Cimolai stelt eindwinst Castilla y León veilig, Sanz wint slotrit

zaterdag 27 april 2019 om 14:54
Cimolai stelt eindwinst Castilla y León veilig, Sanz wint slotrit

foto: Cor Vos

Davide Cimolai heeft zijn eerste eindzege in een meerdaagse rittenkoers te pakken. In de slotrit naar Villafranca del Bierzo wist de Italiaan, die ook de eerste twee etappes al wist te winnen, zijn leiderstrui veilig te stellen. Het laatste dagsucces werd een prooi voor Enrique Sanz.

Onder prima weersomstandigheden werd het peloton even voor elf uur op gang gebracht. Meteen probeerden meerdere renners weg te komen, maar de ploeg van leider Davide Cimolai, die de eerste twee etappes al wist te winnen, wist de boel lange tijd bij elkaar te houden. Pas na zestig kilometer, aan de voet van de beklimming van de Alto de Foncebadón, slaagde een groep vluchters erin zich los te rukken uit het juk van Israel Cycling Academy.

Zes vluchters rijden weg
Ángel Madrazo, Sergio Rodríguez, Alexis Guerin, Francisco Campos, Jokin Aranburu en Rafael Silva sloegen de handen ineen en pakten twee minuten op het pak. Daarmee kwam de trui van Cimolai niet in gevaar, want Ángel Madrazo was op 8:39 de best geklasseerde renner vooraan. Door de beklimmingen naar Foncebadón en Onamio was het peloton weliswaar flink uitgedund, maar de Italiaanse klassementsleider hield goed stand.

Bij het ingaan van de laatste vlakke vijftig kilometer werden de zes vluchters dan weer ingerekend door het uitgedunde peloton, waarin met name Movistar het vuile werk opknapte. In de finale konden veel renners opnieuw aansluiten, waardoor met een vrij groot peloton werd begonnen aan de laatste tien kilometer. Daarin probeerden meerdere renners een eindspurt te ontlopen. Vier renners pakten een kleine voorsprong en vingen daarmee de laatste vijf kilometer aan.

Derde profzege voor Enrique Sanz
Opnieuw was vroege vluchter Guerin in de aanval, ditmaal met Txomin Juaristi, Marcos Jurado en Alvaro Trueba. Ook zij bleken niet opgewassen tegen het peloton dat koste wat kost wilde sprinten in Villafranca del Bierzo. In de sprint na een ontregelde finale toonde Enrique Sanz zich de sterkste. Voor de Spanjaard van Euskadi-Murias was het zijn derde profzege, nadat hij eerder al eens ritten won in de Volta a Portugal en de Vuelta a Madrid.

Davide Cimolai zag zijn eindzege niet meer in gevaar komen. Niet eerder wist de 29-jarige renner, die in het verleden wel al etappes won in Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië, de winst te pakken in het eindklassement van een rittenkoers. Met de vorm van de Italiaan zit het dus wel snor in aanloop naar de Giro d’Italia, waar hij voor het eerst aan de start staat. Wel reed hij al vijf keer de Tour de France en eenmaal de Vuelta a España.

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone