Bordry over doping

zondag 26 juli 2009 om 16:19

Directeur Pierre Bordry van het Franse antidopingbureau (AFLD) heeft vandaag enkele uitspraken gedaan over dopingtests voor de tour van 2008 en mogelijk dopinggebruik in de huidige tour.

Urinestalen die bij dopingtests in de Ronde van Frankrijk van vorig jaar zijn verzameld worden komend najaar opnieuw onderzocht op aanwezigheid van cera, een vorm van epo.

Volgens Bordry zijn vijftien renners voor de start van de Tour van dit jaar ingelicht over de hernieuwde controles.

Welke renners dat zijn, meldde Bordry niet. In september en oktober moeten de tests plaatsvinden. De AFLD is de ‘verdachte’ renners op het spoor gekomen door diverse tips en signalen, aldus Bordry.

In tegenstelling tot voorgaande edities is de Tour de France van 2009 nog altijd gevrijwaard van dopingaffaires. Nog geen enkele renner is positief bevonden. Pierre Bordry heeft daarom het idee dat een aantal renners een nieuw product heeft ontdekt. Een product dat nog niet op te sporen is.

Bordry in Le Figaro: ‘Samen met de UCI hebben we besloten om diverse stalen te bewaren zodat we deze later nog eens kunnen onderzoeken.’ De directeur stelt dat hij informatie heeft gekregen over nieuwe dopingmethoden en producten die in de Tour gebruikt worden. ‘Dit hebben wij van diverse bronnen begrepen. Van andere nationale antidopinginstanties, maar ook van renners uit het peloton. Het gaat hierbij ook om oudere producten waarvan sommigen denken dat er niet meer op gecontroleerd wordt.’

Hij vervolgt: ‘Bloedtransfusies zijn voor ons moeilijker te detecteren. Maar onze onderzoeken gaan nu zover dat ook hier binnenkort resultaat in hopen te boeken. Vorig jaar stond ook iedereen versteld dat we Cera konden vinden. Dat is ons ook gelukt.’

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair