“Dalende omzet HEMA heeft geen invloed op budget Jumbo-Visma”

donderdag 2 april 2020 om 16:48
“Dalende omzet HEMA heeft geen invloed op budget Jumbo-Visma”

© Cor Vos

De Nederlandse winkelketen HEMA wordt hard getroffen door de coronacrisis. De omzet van de warenhuisketen is zo hard gedaald, dat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. HEMA is sinds 1 januari co-sponsor bij Jumbo-Visma, maar dat de warenhuisketen in nood verkeert, heeft op korte termijn geen invloed op het budget van de wieler- en schaatsploeg.

HEMA is een Nederlandse keten van warenhuizen met meer dan 750 vestigingen in elf landen. In onder meer Frankrijk, België, Spanje en Duitsland zijn de filialen dicht door overheidsmaatregelen ten gevolge van het coronavirus. De winkels in Nederland – goed voor driekwart van de omzet – zijn open, maar er zijn amper klanten. De omzet is er de voorbije weken met een derde gezakt. Het Financieele Dagblad maakte gisteren melding van de vrees voor een faillissement.

Het bedrijf neemt dan ook drastische maatregelen om het inkomstenverlies op te vangen. In april en mei betaalt het de verhuurders van zijn winkelpanden maar de helft van de huur. Zo spaart de keten 13 miljoen euro kosten uit. Ook het personeel moet inleveren. Loonsverhogingen gaan voorlopig niet door, de vaste reisonkostenvergoeding wordt vervangen door een systeem waarbij alleen de werkelijke onkosten worden terugbetaald en vakantiedagen inruilen voor cash is niet meer mogelijk. Het rekent ook op steun van de overheid.

Sinds 1 januari van dit jaar is HEMA ook co-sponsor van Jumbo-Visma, maar de wieler- en schaatsploeg bevestigt aan WielerFlits stellig dat de problemen geen invloed hebben op de samenwerking. Volgens een woordvoerder heeft de situatie van Hema “geen financiële gevolgen voor beide sportploegen”. Waarvan akte.

Dit artikel delen:

14 Reacties

AWestie 2 april 2020 om 17:09

Misschien ondertussen tijd voor een overzichtsartikel? We hebben nu van veel WT en PT teams te horen gekregen wat hun situatie is of wat hun voorlopige stappen zijn. Plus: bij sommige teams waar nog niks direct over bekend is kan in ieder geval al gekeken worden naar of de hoofdsponsor veel geraakt wordt door de crisis.

Joachim Agostinho 2 april 2020 om 17:31

Wat een ongenuanceerd onzin verhaal, de HEMA zit al lang in zwaar weer met een schuldenlast van ca. 782 miljoen euro!

https://www.businessinsider.nl/hema-is-woedend-op-analisten-die-waarschuwen-voor-faillissement/

S. Morgenstern 2 april 2020 om 17:40

Een toch werden ze toen sponsor van deze ploeg. Zal de aantrekkingskracht van Sven Kramer zijn…

KnightBiker 3 april 2020 om 09:23

ze zijn destijds sponsor geworden omdat ze hun producten daardoor ook bij Jumbo kunnen verkopen, het sponsoren was een soort tegen prestatie. (ik kom niet bij Jumbo, dus ik kan niet zien of dat ook daadwerkelijk gebeurt)
maar het kan best zijn dat daar nu meer omzet uit komt dan uit de HEMA winkels zelf.

Dumoulinke 2 april 2020 om 17:44

Sorry, maar ik geloof er geen bal van dat het geen financiële gevolgen heeft. Wie sponsort komt met centen over de brug. Zo eenvoudig is dat. En als Hema de V&D achterna gaat, is het game over. Weg co-sponsor. Weg extra centen. Dit gaat de ploeg flink voelen.

Joachim Agostinho 2 april 2020 om 17:55

Geen idee hoeveel ze bijdragen, maar Jumbo kan dit makkelijk aanvullen lijkt mij. Daarnaast is de schuldenlast een erfenis uit het verleden, een faillissement kan uitkomst bieden want in tegenstelling tot V&D lijkt het concept zeker levensvatbaar.

KnightBiker 3 april 2020 om 09:33

+1 joachim
HEMA is zeker levensvatbaar en groeit ook sterk in het buitenland – het is vooral de schuldenlast veroorzaakt door de vorige eigenaren die de HEMA gebruikten om flink te cashen
(in Nederland zijn er zeker winkels die verlies draaien – het is ook zeker niet allemaal koek en ei, maar in grote lijnen is de HEMA levensvatbaar)

Glorious 2 april 2020 om 18:50

Mooi! En de Jumbo heeft record omzet in de maand maart. Komt wel goed met JUMBO VISMA!!

Derierre de la course 2 april 2020 om 21:33

Hema komt volgens mij elk jaar met dit bericht.

Bikeage 2 april 2020 om 23:18

Ik heb in ieder geval gisteren nog een appelkruimeltaart gehaald bij de Hema, dus aan mij ligt het niet.

krypton 2 april 2020 om 23:46

Nou het bedrag dat nog niet is overgemaakt op de rekening van de ploeg lijkt me automatisch in gevaar…

KnightBiker 3 april 2020 om 11:11

Valt evt wel mee, er worden door de ploeg nu ook geen kosten gemaakt. Het wegvallen van 1 subsponsor zou niet zo’n probleem moeten zijn.

H Jetten 3 april 2020 om 16:07

Het is schandalig om door te gaan met sponseren als het personeel gevraagd wordt om in te leveren.

kleomantre 3 april 2020 om 16:30

Ik vind het vooral schandalig dat grotere ketens, die het makkelijkst herfinancieringen kunnen krijgen, ook vooral duidelijk willen maken dat ze het zo kut voor ze is en hopen op overheidssteun en/of andere kostenbesparende zaken.

Als een bedrijf als Hema na 3 maanden zeer beperkte omzet omvalt, dan heeft zon bedrijf gewoon geen bestaansrecht en is het niet erg dat-ie omvalt. Maar denk meer dat ze gewoon optimaal willen meeprofiteren van de steun en als daarbij op het eind van het jaar de impact uiteindelijk meevalt dat de heren in de bestuurskamers er goed op komen te staan.

Headlines

Materiaalzone

Populair