Canada stuurt geen ploeg naar Spelen vanwege coronavirus

maandag 23 maart 2020 om 08:33
Canada stuurt geen ploeg naar Spelen vanwege coronavirus

Vier jaar geleden reed de vrouwenachtervolgingsploeg naar het brons - foto: Cor Vos

Canada stuurt geen nationale teams naar de Olympische en Paralympische Spelen deze zomer wegens het coronavirus. De olympische en paralympische comités van het Noord-Amerikaanse land roepen op om de Spelen in Tokio met een jaar uit te stellen.

Meerdere nationale olympische comités en sportbonden riepen al op tot uitstel (en/of afgelasting) van de Spelen in Tokio en ook vanuit Canada klinkt nu de roep om het evenement uit te stellen. Met de steun van de atletencommissies, nationale sportorganisaties en de overheid, hebben het Canadees olympisch comité (COC) en het paralympisch comité (CPC) besloten om geen teams naar de Olympische en Paralympische Spelen te sturen deze zomer vanwege het coronavirus.

Beide comités doen een dringend beroep op de internationale olympische en paralympische comités én wereldgezondheidsorganisatie WHO om de Spelen met een jaar uit te stellen. “Hoewel we de bijkomstige complexiteiten van uitstel erkennen, is niets belangrijker dan de gezondheid en veiligheid van onze atleten en de wereldgemeenschap”, schrijven zij in een persbericht, dat is gepubliceerd vandaag.

Rio de Janeiro
Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vier jaar geleden eindigde Canada twintigste op de medaillespiegel met vier gouden, drie zilveren en vijftien bronzen medailles. Tweemaal viel het Noord-Amerikaanse land in de prijzen op de wieleronderdelen. Op de baan werd brons gepakt op de ploegenachtervolging door Allison Beveridge, Laura Brown, Jasmin Glaesser, Kirsti Lay en Georgia Simmerling. Catharine Pendrel reed eveneens naar het brons op de mountainbike.

Brons voor Catharine Pendrel (r) in Rio 2016 – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

10 Reacties

Bummetje 23 maart 2020 om 09:00

Dappere beslissing. Er zullen deze week meer landen volgen wat de druk op het ioc alleen maar laat toenemen. Kans dat de spelen doorgaan dit jaar zijn volgens mij nu al nihil geworden.

Romāns Vainšteins 23 maart 2020 om 09:30

Non nieuws in de dop want je kan niet geen team naar niks toe sturen.

Cyclinglife 23 maart 2020 om 10:14

Zolang de spelen officieel nog doorgang vinden heeft het wel degelijk nieuws waarde. Het is ook een pressiemiddel om de spelen verplaatst te krijgen. Openlijk uitspreken in de media kan het signaal zijn voor anderen om ook dit signaal af te geven ze zijn niet meer de eerste. Vergeet ook niet dat dit mensen de gelegenheid geeft om te tonen canada te steunen in het verplaatsen van de spelen.

kleomantre 23 maart 2020 om 10:55

Goed ze zijn de eerste, credits voor dat. Aan de andere kant wordt het waarschijnlijk door druk van allerlei andere kanten toch wel doorgeschoven of afgelast. De heldhaftigheid hiervan moet niet op voorhand overschat worden. Kan ook zomaar zijn dat de financiële belangen van Canada in dit spel niet al te groot zijn t.o.v. van een hoop andere landen en organisaties.

Weet je wanneer het ballen tonen is en er geklapt mag worden, als een land (sportbond) zich terugtrekt van het WK Voetbal in Qatar. Dat het liefst vrij snel nadat het toegewezen is en bekend wordt dat de stadions worden gerealiseerd door moderne slavernij.

guyremgabdel 23 maart 2020 om 11:40

Ik hoop dat het gezond verstand het haalt van het geldgewin. Hoe kan je spelen organiseren en stadions vullen met duizenden mensen en anderzijds proberen de verspreiding van het virus tegen te gaan ?

Sjon 23 maart 2020 om 12:09

Roomser dan de paus willen zijn. Of lijken vooral. Het is nog lang geen 24 juli. Over de stand van zaken tegen die tijd is nog weinig te zeggen.

NCK17 23 maart 2020 om 12:53

We zijn nog maanden weg van de spelen. Waarom nu al aflasten?

guyremgabdel 23 maart 2020 om 12:58

Omdat wij tegen dan de quarantaine weg willen maar daarom nog niet massaevenementen willen zien doorgaan waarbij de kans op een nieuwe uitbraak van het virus te groot is.
En trouwens hoe kan je je als atleet deftig voorbereiden als je niet in groep (ploegsporten) of zwembaden kan gaan trainen ?

Kelder is de Man 23 maart 2020 om 13:51

Omdat dit, wereldwijd gezien, nog maanden gaat duren.

Romāns Vainšteins 23 maart 2020 om 14:05

Omdat het organisatorisch allang niet haalbaar meer is.

Headlines

Materiaalzone

Populair