Caleb Ewan: “Als één sprinter dit WK kan winnen, ben ik het”

woensdag 19 januari 2022 om 10:42
Caleb Ewan: “Als één sprinter dit WK kan winnen, ben ik het”

foto: Cor Vos

Hoewel het wielerseizoen nog nauwelijks is begonnen, kijkt Caleb Ewan al uit naar een van de koersen aan het einde van het jaar: het WK op de weg in het Australische Wollongong. De sprinter is er van overtuigd, dat hij het lastige parcours aankan en in staat is een gooi te doen naar de regenboogtrui. “Ik ben klaar voor de uitdaging. Als er één sprinter is die het kan doen, ben ik het”, klinkt het zelfverzekerd tegenover AAP.

De hellingen die in de route liggen, jagen Ewan dus niet al te veel angst aan, maar hij had het liever nog iets gemakkelijk gezien. “Het is niet te zwaar – ik kan het zeker aan -, maar het gaat niet zo vanzelfsprekend zijn als wanneer het nog net iets gemakkelijker was geweest”, geeft de 27-jarige coureur aan. Daarmee reageert hij ook op het idee dat de organisatie van het WK hem zou bevoordelen, als thuisrijder. “Als ik met ze gesproken zou hebben en ze zouden naar me geluisterd hebben, dan zouden we niet dit parcours hebben.”

Ewan benadrukt zelfs dat het parcours met opzet niet op zijn maat gesneden is. “Ik heb gehoord dat de UCI een sprint wilde, maar dat Wollongong hier niet in meeging. Ze wilden dit juist niet omdat dit perfect zou zijn voor een Australiër”, vertelt hij. “Daar ben ik wel wat teleurgesteld in. Maar ik ga ze bewijzen dat ze verkeerd zitten en proberen om alsnog te winnen.”

De renner van Lotto Soudal maakte onlangs zijn programma voor 2022 bekend. Hij zal zijn seizoen beginnen in de Saudi Tour, die over precies twee weken (op 2 februari) begint.

Dit artikel delen:

14 Reacties

De Blindenloterij 19 januari 2022 om 10:51

Bezemwagen.

Kopinkas 19 januari 2022 om 11:06

Eerst maar eens Milaan-San Remo winnen ;-)

lo squalo dello Stretto 19 januari 2022 om 11:07

“Ik heb gehoord dat de UCI een sprint wilde, maar dat Wollongong hier niet in meeging.”

Hoe werkt zoiets; iemand die dit weet? Want vanuit de UCI kan ik me voorstellen dat je een mix wilt met om elke 5-6 jaar een kans voor de pure sprinters en evenzeer voor de klimmers en dan wat parcoursen ertussen waarbij de balans overhelt naar eerder de sterkere sprinters of de puncheurs.

Maar de UCI wijst dan steden/regio’s aan en die mogen dan zelf het parcours kiezen?

Romāns Vainšteins 19 januari 2022 om 11:27

Het zal wel polderen geblazen zijn : de UCI wil variatie in kampioenen (hoewel soms moeilijk met lui zoals Bettini, Sagan, Flip) , de organisatie wil d lokale schoonheid, indien vacant, prijzen en de organiserende natie wil niet dat landgenoten voor snikkel meerijden.

Dit WK te Ting-Tang Willie willie beng bang is daar een schoolvoorbeeld van.

Massimo Bataille 19 januari 2022 om 11:29

Ik denk dat ze bij het kandidaat stellen als organisator ze wel een indicatie moeten geven van het parcours.
Tegelijk is het wel in te schatten welk parcours je +- krijgt afhankelijk van de steden.
In belgie dit jaar kon je wel weten dat het geen parcours voor de klimmers zou worden (net als in qatar).
Tegelijk wist je ook dat de sprinters niets te zoeken hadden in Innsbrouck (en Imola).

Daar in Australie was of te wel een vlak parcours of licht heuvelachtig te verwachten. Ze hebben voor het tweede gekozen, kan goed zijn dat UCI liefst het eerste had.

Ton van Wieringen 19 januari 2022 om 12:01

Caleb kanshebber? Dan moet Lorena Wiebes ook mee naar Australië !

Mwielerfan 19 januari 2022 om 13:10

Ewan is juist een sterke sprinter die op heuvels ook vooraan mee doet. Mits in vorm. Wiebes is juist meer een groenewegen achtig renster

Ronellenfitsch 19 januari 2022 om 12:26

Ik mag toch hopen dat de UCI hooguit wensen heeft wat betreft parcours (hoogtemeters), en niet qua koersverloop. Anders wil ik een bond die waaiers verplicht stelt …

LaurentJalabert 19 januari 2022 om 12:55

Ben benieuwd hoe Matthews daar over denkt.

11 na 11 19 januari 2022 om 13:27

Ja, die gaat er Van Aert opleggen.

Ik denk dat Ewan het heeft over "pure sprinter" en daar Matthews niet bij rekent. Ten tweede heeft hij het over winnen. De kans mag dan wel groter zijn dat Matthews de finale overleeft, dat geeft hem daarom niet meer winstkansen. Als daarentegen Ewan de finale overleeft, maakt hij inderdaad gewoon altijd kans.

Jungle Man 19 januari 2022 om 15:12

Als een sprinter als ewan wereldkampioen zou worden, dan is er, of niet hard genoeg gekoerst, of een parcours gekozen wat wk onwaardig is

VerstandOpNul 19 januari 2022 om 15:36

Afgelopen Milan-San Remo kwam hij best goed voor de dag, dus ik acht hem niet bij voorbaat kansloos.

Alfons Haavers 19 januari 2022 om 15:40

Heb wel begrepen dat het WK ongeveer het dubbel aantal hoogtemeters zou hebben in vergelijking met MSR, dus weet niet of San Remo dan de beste koers is als referentie.

Romāns Vainšteins 19 januari 2022 om 15:58

Hou hem strak in het midden van het pak en veel duwen

Headlines

Materiaalzone

Populair