Brand vreesde voor eindzege in X2O-klassement: “Dacht dat ik het kwijt was”

zondag 14 februari 2021 om 15:01
Brand vreesde voor eindzege in X2O-klassement: “Dacht dat ik het kwijt was”

Lucinda Brand kon niet in haar pedalen komen - foto: Cor Vos

Lucinda Brand kende in de finale van de X2O Trofee-veldrit in Brussel problemen met haar pedalen, waardoor ze in korte tijd veel tijd verloor. Even dacht de wereldkampioene dat Denise Betsema haar nog zou passeren in het klassement van de Soudal Ladies Trophy, de vrouwelijke tegenhanger van de X2O Badkamers Trofee. “Ik twijfelde heel erg toen ik over de finish kwam”, vertelde ze na afloop.

“Op zich reed ik een redelijk goede wedstrijd, maar ik was aan het begin hard gevallen. Dat stuk moest ik voorzichtiger aanpakken, wist ik. Maar in de finale kwam ik echt niet meer in mijn pedalen”, zegt Brand. “Tot dan had ik er heel veel vertrouwen in. Op het wasbord was ik beter dan Denise, maar als je dan niet in je pedalen zit dan is het kansloos daar. Ik verloor daar gigantisch veel tijd.”

Het probleem? “De sneeuw was in mijn pedalen opgehoopt. Daar viel niet meer in te komen. Dat hele stuk heb ik uit mijn pedaal gereden. Ik dacht echt dat ik het kwijt was, maar ik ben heel blij dat ik het nog gehaald heb, aldus Brand, die uiteindelijk vijf seconden overhield in het klassement. “Ik twijfelde aan de finish heel erg. Ik wist het niet precies.”

Na de Wereldbeker en de Superprestige heeft Brand, kopvrouw van Baloise Trek, nu ook het eindklassement van de X2O Trofee gewonnen. “Het is echt bizar, heel tof”, kan ze lachen.


Denise Betsema: “Ik was er o zo dicht bij”

Denise Betsema werd tweede in de daguitslag en kwam dus vijf seconden tekort om het klassement te winnen. “Ik baal toch wel. Ik zei vooraf: elk foutje wordt afgestraft. Dat geldt ook voor materiaal, wat Lucinda had. Het is jammer voor haar, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Maar ik was er o zo dicht bij”, reageert Betsema.

“We hebben het ongelooflijk spannend gehouden. Dat maakt het heel jammer. Anderzijds ben ik ook blij met die tweede plaats en dat ik heb kunnen strijden tot de laatste meters. Vijf secondjes verschil in acht uur crossen. Veel dichter kan je niet komen”, zegt ze. “In finale kwam ik ook nog dicht bij Ceylin voor dagwinst, maar dat kon ik ook niet goedmaken.”

Volgende week komt Betsema nog wel in actie in Sint-Niklaas en Oostmalle. Brand en Alvarado komen dan niet meer in actie.

Dit artikel delen:

8 Reacties

JaBo 14 februari 2021 om 18:18

Weer mooie spannende wedstrijd. Wat leveren die klassementen aan € op voor de dames?

Verweggistan 14 februari 2021 om 18:38

30.000 voor de winnares zei Wuyts, 15000 voor de nummer 2 en 10000 voor de derde.

Limal 15 februari 2021 om 07:08

Dat zijn een dure vijf seconden…

steven2743 15 februari 2021 om 07:23

Het prijzengeld is sinds twee jaar gelijk aan de mannen. Dus dat is echt aanzienlijk veel geld en de dames zijn het ook waard. Een spectaculair crossjaar gezien bij de vrouwen. Ik vermoed dat Betsema thuis even over de knie gaat, 15 mille verliezen omdat je te lui bent om 5 seconden harder te fietsen :) Daar wordt je als man op Valentijnsdag natuurlijk niet echt gelukkig van.

JaBo 14 februari 2021 om 23:28

@ verweggistan
Zo dat is serieus geld.

Peter Lippens 15 februari 2021 om 09:54

maar een habbekrats als je vergelijk met andere sporten, de verliezer in de eerste ronden van de AO tennis ontvangt bvb bijna 60.000 euro, dus voor één verlieswedsstrijd en niet een klassemant over meerderde wedstrijden.

Gitan 15 februari 2021 om 10:11

Maar ook veel meer geld dan weer andere sporten…

freirefreire 15 februari 2021 om 10:46

Misschien een goed moment om te concluderen dat het een geweldig crossjaar was bij de vrouwen. Betsema, Brand en Alvarado hebben elkaar het hele seizoen bestookt, met zo nu en dan leuke verrassingen als zoals Worst op het WK. Bij geen enkele cross was de winnaar vooraf al duidelijk. En een ander groot voordeel ten opzichte van de mannen: alle toppers draaien het hele seizoen mee, dus de allerbesten strijden om de winst in de klassementen. Enige kritiekpuntje is dat het leuk zou zijn als er wat serieuze internationale concurrentie komt. Ik hoop dat Blanka Vas komend jaar die stap kan zetten en dat ook België snel weer een vrouw heeft om voor te juichen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair