Contador slaat dubbelslag in Parijs-Nice (+beeld)

vrijdag 13 maart 2009 om 16:48

Alberto Contador heeft vandaag een dubbelslag geslagen in Parijs-Nice. De Spanjaard had op de top van de Montagne de la Lure bijna een minuut voorsprong op de eerste achtervolgers Frank Schleck en Luis Leon Sanchez. Sylvain Chavanel viel tegen en verloor veel tijd evenals de kopman van Rabobank Juan Manuel Garate.

Mickael Delage (Silence Lotto), Javier Aramendia (Euskaltel), Romain Feillu (Agritubel), Niki Terpstra (Milram) and Cyril Lemoine (Skil Shimano), Christophe Riblon (AG2R), Alan Perez (Euskaltel), Sebastien Turgot (BBox Bouygues Telecom) en Jeremy Roy (FDJeux) tekenden voor de vlucht van de dag. Zij werden echter keurig dichtbij gehouden door het peloton, die ze niet meer dan 5:45 gaven.

Die maximale voorsprong was al na 45 km bereikt, en hij liep heel langzaam terug. Na 155.5 km van het Romain Feillu die als laatste werd gepakt door het peloton. Bijna meteen nadat de Fransman werd gepakt, ging de Duitser Tony Martin ervoor. Hij wilde nog punten sprokkelen voor het bergklassement wat hem uiteindelijk ook nog lukte.

Martin werd echter voor de voet van de klim al gegrepen door het peloton dat werd aangevoerd door Astana. Op 11 km van de top was het Jens Voigt die de eerste aanval plaatste. De Duitser pakte al snel 20 seconden voorsprong op het resterende deel van het peloton dat werd aangevoerd door Popovych.

De aanval van de Duitser was na 4 km al weer voorbij, hij werd gegrepen door zijn ploeggenoot Frank Schleck, Alberto Contador en Antonio Colom. Voigt moest vervolgens al vrij snel lossen uit dat groepje. Zes kilometer voor de streep plaatste Contador zijn beslissende aanval en niemand kon volgen.

Frank Schleck en Luis Leon Sanchez waren de enige die nog een beetje in de buurt konden blijven van de Spanjaard. De Fransman Sylvain Chavanel was gezien, hij lag al snel op een grote achterstand. Daarachter ontstond nog een interessant gevecht om de witte trui tussen Seeldraeyers en Hivert. De twee leken lange tijd uit beeld verdwenen te zijn totdat de Fransman samen met de Belg aan een indrukwekkende rush begon.

Ze pikten onderweg een boel sterke mannen op zoals Chris Anker Sörensen, Sylvain Chavanel en Jens Voigt. Ze kwamen zelfs nog bij het tweede achtervolgende groepje terecht. Alberto Contador kwam intussen solo over de streep terwijl zijn klassieke schietgebaar maakte. Bijna een minuut later kwam Schleck als tweede over de streep voor Luis Leon Sanchez.

Hivert bleek uiteindelijk de sterkste van de twee jonge renners. Hij eindigde op een achtste plek vlak achter sterke mannen zoals Jens Voigt en Cadel Evans. Het verschil met Seeldraeyers bleek echter niet groot genoeg om vandaag de witte trui in handen te krijgen. Rabo-kopman Garate werd 30e op 5:06.

Uitslag
1. Alberto Contador (Spanje/Astana) 04:47:46
2. Frank Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) + 00:58
3. Luis Leon Sanchez (Spanje/Caisse d’Epargne) z.t.
4. Cadel Evans (Australië/Silence-Lotto) + 01:27
5. David Moncoutie (Frankrijk/Cofidis) z.t.
6. Jens Voigt (Duitsland/Team Saxo Bank) + 01:29
7. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) + 01:31
8. Jonathan Hivert (Frankrijk/Skil-Shimano) + 01:34
9. Christophe Moreau (Frankrijk/Agritubel) + 01:44
10. Chris Anker Sørensen (Denemarken/Team Saxo Bank) + 01:46

Algemeen Klassement
1. Alberto Contador (Spanje/Astana) 23:21:08
2. Luis Leon Sanchez (Spanje/Caisse d’Epargne) + 01:13
3. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Quick-Step) + 01:24
4. Frank Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) + 01:38
5. Kevin Seeldraeyers (België/Quick-Step) + 02:01
6. Jens Voigt (Duitsland/Team Saxo Bank) + 02:06
7. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) + 02:14
8. Jonathan Hivert (Frankrijk/Skil-Shimano) + 02:29
9. Antonio Colom (Spanje/Katusha) + 02:35
10. Yuri Trofimov (Rusland/BBox Bouygues Telecom) + 03:09

Zie hier de complete rituitslag.

Laatste kilometer

Korte samenvatting

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone