Campenaerts over uurrecordpoging Dowsett: “Ik geef hem 50 procent kans”
foto: Cor Vos
dinsdag 2 november 2021 om 13:00

Campenaerts over uurrecordpoging Dowsett: “Ik geef hem 50 procent kans”

Alex Dowsett hoopt woensdag op de wielerbaan van Aguascalientes, Mexico, een gooi te doen naar het werelduurrecord van Victor Campenaerts. De Belg kwam twee jaar geleden in Mexico tot 55,089 kilometer. Legt Dowsett de lat straks nog wat hoger? “Ik geef hem 50 procent kans dat hij het werelduurrecord kan breken”, aldus Campenaerts.

De Belg blikt op zijn eigen YouTube-kanaal vooruit naar de poging van Dowsett. Volgens Campenaerts is de Brit zeker in het voordeel. Het begint al met de laatste technologische snufjes. “De technologie heeft niet stilgestaan. Alles is verbeterd: er zijn nu snellere banden, aerodynamische frames… Bovendien zijn de regels ook veranderd. Overschoenen zijn nu wel toegestaan, wat een klein voordeel zal opleveren. Het zijn marginal gains, maar die zijn zeer belangrijk bij een wereldrecordpoging.”

Ook heeft de 33-jarige Dowsett het voordeel dat hij al een keer het werelduurrecord wist te verbeteren. In 2015 had Dowsett het werelduurrecord al korte tijd in handen, voordat Bradley Wiggins hem 36 dagen later onttroonde. Campenaerts: “Hij heeft de volledige voorbereiding al eens gedaan en beschikt dus over de ervaring. Ik was zeer goed voorbereid, maar terwijl je bezig bent, ontdek je toch dingen die je anders zou doen. Dat zou me nu een voordeel opleveren en dat voordeel heeft Alex nu ook.”

Campenaerts na zijn geslaagde uurrecordpoging – foto: Cor Vos

“Ik zou zelf niet meteen een nieuwe poging wagen”
Campenaerts verwacht dus een andere, sterkere, Dowsett aan de start. “Het tijdritniveau is de voorbije jaren echt enorm gestegen. Het gaat elk jaar sneller en sneller. Tussen 2019 en nu is het niveau enorm gestegen. Ik rijd nu harder dan toen, maar zit wel verder van de zege af. Ik ben er dus zeker van dat Alex zijn tijdritniveau nu beter is dan tijdens zijn vorige werelduurrecordpoging. Hij is de eerste grote naam die een poging waagt. Ik kijk ernaar uit.”

Mocht Dowsett woensdag inderdaad een nieuw record vestigen, zien we Campenaerts dan binnen afzienbare tijd weer een aanval plannen op het werelduurrecord? “Records zijn er om gebroken te worden en ik zou blij zijn voor hem als het lukt. Ik zou hem zeker feliciteren. Ik zou zelf niet meteen een nieuwe poging wagen. Mijn carrière ziet er nu toch anders uit. Ik ben mijn tijdritskills wat kwijt en zou het nu al moeilijk hebben om mijn eigen record nog te breken.”

De poging van Dowsett is vanaf 23.00 uur Nederlands-Belgische tijd (17.00 lokale tijd) te zien via de BBC, het eigen Youtube-kanaal van Dowsett en het Youtube-kanaal van de UCI.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
2 november 2021 13:12
Ik vond Victor altijd een van de sufste renners van het peloton. Zich volledig tot in het extreme focussen op een relatief onbelangrijke niche in het wielrennen terwijl dat alsnog weinig echte tastbare resultaten opleverde. In ieder geval niet als de echte toppers er waren. Die focus, de beperkte resultaten gecombineerd met toch regelmatig wat zelfoverschatting maakte Victor voor mij soms echt een beetje sneu.

Maar man wat heeft het verleggen van focus hem goed gedaan. Afgelopen jaar in de eendagskoersen wat mij betreft een van de absolute verrassingen. Met name ook door een super leuke stijl van koersen. Zou het echt leuk vinden als het nog meer gaat opleveren. Al zijn een Giro rit en een podium in de Benelux Tour ook al prachtige resultaten.
  2 november 2021 13:25
  Over de renner Campenaerts en zijn prestaties kan je uiteraard sceptisch zijn maar één ding kan je hem niet ontzeggen en dat is hoe hij zichzelf in de etalage zet….menigen, die qua uitslagen beter doen, zouden eens bij Victor over het muurtje moeten kijken… communicatief geweldig via allerlei kanalen en wat hij te zeggen heeft is er meestal boenk op en vaak met een vleugje gesmaakte humor, ik ben fan..
  2 november 2021 15:44
  Of Campenaerts meer of beter in de media komt dan andere Belgische renners die meer kunnen, weet ik niet.

  Tenslotte is Victor toch wel enkele jaren top geweest in het tijdrijden, met verschillende medailles op kampioenschappen waaronder 2 Europese titels en een bronzen plak op het WK. Zo veel andere Belgen kunnen dat toch niet zeggen.

  Eind 2020 zat zijn carrière er niettemin bijna op, omdat niemand hem nog wilde. Dus of zijn positieve media-exposure hem zo vooruit helpt weet ik niet.

  Wel eens dat de aanvallende vrijbuiter die hij in 2021 is geworden meer tot de verbeelding spreekt bij het grote publiek dan de autistische tijdrijder die hij voorheen was. Die switch heeft dus geloond (en was ook noodzakelijk omdat hij voorbijgestreefd was door de nieuwe generatie toptijdrijders).
  2 november 2021 16:26
  Ik vind idd ook wel dat hij wat meer respect verdient voor zijn TT resultaten. Hij won dan miss niet zo veel, maar zijn lijst ereplaatsen is toch wel groot. En als hij verliest is het idd vaak tegen de absolute toppers. En net als Evenepoel reed hij als 'kleinere' renner toch wel fantastisch tegen de grote sterke beren.

  3des op het WK (na Dennis en Dumoulin)
  4x podium in ITT in Grote rondes (na Ganna, Dennis, Roglic en Haga =D)
  2x EK (en 2x podium), 2x BK
  Nog eens 2des in Romandie (Roglic), Tirreno (Ganna) en Binckbank (Kung)
  Heeft all toppers wel al eens geklopt, maar zelden allemaal op dezelfde dag...
  2 november 2021 17:23
  Over Boenk gesproken... Waar is die gebleven?
  2 november 2021 21:03
  @KimJungPoels, tijdrijden een relatief onbelangrijke niche in het wielrennen?? Los van Lemond-Fignon en Pog-Rog, wil je niet weten hoeveel overwinningen in grote en kleine rondes al tot stand gekomen zijn omwille van die onbelangrijke niche in het wielrennen.
  2 november 2021 21:36
  Klopt, vraag maar aan Dumoulin. Al weegt een goede beklimming van pakweg een Col de la Colombière ook door natuurlijk.
  3 november 2021 07:19
  Pas sinds begin jaren negentig wk, half jaren negentig itt Olympische spelen. Sinds wanneer bij de vrouwen op het programma?
2 november 2021 13:49
Ik vind het een kanjer geworden, juiste keuze gemaakt. Alleen jammer dat hij een....
  2 november 2021 14:00
  snor heeft?
  2 november 2021 14:04
  eenden haat?
  2 november 2021 14:34
  zwemster niet als lief wil ?
  2 november 2021 15:30
  boerenlul is?
  2 november 2021 15:50
  bijzonder uitspraak van het woord 'aero' erop nahoudt?
  2 november 2021 16:22
  voorkeur heeft voor vrouwen?
  2 november 2021 16:36
  Hobokenaar is?
  2 november 2021 16:58
  Aalmoezenier is voor milieubewuste wielertoeristen?
  2 november 2021 17:19
  triple heeft staan op zijn zondagse MTB?
  2 november 2021 17:21
  Nederlander van een zege afhield in de afgelopen Giro.
  2 november 2021 17:51
  Helaas allemaal gezakt. Omdat het een kanjer is en ik een bepaalde sympathie voor hem heeft, vind ik het jammer dat hij geen Ollander is, wat die status gun ik hem wel.
  2 november 2021 19:16
  Patat friet noemt?
2 november 2021 14:06
Inderdaad 50% kans. Of wel, of niet.
  2 november 2021 15:10
  Dat is altijd nog meer dan ik Vocsnor gaf indertijd…
2 november 2021 18:10
Bizar dat ze telkens de regels blijven veranderen, zoals nu weer met die overschoenen.
  2 november 2021 21:31
  Ach, er werkt bij de UCI ook iemand die over de spelregels gaat, en die moet aan zijn manager laten zien dat hij wat doet. Als hij elk jaar tijdens zijn beoordelingsgesprek meldt dat er dat jaar niets veranderd is, krijgt hij ook de vraag wat hij dan uitvoert.
  3 november 2021 08:50
  Ja maar de spelregelneef heeft dit jaar al overwerk gehad met de bidonwegwerpregel… eerst iedereen uitsluiten die het toch waagt, dan alleen waar zones voorzien zijn en dan… ach laat maar, al dat gedoe, wanneer moet de videoref anders zijn dutje doen…
3 november 2021 23:53
Exact 50 minuten ver, en het is reeds 10 minuten duidelijk. Dit wordt 'em niet Alex

Reacties zijn gesloten.