Christophe Laporte grijpt WK-zilver: “Mag blij zijn met deze medaille”

zondag 25 september 2022 om 12:58
Christophe Laporte grijpt WK-zilver: “Mag blij zijn met deze medaille”

foto: Cor Vos

Christophe Laporte bezorgde Frankrijk een zilveren medaille op het WK wielrennen in Wollongong. De coureur van Jumbo-Visma wist de sprint van het uitgedunde peloton te winnen, ruim twee minuten na de nieuwe wereldkampioen Remco Evenepoel. “Aan Remco was niet veel te doen, we moeten geen spijt hebben”, concludeert Laporte.

“Ik hoefde alleen bij een sprint in actie te komen. Mijn rol was om het peloton te volgen en te wachten”, legt hij uit aan L’Equipe. Pas diep in de finale wist de grote groep met Laporte de laatste achtervolgers achter Evenepoel op te pikken. “Dat was wel een ingewikkelde situatie, want op 17 kilometer van de finish reed Romain Bardet nog voor ons uit. Maar omdat het in de slotronde langzamer ging, hebben we toch geprobeerd om nog te versnellen.”

Samen met Benoît Cosnefroy en Valentin Madouas nam Laporte het heft in handen. “We raapten nog veel renners op en reden van groepje naar groepje, maar ik wist niet dat ik voor de tweede plaats sprintte. Ik was gefocust op de finish, maar was onwetend. Ik wist alleen dat Evenepoel voorop reed”, aldus Laporte. “Pas na de sprint wist ik dat ik zilver had. Het blijft een goede les dat je altijd moet volhouden tot het einde.”

De Franse ploeg verdedigde de titel van Julian Alaphilippe, maar een derde WK-zege op rij zat er niet in. “Je kan niet elke keer winnen. Julian vertelde vrij snel dat hij in orde was, maar niet zo goed als gewoonlijk. Hij wilde niet het risico nemen om ons te laten werken, terwijl hij niet zeker was over zijn benen. Hij wilde ons vooral helpen”, zegt Laporte. “Maar we hebben geen reden om te klagen. We hoopten op de zege, maar we mogen blij zijn met deze zilveren medaille.”

Julian Alaphilippe
Alaphilippe raakte dus zijn regenboogtrui kwijt, maar wel aan zijn ploegmaat Evenepoel. “We hoeven geen spijt te hebben”, concludeert hij bij L’Equipe. “Want de sterkste heeft gewonnen. We hebben wel een mooie tweede plaats. We reden een goede wedstrijd en zorgden voor actie. Het is geen toeval dat Remco wint. Hij was erg sterk, en dat was niet alleen vandaag. Hij heeft een geweldig seizoen. Ik ben heel, heel blij voor hem. En blij dat de regenboogtrui in het team blijft.”

Laporte sprint naar het zilver – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

12 Reacties

Gebruikersnaam 25 september 2022 om 13:06

Het is hem gegund, al had het “in het grotere verhaal” wel geiniger geweest indien Matthews weer eens een sprint voor de 2e plek had gewonnen.

1
De Dikbilgorgel van Dorestad 25 september 2022 om 13:08

Wat de Fransen verder precies aan het doen waren zowel vooraan als achteraan, is me een raadsel.

1
Panamaman29 25 september 2022 om 13:32

Met Bardet hadden ze idd niet per se de man meezitten die ze mee wouden, maar dat was opzich geen probleem geweest als bardet attenter was geweest. Die had gwn sinds het begin van de ontsnapping alleen maar in het wiel van evenepoel moeten zitten. Daardoor gaat evenepoel miss niet rijden (hij weet niet of hij bardet op de klim eraf rijdt en bardet heeft een goede sprint) en kunnen de andere kopmannen wellicht terugkomen.

3
Mechia 25 september 2022 om 14:52

De Fransen hebben Evenepoel in een zetel afgezet inderdaad.

1
Mwielerfan 25 september 2022 om 16:58

Inderdaad blijkbaar was bardet een te grote naam voor de Fransen om met een zinnige tactiek te komen. Of is bardet zelf tactisch te zwak om iets zinnigs te verzinnen om voor de winst te rijden

0
Posterix 25 september 2022 om 16:37

Wouden zijn bossen, Panamaman, het is wilden.

-1
Posterix 25 september 2022 om 16:40

Hij rijdt al met al een fantastisch seizoen, ik denk alleen dat zijn touretappe blijft hangen en deze zilveren plak minder.

-1
Marlin 25 september 2022 om 14:25

Terechte opmerking van NiM.

-5
Lalsacien 25 september 2022 om 15:50

@Marlin jouw opmerking draagt niet bij aan het verhogen van het niveau van het forum.

0
Handige Harry 25 september 2022 om 16:20

Wordt hoog tijd dat ze hier die trol definitief verwijderen.

-1
NiM 25 september 2022 om 13:13

Waar blijven de haatreacties @NED ?

-9
Lalsacien 25 september 2022 om 13:24

@NiMBlijkbaar ben jij de enige die daaraan voldoet…

1

Headlines

Populair

Materiaalzone