niet te maken, daar komt bij dat de Wet van de Verminderde Meeropbrengst gaat gelden: niemand stijgt uit boven de menselijke limiet en die is door de deskundigen van Fiets.nl gesteld op FTP 6,4 w/kg. Als we daar de Regel van Riegel op toepassen, hebben we zo'n beetje de grens voor inspanningen vanaf een minuut of 6 tot Sint-juttemis. Kortom, het is niet te hopen dat Evenepoel deze gens negeert, want dan treedt hij in 't domein van Pantani en van de pathologische leugenaar uit Texas, die se7en maal in z'n hemd werd gezet. Dat wil toch niemand?
    29 november 2022 11:26
    Nogmaals: niemand die dit echt zien of inschatten kan. En daarbij: van mij part vliegen ze met zijn 10en tegelijk ooit nog zo'n grens over. Waarom zou 'niemand dat willen'?
    Patriotten gun ik al algehele zin dat een paspoortgenoot onderdeel van dit gezelschap uitmaakt: gewoon om het allemaal vriendelijk en eerlijk te houden.
27 november 2022 19:16
Of er fysiek heel veel te winnen valt weet ik niet. Hij is al van kinds af aan bezig als heel goed begeleide sporter.

Waar QS dit jaar heel veel winst geboekt heeft, is m.i. in het prepareren van Evenepoel. De hoogtestages, trainingen en dieten hebben beter uitgepakt dan het jaar daarvoor, waar hij eigenlijk over het randje was gegaan waardoor het contraproductief was. Ik weet niet of daar ook dit jaar nog winst te pakken is.

En verder: zelfs als het beter wordt in pure wattages, is het nog altijd afwachten of je ook uiteindelijk de erelijst van dit jaar kunt overtreffen. Want enkel op Zwift win je altijd met de beste wattages, de koers zelf is net wat weerbarstiger.
    28 november 2022 12:44
    Hoogstwaarschijnlijk heb je gelijk over de kwaliteit van de begeleiding van jongs af, maar er is wel weinig echte 'transfer' van voetbalfysiek naar wielerfysiek voor zover ik weet. Dus qua duursportfysiek heeft hij daardoor misschien nog wel een mooie progressiemarge (of misschien ook niet want we kunnen er over lullen maar hebben geen data :-p ). Maar voetbal is als sport wel ideaal als algemene fysieke vorming voor kinderen/jongeren, eigenlijk is het zelfs beter om daar in te beginnen dan met enkel het eenzijdig ontwikkelende fietsen. Blijft dan nog zeker het technische aspect van het wielrennen waar hij veel achterstand heeft op toptalenten zoals Pogacar of een Van der Poel om er twee te noemen. Daar kan hij nog veel goedmaken maar in hoeverre hij genoeg gaat goed maken om ooit kans te hebben om de tdf te winnen... ...langs de andere kant was Nibali een begenadigd daler en is hij in Rio ook onderuit gegaan en won Van Avermaet. Dus misschien ligt Pogacar er ooit wel even goed bij en hebben zijn concurenten daardoor vrij spel.
29 november 2022 03:49
Waar gaat dat heen als hij nog stapjes gaat zetten.
29 november 2022 10:48
Wordt vrijwel onmogelijk om nog beter te doen dan dit jaar qua erelijst. Zijn wonderjaar, deze eeuw wellicht enkel nog overstegen door Pogacar in 2021 en misschien Froome in 2017.

Gaat nog grote koersen winnen volgens mij, maar beter doen qua seizoen wordt aartsmoeilijk.
    29 november 2022 11:27
    Mwoah.

    Als de sterren niet uit hun nek lullen komen er nog jaren aan dat hij voor de tour gaat. Al wint hij enkel die zonder ritoverwinning of zelfs een andere zege is dat nog steeds een extra stap hoor.
    29 november 2022 11:55
    De Tour zou op vlak van rondewerk zeker een extra stap zijn. Qua piek-kwaliteit wellicht ook, want dan moet je voorbij alle beste renners van de wereld in topvorm.

    Maar het rijtje grote ronde - WK - monument is iets zo uniek en zo vreselijk moeilijk te bereiken dat 2022 wellicht als hét topjaar van Evenepoel bestempeld zal blijven. Eigenlijk is dat op 1 jaar winnen waar je 3 geslaagde seizoenen mee kan vullen.

    Kijk naar hoe goed Van Aert en Van der Poel zijn de laatste jaren, maar hoe moeilijk het is om die echte topkoersen te winnen. Is niet alleen een kwestie van de topconditie op het juiste moment, maar ook wat meeval met tegenstand/koersontwikkeling/enz.

    Evenepoel is bij momenten een geweldenaar, maar dit seizoen lijkt mij toch wel uniek. Met Pogacar heeft hij dan ook nog een uitdager van heb-ik-jou-daar, en van dezelfde generatie. Die gaat 'm zeker ook nog grote zeges afsnoepen.
    29 november 2022 12:51
    Wat Sjors zegt.

    Misschien niet eens de beste renner van 2022 (de TdF is gewoon de heilige graal in het rondewerk, daar kan geen Vuelta tegenop), maar zonder twijfel degene met de mooiste erelijst dit jaar, zeker voor het grote publiek.

    Al vraag ik me af of Vingegaard zijn TdF zege zou willen inruilen voor hetgeen Evenepoel dit jaar heeft gewonnen....
    29 november 2022 14:31
    Vingegaard is ook totaal ander type renner. Voor zo iemand is de Tour het hoogste, terwijl voor Evenepoel het ééndagswerk erbij komt. Vraag Van Aert of Van der Poel om te kiezen tussen (1) de Tour of (2) Ronde van Vlaanderen / Parijs-Roubaix / LBL + Giro / Vuelta + WK (en brons op WK tijdrijden ook nog), dan zal de keuze snel gemaakt zijn.
    29 november 2022 15:07
    @Steven E,
    Daar doe je Vingegaard wat mij betreft mee te kort.

    Zijn tijdrit is goed genoeg om heel kort te kunnen eindigen op een WK. En als je hem in vorm in zet in een eendagswedstrijd met wat klimwerk (Italiaans najaar) of op een WK zoals dat destijds in Innsbruck, dan zie ik hem ook daar mee doen voor de knikkers.

    Hij heeft dit jaar echter andere keuzes gemaakt (en de TdF heeft hem denk ik ook mentaal heel veel energie gekost).
    29 november 2022 20:46
    Vingegaard reed 'gewoon' finale Lombardije, maar kwam tekort. Eenvoudig verklaarbaar met zijn post-Tour ervaringen. Die gaat daar nog wel terug komen!
29 november 2022 12:44
En water is nat.
27 november 2022 18:49
Als het in de ride staat zal het wel waar zijn zeker :)
27 november 2022 19:05
Potentiële stappen zijn er nog legio: giro winnen, tour winnen, lombardije winnen. Luik, tour wk en lombardije meerdere keren winnen. Luik tour wk en lombardije met heel groot verschil winnen. Tour 8 x winnen. In nadagen Vlaanderen en Roubaix winnen met 3 k extra spier er op. O ja MSR wint ie ergens gaandeweg dat proces ook, in zijn eerste en enige deelname, solo in de sneeuwregen, 13 uitrijders ze lullen er in 2089 nog over.
    27 november 2022 19:23
    Hehe, nice one :)
    27 november 2022 21:14
    Stappen zetten betekent niet per definitie meer wedstrijden winnen, maar sterker worden.
    29 november 2022 10:28
    Sterker worden dan wat? Je eigen testen?

    Niemand die daar zicht op heeft. Het enige dat je in de koers ziet is of A: de een zó op de pedalen stampt dat de ander lossen moet B: de energie zó verdeeld wordt dat je niet op het verkeerde moment zonder zit, C: Dat er zó gestuurd wordt dat je op de weg doorrollen blijft en D: dat je een ploeg hebt die je zó ondersteunt dat een an ander lukken kan.

    Als je nou vorig jaar van 7,5 naar 7,7 ging en aankomend jaar en grotere stap maakt naar 8,0, in het lab, terwijl je tegenstanders op A, B, C, & D overstijgend uitpakken ziet geen dooie hond dat.

Reacties zijn gesloten.