Brand blijft Betsema voor in Zilvermeercross, Vos derde
foto: Cor Vos
zaterdag 16 januari 2021 om 14:30

Brand blijft Betsema voor in Zilvermeercross, Vos derde

De winst in de Zilvermeercross is gegaan naar Lucinda Brand. De veldrijdster van Baloise Trek Lions bleef na meer dan veertig minuten cross haar concurrent Denise Betsema voor. Marianne Vos reed naar de derde plaats.

Als titelverdedigster wist Laura Verdonschot dat ze van goeden huize moest komen om ook dit jaar weer de Zilvermeercross Mol winnend af te sluiten. Met Lucinda Brand, Denise Betsema en Marianne Vos als concurrentie zou het een bijna onmogelijke taak worden.

Dat bleek al in de eerste ronde, toen Betsema, Brand en Manon Bakker er vandoor schoten. Verdonschot wist op dat moment al dat zij niet opnieuw de cross achter haar naam zou zetten.

Zoals wel vaker in de afgelopen seizoenen clusterden de Nederlandse vrouwen zich voorin de cross. Niet alleen de drie vrouwen vooraan hadden de Nederlandse nationaliteit, ook de achtervolgsters die vlak daarna kwamen: Yara Kastelijn, Marianne Vos en Puck Pieterse.

Vos leidt de achtervolging – foto: Cor Vos

Gedurende de cross wisselden zij continu stuivertje. Dan weer was Kastelijn de eerste achtervolger, dan weer Pieterse en uiteindelijk Vos. Ondertussen haakte Bakker vooraan af.

In de laatste rondes waren het Brand en Betsema die vooraan werden opgejaagd door de opstomende Vos. De Jumbo-Vismarenster naderde het leidende duo op een gegeven moment zelfs tot op tien seconden, maar Vos kwam er nooit meer bij.

De strijd om de zege werd uitgevochten door Brand en Betsema. De Texelse veldrijdster van Pauwels Sauzen-Bingoal leek op het zand af en toe de betere, maar van de immer strijdvaardige Brand kwam zij niet af. In de laatste ronde zette zij zelfs nog even druk.

Het leverde haar uiteindelijk de overwinning op: Betsema wist een heel klein gaatje in de laatste minuten niet meer te dichten. Op gepaste afstand werd Vos derde.

Het podium in Mol – foto: Cor Vos

flag-be Zilvermeercross Mol
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Denise Betsema
3. flag-nl Marianne Vos
4. flag-nl Manon Bakker
5. flag-nl Yara Kastelijn
6. flag-nl Puck Pieterse
7. flag-be Laura Verdonschot
8. flag-us Clara Honsinger
9. flag-nl Aniek van Alphen
10. flag-nl Fem van Empel

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
16 januari 2021 14:44
Mooie strijd van Brand en Betsema. Leuk dat Bakker zo goed opende, brandde zich wel wat op maar anders dan Pieterse kan ze dat nu daarna weer wat stabiel houden. Pieterse bekoopte haar tussen versnelling toch wat na al dat werk om terug te komen.
16 januari 2021 15:00
Makkelijk winnen als de Belgische kampioen niet mee doet ,dan was Puck Pieterse niet 6 geworden maar 7
    16 januari 2021 15:12
    Makkelijk winnen zonder Cant? Die heeft dit seizoen nog niets gewonnen behalve BK.
    16 januari 2021 16:38
    Laat je niet opnaaien HSV
    16 januari 2021 17:09
    @John, wat een belachelijke opmerking, een glazen bol of wellicht helderziend? Zo zou je ook kunnen zeggen dat Wout van Aert niet gewonnen had als de wereldkampioen erbij was, ik denk dat het pijn doet bij je.
    16 januari 2021 17:30
    Inderdaad gemiste kans voor Cant om haar kampioenen trui te showen en een verdienstelijke top 10 plek te behalen in dit sterke deelnemersveld.
16 januari 2021 15:19
Werd helaas niet uitgezonden. Gezien de uitslagen van de laatste crosses valt van Empel wat tegen, maar wellicht totaal haar parcours niet. En Vas stond toch ook op de startlijst? Waar is die geëindigd?
    16 januari 2021 15:39
    Vas startte niet. Van Empel reed halverwege de materiaalpost haar derailleur kapot en moest toen teruglopen. Daardoor veel tijd verloren.
    16 januari 2021 16:54
    Bedankt voor de verklaring.
16 januari 2021 16:34
En zo was er toch nog een soort open NK voor de dames.
16 januari 2021 16:36
Nederland wel erg dominant. 9 van de eerste 11 en dan waren Worst , vd Heijden en van Anrooij er nog niet eens bij
    16 januari 2021 17:06
    Je vergeet de wereldkampioen nog.
17 januari 2021 11:35
Hoopgevend dat Verdonschot bij top 10 staat al moet gezegd dat enkele topdames (Alva, Worst, Vas, ea ...) ontbraken.

Reacties zijn gesloten.