Cosnefroy verslaat Mollema in slotrit La Route d’Occitanie, eindzege is voor Bernal

dinsdag 4 augustus 2020 om 16:15
Cosnefroy verslaat Mollema in slotrit La Route d’Occitanie, eindzege is voor Bernal

foto: Cor Vos

Bauke Mollema is er net niet in geslaagd om de slotrit van La Route d’Occitanie op zijn naam te schrijven. De Nederlander van Trek-Segafredo moest na een lastige finale zijn meerdere erkennen in Benoît Cosnefroy. Egan Bernal mag zich eindwinnaar noemen van de Franse rittenkoers.

In La Route d’Occitanie stond vandaag de vierde en laatste etappe op het menu. Egan Bernal nam gisteren de macht in handen en mocht vandaag, samen met zijn ploegmaats van Team Ineos, de leiderstrui verdedigen. De slotetappe begon in Lectoure en eindigde 195 kilometer verderop in Rocamadour met een klimmetje van goed anderhalve kilometer.

Nick van der Lijke is mee in de vroege vlucht 
Een gedroomde aankomst voor de puncheurs, maar eerst moesten de vroege vluchters nog tot de orde worden geroepen. Fausto Masnada, Filippo Zana, Maxime Can, Christophe Laporte, Antoine Duchesne, Alan Riou, Anthony Turgis, Matteo Malucelli, Julien Trarieux, Georg Zimmermann en Nick van der Lijke wisten een maximale voorsprong bij elkaar te fietsen van vier minuten.

Masnada bleek vooraan over de beste benen te beschikken en de Italiaan van CCC koos er op een gegeven moment voor om alleen verder te rijden richting de finish in Rocamadour. De 26-jarige Masnada reed zo hard door dat hij als eerste mocht beginnen aan de laatste steile kilometers van de slotetappe. De dappere vluchter bleek echter niet sterk genoeg om uit de greep te blijven van de betere puncheurs.

López valt aan, maar het is Cosnefroy die zegeviert 
Miguel Ángel López, die gisteren niet in staat was om te schitteren in de koninginnenrit met aankomst op de Col de Beyrède, besloot op twee kilometer van de streep een eerste demarrage uit zijn benen te schudden. De Colombiaan van Astana kreeg echter niet de benodigde ruimte. Uiteindelijk bleek de beloftevolle Cosnefroy over de beste benen te beschikken. Mollema eindigde als tweede, voor Thibaut Pinot en Bernal.

Die laatste kwam als vierde over de meet en verzekerde zich van de eindzege. Bernal ligt met andere woorden op schema voor de Tour de France. De renner van Team Ineos won gisteren op overtuigende wijze op de Col de Beyrède en blijft in het klassement zijn ploeggenoot Pavel Sivakov en de voor Astana uitkomende Aleksandr Vlasov voor. Bernal begint vrijdag alweer aan een volgende rittenkoers met de Tour de l’Ain.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Geflitst 4 augustus 2020 om 16:17

Froome opnieuw geknecht zeker?

Samlambeej 4 augustus 2020 om 16:23

Echt een goeie, dat plechtig communiekantje.

Joachim 4 augustus 2020 om 16:24

Sterke puncher, Cosnefroy. Coming man voor de Amstel en Ardennenklassiekers, ben benieuwd of hij dit jaar al dicht bij zo’n grote zege kan komen.

Grobbel 4 augustus 2020 om 16:36

Inkelaar vandaag bijna als laatste, jammer. Had gehoopt dat ie hier een mooi klassement had kunnen rijden.

Thoin 4 augustus 2020 om 16:41

90ste van de 136ste is niet echt bijna laatste e :)
Maar ik begrijp dat je van hem al meer verwachtte, als is het ook niet makkelijk voor neo’s door de coronastop

Grobbel 4 augustus 2020 om 16:50

Net waren er maar 91 renners geklasseerd op PCS, dus op zich geen rare fout om te maken. :) Het is ook vooral dat ie gisteren bergop zo sterk reed (wat op een goede vorm kan duiden) en vandaag vrij ver in de achtergrond finisht.

Kannibaal van Schepdaal 4 augustus 2020 om 16:37

Ik zie hem ook wel een rit pakken in de Tour.

Dirk600 4 augustus 2020 om 16:56

Mollema erg goed! Froome zakt er weer flink doorheen

Baik-Baik 4 augustus 2020 om 16:57

Netjes ook van Mollema. Leek op dat klimmetje pas in 7de positie te zitten en weet dan toch naar plek 2 te sprinten.

LB117 4 augustus 2020 om 17:01

Het tijdperk staat er alweer hoor, ben benieuwd of hij vroeg piekt of nog op weg is naar z’n hoogvorm

Wheely 4 augustus 2020 om 17:31

Prachtig zegegebaar op deze foto, geïnspireerd op het Nieuw Zeelands rugby denk ik.

Abraham Olano 4 augustus 2020 om 18:09

Wat is die Mollema zijn salaris toch altijd dubbeldwars waard. Misschien wel de MVP als je zijn salaris afzet tegen UCI-punten. Excuus voor de dubbelzinnige afkorting.

Franco Ballerini 4 augustus 2020 om 18:19

MVP = Multi Vehicle Purpose? Klinkt inderdaad niet zo logisch.

Abdoe 4 augustus 2020 om 18:34

Minimal Viable Product zou hem ook tekort doen.

josi 4 augustus 2020 om 19:04

Man Van Punten dus.

Abraham Olano 4 augustus 2020 om 20:34

Ik sluit me aan bij de creatieve reactie van josi :-)

Bummetje 4 augustus 2020 om 21:07

De mvp? Eerder zoiets als de beste prijs-kwaliteit verhouding of de beste koop volgens de consumentenbond

floris_harr 4 augustus 2020 om 18:23

Die Vlasov verrast me toch wel.

Kannibaal van Schepdaal 4 augustus 2020 om 19:08

Je moet z’n uitslagen van vorig jaar en begin dit jaar eens bekijken.

Hij groeit gewoon rustig verder.

https://www.procyclingstats.com/rider/aleksandr-vlasov/2019

Samlambeej 4 augustus 2020 om 22:08

Idd, kijk maar eens naar z’n wattages op strava. Een echte ectomorph, flinterdun.

Lalsacien 4 augustus 2020 om 18:41

Trouwens Remy Rochas is een leuk klimmertje. Benieuwd wat hij op de Mont Ventoux kan!

Robbebopper 4 augustus 2020 om 22:01

Met veel panache?

user5697 4 augustus 2020 om 23:38

Wie Bernal aan het werk zag, kan nog moeilijk twijfelen aan het feit dat hij de grote favoriet is voor de Tour. Hij zal geen minuten wegfietsen van Roglic, maar op de klimaankomsten wel explosief van hem wegflitsen tijdens de laatste paar km. Die (tientallen) seconden zullen op den duur doorwegen. Want een vlakke of licht selectieve tijdrit is er niet. Roglic zou al heel sterk moeten uitpakken op de licht stijgende aanloop van de klimtijdrit naar de Belles Filles, om die tijd terug te pakken op Bernal. Deze laatste maakte ook een veel betere indruk bergop dan bvb Evenepoel in Burgos. Evenepoel diende daar wel veel dieper te gaan dan Bernal, en vooral op kracht. Dit speelt natuurlijk nog niet voor de komende Tour. Afwachten of Evenepoel in 2021 nog sterker zal geworden zijn voor zijn Tourdebuut, om dan Bernal op tempo en kracht toch te kunnen bedreigen.

Kannibaal van Schepdaal 5 augustus 2020 om 10:56

Volgens mij zegt niemand dat Evenepoel dit jaar al de Tour zou winnen, als hij zou starten. Het heeft dan ook nog weinig zin om beiden te vergelijken op dit moment.

Bernal rijdt fantastisch, Evenepoel toont ongelooflijke potentie.

Ik betwijfel ook dat Evenepoel volgend jaar al de Tour zou rijden. Ik denk dat Lefevere hem alleen maar naar de Tour stuurt om te winnen, en volgend jaar zijn er nog genoeg koersen om beter te worden zonder meteen op de Tour te mikken (UAE Tour, Parijs-Nice, Catalonië, Baskenland, Romandië, Zwitserland Giro, Vuelta).

Eerst maar eens een WT-koers van een week zien te winnen (al doet hij dat deze week misschien al), want de mediabelangstelling en dus druk voor de Tour zou immens zijn.

In 2022 dan naar de Tour, of de dubbel Giro-Vuelta en dan in 2023 naar de Tour.

Al gaat het met Evenepoel schijnbaar altijd sneller dan verwacht, dus wie weet schuift een en ander wel weer een jaar naar voren.

We zullen zien, Lefevere zal hem wel goed managen.

tendam 5 augustus 2020 om 11:28

Ik denk dat Roglic en Evenepoel vergelijkbare renners zijn. Zet Roglic in die rondjes neer en hij wint ze ook allemaal. Je krijgt dus deze Tour een mooi voorproefje of zo'n type renner Bernal kan kloppen, waarbij Roglic natuurlijk wel al meer rondes in de benen heeft en waarschijnlijk nu (nog) een betere klimmer is dan Evenepoel.

Murcia 4 augustus 2020 om 23:53

Of Bernal wel even gaat weg rijden bij Roglic is nog maar de vraag. Van de 3 kopmannen bij Jumbo-Visma is hij de meest explosieve. In zijn enige directe confrontatie met Bernal twee jaar geleden in Romandië slaagde hij er moeiteloos in om hem te volgen. Natuurlijk is Bernal veel jonger en zou de rek op zijn prestaties groter kunnen zijn dan bij Roglic. Maar die heeft tot nu toe ook een groeicurve laten zien die de strijd zeker aantrekkelijk zal maken.

Het grootste voordeel voor Bernal is dat hij de Tour al een keer heeft gewonnen en in een ploeg rijdt die al jarenlang deze wint. Die ervaring kan de doorslag geven. Laten we in elk geval hopen dat de Tour wordt verreden. Ik ben er nog steeds niet gerust op.

user5697 5 augustus 2020 om 14:12

Ik zou sowieso Evenepoel dit jaar zelfs geen grote ronde laten rijden. Hij kan daar wel ervaring opdoen als hij niet voor een topklassering zou gaan. Maar omdat hij toch zeker de eerste dagen voluit zal gaan, en na een eventuele inzinking nog een halve ronde verder moet, vrees ik dat dit wel eens heel slopend kan zijn voor een twintigjarige. Beter ware te wachten tot volgend jaar voor de Giro, om dan in 2022 te starten in de Tour. Als niet natuurlijk klimmer, moet hij nu veel te veel op kracht de cols opfietsen. Niet alleen riskeert hij dat te bekopen tijdens een drieweken ronde, maar het zou zo maar zijn loopbaan kunnen hypothekeren. Over een paar jaar moet hij voldoende volgroeid zijn, en sterk genoeg zijn, om als krachtklimmer met de besten mee te gaan. En dit evt drie weken uit te houden. Dit jaar zie ik dat nog niet lukken.
En Roglic. Die heeft de tijd tegen. Sterker zal hij niet meer worden, integendeel. Bernal daarentegen heeft het volledige voordeel van de jeugd. Sinds de Tour vorig jaar moet hij nog sterker geworden zijn. Zijn sprint bergop tijdens de laatste 1 à 2 km in de Tour d’Occitanie was indrukwekkend.

Headlines

Materiaalzone

Populair