Cavagna voert groots solonummer op in Californië

Cavagna voert groots solonummer op in Californië

foto: Chris Graythen/Getty Images

woensdag 15 mei 2019 om 01:04

Rémi Cavagna heeft de derde etappe in de Amgen Tour of California 2019 op zijn naam geschreven. De 23-jarige Fransman van Deceuninck-Quick-Step rondde een indrukwekkende solo af, nadat hij al vroeg was weggereden bij zijn medevluchter. Ben King werd op ruim zeven minuten tweede, na een sprintje met Simon Geschke. Tejay van Garderen blijft leider.

Duo kleurt de dag
Het startschot had amper geklonken toen er al een ruime kopgroep van een man of zeventien vertrokken was. Daarbij zat ook Rohan Dennis van Bahrain Merida en dat was tegen het zere been van EF Education First. De Australiër stond namelijk maar 42 seconden achter leider Van Garderen. De mannen vooraan beseften dat ze geen kans hadden en lieten zich snel inlopen. Vervolgens waren het Cavagna en Alex Hoehn (Amerikaanse selectie) die het probeerden. Het duo kreeg meteen de zegen van het peloton en al snel hadden zij tien minuten voorsprong bij elkaar gefietst.

Chasse patat
Dat betekende dat Hoehn virtueel aan de leiding ging. De jonge Amerikaan griste onderweg het merendeel van de bergpunten mee. Ondertussen was Paweł Bernas (CCC) uit het peloton weggereden, maar hij begon aan de onmogelijke opdracht om het gat dicht te rijden. Kilometers lang zat hij in de chasse patat. Op de flanken van Mount Hamilton vond Cavagna het vooraan wel genoeg geweest. Hij versnelde en reed Hoehn uit het wiel. Een hard gelag voor de Fransman, want het was op dat punt nog zo’n zeventig kilometer naar de finish. In de afdaling flirtte Cavagna met een val, maar hij kon ternauwernood recht blijven. De bonus was toen nog zo’n zeven minuten.

Bergtrui voor Hoehn
Hoehn deed zijn uiterste best om terug te keren, maar langzaam maar zeker werd het gat groter en groter. Cavagna nam vooraan alle risico’s en breidde zijn voorsprong op het door EF Education First aangevoerde peloton nog verder uit. Hoehn volgde toen bijna op drie minuten, maar hij verzekerde zich wel van de bergtrui. Ondertussen bungelde Bernas nog altijd tussen de twee vluchters en het peloton in. Hij werd gegrepen, maar het duurde niet lang voordat de volgende aanval daar was. Simon Geschke (opnieuw CCC) reed weg en niet veel later kreeg hij bijval van Benjamin King (Dimension Data).

Cavagna houdt stand
Inmiddels was duidelijk dat Cavagna een groots nummer tot een goed einde zou brengen, ondanks dat hij in de laatste afdaling de nodige problemen kende. Een aantal keer kon hij amper de bocht houden. Desondanks hield de Fransman stand en mocht hij het zegegebaar maken. De moegestreden Hoehn werd in de diepe finale nog ingehaald door Geschke en King en ook het peloton viel in de laatste twee kilometer over hem heen. Daar probeerde Team Ineos nog een waaier op te zetten, maar uiteindelijk won Kasper Asgreen het sprintje voor plek vier.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Hollow Knight 15 mei 2019 om 01:11

Twee heel belangrijke zeges voor DQS.

Patrick Lefevere is namelijk momenteel in California om een mogelijke contractverlenging te bespreken met Specialized. Laatstgenoemde zou gek zijn als ze niet nog meer geld investeren in DQS. Naast Team INEOS, de ploeg met de beste omkadering.

KnightBiker 15 mei 2019 om 15:24

@Hollow Knight – intussen is Jumbo Visma qua omkadering toch ook wel op het niveau Ineos / DQS – (de vraag is of ze dat vast kunnen houden)

daarnaast doen DQS en Jumbo-Visma het met aanzienlijk minder budget dan Ineos.

Ivanoviclover 15 mei 2019 om 01:22

Regie in de laatste KMS = WAARDELOOS. Nu blijkt die Asgreen ook nog te kunnen sprinten ook. Wat een fenomeen is dat eigenlijk? En wat een solo van cavagna. Wauw. (Wel saai zo maar ok).

Hollow Knight 15 mei 2019 om 01:32

Een sprint voor de vierde plaats kan je niet vergelijken met een sprint voor de overwinning.

Mwielerfan 15 mei 2019 om 09:01

Inderdaad, maar toch geeft het wel snelheid aan. Handig in klassiekers…

Jean Dumas 15 mei 2019 om 01:49

Die gaat dus ook al doorbreken.

rahimns 15 mei 2019 om 02:12

Op papier was het een mooie etappe, maar door de loodzware etappe van gisteren en de overmacht van EF kregen we vandaag de meest saaie etappe ooit voorgeschoteld. Er gebeurde werkelijk niets… 2 renners die nog mogen ontsnappen maar totaal kansloos zijn voor een klassement dus dat was ook zinloos, even leek het er nog op dat een paar klassementsmannen EF een hak konden zetten maar ook dat viel in het water en dan heb je achteraf dus niets… een sprintersetappe is spectaculairder om naar te kijken. Jammer maar deze 2 etappes achtereen waren voor dit veld iets teveel van het goede.

Mwielerfan 15 mei 2019 om 09:02

Hoezo die vlucht zinloos??

rahimns 15 mei 2019 om 09:25

Ze reden 8 minuten achter de koploper dus die gingen ze niet meer inhalen en voor een AK zijn beide ook kansloos… dus waarvoor spring je in die fase van de wedstrijd nog weg.

Chasse_patate 15 mei 2019 om 07:19

Dan te bedenken dat die Asgreen alleen is gehaald als vervanging.

Sunrider 15 mei 2019 om 07:21

Hij daalt als een Zakarin. Er werd ook niet hard gereden achter Cavagna, het hele peloton kwam gezamelijk die eerste zware klim over. Cadeautje.

stalle 15 mei 2019 om 07:52

Goed bezig Lefevere.

EddyB1958 15 mei 2019 om 07:54

Nu ja cadeautje, Cavagna heeft er toch voor moeten rijden en ik vind juist sprinters etappes het saaiste, ontsnapping van renners uit de kleinere teams, ontsnapping teniet op een dozijn kilometer van de streep en dan in ijltempo naar de meet. In feite zijn alleen de laatste 2 kilometer het zien waard.

Japsie 15 mei 2019 om 08:06

Remmen werkten wel, gewoon een verschrikkelijk slechte daler die man :P

John Bidon 15 mei 2019 om 08:29

Was inderdaad raar om te lezen in het verslag. Zou best schandalig zijn om niet van fiets te wisselen als je remmen het niet doen. Vooral als je 7 minuten voorsprong hebt. Weet niet waar WF deze info vandaan heeft maar kan het me bijna niet voorstellen dat QS deze jongen een berg laat afgaan met defect materiaal.

west 15 mei 2019 om 08:38

Misschien wilde Lefevre dat ze van Specialized nog een extra setje gratis remmen bij de deal zouden ingooien…

Youri IJnsen 15 mei 2019 om 08:53

Daar leek het in eerste instantie op. Hier hoor je het niet zo goed, maar op de Nederlandse stream was goed te horen dat de remmen overuren draaide. Ik heb alleen opgeschreven wat ik waarnam, een van de essenties van een verslag. Zijn reactie las ik pas zojuist en intussen is het aangepast.

Piet Lut 15 mei 2019 om 08:56

Nieuws beïnvloed de mens. Fenomenale overwinning, mwoah. Leuke zege.

Peloton moe van zware etappe van gisteren laat een groep gaan die al flinke achterstand heeft opgelopen in klassement. Cavagna rijdt daar uit weg en iedereen vindt het wel prima zo en peddelt lekker naar de finish.

limburgia 15 mei 2019 om 10:09

Schijnbaar is Sagan niet iedereen want hij kon het peddelen niet bijhouden .

Chris Van Uden 15 mei 2019 om 09:22

Mocht Alaphilippe vertrekken staat er dus weer een nieuw Frans talent klaar! Knappe overwinning ook!

Sunrider 15 mei 2019 om 10:08

Jammer van die Hoehn, je zag gewoon dat hij het conditioneel moest afleggen.

Headlines

Materiaalzone

Populair