Daniel Felipe Martínez wint Volta ao Algarve, Stefan Küng zegeviert in slottijdrit
foto: Cor Vos (archief)
zondag 19 februari 2023 om 16:47

Daniel Felipe Martínez wint Volta ao Algarve, Stefan Küng zegeviert in slottijdrit

Daniel Felipe Martínez heeft de Volta ao Algarve gewonnen. De Colombiaan eindigde als vierde in de slottijdrit en steeg daarmee van de zevende naar de eerste plek. De dagwinst ging naar Stefan Küng.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De Volta ao Algarve eindigde zondag met een tijdrit van en naar Lagoa. De renners moesten een ronde van ruim 24 kilometer afleggen over overwegend vlakke wegen. Tom Pidcock begon als leider aan de chronoproef, maar in de top-tien stonden nog tal van tijdritspecialisten. Zij hadden maximaal 32 seconden achterstand. Het kon, kortom, nog alle kanten op.

De eerste die in Lagoa van het startpodium dook, was de Portugees Daniel Viegas (Aviludo – Louletano – Loulé Concelho). In het eerste uur kwamen veel (Portugeze) Continental-renners in actie, maar we zagen onder meer ook Edward Theuns (Trek-Segafredo). Hij pakte de leiding. Onder meer Stefan Bisseger beet zijn tanden stuk op de tijd van de Belg. Kasper Asgreen deed dat niet. De Deen, die zaterdag nog lang in de kopgroep reed, nam de nummer één positie over. Voor een moment. Want niet lang nadat Asgreen de beste tijd klokte, dook Mathias Vacek daar alweer onder. De Tsjech van Trek-Segafredo kwam binnen na dertig minuten en 52 seconden.

Küng klokt beste tijd
De volgende die plaats mocht nemen in de hot seat was Nils Politt, die vijftien seconden beter deed dan Vacek. De Duitser behield de leiding totdat Thymen Arensman binnenkwam. Het talent van INEOS Grenadiers was maar liefst een halve minuut sneller dan Politt. Toch zou hij niet lang eerste blijven. Onderweg was Rémi Cavagna al sneller geweest dan de Nederlander en op de streep was dat ook het geval. Hij had 28 seconden minder nodig voor de 24 kilometer.

Italiaans kampioen Ganna – foto: Cor Vos

Ook Cavagna kon evenwel niet lang genieten van de koppositie. Stefan Küng, in 2019 al eens winnaar van de individuele tijdrit van de Volta ao Algarve (eveneens in Lagao), deed vier tellen van de tijd van de Soudal Quick-Step-renner af. Zegezeker was hij nog niet, want onder anderen Tobias Foss en Filippo Ganna kwamen in de fase daarna binnen. Beiden konden echter niet tippen aan de Zwitser. Foss gaf bijna een halve minuut toe, Ganna kwam tien seconden tekort. De Italiaan – vanochtend negende in het klassement – maakte nog wel kans op de eindzege.

Daniel Felipe Martínez
Magnus Cort ging hij alvast voorbij, maar zijn ploeggenoot Daniel Felipe Martínez wist hij niet af te troeven. De Colombiaan klokte de vierde tijd op de streep, op slechts zes seconden van Ganna. Vervolgens bleek dat Rui Costa, Sergio Higuita, Jai Hindley, João Almeida, Ilan Van Wilder en Tom Pidcock stuk voor stuk dermate veel tijd verloren tegenover Martínez, dat de renner van INEOS Grenadiers de eindzege binnenhaalde.

In het eindklassement versloeg Martínez zijn ploeggenoot Ganna met twee seconden. Ilan Van Wilder, zevende in de daguitslag, vervolledigde het eindpodium. Tobias Foss pakte voor Jumbo-Visma een vierde plaats.

Pidcock eindigde als 19e in de tijdrit en zakte naar plek zeven in het klassement – foto: Cor Vos

 
42 Reacties
Sorteer op:
19 februari 2023
Dit is in de breedte de best bezette ronde van de drie voorbereidingskoersen.
  19 februari 2023
  De term die je zoekt is “Janneke en Mieke niveau”. ;)
  19 februari 2023
  Er wordt veel te veel waarde gehecht aan dit soort trainingswedstrijdjes.
  20 februari 2023
  Heel mooie top 10 in de einduitslag !
  20 februari 2023
  Gaat om de puntjes, de knikkers nu al voor de ranking. Dan moeten de teams vanaf de start tegenwoordig al top zijn. Training is er voor sommigen bij, voor de meesten niet. En er zijn er een aantal die nagenoeg het hele seizoen op hoogte in een tent zitten voor de GT. De afgelopen 3 rondjes zagen er ook niet bepaald uit als training. Vraag maar aan de concurrentie van Pogi.
19 februari 2023
Wat jammer dat Arensman gisteren net voor de laatste klim lek reed, want anders had hij top 3 geëindigd in dit rondje. En dan stond hij ook nog lek in de eerste etappe ook net voor de finale, maar kon toen zijn achterstand redelijk beperken.
  19 februari 2023
  Mollema ook prima.
  19 februari 2023
  Toch wel duidelijk dat Arensman hier in de interne pikorde Martinez meteen moet laten voorgaan. Uiteindelijk eindigt zowat zijn halve ploeg voor hem. Benieuwd of hij in de loop van het seizoen zichzelf terug in de rol van kopman weet te manoeuvreren bij Ineos.
  19 februari 2023
  Wat Arensman had gekund zullen we nooit weten. Podium lijkt mij sterk, na etappe 3 stond Arensman immers 10 seconden achter Foss. Gevoelsmatig zou ik ergens tussen P6 en P9 inschatten.
  19 februari 2023
  Als Arensman gisteren in het groepje Mollema/Foss/Ganna had kunnen zitten of net daarvoor, zou hij rond plek 4/5 in het eindklassement terecht zijn gekomen. Als.
19 februari 2023
Knappe tijdrit van Kung! Ineos 1 en 2 in het klassement is fantastisch! Foss, Van Wilder en vooral Almeida had ik veel meer van verwacht. Martinez, Herregodts boven de verwachtingen. Persoonlijk vind ik een tijdrit van 24km in zo een beperkt rondje qua beklimmingen te veel van het goede.
  19 februari 2023
  Foss en Van Wilder hebben volgens mij toch goed gereden. Foss heeft buiten het Noors kampioenschap nog maar drie keer podium gereden in een tijdrit waarvan één keer het WK. Daardoor beschouw ik hem niet meteen als een absolute topper. Van Wilder heeft door omstandigheden (blessures en Vuelta in dienst) lang niet meer voor eigen kans kunnen gaan. Dit lijkt mij dan juist wel een goede uitslag. Er zit volgens mij nog wel marge op.
  19 februari 2023
  Een Vuelta in dienst mag absoluut geen excuus zijn. Ik heb sterkere tijdritten van hem gezien. En ik vind ze beide vrij tegenvallend.
  19 februari 2023
  Van Wilder rijdt gewoon een knappe tijdrit voor iemand van zijn postuur en leeftijd. Pidcock en vooral Almeida mogen veel meer ontgoocheld zijn dat het vandaag niet lukte om de tijdritmachines + DFM achter zich te houden in het AK.
  20 februari 2023
  Ik denk niet dat dit een tegenvallende tijdrit was voor Van Wilder, maar ik denk ook dat hij beter kan.
  20 februari 2023
  Tov Kung vind ik eigenlijk alle andere tijdritten tegenvallen. Daarom kijk ik ook geen tijdritten meer.
19 februari 2023
Foss toch wel tegenvallend.
  19 februari 2023
  Die trui schept verwachtingen, maar op basis waarvan valt het tegen? Die ene wk tijdrit waarschijnlijk. Normaal is dit zijn niveau
  19 februari 2023
  Er wordt veel te veel waarde gehecht aan dit soort trainingswedstrijdjes.
  19 februari 2023
  Hij heeft kennelijk niet de vorm om dit rondje te winnen, maar hoort in deze tijdrit wat mij betreft toch echt 10s dichter te staan - en daarmee op het eindpodium. Daarmee zou hij zichzelf ook een dienst bewijzen, gezien zijn uitlatingen van de afgelopen tijd. Nu is het toch weer nét niet, al zit hij er wat dichter bij dan vorig jaar.
  20 februari 2023
  Dit was een normale tijdrit voor Foss. Dit is zijn niveau. Vorig jaar werd hij hier 4de op 1m11s van Evenepoel, en achter Hayter.
19 februari 2023
Zo is Groupama ook van de nul af.
  20 februari 2023
  Klopt zowel AG2R en Groupama nul van het bord geveegd dit weekend ! Dat is alvast even goed als TJV en Bora dit seizoen, hahahahaha !!!
19 februari 2023
Ik zou Van Wilder ook niet vermelden in mijn verslag, er was helaas maar plek om een renner of 15/20 bij naam te noemen.
  19 februari 2023
  haha, echt he, het is maar de nummer drie, de enige die zijn plaats behield en in tegenstelling tot Pidcock en Almeida niet kopje onder ging, inderdaad, totaal irrelevant :)
19 februari 2023
Prima winnaar. Tamelijk allround, schuwt niet vuil werk op te knappen voor anderen, maar vergeet niet zichzelf af en toe te belonen. Het oogt niet spectaculair, maar met de combinatie taaiheid en werklust heeft hij op zijn leeftijd toch al een aardige erelijst bijeen weten te sprokkelen. Colombiaanse, hardhouten degelijkheid.
19 februari 2023
Toch nog spannend, maar Ineos blijft de sterkste met Daniel Felipe Martínez als eindwinnaar.
19 februari 2023
Heel knap van Martinez, één van de beste ronderenners van een week
  19 februari 2023
  Ja maar wel erg onzichtbaar, dat is ook een kwaliteit natuurlijk.
19 februari 2023
Dat was leuk om te kijken zeg. Echt spannend. Met dank aan tiz.
19 februari 2023
Ik moet dat momentje van pidcock nog maar eens terugzien.
19 februari 2023
Altijd mooi om DFM in 'full attack mode' te zien gaan, wellicht de enige renner waar je dat ook op de tijdritfiets aan ziet. Van Wilder kan ondanks het knullige millimeterverlies terugkijken op een geslaagd examen als kleinerondjeskopman. En Küng lijkt klaar voor de klassiekers.
20 februari 2023
Schrijf die maar op voor de Tour. De rest is eigenlijk kansloos. Als ik Poga was zou ik naar de Vuelta gaan dit jaar
20 februari 2023
Bon, de man waarvan ik bij de voorbeschouwing had gezegd als grootste favoriet te zien, die wint het klassement. Wielerflits gaf hem 2 sterren, lol.
19 februari 2023
de portugezen zijn blijkbaar geen fans van foss, wereldkampioen tijdrijden die in een tijdrit nauwelijks in beeld komt, zelden gezien
  19 februari 2023
  Lol, minnetjes voor een vaststelling zonder dat daar verder een waarde-oordeel aan wordt gegeven. Ben echt benieuwd wat voor figuren daar op de duimpjes omlaag zit te klikken en waarom dan eigenlijk.
  19 februari 2023
  @Gebruikersnaam ik vind die minnetjes ook treurig en storend maar er zit wel degelijk een waardeoordeel in het bericht van Chippen.
  19 februari 2023
  @Lalsacien Ik zie geen waarde-oordeel, althans niet over Foss, iets waar de simpele Jumbo-zieltjes doorgaans over struikelen. Hooguit over de Portugese TV.
  19 februari 2023
  @Gebruikersnaam spijker op z'n kop.
  19 februari 2023
  Misschien omdat ie geen hoofdletters gebruikt.
  19 februari 2023
  Ik vind ook dat een duimpje omlaag enkel kan als je er bij vertelt waarom

Reacties zijn gesloten.