Bronzen plak voor Ellen van Dijk: “Ik ben echt te langzaam gestart”

Bronzen plak voor Ellen van Dijk: “Ik ben echt te langzaam gestart”

foto: Cor Vos

Ellen van Dijk leek aan het eerste en enige tussenpunt van het WK tijdrijden al uitgeschakeld voor een medaille, maar de wereldkampioene van 2013 reed een ijzersterk tweede gedeelte en wist uiteindelijk nog een bronzen plak te veroveren. “Ik heb in de eerste plaats toch een onbevredigend gevoel”, zo vertelt Van Dijk na afloop.

De 33-jarige renster, die in extremis nog werd opgeroepen voor het WK tijdrijden na het afhaken van Annemiek van Vleuten, verloor dus veel tijd in het eerste gedeelte. “Ik heb het echt laten liggen op de heenweg”, zo laat ze weten voor de camera van de NOS. “Over de finish dacht ik: dit is niet genoeg. Ik ben echt te langzaam gestart.”

Ik ben toch te bang om te hard te starten
“Op de heenweg dacht ik: ga nou toch eens rammen!”, zo kan Van Dijk nog lachen. “Dat stampen heb ik niet genoeg gedaan op de heenweg. Het is mijn eigen schuld, ik ben toch weer te voorzichtig vertrokken. Dat doe ik eigenlijk heel vaak. Daar baal ik wel van. Het tweede gedeelte was goed en zo had het eerste gedeelte ook moeten zijn.”

De vraag is waarom Van Dijk zo voorzichtig aan haar tijdritten begint. “Dat vraag ik me ook de hele tijd af. Het is mijn eigen schuld. Ik voelde me gewoon goed en ik dacht: ik doe er straks een tandje bij. Maar dat moet ik dus niet denken. Ik ben toch te bang om te hard te starten. Ik zal het mezelf nog wel een paar keer afvragen.”

foto: Cor Vos

“Ik baal wel een beetje, maar Anna is de verdiende winnares”
Van Dijk hecht echter wel waarde aan haar bronzen medaille. “Uiteindelijk heb ik wel gewoon weer een medaille. Een week geleden mocht ik nog niet starten. Ik moet hier toch wel waarde aan hechten, ik pak hier toch weer een WK-podium. Ik voelde me echt supervrolijk en had er veel zin in. Dit was een kans die me werd toegeworpen.”

“Deze kans moest ik gewoon met beide handen aangrijpen. Je ziet dat er van alles kan gebeuren. De topfavoriete (Van Dijk doelt op Chloé Dygert) valt en dus was het echt een fantastische kans. Ik baal dus wel een beetje, maar Anna is gewoon supersterk en de verdiende winnares.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

the student 24 september 2020 om 18:26

Dit vind ik nou eens een interessante reactie achteraf, maar doe het maar eens he

Deo 24 september 2020 om 18:36

In een kampioenschap kan ik het begrijpen dat je iets voorzichtiger start.
Misschien eens volle bak gaan vanuit de start in een kleinere wedstrijd?

Hollow Knight 24 september 2020 om 18:38

Iedereen met een beetje verstand wist dat je van in het begin volle bak moest geven in de tijdrit…

AvdS 24 september 2020 om 18:54

Blijft raar inderdaad dit soort prestaties, voelt toch als incompetentie? Ze rijdt toch met een Powermeter zou je denken? En het parcours was totaal niet spectaculair of met een zwaar slot.

Robbiebier 24 september 2020 om 19:08

ja is toch ook niet de eerste tt die ze rijdt.

Michelangelo 24 september 2020 om 19:17

Wat is “rustig starten”?
Het is niet dat je het eerste deel rijdt alsof je je kinderen naar school brengt, en het tweede deel alsof de duivel op je hielen zit.

Iedereen die zelf wel eens fietst (of gefietst heeft) weet hoe dun het lijntje is tussen te rustig beginnen en het gevoel hebben niet alles gegeven te hebben, en te snel beginnen en een klop krijgen nog voor de streep. En ja, je mag verwachten dat ze daar ervaring in heeft. Maar dan nog blijft het een heel dun lijntje, en weet je vaak achter af pas of je het goed hebt gedaan…

Mike1973 25 september 2020 om 07:42

Ellen is een topper maar dit snap ik ook niet zo goed. Tegenwoordig heb je allerlei websites en programma’s waar je een heel wattageplan kan maken voor je tijdrit. Hierin kan je zelfs de weersomstandigheden en het parcours als factor mee nemen. Dan weet je precies de wattages die je moet trappen.

Romāns Vainšteins 25 september 2020 om 07:52

Moet je nagaan hoe saai dat is voor een fietser, zo’n tijdrit.

SnellePelle 25 september 2020 om 09:24

@HK
Iedereen met een beetje verstand weet dat in 40’ tijd een andere waarde kan vasthouden dan in 20’

Iedereen met een beetje verstand weet ook dat je instort als je te hard start.

Maar Ellen heeft blijkbaar wel nood aan een mentalcoach

Erik33 24 september 2020 om 18:53

Wie weet als ze sneller gestart was, was haar 2e deel wel minder gegaan. TT blijft moeilijk.

SprintMaster 24 september 2020 om 22:16

Ze weet toch wat haar omslagpunt is? Dan weet ze op welke hartslag ze moet rijden.

leo jansen 25 september 2020 om 01:31

Goed gereden mevrouw van Dijk…. Brons op een WK dat je in eerste instantie niet mocht rijden is niet mis.

Barry Batsbak 25 september 2020 om 11:08

Knap gereden en voorlopig heeft ze weer een fraaie medaille binnen. Waar ik met mijn kop niet bij kan; die hele fiets is onwijs aero, de remmen compleet ingepakt vooraan, banjonetvork, the works. En toch gaan we dan dingen aan de zijkant van die voorvork vastmaken en met isolatietape een beetje afplakken. Wat zit daar nou, is dat de actieve transponder van de tijdwaarneming? Daar moet toch iets op de verzinnen zijn?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair