Davide Ballerini: “Ik droom van Parijs-Roubaix”

zondag 28 februari 2021 om 08:27
Davide Ballerini: “Ik droom van Parijs-Roubaix”

foto: Cor Vos

Interview

Davide Ballerini glunderde tijdens de persconferentie na zijn eerste grote zege. “Hopelijk is dit het begin van een lange carrière met veel mooie successen.” De 26-jarige Italiaan zegt beide voeten op de grond te houden, maar heeft toch één klassieker op zijn voorkeurslijstje staan. “Parijs-Roubaix! Daar droom ik al van sinds ik kind ben.”

“Ik neem mijn hoed af voor al mijn ploegmaats”, toonde Davide Ballerini zich dankbaar. “Het was geen gemakkelijke wedstrijd, maar we zijn er altijd in blijven geloven. Zelf kreeg ik vleugels toen Julian Alaphilippe naast mij kwam fietsen toen hij werd ingelopen na zijn vluchtpoging. “Dit wordt jouw dag, zei hij. Vanaf nu gaan we voor jou werken. Als de wereldkampioen je dat zegt, geloof je nog meer in eigen kunnen.”

“Dit is zonder meer een collectieve overwinning. Tim Declercq verzette bergen werk om de kopgroep niet te ver weg te laten rijden. Julian bleef zich inzetten nadat hij teruggepakt werd. Kasper (Asgreen, red) nam ons op sleeptouw in de finale en Florian (Sénéchal) trok op fabuleuze wijze de sprint aan. Ik moest gewoon uit het wiel komen om het af te maken.”

Dromen
De Italiaan gaf nog eens aan hoe graag hij voor Deceuninck-Quick-Step rijdt. “Als kind keek ik al op naar dit team toen ze de kasseiklassiekers kleurden. Nu win ik zelf een van deze wedstrijden in dat shirt. Het maakt me ontzettend trots. Het is een droom die uitkomt. Dit is nog maar mijn tweede deelname hier. Twee jaar geleden, toen nog bij Astana, kwam ik ten val en haalde ik niet eens het einde.”

Ballerini op het podium als winnaar van Omloop Het Nieuwsblad – foto: Cor Vos

Ballerini won de voorbije jaren al de wegrit op de Europese Spelen in Minsk (2019), een rit in de Ronde van Polen (2020) en twee Italiaanse semiklassiekers (2018), maar pas dit jaar breekt hij helemaal door. Met de Omloop Het Nieuwsblad pakt hij nu zijn eerste klassieke overwinning. “Ik weet hoe moeilijk het is dit soort koersen te winnen. Vorig jaar haalde ik zelfs de selectie niet. Dit is dan ook een belangrijke en emotionele zege.”

Zweven doet hij niet. “Dromen wel”, lacht hij. “Van Parijs-Roubaix! Maar ik houd inderdaad de voeten op de grond. Ik toon nu wat ik kan, maar ik heb nog een hele weg af te leggen. Deze zege zal weinig veranderen aan mijn positie binnen het team. Kijk, vandaag konden we allemaal winnen. Dat maakt het voor ons een stuk gemakkelijker.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Michelangelo 28 februari 2021 om 09:09

Wat ik altijd knap vind van DQS is dat ze in staat lijken om heel snel het geweer van schouder te veranderen. Lukt het niet met het ene scenario, dan gaat de knop meteen om naar het volgende plan. Er lijkt altijd een plan A, B, C en D te zijn.

Als je dat dan vergelijkt met andere ploegen gisteren in de finale: veel mannetjes in de laatste groep, maar als makke schapen rijden ze achter DQS aan. Alsof de renners en de ploegleiders niet weten wat ze nog kunnen doen in zo’n situatie. Natuurlijk, je moet er ook de renners voor hebben. Maar soms komt het toch echt over als puur tactisch onvermogen.

En Ballerini: benieuwd welke stappen die nog weet te zetten. 26 lijkt oud in het hedendaagse wielrennen, maar eigenlijk valt dat reuze mee. Het is in ieder geval een veelzijdige renner met een prima sprint, dus ook iemand die zaken kan afmaken. En met een ploeg als DQS zal hij ook heel regelmatig in die situatie komen. Jammer voor een type als Senechal, die tot vorig jaar zelf zijn kans had mogen gaan in een finale als deze.

S. Morgenstern 28 februari 2021 om 09:27

Wanneer je de beste renners hebt voor een aanval en voor een sprint, dan heb je daarmee alle scenario's wel afgedekt. Ze kunnen zich zelfs foutjes permitteren. Tactisch doen ze niets bijzonders.

Michelangelo 28 februari 2021 om 09:33

Klopt wat je zegt. Maar het contrast met de andere ploegen die nog 5 man in het eerste pelotonnetje hadden zitten was gewoon enorm groot. Daar zag je geen enkele poging om nog te winnen of een ander scenario te schrijven dan de “sprint met Ballerini als winnaar”. Enige ploeg waar je eigenlijk niks van mag zeggen is UAE, die hadden met Kristoff tot 1 km van de streep de juiste man op de juiste plek in het juiste scenario.

S. Morgenstern 28 februari 2021 om 09:37

Ineos heeft pogingen gedaan op de laatste twee klimmen. Daarna was er met de tegenwind en vier kopmannen in dienst van een sprinter gewoon niets meer te doen.

harryjohan71 28 februari 2021 om 09:43

Van INEOS (Pidcock en Moscon) mag je niets zeggen. Ze hebben met 2 renners aanvallend gereden en konden door een valpartij niet sprinten.

Panache 28 februari 2021 om 11:14

Heb daarnaast het gevoel dat er een ‘pak wat je kan pakken’ mentaliteit heerst in DQS ploeg (qua wedstrijden winnen). De aller grootste prijzen (grote ronde winnen, monumenten) zie je ze toch een stuk minder en is het Alaphilippe die de eer in zijn eentje hoog houdt. Nu Alaphilippe al vroeg piekt zou het mij niet verwonderen als het tot start van de Tour blijft bij heel veel kleine wedstrijden winnen. In de Tour zal Alaphilippe wel weer 1-2x winnen en is er Bennett voor de sprints. Bovenstaande is mijn analyse, geen kritiek. Immers lijkt het een bewuste keuze. Je kan niet altijd pieken, dus je maakt een keuze. Met de Omloop op zak heb je al een mooie prijs beet.

harryjohan71 28 februari 2021 om 11:27

DQS hecht net als zijn fans veel waarde aan het winnen van de meeste wedstrijden. Dat is wel duidelijk. Vorig jaar met de discussie keken de DQS fans ook naar kwantiteit ipv kwaliteit van de overwinningen. Dit jaar hebben ze nu al 3 World Tour zeges van de 5. Dit is natuurlijk een prima resultaat. Ze moeten wel veel kleine wedstrijden blijven rijden, omdat er nog een aantal ploegen met veel overwinningen zijn. Daarnaast scoort INEOS natuurlijk ook veel overwinningen met Ganna. Alleen ze hebben geen sprinters, zoals DQS er legio heeft. Huidige overwinningen zijn ook sprint overwinningen. In de bergetappes tot op heden komen ze te kort om voor de overwinning te strijden. Vorig jaar heeft DQS het gat met de rest qua overwinningen gemaakt in januari, februari en maart. Daarna is het muv Polen qua aantal overwinningen redelijk stil gevallen. Voornamelijk nog nationale titels, Alaphilippe en sprints van Bennett.

Wim Kruithof 28 februari 2021 om 11:27

Hij lijkt te floreren in wedstrijden waar Degenkolb ook sterk was, voorheen. Ik zie het wel gebeuren, in de toekomst, als alles goed valt in koers.

Romāns Vainšteins 28 februari 2021 om 11:41

Past ook schitterend bij hem, lijkt me in de huidige selectie ook beschermd renner tot kopman.

Headlines

Populair

Materiaalzone