Coach Paul Van den Bosch over metamorfose Thibau Nys: “Hij maakte mentale klik”

Coach Paul Van den Bosch over metamorfose Thibau Nys: “Hij maakte mentale klik”

© Cor Vos

zaterdag 8 januari 2022 om 08:00
Interview

Paul Van Den Bosch begeleidt niet alleen een aantal renners van Lotto Soudal, maar ook Thibau Nys. In een interview met WielerFlits praat de sportcoach over de metamorfose van zijn pupil. En deelt hij een sneer uit naar bondscoach Sven Vanthourenhout. “Hij deed uitspraken over Thibau in de media, maar mij heeft hij nooit gecontacteerd om te vragen wat er scheelde.”

Thibau Nys (19) wordt beschouwd als een toptalent, maar van half november tot eind december sputterde de motor. Tot op 30 december plots het tij keerde: hij won de beloftencros in Loenhout en ook in de daaropvolgende wedstrijden in Baal en Herentals toonde hij zich de sterkste. WielerFlits sprak na Nys’ overwinning in Herentals met Paul Van Den Bosch, die na vader Sven nu Thibau onder zijn hoede heeft.

Wat was er die anderhalve maand aan de hand met Thibau Nys?
“Ik heb er ook de vinger niet kunnen opleggen. Zij wegcampagne was uitstekend. Zijn start in het veld ook, met een 12de plaats bij de elite in Gieten. Dan brak hij zijn sleutelbeen bij die val in de VS (Waterloo, red), maar bij zijn terugkeer werd hij meteen derde op de Koppenberg en pakte hij brons op het EK. En dan plots stokte het, zonder dat er een aanwijsbare reden was.”

“Opmerkelijk was dat het op training wel super goed ging. Ik herinner me dat ik zijn ploegmaat Lars van der Haar aan de lijn had tijdens hun stage op Mallorca. ‘Paul, met Thibau scheelt er echt niets’, was Lars ook overtuigd. Maar in competitie kwam het er niet uit.”

Jij hebt pakken ervaring. Ga je dan niet verder zoeken?
“Nee. Ik kende uiteraard zijn testwaarden en die waren goed tot heel goed. Hij trapte zeven watt per kilogram over tien minuten. Ook zijn piekvermogen en zijn 30 seconden-waarden waren top. Eigenlijk al zijn prestatiebepalende waarden. Toegegeven, er was onrust, ook in de familie. Ik heb toen vooral rust gepredikt. Elke renner heeft wel eens recht op een mindere periode. Ik was overtuigd dat er niets aan de hand was.”

Hoe heb je dat Thibau zelf duidelijk gemaakt? 
“Ik heb hem gevraagd een lijstje te maken. Op de linkerkant van het blad moest hij al zijn positieve ervaringen van 2021 (weg en veld) opsommen. Aan de rechterzijde zijn minder plezante ervaringen. Hij heeft daar grondig werk van gemaakt. Links stonden 20-25 ervaringen, rechts een stuk of vijf. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat maar weinig renners zo’n lijstje kunnen voorleggen. En dat hij van dat lijstje moest uitgaan. Dat het wel zou komen. Thibau is nog altijd maar 19, hé!”

“Als ik dan toch een reden moet verzinnen, dan denk ik spontaan wel aan zijn startpositie. Je mag het niet onderschatten om elke wedstrijd weer vanop de vijfde of zesde rij van start te moeten. Dan duik je als 30ste het veld in, je schuift op naar plek 20, maar bij het kleinste foutje val je opnieuw vijf plaatsen terug. Dat is frustrerend en heeft mentaal zeker een invloed gehad.”

Thibau Nys in mindere tijden. Hier tijdens de cross in Niel – foto: Cor Vos © 2021

Er was wel degelijk onrust. ‘Als ik vandaag de WK-selectie moet maken, blijft Thibau thuis’, vertelde bondscoach Sven Vanthourenhout tien dagen geleden nog aan De Morgen.
“Mag ik het bijzonder jammer vinden dat een bondscoach zo’n uitspraken doet over een renner die Europees kampioen werd op de weg, 6de op het WK in Leuven, derde in de Koppenbergcross en derde op het EK? Ik vind dat zelfs waanzin. ‘Hij is niet meegegroeid zoals zijn leeftijdsgenoten zijn gegroeid’, vertelde hij erbij. “Natuurlijk is Thibau wel gegroeid!”

Kleine randbemerking daarover: na zijn zege in Loenhout gaf Thibau wel zelf aan dat hij tot dan die selectie niet waard was.
“Daar gaat het nog niet echt om. Kijk, als een van zijn key-players van de komende jaren door een moeilijke periode gaat, moet een bondscoach dan niet eens contact opnemen met de entourage van de renner in kwestie? Om te vragen wat er aan de hand is. Ik heb Vanthourenhout voor het laatst gehoord in de aanloop naar het EK op de weg. Of ik het een goed idee vond dat hij hem zou meenemen naar dat EK. Daarna heb ik hem niet meer gehoord. Zo ga je toch niet om met een renner van de toekomst? We kennen elkaar nochtans goed genoeg (Van Den Bosch was in het verleden ook coach van Vanthourenhout, red).”

En dan was er plots Loenhout…
“Waar hij een goede start had en meteen het goede gevoel op de fiets vond. En dan volgt die mentale klik. Hij vond de drive terug, de speelsheid. Meer dan dat was er niet aan de hand. Het is niet via harder te trainen dat hij plots is beginnen te winnen, want in die drukke periode rijd je alleen maar wedstrijden.”

Intussen scoorde hij drie op drie en is hij topfavoriet voor het BK. En ongetwijfeld zeker van een WK-selectie.
“Topfavoriet is een groot woord. Wel een van de favorieten. En ik denk inderdaad dat hij laten zien heeft dat hij die WK-selectie waard is, wat hij op het Belgisch kampioenschap ook presteert. Daar kan geen discussie meer over bestaan.”

Werk je als coach nu meer met hem richting WK dan naar het BK toe?
“Specifiek naar het BK toewerken, dat gaat niet. Daarvoor volgden de wedstrijden de voorbije weken elkaar te snel op. Ik geloof daar niet in. Belangrijker is tussen de crossen door goed te herstellen en zoveel mogelijk de frisheid te bewaren. Na het BK evalueren we welke wedstrijden hij nog rijdt vooraleer hij naar de VS afreist. Een stage staat niet meer op de agenda.”

Even weg van de actualiteit. Op welke wielerdiscipline zie jij Nys junior de komende jaren focussen? 
“Ik denk dat hij het veld en de weg zo lang mogelijk moet blijven combineren. Hij heeft kwaliteiten in beide en het is te vroeg om daar nu al keuzes in te maken of daar uitspraken over te doen. We moeten er wel over waken dat de twee op elkaar afgestemd zijn. Concreet: geen vol wegseizoen en geen vol veldritseizoen.”

Zeven jaar geleden, toen Paul Van Den Bosch nog vader Sven Nys coachte – foto:  Cor Vos © 2014

Wat zijn wegambities betreft: moet hij zich verder bekwamen als sprinter? Of zie je ook een klassiek renner in hem?
“2022 wordt een jaar om uit te zoeken wat hij waard is in rittenkoersen. We hopen dat hij een meerdaagse wedstrijd van niveau kan rijden. Zoals de Ronde van de Toekomst. Dat zijn sprint goed is, dat weten we. Hij trapt indrukwekkende waarden. Die zijn onlangs nog getest in het Energy Lab.”

Jij werkt ook voor Lotto Soudal. Kan je de sprintwaarden van Thibau vergelijken met die van profs?
“We beschikken over bijzonder veel data, dat klopt. Namen wil ik niet noemen, maar ik kan zeggen dat hij in alle tests op WorldTourniveau scoort wat betreft watt per kilogram. Niet in absolute waarden, want veel renners hebben een hoger vermogen. Thibau weegt amper 64-65 kilogram. Maar in watt per kilo scoort hij hoog, zowel in zijn piekwaarden als in de waarden van zijn vijf seconden- tot tien minuten-test.”

Kortom, het talent is aanwezig?
“Klopt. Ik heb dat vroeger nooit willen uitspreken, omdat er nog een lange weg te gaan was. Maar intrinsiek beschikt hij over zeer veel kwaliteiten. Er zijn echter nog meer factoren die een rol spelen op de weg naar de absolute top. Maar de kwaliteiten zijn in elk geval aanwezig.”

Sven Vanthourenhout: “Ik heb voldoende contact met Thibau zelf”

Omdat bondscoach Vanthourenhout recht op antwoord heeft, confronteerden we hem met de kritiek die Paul Van Den Bosch over hem uitte. Vanthourenhout gaat niet akkoord met wat zijn voormalige coach vertelt. “Ik heb wekelijks contact met Thibau zelf en ik krijg van hem de nodige data door. Dan vind ik het geen noodzaak ook nog eens continu met zijn coach in contact te staan”, klinkt het. “Ik moet dat nu niet doen, maar ik kan dat ook aantonen, mocht daaraan getwijfeld worden.”

“Wat die uitspraak over de WK-selectie betreft: het bewuste interview in De Morgen waarin mij de vraag werd gesteld, was afgenomen en verschenen vóór de cross in Loenhout. Ik heb op die vraag inderdaad geantwoord dat ik Thibau niet zou meenemen naar Fayetteville, indien ik op dat moment de selectie zou moeten maken. Ik meen mij te herinneren dat hij dat ook zelf gezegd heeft in het interview na de wedstrijd.”

Dit artikel delen:

47 Reacties

Panache 8 januari 2022 om 08:55

In Nederland zijn we te lui om bijlagen te openen, in België kan men niet met elkaar communiceren en ontlucht een deel van de ergernis via de pers. Wat een amateurisme, wat een gemis aan kansen om als team beter te presteren. Voor ons volgers natuurlijk smullen. Er is weer een vuurtje gestookt en er ligt nu weer een vergrootglas op de bondscoach. Ja die maakt straks weer rare sprongen en dat lezen we over 4-6 weken dan weer op wielerflits. Heerlijk.

Mwielerfan 8 januari 2022 om 09:23

Hij heeft wel elke week contact met renner. Als die duidelijk is over wat de coach denkt, voegt het geen informatie toe. Het enige is dat coach zich gepasseerd voelt. Niet de renner zoals bij roest, maar de coach he

Limal 8 januari 2022 om 09:44

Oei, is dat enkel Belgisch? Ik herinner mij nochtans van vorig jaar enkele gevalletjes waar het Nederlandse kamp getroffen werd door een gebrek aan communicatie met tegenstrijdige verklaringen in de pers tot gevolg ;-p

Dit is iets van alle tijden en van overal. Ik zou de kritiek van Van Den Bosch ook niet omschrijven als een sneer, daarvoor is het net wat te genuanceerd. Maar het zo wegzetten in de inleidende paragraaf is natuurlijk goed om de polemiek nog wat aan te zwengelen… Overigens kan ik in zowel de kritiek als in het weerwoord een kern van waarheid vinden. Een half jaar na winst EK + 6e WK op de weg en een dikke maand van mindere resultaten in het veld (na blessure) had Vanthourenhout nooit mogen verleiden tot de uitspraak ‘Hij is niet meegegroeid zoals zijn leeftijdsgenoten zijn gegroeid’. Van zijn kant had Van Den Bosch moeten weten dat er wekelijks contact was met de renner in kwestie.

Wel volledig eens natuurlijk dat het beter was geweest als dit allemaal niet in de pers was verschenen, vooral voor Thibau Nys zelf.

Reutemeteut 8 januari 2022 om 09:26

Plezier houden, Thibau!!

Romāns Vainšteins 8 januari 2022 om 09:43

Stelletje …

Polleke 8 januari 2022 om 09:45

Mediageile coach grijpt elke gelegenheid om zijn handel, Energy Lab, te promoten… dat WF hier in trapt is bedenkelijk…

Limal 8 januari 2022 om 09:49

Denk jij dat Van Den Bosch zelf naar Nico heeft gebeld met de vraag om een interview af te nemen, of zou dat maybe, just maybe toch omgekeerd gebeurd zijn?

Polleke 8 januari 2022 om 10:21

Onnozele vraag… PVDB is in de eerste plaats zakenman, EL draaiende houden is zijn primaire reflex, hij is uit de media niet weg te slaan en daar is niks mis mee…dit artikel is, incl niet eens subtiel firmalogo in de achtergrond, een advertentie… beetje lezer kijkt hier dwars door…

Limal 8 januari 2022 om 10:48

@Nico, kom er maar in, wie heeft wie gebeld?

Panache 8 januari 2022 om 11:06

Net als in een ander topic gisteren maakt het niet uit wie het initiatief nam voor een interview. Het gaat er om wat er gezegd wordt. Wanneer ik binnen mijn eigen zakelijke expertise geïnterviewd wordt dan laat ik (tenminste dat probeer ik) geen kans onbenut om een zijpad te bewandelen om iets dat mij na aan het hart ligt, of iets dat voor mijn eigen zaak van belang is, voor het voetlicht te brengen. Weet je dat mooi te verpakken in een context waar de vraag betrekking op heeft en je legt er voldoende relevantie in dan wordt de quote geplaatst (omdat het zijpad niet weg te knippen is zonder inhoud te verliezen). Zeker bij dit soort artikelen hoort dat er gewoon bij, slechts bij serieuze/wetenschappelijke onderwerpen behoort het er zuiver aan toe te gaan.

Nico Dick 8 januari 2022 om 11:34

Grappig wel. Moet achter alles iets gezocht worden? Ik heb in Herentals Paul VdB op eigen initiatief spontaan aangesproken na de U23-cross omdat ik benieuwd was (en nog steeds ben) naar het waarom van die plotse metamorfose van Thibau. Dit interview is daaruit voortgevloeid. Ik heb de vragen gesteld en de antwoorden lezen jullie in dit stuk. En ik heb – om journalistiek correct te blijven – achteraf Vanthourenhout gecontacteerd voor zijn 'recht van antwoord'… Dat er een foto van Paul VDB in het Energy Lab bijstaat? Tja… Er zijn nu in het archief minder foto's van Paul VDB dan van pakweg Sven Nys beschikbaar.

En voor de criticasters: ik had perfect de quote van Paul VDB richting Vanthourenhout in de kop kunnen zetten om het echt op te kloppen. Heb ik bewust niet gedaan omdat dat ook niet mijn oorspronkelijke insteek was.

Limal 8 januari 2022 om 11:38

Helemaal zoals ik het mij voorstelde, Nico. Bedankt om te reageren en nog een fijn weekend!

Panache 8 januari 2022 om 11:44

Maak je niet druk Nico, dit is een zijtak van entertainment wat uitmondt in een stukje unieke content. Prima toch? Het artikel is op geen enkele wijze pretentieus. In Nederland hebben we de tv-show waarin de interviewer zou kunnen zeggen: “Patrick, wat bijna niemand weet is dat jij in het geheim grote bedragen schenkt aan goede doelen, zelfs je vrouw wist hier tot voor kort niet van, kan je daar iets meer over vertellen?” En daar kijken dan meer dan een miljoen mensen naar.

Arie den Blanken 8 januari 2022 om 13:03

Polleke , je hebt het helemaal door.
Jonge mensen gaan wielrennen omdat ze een soort van geldingsdrang hebben. Wielrennen is recreatief gezien om te doen helemaal niet leuk. Succes nastreven is zo ongeveer de enige motivatie. Blijft dat uit dan stoppen er ook heel veel er weer vrij vlot mee. Heb je wel succes dan komt het stadium van geld genereren met je succesjes. Een groot deel van de inkomsten worden bepaald door de bekendheid die je in de periode vanaf de jongeren hebt verwezenlijkt. Door het zijn van de zoon van een van de grootste wielrenners die er zijn geweest kan Thibau Nys dit stadium overslaan. Dat had zijn slimme entourage al heel snel door. Vandaar het bewust meewerken aan programma’s als DNA-Nys , optreden in Blokken etc. Immers de schoorsteen in huize Nys moet blijven roken. Als wat je binnen rijft is mee genomen want het kan door een ongeval / blessure o.i.d. ook snel weer afgelopen zijn.

Merlinappa 8 januari 2022 om 13:29

@Arie

“Wielrennen is recreatief gezien om te doen helemaal niet leuk.”

Rare quote dit. In Nederland fietst meer dan 95% van de wielrenners (trimmers, zo je wil) recreatief. Volgens mij is wielrennen een van de weinige sporten die juist wél erg leuk is om recreatief te doen.

Arie den Blanken 8 januari 2022 om 14:48

@Merlinappa: Die 95% zijn geen wielrenners maar fietstoeristen. Het gaat mij om de jonge wedstrijd rijdende echte wielrenners.

Mwielerfan 8 januari 2022 om 17:21

Arie je laat vooral je eigen mindset hier zien. Als nijs Sr zo was, had hij makkelijk startgeld opgestreken en in de weken voor en na wks niet toch de hele wedstrijd voor de winst blijven rijden. Bovendien is het financieel al lang in orde, jou betoog is puur vanuit optiek van mensen die het nog moeten maken

Zwarte Panter 8 januari 2022 om 09:58

Zijn er nog meer die mee doen dan die Nys clan..

Michelangelo 8 januari 2022 om 10:11

Pak de popcorn er maar vast bij…

Dit is de keerzijde van het hebben van een beroemde pa als je het mij vraagt. Er gaan van jongs af aan heel veel deuren voor je open, en je krijgt kansen (en begeleiding) die heel veel anderen niet krijgen op jeugdige leeftijd. Maar je leeft ook onder een vergrootglas. En waar niemand wakker ligt van een niet selectie van pakweg Wyseure, gaat het hele land los op een niet selectie van Nys.

Ik vraag me af of Paul vdB er goed aan doet om hier op deze manier commentaar op te geven. Aangezien dit altijd extra reuring geeft. Wie weet is het gewoon beter om er niks over te zeggen naar buiten, en vooral intern gericht bezig te zijn. Vanthourenhout gaat Nys echt wel selecteren als de resultaten er zijn, en niet omdat Nys Sr of Paul vdBosch vinden dat hij mee moet. Thibau gaat niet harder fietsen van dit soort mediaberichten lijkt me. Maar misschien wel na de juiste gesprekken met pa en coach.

En als de mening van de bondscoach toch zo belangrijk was, wie weet hadden ze hem dan om hulp kunnen vragen om Thibau aan de praat te krijgen ipv ruzie maken om een selectieplek.

11 na 11 8 januari 2022 om 15:12

Hoeveel belangrijke crossen en kampioenschappen heeft Wyseure dan gewonnen de laatste jaren?

Alfons Haavers 8 januari 2022 om 10:16

Dat er veel opgeklopte incidentjes en uitgesmeerde schandaaltjes zijn in de (Belgische maar ook andere) pers, klopt. Anderzijds hoort dat er ook gewoon bij in sporten waarin er grof geld wordt verdiend. Uitvergrote aandacht en smeuïge akkefietjes waar de media en dus ook het grote publiek van smult.

Zonder met wielrennen gevulde sportkaternen ook geen astronomisch salaris. Zonder een hele winter lang elke scheet over vdP of van Aert (en ook steeds vaker deze Nys) in de krant ook geen miljoenen verdienen met de cross.

Dat het soms stupide wordt is een feit (ook bij andere grote sporten), maar het hoort er ook een beetje bij als je graag fortuinen binnenrijft met je sport. Zeg maar de keerzijde van de medaille.

Je kiest er natuurlijk niet voor, maar ik denk dat je als renner wel in grote mate buiten schot kan blijven door het enkel te houden bij interviews over je sportieve prestaties en niet zelf overal de aandacht gaat opzoeken in de media met allerlei nevenactiviteiten (zoals de docureeksen van Nys Jr.)

In welke mate de sponsoren hen daarin pushen weet ik niet, maar ook daar kan je als atleet duidelijke afspraken maken veronderstel ik.

Michelangelo 8 januari 2022 om 10:30

Je hebt daar als sporter alle zeggenschap over lijkt me.

Sommigen kicken daar misschien op, om op die manier in de spotlights te staan. Wie weet gaan ze vanwege die externe druk wel harder fietsen.

Maar persoonlijk geloof ik niet in dat soort externe prikkels voor een topsporter. Ten eerste omdat de echte drive van binnenuit moet komen. Je moet de beste willen zijn omdat je het zelf wilt, niet omdat de wereld het van je verwacht. En ten tweede omdat het ook heel snel tegen je kan keren als het even wat minder gaat. Kijk naar Evenepoel, kijk naar Nys. Die worden extra hard gefileerd omdat ze zelf de spotlights opzoeken. Terwijl pakweg Sweeck eigenlijk nergens publiekelijk wordt afgebrand terwijl die toch echt een belabberd seizoen rijdt. Maar die heeft geen eigen docusoap.

Limal 8 januari 2022 om 11:09

(Ver)Oordelen is gemakkelijk, maar je moet altijd mee in beschouwing nemen dat een sporter slechts 10 à 15 jaar heeft om zijn aangeboren talent ten gelde te maken. Als documakers dan langskomen met een dikke cheque zullen de meesten wel 'ja' zeggen. Want je weet maar nooit, één blessure te veel (of toch dat gebrek aan talent) en daar sta je zonder topsportcontract. Daarbij komen je sponsors ook graag zo vaak mogelijk in beeld – niet enkel in die docu of in de pers, maar ook door je social media presence.

Er zijn ook dingen waar je als sporter zelf niets over te zeggen hebt of aan kan doen. Dat er zoveel te doen was/is over bijvoorbeeld de val van Evenepoel of het plankje en de rug van Van der Poel is voornamelijk omdat hoge bomen veel wind vangen. Als Sweeck een bocht mist en erna maanden last heeft van een hernia zal die inderdaad niet wekelijks het nieuws halen…

Panache 8 januari 2022 om 12:52

Royston Drenthe (34 jaar) is een Nederlands profvoetballer. Drenthe was in de jaren 2000 een zeer beloftevolle jeugdvoetballer bij Feyenoord en vertrok op zijn 19e naar het grote Real Madrid. Hij kende vanaf 2010 een roerige loopbaan bij diverse clubs in Spanje, Engeland, Rusland, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. In 2017 begon hij een loopbaan als rapper.
Is dit een voorbeeld van sportief falen maar commercieel oogsten? Zelfs achteraf kan je moeilijk beoordelen of die vroege transfer goed of slecht heeft uitgepakt. Hij heeft jonger veel geld verdiend 1,8 miljoen per jaar bij Madrid na aftrek gages (toen was het commercieel goed), maar tussen zijn 24e en 34e stukken minder. Een gestage opbouw van de carrière en de hoge salarissen die middelmatige profvoetballers verdienen zou onder aan de streep meer hebben opgeleverd dan het vroege pieken. Het ligt er denk ik aan of je een toptalent bent, of een 'prutser' die toevallig ergens wat uitschieters had. Alfonso Alves en Georgios Giakoumakis hebben terecht voor het geld gekozen, maar als je absolute top bent dan is een gestage opbouw en langetermijnvisie meestal (sportief én financieel) het aantrekkelijkst. Moet je wel sterk in je schoenen staan en goede mensen om je heen hebben.
Almeida op de UCI ranking van 2021 nummer 9 van de wereld, Evenepoel 14e. Ze schelen anderhalf jaar. Ze bewandelen een totaal verschillend pad. Daar waar de Portugees immer onderschat wordt en nog met het imago als 'meesterknecht van' worstelt, heeft hij zich gestaag ontwikkeld tot een van de beste renners ter wereld. Omdat er geen fanfare om hem heen staat is er minder heisa, zijn de verwachtingen lager en daar gedijt die man uitstekend op. Er zijn verschillende wegen die naar Rome, Parijs of Madrid leiden, maar ook ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat gestage opbouw in de luwte, lange termijn visie, in +90% van de gevallen de allerbeste wijze is om een carrière op te bouwen.

Michelangelo 8 januari 2022 om 13:04

@Limal,
Ik denk dat je de sporters die zich laten docusoapen niet in de slachtofferrol moet duwen. En ze zijn ook niet zielig omdat ze maar 10 tot 15 jaar als topsporter kunnen leven. Ieder normaal mens moet gewoon tot zijn 67e werken.

Ik zou iedere jonge renner die graag een docusoap wil adviseren om daarmee te wachten tot je als sporter gearriveerd bent. Een kijkje achter de schermen bij Van Aert zal niet tot het neersabelen leiden als hij even wat minder presteert. Want die heeft al de nodige wereldtitels en dikke overwinningen, en is de aandacht al waard.

Maar iemand die al een grote broek aantrekt op basis van een achternaam of prestaties bij de juniors, die vraagt gewoon om gedoe. En dat is bij Nys en Evenepoel het geval. En ja, da’s leuk om je TN of REV petjes te verkopen, maar dan moet je niet zielig lopen doen als je wordt aangepakt.
En dat is waar de entourage een belangrijke rol speelt. En waar ik pa Nys en Paul vd Bosch in het begin van de carriere van Nys jr ondanks de soap best nog OK bezig vond, zijn ze verbitterd geworden naarmate de carriere van Thibau serieuzer begon te worden, zeker toen er ook een kink in de kabel kwam met de bondscoach.

Jacco van Stierop 8 januari 2022 om 13:29

“gestage opbouw in de luwte”

Maar je noemt jezelf wel Panache?

“Ralliez-vous à mon panache blanc, vous le trouverez au chemin de la victoire et de l’honneur !”

Panache 8 januari 2022 om 13:59

Jacco, ik ambieer natuurlijk de definitie: "flamboyant confidence of style or manner" en liever niet de historische "a tuft or plume of feathers, especially as a headdress or on a helmet". Panache is een leenwoord dat nog steeds in gebruik is in de Engelse dialecten en duidt op een stijl die zelfverzekerd en flamboyant is.

Limal 8 januari 2022 om 14:50

Poeh, mijn laatste post deze maand want ik merk dat ik me weer veel te veel laat meesleuren in het oeverloze gekissebis hier.

"Is dit een voorbeeld van sportief falen maar commercieel oogsten? Zelfs achteraf kan je moeilijk beoordelen of die vroege transfer goed of slecht heeft uitgepakt."

Inderdaad, dat is moeilijk te beoordelen. Ik heb die jongen/man zijn carrière niet gevolgd, maar wat ik wel weet is dat in zijn beginjaren alles wat ooit het Oranje shirtje aantrok meteen tot halfgod benoemd werd. Een beetje zoals Evenepoel bij ons nu, dus tot zover gaat de vergelijking waarschijnlijk best wel op.

"als je absolute top bent dan is een gestage opbouw en langetermijnvisie meestal (sportief én financieel) het aantrekkelijkst"

Dat kan je dus niet zeggen, want één bepaalde persoon kan je maar één pad laten volgen. Vergelijken kan niet. Is Bernal te vroeg gebracht en kampte hij daarom met rugklachten? Quintana? Zouden David en Mathieu géén rugklachten hebben ontwikkeld als ze zich beperkt hadden tot crossen? Gaat Pogacar binnen twee jaar opgebrand zijn? God mag het weten…

Een andere vraag die niet beantwoord kan worden: gevolgd worden door een cameraploeg, zoals in het geval van TN, heeft dat werkelijk een effect (gehad) op zijn ontwikkeling? Betekent het toelaten van die cameraploeg automatisch dat er op vlak van sportieve ontwikkeling niet op de lange termijn wordt gewerkt? (op die laatste vraag antwoord ik voor mezelf 'nee'; overigens vind ik persoonlijk zulke programma's totaal overbodig, maar dat geheel terzijde)

"Almeida op de UCI ranking van 2021 nummer 9 van de wereld, Evenepoel 14e. Ze schelen anderhalf jaar. Ze bewandelen een totaal verschillend pad."

Een totaal verschillend pad? Ik heb Almeida nochtans al regelmatig als kopman zien starten bij DQS, onder andere in de Giro van 2020. En zo heel bekend ben ik niet met de Portugese pers, maar ik vermoed dat hij daar ook wel zal opgevoerd worden als de nieuwe, verbeterde versie van Rui Costa. Wat trouwens met de overstap naar het poenpakkende sterrenensemble van UAE? Hoe kadert dat in een langetermijnvisie? Het lijkt me dat je met twee maten en twee gewichten kijkt naar Evenepoel en Almeida. Die tot dusver sterk gelijklopende carrières en grotendeels dezelfde entourage hadden.

"Ik denk dat je de sporters die zich laten docusoapen niet in de slachtofferrol moet duwen."

Ik duwde ze niet in de 'slachtofferrol', dat maak jij er als een volleerde drama queen van.

"En ze zijn ook niet zielig omdat ze maar 10 tot 15 jaar als topsporter kunnen leven. Ieder normaal mens moet gewoon tot zijn 67e werken."

Wat is dat nu voor een bittere, overbodige opmerking. Hier klink je als een jaloerse anti-fan van zij die wél talent genoeg hadden om profsporter te worden. Mijn punt was enkel dat een topsporter – die vaak studies aan de kant heeft geschoven om alles op de sport te zetten – slechts een geringe tijd heeft om aan dat beroep geld te verdienen.

"Maar iemand die al een grote broek aantrekt op basis van een achternaam of prestaties bij de juniors, die vraagt gewoon om gedoe."

Correctie: die vraagt om gedoe door een bepaald type journalistiek en reaguurders zoals jij die ik niet kan smaken. Als bijvoorbeeld Nys een dikke maand nodig heeft om na een blessure terug op toerental te komen, dan kan je daar ofwel begrip voor hebben, ofwel kan je hem neersabelen zoals Vanthourenhout (zie quote artikel) en jij dat doen. Die overtrokken kritieken doen een beginnend sporter inderdaad geen goed. Wat dan weer bijna zeker níét heeft bijgedragen aan die mindere periode: een cameraman die af en toe wat beeldjes komt schieten. Één ding weet ik trouwens zeker: als Mathieu 25 cm kleiner was geweest en zijn 'geopinioneerde' vader een Belg, dan hadden die ook op jou lijstje gestaan met mensen die het verdienen om "aangepakt" te worden.

/Limal out

Jacco van Stierop 8 januari 2022 om 14:51

@ Panache
Flamboyant zijn is niet bepaald “in de luwte” verkeren, net zo min als met een opvallende vederbos ten strijde te trekken.
‘Panache’ is een allure dat gekenmerkt wordt door een zekere mate van sprankelende bravoure, die zich uit door het nemen van onverwachte beslissingen ingegeven door hartstocht (dus niet “gestaag”).

Panache 8 januari 2022 om 15:06

Ik geef het toe, ik ben een inconsequentialist.

Alfons Haavers 8 januari 2022 om 16:48

Sommige sporters wentelen zich ook in die aandacht en hebben niet liever dan dat alle ogen op hen gericht zijn. Om bij het voetbal te blijven: Cristiano Ronaldo wilde van jongsaf aan altijd en overal het middelpunt van de belangstelling zijn, en veel hoger kan je niet raken als voetballer.

Als je niet om kan met de keerzijde van de roem en het grote geld, moet je gewoon zelf zoveel mogelijk uit de belangstelling blijven.

Primoz Roglic is bijvoorbeeld een geweldige atleet op de fiets, maar buiten zijn sportieve prestaties hoor of lees je er relatief weinig over. Die kan in eigen land dan misschien wat meer in de luwte blijven, maar pakweg Greg Van Avermaet is ook nooit een echte vedette geweest. En dat was toch een paar jaar de beste renner die wielergek België had.

Iedereen doet het maar op z’n eigen manier zoals ie zelf is.

En dat Almeida boven Evenepoel staat in de UCI-ranking van 2021 vind ik niet zo vreemd, gezien Remco maar een half seizoen heeft gefietst. ;-)

Mwielerfan 8 januari 2022 om 19:01

Zelfde cariere pad? Almeida presteert in z’n eerste grote ronde onverwacht zeer goed, etappes, klassement, roze trui. Heeft een sterke punch. Evenepoel is juist tijdrijder zonder verdere wapens. Beiden kunnen in midden gebergte het best, maar Almeida juist snel en evenepoel alleen van 40km afstand alleen.

Zwarte Panter 8 januari 2022 om 10:34

Ze staan graag in de schijnwerpers…

Dikke Man 8 januari 2022 om 10:44

Wat een etterbak die Sven. Vanthourenhout had bij een vormdip gewoon achter de schermen bij couch en atleet moeten polsen of hij op hem kan rekenen, maar ik heb het natuurlijk over Sven Nys. Hoe kan je als vader, die zoveel invloed heeft, dit over je zoon heen laten komen? Niemand is op zijn 19e mentaal stabiel. Thibaut wordt hier aan de schandpaal genageld omdat hij even niet goed in zijn vel zit. Lekkere vader.

Limal 8 januari 2022 om 10:55

Geduld, Dikke Man. Morgen zit Nys senior in Nederland voor het NK en dan weet Wielerflits hem wel te vinden voor enkele gepeperde sneren.

Dikke Man 8 januari 2022 om 11:06

Is ‘Sneer ‘m erin!’ een onderdeel van de Vlaamse versie van Te land, ter zee en door de prut?

Limal 8 januari 2022 om 11:12

Geen idee, dat programma heeft mij nooit een sneer kunnen schelen.

Dikke Man 8 januari 2022 om 11:16

Ik hoor die lokale boer in Baggermonde al klagen: M’n gras!!

josi 8 januari 2022 om 11:28
Quote:
mij heeft hij nooit gecontacteerd om te vragen wat er scheelde
Quote:
Ik heb er ook de vinger niet kunnen opleggen

Dat contact zou dus ongeveer als volgt zijn verlopen:
Sven: “Hallo Paul, was is er met Thibau aan de hand?”
Paul: “Tja, ik weet het ook niet.”
Sven: “Oké, bedankt, da’s goed om te weten.”

11 na 11 8 januari 2022 om 15:30

Als je het artikel verder las en je grijze massa aan het werk zette, zou je begrijpen waarover hij het heeft. Hij gaat verder dat het duidelijk geen fysiek probleem was, dat zijn testwaarden WT waardig zijn en ook ploegmaats op training dit opmerkte. Maar dat hij na zijn blessure op minder gunstige startrijen moest aanvatten en zo gedemotiveerd raakte omdat hij moeilijk voorin raakte.

Verder hekelt hij de complete onzin die Vanthourenhout staat te bazelen dat Nys geen progressie zou gemaakt hebben. Zo' n kenner, die Vanthourenhout dat daags daarop Nys begint aan een reeksje van 3 overwinningen. Nys moet van de ene dag op de andere plots veel progressie gemaakt hebben.

Gangmaker 8 januari 2022 om 11:29

Heb die Paul Van Den Bosch altijd al een over het paard getilde betweter gevonden. Misschien moet hij zich dan eens kandidaat stellen voor nationaal bondscoach, dan kan hij al zijn poulains en klanten zelf selecteren. Ter vergelijking, wie hoort er ooit iets in de media over de trainer ( of coach zoals sommigen zich noemen) van Van Aert, Roglic enz. Die krijgen niet om de haverklap een microfoon voor hun neus geduwd.

Steven_E 8 januari 2022 om 11:47

In de Belgische media komt Lamberts echt wel geregeld aan het woord…

Klein Verzet 8 januari 2022 om 11:41

Onze Zuiderburen zouden de jeugd iets minder in de schijnwerpers mogen zetten. Of het nou rechtstreeks op een of ander podium is, of in de media, of indirect via een of andere trainer. Ze geilen mij daar iets teveel met en óp “hun” talent(jes).

Tussen haakjes, is er al nieuws over Wilco Kelderman?

Barry Batsbak 8 januari 2022 om 12:49

Dat lukt 100% niet als je Nys heet en behoorlijk kunt fietsen.

thorsen 8 januari 2022 om 11:47

De reacties zijn ook wel een staaltje professioneel verontwaardigd zijn om dingen waar je niks mee te maken hebt he.

Nys gaat gewoon naar het WK. Maak je niet zo druk joh.

Ward 8 januari 2022 om 15:53

Wielerflits, de ontmoetingsplaats waar wielerliefhebbers 24/7 menen alles te moeten kapotanalyseren wat in de verte of dichte met wielersport te maken heeft, maar waar steeds verontwaardiging en ergernis heerst wanneer de professionele actoren in het veld antwoorden op gestelde vragen of een inkijk geven in hun persoonlijke beleving van de wielersport. Ik blijf me daarover verbazen.

Mwielerfan 8 januari 2022 om 19:06

Het zou zorgvuldig zijn geweest als hij over de progressie zich er wat meer in verdiept had inderdaad. Alleen resultaten bekijken bij een jonge renner na een blessure is inderdaad wat makkelijk. Sowieso is terug komen ban een blessure na een wegseizoen al vreemd om dan te spreken van weinig progressie

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone