Bruyneel trekt parallel US Postal en Jumbo-Visma: “Maar doping is volgens mij zo goed als weg”
foto: Cor Vos
vrijdag 21 april 2023 om 14:45

Bruyneel trekt parallel US Postal en Jumbo-Visma: “Maar doping is volgens mij zo goed als weg”

Johan Bruyneel is persona non grata in het peloton, nadat hij een levenslange schorsing kreeg voor het organiseren van het jarenlange systematisch dopingprogramma binnen US Postal. In een exclusief interview met HLN doet hij nog maar eens zijn verhaal. Daarin trekt hij een opvallende parallel tussen zijn oude ploeg en Jumbo-Visma.

De verguisde Belg legt uit dat als hij iets kon veranderen aan het verleden, dat hij graag de arrogantie van hemzelf en de US Postal-ploeg zou wegnemen. “Daarvoor hebben we de prijs betaald. Als een winnende ploeg waren we zo gefocust op de Tour dat we in een bubbel leefden, die we zelf hadden gecreëerd. We wonnen de Tour één keer en dan twee keer. En vanaf dan was er nooit meer een plan B. We moesten winnen. Niet winnen behoorde niet tot de opties. ”

“Vooral onze Amerikaanse sponsors stuurden ons in die richting. Ik ben daarin meegegaan. Alles wat ons zou afleiden van winnen, moesten we aan de kant schuiven”, gaat Bruyneel verder. “We hadden conflicten met de media, media betekende verstrooiing. Dat paste niet in onze tunnelvisie. We werden arrogant. Omdat we wonnen en bleven winnen kwamen we vanzelf in een positie waarin niemand dat nog wilde zien gebeuren. Jumbo-Visma gaat ook in zo’n situatie komen.”

Daarmee insinueert de Belg overigens niets, maakt hij even verderop in het artikel duidelijk. “In het verleden hebben ze allemaal gespeeld volgens dezelfde regels. Zo was het in elke generatie: Anquetil, Merckx, Hinault, LeMond, Indurain, Pantani, Armstrong. Vandaag is doping volgens mij zo goed als weg. Als er iets is, is het miniem. Niets dat vijf of tien procent voordeel oplevert. Iedereen speelt volgens dezelfde regels. Als Jumbo-Visma zich nu specialiseert in hoogtestages, uitgekiende voeding, training, herstel, aerodynamica, dan probeert iedereen op dezelfde hoogte te komen. Dat is altijd zo, dat is eigen aan competitie.”

 
15 Reacties
Sorteer op:
21 april 2023
Jumbo heeft nog maar één keer de tour gewonnen. Voorlopig lijkt UAE eerder de nieuwe US Postal.
  4 jaar geleden was het Ineos nog die met 3 verschillende renners 6x de tour won tussen 2013 - 2019.
21 april 2023
Hetzelfde denk ik al jaren.
21 april 2023
Beetje een raar verhaal, want Jumbo focust zich juist overduidelijk op veel meer dan alleen de Tour en ik heb bovendien ook niet het idee dat ze mediaschuw zijn.
  21 april 2023
  we weten allemaal dat zodra Evenepoel de Giro wint Plugge de uitspraak doet 'de eerste pannekoeken zijn voor de kinderen'
21 april 2023
Op grond van de WF tekst lijkt me dat hij gewoon een punt heeft: goede prestaties leiden tot hoge verwachtingen. Als je daar vervolgens aan voldoet, liggen de verwachtingen en daarmee de druk nog hoger. TJV merkt dat dit voorjaar al, en als ze dit jaar nog 1-2 grote rondes winnen, is het volgend jaar nog erger. Hij zegt niet dat TJV onder deze druk gekke dingen doet of gaat doen.
  21 april 2023
  Amai, iemand die reageert én meer dan enkel de titel heeft gelezen. Ze bestaan nog :-)
21 april 2023
Snap de vergelijking die hij wil maken, maar US Postal richtte zich volledig op de Tour. Verder wonnen ze, in mijn herinnering, niet of nauwelijks iets.
  21 april 2023
  Jumbo wel meer op de tour dan de andere ploegen. Geen vinnegaard en Roglich in de grote klassiekers
21 april 2023
Wie neemt Bruyneel nog serieus?
21 april 2023
Dit zijn wel gevaarlijke vergelijkingen. Los van dat hij het nuanceert gaat de media er altijd hun eigen verhaal van maken.
21 april 2023
Nou, nou, een kenner aan het woord.
  21 april 2023
  Ik denk zelfs oprecht, de grootste kenner.
21 april 2023
Het voelt een beetje of hij de ploeg van Plugge gebruikt om zijn eigen reflectie een podium te geven. Het is leuk dat hij toegeeft dat er een toxische sfeer hing rond de Armstrong ploeg, maar ook dat hij het idee heeft dat doping geen rol speelt in de hedendaagse wielersport. En hoewel Plugge soms stevige uitspraken doet herken ik de arrogante “wij winnen alles” niet. Dat is overigens niet de praktijk. Matje en Tadej zorgen daar voorlopig wel voor :-)
21 april 2023
kom op johnny, ga nu niet popi jopi doen he Hoeveel Tourwinnaars hebben de tand des tijds doorstaan? Sky zit ook een luchtje aan en sindsdien enkel Pogi (onder Gianetti) en Vingegaard (outta nowhere van 9de in de Dauphine na een jaar later...) (onder Frits Witwasserij BV)

Reacties zijn gesloten.