Carapaz verliest vier seconden op Hindley: “Maar meer gepakt op Almeida”

woensdag 25 mei 2022 om 08:53
Carapaz verliest vier seconden op Hindley: “Maar meer gepakt op Almeida”

foto: Cor Vos

Rozetruidrager Richard Carapaz wist in de zestiende etappe van de Giro d’Italia de aanvallen van zijn concurrenten af te slaan, maar verloor wel vier tellen op Jay Hindley. De Australiër was net wat sneller in de sprint voor de derde plek en pakte zo de resterende bonificatieseconden. “Het klopt dat ik wat seconden verloor op Hindley, maar ik heb er meer gepakt op Almeida, dus de balans is positief”, zegt Carapaz op de site van INEOS Grenadiers.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“Het was een zware dag en uiteindelijk moet ik zeggen dat ik blij ben”, aldus Carapaz, die nu 44 seconden voor João Almeida staat. Zijn voorsprong op Hindley zag hij slinken van zeven naar drie seconden. De Ecuadoriaan had nochtans verwacht dat hij de sprint kon winnen van Hindley, en zo zijn voorsprong uit kon breiden. “Ik dacht dat ik de sprint voor de derde plaats zou winnen en de bonificatieseconden zou pakken. Hoewel dat niet gelukt is, was het nog steeds een goede dag voor mij.”

Tussen de topfavorieten voor de eindzege ging het dus om seconden in finishplaats Aprica. “Uiteindelijk waren er niet zoveel verschillen. We hadden meer verwacht”, vertelde Carapaz in het flashinterview na afloop. Hij wees er vervolgens op dat Mikel Landa, Hindley en hijzelf de sterkste waren op de laatste klim. “Deze Giro is erg zwaar en alles staat behoorlijk dicht bij elkaar. Landa zette zijn ploeg aan het werk en dat was goed. Hindley kon ook bijblijven. Het klassement gaat door minieme details beslist worden.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

FDJ 25 mei 2022 om 09:04

Zeer onaantrekkelijk hoe hij deze Giro aanpakt. Eerlijk is eerlijk zijn Giro in 2019 won hij als underdog door te profiteren van het kijken tussen Nibali en Roglic dat hem minuten opleverde, maar wat Carapaz deze Giro laat zien is allemaal wel heel passief. Op de Etna helemaal niets, op de Blockhaus (nadat hij zijn hele team op kop zette) op een speldenprikje na ook niets en gisteren was het ook voornamelijk reageren. Het zal van niet beter kunnen zijn, maar het is wel heel magertjes allemaal. Het is nu ook niet dat zijn tijdrit dusdanig sterk is dat hij zeker weet dat hij de rest zo even klopt. Zowel Hindley, Landa als Carapaz zelf zijn niet de beste tijdrijders. Carapaz verloor afgelopen Tour in de tijdritten bijna 4 minuten bijvoorbeeld.

Het is te hopen dat Bora of Bahrein hem ergens kraken kan zodat Carapaz in de laatste bergritten nog eens in het offensief moet.

Romāns Vainšteins 25 mei 2022 om 10:01

Oneens.

Carapaz zit deze giro met een goed aantal gelijken bergop opgezadeld en ook nog eens een gevaarlijke mededinger die er net een heel klein beetje achter zit. Dan moet je gaan afwegen en redeneren. Daarnaast heeft hij natuurlijk in de Torino-rit wel degelijk gepoogd de rest er af te rijden. Waarom is op die manier in het roze rijdend ‘magertjes’? Op basis van wat precies?

DonQuijote 25 mei 2022 om 10:38

“maar het is wel heel magertjes allemaal”

Wat klinkt dat toch raar voor iemand die in de leiderstrui rijdt van een enorm zware 21 dagen durende wedstrijd op het allerhoogste niveau.

FDJ 25 mei 2022 om 11:48

@Romans dat leg ik uit. Etna was saai. Blockhaus zet hij zijn complete ploeg op kop, maar laat zelf weinig zien waardoor er een groepje sprint om ritwinst. Het is vooral kijken, kijken, kijken Deze ronde.

Ik vind voor iemand die vooraf als de grote favoriet werd neergezet door velen dat het qua manier van koersen nergens echt sprankelend is en het wat dat betreft tussen de klassementsmannen vooral in de tijdsverschillen spannend is. Op Turijn na hebben we weinig echt spannende duels tussen de heren gezien.

Dikke Vrouw 25 mei 2022 om 09:34

Op de fedaia joao nog een tikkie van 30 sec of meer geven en die doet niet meer mee . Geen jdee wie het hardst gaat tegen de klok jai of Richard…

Japsie 25 mei 2022 om 09:35

Op de Blockhaus was wel echt een aanval, maar werd gewoon goed gecounterd door Bardet en Landa. Ik denk dat Carapaz gewoon aan zijn max zit telkens. Bovendien moeten ze echt van Almeida af. Carapaz zal het in de tijdrit wel aandurven tegen Hindly, al blijft dat riskant, 1x lek en je bent je trui kwijt.

Panache 25 mei 2022 om 09:51

In het jaar dat Carapaz de Giro won had je exact dezelfde slottijdrit. Daar verloor Carapaz (die 36e werd) 15 seconden op Landa en won er 6 op Hindley (die geen klassement reed). Het zegt iets en niets. Wat het m.i. wél zegt is dat Carapaz niet kan vertrouwen dat de tijdsverschillen van nu voldoende zijn. Hij heeft zeker meer tijd nodig om comfortabel richting het laatste weekend te gaan.

Arie M 25 mei 2022 om 10:45

Hmm interesting, die 6 seconden is wel heel dunnetjes, in mijn beleving was Carapaz een middelmatige en Hindley een zelfs slechte tijdrijder, maar uit die tijdrit van 2019 blijkt dat helemaal niet.

Massimo Bataille 25 mei 2022 om 11:20

Wel volgens Procyclingstats hebben ze 8 tijdritten tegen elkaar gereden, waarvan 7 gewonnen door Carapaz ( en die 8ste eindigt hij 126°, dus niet doorgereden).
Natuurlijk zegt dit niet zoveel, want hoeveel keer ging Hindley 100%
Wel zeker, dit jaar gingen ze zowel in de Tirreno en deze Giro beiden voor AK, en wint Carapaz 2x

horsm 25 mei 2022 om 10:16

44 seconden lijkt me net genoeg om Almeida in de slottijdrit op afstand te houden. Maar het houdt niet over. Hindley en Landa moet hij kunnen hebben in de tijdrit. De agenda voor de volgende dagen lijkt me dus: het hele team op kop om Almeida te kraken.

Romāns Vainšteins 25 mei 2022 om 11:51

Gaat niet werken bij Almeida, hij is weliswaar ietsiepietsie minder dan Carapaz in bergop rijden maar wel veel sneller dan de rest van Ineos. Het geinige aan Almeida is dat grillig versnellen en hard tempo rijden ook niet werkt omdat deze gewoon lost, zijn eigen koers rijdt en als vanzelf weer aankachelen komt.

Headlines

Materiaalzone