David Dekker fors gehavend na val in slotrit Giro d’Italia U23: “Ik heb geluk gehad”

David Dekker fors gehavend na val in slotrit Giro d’Italia U23: “Ik heb geluk gehad”

Dekker tijdens het NK U23, waar hij ook al ten val kwam - foto: Cor Vos

maandag 7 september 2020 om 10:51

David Dekker staat voorlopig aan de kant. De renner van SEG Racing Academy kwam in de slotrit van de Ronde van Italië voor beloften zwaar te val en moest daarna ter observatie in het ziekenhuis blijven. “Ze zeggen dat ik heel veel geluk heb gehad”, vertelt hij aan WielerFlits.

De jongste zoon van oud-prof Erik Dekker reed in een afdaling op een recht stuk door een gat in de weg en sloeg daarna over de kop. “Jongens die bij mij in het groepje zaten, hebben me verteld dat ik tegen de 80 kilometer per uur over mijn stuur ben gevlogen door een gat in de weg. Na afloop heb ik van veel renners die achter me reden, berichten ontvangen of ik wel oké was. Het zag er volgens hen eng uit. Dus ja, je kunt rustig stellen dat het heftig is”, aldus Dekker, die al gebutst rondreed door een eerdere val in diezelfde rittenkoers.

De jonge sprinter annex eendagscoureur weet zich nog maar bitterweinig van het voorval te herinneren, vertelt hij. “Ik heb in mijn hoofd één fragment van twee seconden zitten. Ik herinner me nog dat ik door dat gat rijd op het slechte wegdek, de controle over mijn fiets verlies en meteen over mijn stuur vlieg. Ik weet niets meer van de honderden meters ervoor. Ook niets – gelukkig! – van de klap zelf. Het volgende wat ik me voor de geest kan halen, is dat artsen om mij heen stonden, me een nekbrace om deden en op de brancard legden.”

Dit bericht bekijken op Instagram

A picture a few kilometers before my hard crash in the decent during the last stage of the @giroditaliau23 🇮🇹Can’t really remember what happened but apparently rode through a hole in the road which caused my crash🚑 Luckily I can say I have no fractures. Only suffering a concussion, some damage on my teeth and 10 stitches in my face and of course a lot of wounds. The doctors told me I was very lucky🍀 After 5 crashes in 5 weeks since the season restarted, I can say cycling isn’t always a very beautiful sport. Let’s hope the bad luck ends here. Currently on my way to home and to start recovering from this crash.🤕 Nevertheless thank you @segeracing for this great experience. Although 3 crashes and lots of suffering on the climbs I enjoyed this race a lot. And once again got remembered about how beautiful this country is!🤩 #CrashingDave #NotSoHappyDave #segracing #talentdevelopment

Een bericht gedeeld door David Dekker (@dekkerdavid) op

Geen breuken
Dekker werd daarna overgebracht naar een Italiaans ziekenhuis. Op zijn Instagram-profiel deelde hij al een foto van een zwaar toegetakeld lijf in een ziekenhuisbed. Vooral zijn hoofd is geraakt. “Ik heb gelukkig geen breuken opgelopen. Maar ik heb wel tien hechtingen in mijn gezicht en een afgebroken voortand. Mijn lichaam is verder wel zwaargehavend en gezwollen, met overal wonden en blauwe plekken. Ze zeiden in het ziekenhuis wel dat ik heel veel geluk heb gehad met mijn hoofd. Het had niet een centimeter hoger moeten zijn.”

Zaterdag- op zondagnacht heeft Dekker samen met zijn vader – die toevallig in Italië was om zijn zoon in actie te zien – het ziekenhuis verlaten en begon een lange autorit terug naar huis. “Hoelang het herstel gaat duren? Geen flauw idee. Ik heb ook nog een hersenschudding en daar ga ik natuurlijk geen spelletjes mee spelen. Deze week ga ik eerst naar een tandarts voor mijn gebit en voor een check-up naar het ziekenhuis, zodat we niets over het hoofd zien. We moeten eventjes aankijken hoe het loopt de komende dagen.”

Jumbo-Visma
Volgend seizoen maakt ook Dekker junior zijn debuut in het profpeloton. Hij heeft voor twee jaar getekend bij Jumbo-Visma, het team dat voortvloeide uit de ruïnes van de voormalige Rabobank-ploeg. Net de formatie waarvoor pa Dekker zijn gehele carrière in actie kwam.

Dekker zegevierde eerder dit jaar in Rucphen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

6 Reacties

Harm Zijlstra 7 september 2020 om 10:58

tegen 80 km/uur…. Heftig. Op mijn leeftijd heb je dan 20 botten gebroken.

Turtlehead 7 september 2020 om 11:07

Z’n pa kwam er minder goed vanaf in de Tour op weg naar Limburg.
Eigenlijk onbegrijpelijk dat jonge gasten hier niet op afknappen…

zipp404 7 september 2020 om 11:26

Er knappen behoorlijk wat jonge gasten af op het gevaar voor valpartijen, alleen daar hoor je niet veel van.
Ik kom uit de zelfde generatie als David. Van veel jongens die door de loop van de jaren gestopt zijn hoor je dat ze blij zijn van het gewring, de stress om voorin te zitten en de onvermijdelijke valpartijen af zijn.

Wheely 7 september 2020 om 11:53

Z’n pa werd onlangs nog bevraagd over het ongeluk met Jakobsen, hij zei dat je als vader van een renner het soms heel moeilijk hebt als je alleen al hoort over een val in het peloton. Sterkte Erik, en David ook natuurlijk!

Adrianus 7 september 2020 om 12:07

Met een hersenschudding en veel ander letsel gewoon met de auto van pa Dekker naar huis. Ik weet niet hoe deze jongen verzekerd is als hij dergelijke koersen met zijn huidige ploeg in het buitenland rijdt, maar dat had beter per ambulance kunnen gebeuren, dan een rit van meer dan 12 uur hangen en zitten in een gewone auto.

Chasse_patate 7 september 2020 om 12:16

Jammer voor deze knul! Maar is ook nog niet super uit de coronabreak gekomen. Rijdt geen deuk meer in een pakje boter

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone