Cian Uijtdebroeks richt zich in 2024 op Giro d’Italia: “Mik op een top-5”
foto: Cor Vos (archief)
zondag 26 november 2023 om 12:47

Cian Uijtdebroeks richt zich in 2024 op Giro d’Italia: “Mik op een top-5”

Er is momenteel veel te doen over de toekomst van Cian Uijtdebroeks, maar de 20-jarige Belg wil er niet te veel over kwijt. Over zijn hoofddoel voor 2024 is hij minder geheimzinnig. “Ik ga voor een klassement in de Giro d’Italia”, citeert Het Nieuwsblad.

Uijtdebroeks kijkt in de Vlaamse krant alvast vooruit naar de Ronde van Italië van 2024. “Ik ga voor een klassement. Dat zal niet makkelijk worden, want er zitten twee tijdritten bij, maar daar werken we aan. Na mijn achtste plek in de Vuelta a España, wil ik nu proberen zevende of pakweg vijfde te worden. Het moet altijd de bedoeling zijn om een beetje beter te doen.”

“Alleen is het moeilijk om nu al te zeggen wat er mogelijk is. Ik weet nog niet wie er allemaal start. Zodra dat bekend is, kan ik zeggen waar ik voor ga. Misschien zeg ik dit beter niet in de pers, maar ik wil op die top vijf proberen mikken. Word ik dan zesde, dan is dat nog niet verkeerd natuurlijk.”

En hoe ziet zijn programma richting de Giro er dan uit? “Mijn precieze programma bespreek ik eind december pas met de ploeg, maar ik zou graag opnieuw de Ronde van Catalonië rijden. Ik heb gezien dat er opnieuw enkele lange klimmen in zitten.”

Een eerste deelname aan Luik-Bastenaken-Luik?
En wellicht zien we de klimmer volgend jaar ook wel aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. “De koers spreekt me zeker aan. Het is de eendagswedstrijd die me het best moet liggen. Ik heb gezien dat de wedstrijd twee weken voor de Giro op de kalender staat.”

“In principe zou ik dan op hoogtestage moeten zijn, maar ik kan Luik misschien wel als voorbereiding rijden. Ik weet dat ik er niet zal winnen, maar het zou wel fijn zijn om tussen mijn fans te rijden en de sfeer eens mee te pikken, maar de Giro blijft natuurlijk het belangrijkste.”

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
26 november 2023 13:14
Stevige ambitie zeker voor een dan 21-jarige, maar moet wel mogelijk zijn. Dit jaar stonden Pinot (via vroege vluchten) en Caruso ook in de top 5 in de Giro. Vorig jaar Pello Bilbao, 2 jaar geleden Vlasov en Daniel Martinez. Met nog een extra stapje moet hij niet onderdoen voor deze mannen. De Giro is vele malen mooier en zwaarder dan de Vuelta maar top 5 lijkt mij daar makkelijker dan in de Vuelta waar zowel Tour als Giro renners samenkomen.
  26 november 2023 19:32
  Edit: de Giro is qua landschap, traditie en historie mooier dan de Vuelta. Qua AK is de Vuelta idd al jaren lastiger om hoog te eindigen dan de Giro, omdat daar idd Tour en Giro renners rijden. Je kunt makkelijk de Top 10 van de Giro/Vuelta van pak ‘em beet 2010-2023 erop nakijken om te zien dat de Vuelta qua AK van een hoger niveau is dan de Giro. Sterker nog, de Giro is eigenlijk sinds 2019 de ronde die het ‘makkelijkst’ te winnen simpelweg door het AK-deelnemersveld.
  27 november 2023 08:20
  Waar baseer jij dat op ? Dat de giro zwaarder is dan de vuelta ? In de vuelta is er geen een dag zo vlak als een biljarttafel…gaat elke dag glooiend dus jouw beredenering gaat niet op.
26 november 2023 13:58
Mooie ambitie. Bij Bora zit je waarschijnlijk met Vlasov dus dan zal hij op gelijke hoogte staan als hem. Bij Visma zit je met Van Aert en wat die wilt doen, maar hij zal wel een vrije rol krijgen. Bij Ineos zit je met G die de absolute kopman is, maar ook in een rol zoals Arensman die had kan hij een top 5 halen plus het tijdritmatriaal van INEOS is het beste, dus dat zal hem wel iets helpen
  26 november 2023 14:51
  Weet niet of ze Vlasov en Cian nog samen in een GT gaan steken na de onderlinge strubbelingen in de Vuelta dit jaar, toch niet als ze beide de speerpunten zijn.
26 november 2023 21:34
Knappe coureur. Moet naar kleiner team om zijn potentieel te halen. Een sympathieke mens. Moet ook gezegd kunnen worden!

Reacties zijn gesloten.