Caleb Ewan wint opnieuw op Hatta Dam in UAE Tour

maandag 24 februari 2020 om 13:36
Caleb Ewan wint opnieuw op Hatta Dam in UAE Tour

foto: Cor Vos

Caleb Ewan heeft de tweede etappe van de UAE Tour gewonnen. Op de Hatta Dam kwam hij als eerste boven. De Australiër nam tevens de leiderstrui over van Pascal Ackermann, die in de finale moest lossen.

Op de tweede dag reed het peloton van Hatta naar Hatta Dam. Inderdaad, beide locaties liggen amper drieënhalve kilometer bij elkaar vandaan, maar de organisatie had een route uitgestippeld over 168 kilometer, met havenplaats Fujairah als keerpunt. De aankomst is inmiddels een begrip aangezien ook voorgaande jaren in de UAE Tour en de Dubai Tour hier werd gefinisht. Op de korte maar steile dam zou de ronde niet beslist worden, maar waren wel kostbare seconden te pakken.

Ploegmaats in de vroege vlucht
Twee renners die gisteren al in de vroege vlucht mee waren, gingen ook nu op avontuur. Leonardo Tortomasi en Veljko Stojnić van Vini Zabù-KTM wilden er een lange koppeltijdrit van maken en het peloton was genegen om hen ook vandaag de ruimte te geven. Beide mannen waren echter niet gehuld in de kleuren van hun ploeg. Tortomasi droeg namelijk de zwarte tussensprint-trui, terwijl Stojnić de witte jongerentrui aangetrokken had.

Het peloton op weg naar de Hatta Dam – foto: Cor Vos

Hun voorsprong werd lange tijd stabiel gehouden tussen de drie en vier minuten. Zestig kilometer van de finish begon het peloton het tempo dan toch wat op te voeren, waardoor de voorsprong van de twee vluchters terugliep naar onder de drie minuten. Na de tweede tussensprint na 119,3 kilometer liet Stojnić zich gepland terugzakken om zich bij zijn ploeggenoten in het peloton te voegen. Daardoor begon Tortomasi solo aan de laatste vijftig kilometer.

Tortomasi’s voorsprong bedroeg op dat moment nog ongeveer anderhalve minuut. Vooruit blijven tegen het peloton was onbegonnen werk en op 24 kilometer van de aankomst werd ook hij weer ingerekend. Daarmee kon de aanloop naar de Hatta Dam écht beginnen. Meerdere teams gingen zich bemoeien met de koers vooraan, waarbij we ook de teruggekeerde Chris Froome van voren zagen koersen aan de zijde van zijn ploeggenoten bij Team Ineos.

Ackermann overboord
Op een oplopende strook op tien kilometer van de finish schroefde Movistar het tempo op en zo ging klassementsleider Pascal Ackermann overboord. Ondanks de hoge snelheid demarreerde Victor Campenaerts uit het peloton en hij zag Nicola Conci aanhaken. Nadat hij zich eerder nog had laten zien, hing Froome even later aan het elastiek; de meute werd op het geaccidenteerde terrein uitgedund.

Nicola Conci (l) en Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

In de afdaling naar de plaats Hatta pakten Campenaerts en Conci twintig seconden voorsprong, maar Movistar en ook Astana en Mitchelton-Scott hadden de gashendel vol opengedraaid. En op drie kilometer waren de twee koplopers bijgehaald. Ook Jumbo-Visma kwam zich mengen in het gedrang voor Timo Roosen. Astana leidde het peloton naar de laatste kilometer, waar de koers moest en zou ontploffen.

Lotto Soudal voerde het tempo op voor Caleb Ewan, die ook vorig jaar al won op de Hatta Dam. Het was echter Sam Bennett die als eerste de sprint aanging. Ewan sprong op het wiel van de Ier, waarna zich een spannende tweestrijd ontspon. Uiteindelijk was de Australische sprinter in het voordeel op de steile flanken van de korte helling, waarna hij de overwinning naar zich toe kon trekken. Bennett moest uiteindelijk twee seconden toegeven, Arnaud Démare was derde.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Man met de hamer 24 februari 2020 om 13:43

Naar de Waalse Pijl met die gast. Het is nooit te laat voor een beetje omscholing.

0
ChefSpijker 24 februari 2020 om 13:50

Dan ligt ie er op 50 km al af :) Totaal onvergelijkbaar met dat wandeltempo op een grotendeels glooiend parcours vandaag.

0
Man met de hamer 24 februari 2020 om 14:29

Zou goed kunnen, Chefspijker, maar die aanloop naar de muur stelt niet echt veel voor toch? Wat spiermassa en kilootjes eraf en huppekee!

0
hartstikkebedankt 24 februari 2020 om 15:09

Renners als Gaudu, Woods en Pogacar kwamen vorig jaar niet eens in het peloton bij de voet van de Muur aan dus dat is nog wel even van een andere orde natuurlijk.

0
Marik 24 februari 2020 om 13:43

Gloeiende gloeiende wat reed die Ewan hard omhoog. Echt indrukwekkend om te zien.

0
David 24 februari 2020 om 13:47

Ewan en bennet hebben toch een groot voordeel ten opzichte van de andere topsprinters hoor. Veel meer winstkansen als je wat bergop mee kunt. Machtige sprint was dit en demarre had ik toch niet verwacht

0
Samlambeej 24 februari 2020 om 13:54

Monumentale lead out van De Buyst van 900 tot 200m.

0
leor 16 24 februari 2020 om 15:27

Dat was inderdaad indrukwekkend, bracht zijn kopman in de ideale positie.

0
Thoin 24 februari 2020 om 15:44

Als je De Buyst vorig jaar zag rijden in Britain tegen MVDP en Trentin is het jammer dat hij zo vaak de lead-out moet doen.
Nu des te beter voor Ewan.
Maar in Denemarken won hij ook op een gelijkaardig finish.

0
Joachim Agostinho 24 februari 2020 om 14:10

Ewan ongenaakbaar
Wilco Kelderman netjes 12e.

0
WernerFranke 24 februari 2020 om 14:30

Froompy zal dus bij zijn comeback niet meteen toeslaan.

0
Vinyakke 24 februari 2020 om 14:52

Ewan heeft een heel specifieke kwaliteit waar niemand ook maar in de buurt komt. Zijn sprintvermogen gekoppeld aan zijn gewicht maakt dat hij bij stijle aankomsten tot pakweg 400m lang niet te kloppen is. Positionering maakt dan niet veel verschil, zolang de weg maar breed genoeg is kan hij er altijd langs. Alleen jammer voor hem dat er maar weinig parcoursen zo zijn uitgetekend, meestal is het onderweg dan te lastig om te kunnen volgen.

0
Thoin 24 februari 2020 om 15:47

Vinyakke
Positionering is net wel heel belangrijk voor Caleb.
Vorig jaar zat hij in de tour in de eerste drie sprints te ver en kwam hij er niet meer uit, terwijl hij vaak de snelste spurt reed.

0
Vinyakke 24 februari 2020 om 16:22

Thoin,
Ik heb het over aankomsten zoals vandaag. Hij eindigt 4 seconden voor de derde, dan kun je al eens wat slechter gepositioneerd zijn aan de voet. Al kun je altijd best bij de beste 5 opdraaien natuurlijk ;)

0
adelaarvanantwerpen 24 februari 2020 om 16:54

Een goede Sagan of VDP kloppen Ewan volgens mij op zo’n aankomst.

0
HoofdIsVrij 24 februari 2020 om 15:58

De Cav 124ste. Dan sta je net niet op de foto.

Als Groenewegen ooit Milan-San Remo wil winnen moet je er hier toch ook dichter bij zitten.

0
Thoin 24 februari 2020 om 16:45

Als Groenewegen Milaan-Sanremo wil winnen moeten er een paar kilo spieren af.
Anders kan hij niet mee over de poggio, of ze moesten een windstille Pogio rijden, maar met renners als Alaphilippe zie ik dat niet meer snel gebeuren.
Maar hij is nu veruit de snelste in een vlakke rechttoe, rechtaan spurt. Indien hij spieren verliest wordt dit ook moeilijker.
Dus of Milaan-San Remo proberen winnen of minder andere ritten winnen lijkt me makkelijke keuze.

0
Massimo Bataille 24 februari 2020 om 17:12

Goh om de snelste sprinter te zijn is zijn palmares nog te weinig.
Op WT niveau heeft hij in zijn carrière: 4x etappe in TdF, 3x etappe in Parijs-Nice, 1x etappe in de Eneco-Tour, 1x etappe in China en 1 ‘klassieker’ De-Panne.

Is voor iemand die al 3 jaar bij de topsprinters hoort toch nog niet formidabel.
Dus Milan San-Remo, zou ik maar toch proberen mee te pakken. Staat hoger aangeschreven dan alle andere koersen (buiten WK) dat hij zou kunnen winnen. Of hij moet al 3-4 etappes winnen in de Tour om ‘gelijkwaardig’ te zijn.

0
Domestique 24 februari 2020 om 17:23

@Thoin: genoeg andere punchers uiteraard, maar Alaphilippe doet dit jaar niet mee aan MIlaan-San Remo.

0
Thoin 24 februari 2020 om 17:32

Vandaar dat ik zei renners zoals Ala :D

@massimo
Dylan is natuurlijk heel eergierig en wil liefst zoveel mogelijk winnen.
Denk niet dat het hem zoveel uitmaakt wat voor koersen hoor.
Denk niet dat hij echt iemand is om te pieken naar een eendagskoers, daarnaast moet in MSR ook echt alles meezitten om te winnen.
Kijk naar het jaar dat Greipel als enige -toen nog- topspurter de top van de poggio haalt, maar in de afdeling zijn schouder breekt…

0
jw1979 24 februari 2020 om 23:40

Wat is er met de Plus? Niet gestart deze etappe.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone