Chris Froome: “Covid heeft een zware impact gehad op mijn lichaam”

donderdag 8 december 2022 om 09:23
Chris Froome: “Covid heeft een zware impact gehad op mijn lichaam”

foto: Cor Vos

Chris Froome had in 2022 flink wat last van zijn coronabesmetting. De Brit vertelt in een video op YouTube hoe hij met veel minder energie op de fiets zat en zijn testwaarden zwaar gezakt zijn. “Covid heeft een zware impact gehad op mij.”

Froome post al een tijdje regelmatig video’s op zijn eigen kanaal op YouTube. De oud-winnaar van de Tour de France heeft nu een video online geplaatst waar hij teruggeblikt op 2022 en uitkijkt naar het volgende seizoen. “Sinds de coronabesmetting (in de Tour, red.) heb ik niet meer met veel energie op de fiets gezeten. Ook in de Vuelta voelde ik me drie weken lang zwak.”

Er is echter niet alleen gevoelsmatig een verschil. Uit een VO2max-test blijkt namelijk ook dat die waarde flink wat lager ligt dan dat dat vroeger het geval was. “Mijn VO2max bedraagt nu 72,1. In 2015 was dat nog 84,6. Dat heeft zeker te maken met Covid”, aldus Froome. “Daarnaast heeft Covid een zware impact op het hart. Gelukkig heb ik me onlangs kunnen laten testen in Israël.”

Froome: “Nu weer meer energie”
Een hoop van die problemen zijn nu echter weer van de baan. Froome zit weer op de fiets en kan uitkijken naar 2023. “Het voelt fantastisch om weer regelmatig te kunnen trainen. Ik heb weer meer energie op de fiets en ben minder traag.” Eerder deze week werd bekend dat Froome zijn seizoen zal aanvatten in de Santos Tour Down Under.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Burn 8 december 2022 om 10:13

Het zal vast invloed hebben gehad, maar elke keer is er een oorzaak voor zijn matige resultaten en schept hij daarmee de verwachting dat het vanaf nu beter zal gaan. Het is logisch dat hij, gezien zijn prestaties uit het verleden en zijn huidige salaris, redenen wilt geven voor zijn zwakke optreden en dat hij niet kan zeggen dat het gewoon niet meer gaat, maar zijn resultaten van de afgelopen paar jaar lijken wel genoeg te zeggen.

2
re-cycle 8 december 2022 om 11:52

geen puf meer zo te lezen.

2
Deo 8 december 2022 om 09:33

Wordt weer 3 keer niks dan, al is dit de eerste keer in 2 jaar dat ik zijn redenen geloof.

1
Polleke 8 december 2022 om 15:34

Zijn laatste 3 seizoenen zijn een copie van zijn eerste 3 seizoenen, aanklampen en toch lossen… wat daartussen gebeurd is staat in geen enkele verhouding tot zijn intrinsiek talent…

1
Rapido47 8 december 2022 om 19:09

Ik denk dat die ongebakken deegsliert (J.C.) geen deuk meer rijdt in een pakje boter.
Maar voor 5 miljoen euro per jaar moet hij natuurlijk wel de verwachtingen hoog houden!

1
Romāns Vainšteins 8 december 2022 om 12:38

Hoe Froome zich anno 2023 door de spelonken van het peloton heenworstelt is niet bijzonder nieuwswaardig. Hij zal de roem moeten gaan zoeken in een tour lang meezitten in de vluchten en er ergens proberen eentje winnend af te sluiten. Als er daar wilgen aan de meet staan is dat relavnte bijvangst.

0
Cochise 8 december 2022 om 14:04

En dan nog… Toch markant dat Israël volgens de geruchten nog wil inzetten op Cavendish én Quintana om zich te verzekeren van de wildcard terwijl ze een viervoudig Tourwinnaar in hun rangen hebben die het behalen van die wildcard tot een formaliteit zou moeten maken.

0
Het Luie Paard van Lent 8 december 2022 om 09:35

Pas maar op Froome, voor je het weet ben je zogenaamd betaald door het WEF of Soros en onderdeel van de reptilian elite. Ofzo. Al heeft Froome natuurlijk wel wat weg van een hagedis.

-2
Klein Verzet 8 december 2022 om 10:53

De eerste gedachte die in mij opkomt bij Froome is: "Jammer van die spray." Vervolgens hoort een klaagzang over Covid hoofdzakelijk bij wat oudere mensen, waardoor "Hier spreekt de oude Froome" een fijne dubbele betekenis krijgt; of ie ooit nog de oude wordt, óf dat hij gewoon allang een oude versie van zichzelf is, blijft een vraag die in het midden blijft hangen. Trouwens, het dalen van de VO2max gaat vaak gepaard met gewichtstoename, en super slank oogde de "nieuwe" Froome nou ook niet echt het afgelopen jaar. Afijn, wel mooi dat hij het spelletje op de fiets nog steeds als een nieuweling beleeft.

-2
Cochise 8 december 2022 om 12:16

Goh, om je VO2max van 84 naar 72 te doen dalen puur door gewichtstoename moet je toch 10kg bijkomen.

1
Klein Verzet 8 december 2022 om 15:18

Daarom schreef ik ook: “het dalen van de VO2max gaat vaak gepaard met gewichtstoename.” Een longperforatie helpt uiteraard ook best in de richting van een VO2max afname. Dan komt er nog wat krachtverlies bij door gecompliceerde botbreuken en wellicht wat schade her en der in de weefsels van het lichaam. Hoe het ook zij, Froome is wel een doorzetter en zit qua karakter totaal anders in elkaar dan Dumoulin om maar een andere topper uit het verleden te noemen.

0
Eljorro 8 december 2022 om 21:23

Het zou interessant geweest zijn als hij gedeeld had hoeveel zwaarder hij was en hoeveel vermogen hij verloren had. Daarnaast was het ook leuk geweest om te weten hoeveel hij inmiddels weer op weg is richting zijn oude waarden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone