Bondscoach Vanthourenhout: “Op dit moment is WK-deelname Van Aert niet aan de orde”

vrijdag 31 december 2021 om 08:36
Bondscoach Vanthourenhout: “Op dit moment is WK-deelname Van Aert niet aan de orde”

foto: Cor Vos

Verschijnt Wout van Aert eind januari aan de start van het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville? Het is een veelgestelde vraag in veldritland. De drievoudige wereldkampioen in het veld geeft voorlopig nog geen duidelijkheid, de Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout doet dat wel in gesprek met de Belgische krant De Morgen. “Op dit moment ga ik ervan uit dat hij niet gaat.”

De roep om een WK-deelname van Van Aert klinkt steeds luider, aangezien de Belgische kampioen van Jumbo-Visma momenteel niet te kloppen is in het veld. Afgelopen donderdag boekte hij in Loenhout alweer zijn zesde overwinning in zes crossen. En dat is voor Van Aert een unicum. Ook Vanthourenhout kijkt met bewondering naar zijn landgenoot. “Wat mij opvalt, is zijn blik. Hij straalt en rijdt ontspannen rond.”

“Hij maakt weinig tot geen fouten en als dat wel gebeurt, herstelt hij ze meteen”, aldus de Belgische keuzeheer. “Je merkt geen frustratie, hij jaagt zich niet op en groeit in een wedstrijd. Dat zagen we de voorbije jaren niet van hem. Het is een plezier om hem rond te zien crossen.” Er liggen dus kansen voor Van Aert in Fayetteville, al helemaal nu zijn grote concurrent Mathieu van der Poel sukkelt met de rug en wellicht niet op tijd fit is voor de mondiale titelstrijd.

“Op dit moment ga ik ervan uit dat hij niet gaat”
En toch maakt Vanthourenhout zich niet al te veel illusies. “Voor mij is het vrij duidelijk. Op dit moment ga ik ervan uit dat hij niet gaat. Dat is plan A. Hij rijdt nu zijn crossen en heeft een plan dat loopt tot en met het Belgisch kampioenschap. Als daarna verandering komt in zijn plannen, dan is dat plan B. Het is niet dat hij halsoverkop zal afreizen naar het WK. Er bestaat een traject om aan het WK deel te nemen, maar dat hing af van zijn resultaten en zijn gevoel in het veld.”

“Dus er is daar over nagedacht, maar plan A is nog altijd een feit en nog niet in twijfel getrokken. Dus op dit moment is deelname aan het WK in Amerika niet aan de orde”, is de bondscoach duidelijk.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Michelangelo 31 december 2021 om 09:25

Slim antwoord van Sven. En eigenlijk is het ook heel simpel. Als Wout wil rijden, dan rijdt ie. Zelfs al wordt het een last-minute beslissing. En tot die tijd hou je met alle scenario’s rekening. Genoeg Belgen die willen gaan, en het hele land begrijpt als 1 van die renners op het laatste moment toch zijn plek af moet geven. Zelfs de renner in kwestie zou dat snappen….

chiller87 31 december 2021 om 09:42

Wout zou beter het Wk links laten liggen en vol inzetten op de voorbereiding van de klassiekers. Want uiteindelijk is zijn doel Rvv of PR winnen. Hopelijk kan zijn entourage hem overtuigen om niet naar de USA af te reizen.

Turtlehead 31 december 2021 om 13:57

Ja, dat hoop ik ook. Dat zou bovendien bevestigen dat hij geen ‘Mathieu vd Poel-frustratie’ heeft en hij niet ten koste van alles net zoveel WK-titels wil scoren.
Dit voorjaar ‘moet’ hij RVV of PR winnen, hopelijk wijkt deze B-sport daarvoor.

Wielervolger 31 december 2021 om 10:01

Een WK in Amerika voor een sport waar alleen Belgen, Nederlanders en af en toe een verdwaalde Brit of Tsjech interesse in hebben is gewoon belachelijk. En zeker als 1 van de beste renners daardoor niet kan of wil deelnemen.

WernerFranke 31 december 2021 om 10:22

Ze hopen op het mirakel van Honsinger.

ChefSpijker 31 december 2021 om 11:23

Ah dus voortaan moet de UCI maar overleggen met Wout/Jumbo waar het WK gehouden kan worden… Misschien moet dat kamp wat minder tunnelvisie hebben wat betreft het halen van doelen. Sagan ging in z'n topjaren ook gewoon in januari naar Australië of Argentinië om te fietsen, en dan zou een weekje eind januari in de VS ervoor zorgen dat je de Ronde en Roubaix niet kunt winnen? Voor de regerend wereldkampioen en Vos (en ieder ander) is de locatie in elk geval geen probleem. Maar die zullen het voorjaar op de weg wel niet zo belangrijk vinden zeker.

In 2013 was het trouwens een schitterend WK. Maar toen had je geen gejammer van één toprenner die het niet zag zitten.

Melkzuur 31 december 2021 om 10:30

Ik hou van veldrijden, en ben fan van WvA, maar of hij nu 3, 4, 5 of 6 keer wereldkampioen wordt, dat doet er niet veel toe. Ik heb liever dat hij 1 keer Vlaanderen of Roubaix wint, dan dat hij 3 extra titels in het veld behaalt.
Laat hem dus maar stoppen na het BK, en ideaal en met vertrouwen het wegseizoen voorbereiden.

Michelangelo 31 december 2021 om 10:43

Helemaal eens Melkzuur. Zowel Van Aert als VdP hebben in het veld gewoon niks meer te bewijzen, hooguit ten opzichte van elkaar.

Maar uiteindelijk is het skippen van het WK niet ineens de garantie op succes in de RVV of PR. En dan kun je beter 4 keer wereldkampioen veldrijden zijn zonder RVV of PR op je palmares, dan 3 keer wereldkampioen zonder RVV en PR op je palmares.

Ik hoop dan ook gewoon dat hij gaat, al is het maar om de regenboogtrui in het veld eer aan te doen. Want je wilt gewoon dat de beste veldrijder in die trui rond fietst, en niet zoals de trui van het Europees kampioenschap wordt, die bij de mannen heel vaak om de schouders van een net-niet topper zit.

bloemist 31 december 2021 om 11:57

Geen juiste vergelijking met hetgeen Sagan deed in Australië, dat was een ritten koers weg wielrennen. Het WK veldrijden in Amerika kan nooit de ideale voorbereiding op prestige wedstrijden als Strade, Tirreno en San Remo zijn.

xistnc 31 december 2021 om 11:06

Plan A, plan B… Heeft Vanthourenhout daar goede herinneringen aan ofzo?

Turtlehead 31 december 2021 om 13:59

Hij bedoelt misschien: ‘we houden vast aan plan A, totdat het te laat is voor plan B.’ :)

Alfons Haavers 31 december 2021 om 11:23

Feit dat Vanthourenhout zowel bondscoach is in het veld als op de weg, zorgt toch voor een iets andere visie.

Een cross-bondscoach zou er wellicht alles aan doen om hem naar het WK te krijgen, terwijl Sven meer oog heeft voor het grotere plaatje komend seizoen.

Michelangelo 31 december 2021 om 11:29

Dit heeft toch helemaal niks met visie van een bondscoach te maken, of met een groter plaatje, maar alles met Van Aert die ja of nee zegt tegen een tripje VS.

De bondscoach kent Wout goed genoeg om te weten dat enkel Wout en zijn staf gaan over het wel of niet afreizen, en dat hij daar nagenoeg geen invloed op heeft.

Ja, hij zou hem voor het blok kunnen zetten (“je zegt voor 1 januari of je mee gaat, anders ga je sowieso niet mee”), maar daar schiet hij enkel zichzelf mee in de voet. En wat zou hij verder nog kunnen doen om Wout te overtuigen? Ja, misschien de belofte om hem weer de absolute kopman te maken op het WK op de weg aankomend jaar, en 100% invloed op de selectie….

5211 31 december 2021 om 12:28

Gisteren gaf Wout daarover een sterk antwoord hoewel ik denk dat hij het achterste van zijn tong niet laat zien.
Mogelijk geen MvdP is te grote kans voor hem om te laten lopen.

Merlinappa 31 december 2021 om 12:46

Als Matje niet naar het WK gaat, gaat Wout naar het WK. Als Wout niet naar het WK gaat, gaat Matje naar het WK. Ik vermoed dat ze er niet beiden zullen zijn.

Overigens denk ik dat Wout gewoon gaat en Mathieu er niet is ivm z’n rug. Maar dat gedoe van ‘mwoah joah ik weet het niet ben er niet mee bezig, pas na het BK ga ik er naar kijken’ is natuurlijk onzin en een mooi stukje geveinsde desinteresse van Wout, die hetzelfde spelletje speelt als Matje zo vaak heeft gedaan.

5211 31 december 2021 om 14:59

Exact, behalve dan dat wanneer Matje in orde is hij zeker zal gaan, ook als Wout gaat.

Steven_E 31 december 2021 om 15:48

Dus eigenlijk niet “exact”, want je bent het slechts met 50% van de stellingen eens?

5211 1 januari 2022 om 12:08

Exact van het eerste deel en ander inzicht mbt laatste.
Zo mijnheer weer content.

Polleke 31 december 2021 om 13:30

Het zegt vooral veel over de bewierookte mondialisering …de beste 2 uit de sport overwegen hun deelname in functie van een andere discpline… en de bondscoaches staan er bij en kijken machteloos toe…

Steven_E 31 december 2021 om 15:50

Kan met voorstellen dat Schulting ook gaan twijfelen over een shorttrack-WK als het de voorbereiding langebaan schaatsen in gedrang brengt.

thorsen 31 december 2021 om 13:50

Gratis WK, ik kan me niet voorstellen dat hij die toch niet even gaat ophalen.

Steven_E 31 december 2021 om 15:50

Combineren met een hoogtestage in de US, waarom niet?

Murcia 31 december 2021 om 13:52

Deze zin van Sven: Er bestaat een traject om aan het WK deel te nemen, maar dat hing af van zijn resultaten en zijn gevoel in het veld.” lijkt er op te duiden dat Wout kiest voor plan B. De resultaten zijn beter dan ooit en dus lijkt het qua gevoel ook wel goed te zitten. De vraag die ik nog wel heb is of hij zo ontspannen en goed aan het rondrijden is omdat hij de keuze al lang heeft gemaakt of omdat alles voor hem in tegenstelling tot vorige jaren op rolletjes loopt. Hij heeft zijn gezin, een vet en langlopend contract bij Ome Frits en Co en is nu helemaal vrij van blessures met een lange aanloop van de weg naar het veld dit jaar in tegenstelling tot 2020.

bloemist 31 december 2021 om 13:57

Laat het WK in Europa zijn en Wout start zeker, hij was er zelfs bij na zijn val in de Tour. De enige keer dat hij net naast het podium uit kwam, na tien deelnames op rij en vier wereld titels. Ter herinnering Stybar was er in 2013 ook niet bij in Amerika maar won een jaar later wel in Hoogerheide.

Romāns Vainšteins 31 december 2021 om 13:59

Die gast presteert het straks nog om ook dikke mot met zijn andere toprenner te krijgen, met zo’n bondscoach heb je geen concurrentie meer nodig.

Overigens wel met hem eens dat van Aert dit beter niet doet, ik zie hem liever eens in Luik-Bastenaken-Luik dan in Oceaan-Bulbbertjehak-Oceaan

ebl 31 december 2021 om 14:19

Wat is dat gedoe over reizen toch?
We leven dan al in 2022, men neme een business class vlucht heen en terug en je lijdt er niet veel aan hoor. In de camper naar Middelfart of Pontevedra is veel vervelender, en niet miepen over tijdsverschil want je kan er ook voor kiezen die paar dagen gewoon in je EU-timezone te blijven leven

deffil 31 december 2021 om 16:25

Denk dat Wout in deze vorm gewoon dit wk op zijn palmares meepikt. Echte kampioenen willen alles winnen, zeker wanneer hen dat amper stress en energie kost

harryjohan71 31 december 2021 om 16:57

Tuurlijk kost een WK veldrijden energie en vergt het een andere voorbereiding dan op de weg. Als Van Aert kiest voor het WK veldrijden gaat dit ten koste van de voorbereiding op de weg en zeer waarschijnlijk ook een goed resultaat in de eerste klassiekers. Dit is de keuze die gemaakt moet worden.

Belkin 31 december 2021 om 20:13

Ik geloof gewoon totaal niet dat hij het nog niet weet. Dat zou toch absurd zijn? Ik ben het wat dat betreft eens met Adri: Jumbo weet zijn programma al tot en met juli, maar nog niet wat hij in januari gaat doen? Dat is echt een slechte grap, het zou hem sieren als hij gewoon zegt dat hij gaat, want dat gaat hij doen.

Murcia 31 december 2021 om 21:05

Kan best zo zijn, al geloof ik in dit geval dat de ploeg niet haar goudhaantje iets kan opleggen. Hooguit advies maar Wout heeft de status om zijn eigen pad te kiezen. Dat Adrie dan duidelijkheid eist is amusant aangezien bij AF het de afgelopen jaren ook vaak vrij ondoorzichtig was met bv de blessure perikelen van Matthieu en diens programma.

westmalle1965 31 december 2021 om 20:35

Sven voelt de druk van Mettepenningen en Nys al komen die willen Ely en Toon als kopman, en geen derde viool spelen voor wva

Headlines

Materiaalzone