Blanka Kata Vas had corona tijdens WK, ondanks negatieve tests

zondag 6 februari 2022 om 19:06
Blanka Kata Vas had corona tijdens WK, ondanks negatieve tests

foto: Cor Vos

Blanka Kata Vas kende een teleurstellend WK veldrijden vorige week, maar de oorzaak werd maar niet gevonden. Tot nu, want grondig onderzoek heeft uitgewezen dat de Hongaarse besmet was met het coronavirus. “Dat was de oorzaak van mijn ziekte en de malaise”, vertelt ze aan Eurosport Hongarije.

De zeventiende plaats van Vas op het wereldkampioenschap in Fayetteville was ver beneden verwachting. “De twee dagen voor het WK had ik hoofdpijn en hevige buikkrampen. Ik kon amper iets eten”, legt Vas uit. “Maar we sloten corona uit, want bij de test 48 uur voor de wedstrijd waren mijn twee tests negatief.”

“Nadat we terug waren uit de Verenigde Staten gaf de bondscoach aan dat het niet goed met hem ging. Hij testte positief. Daarna heeft iedereen een zelftest gedaan en Miki (haar vriend, red.) en Lars Boom (haar coach bij SD Worx, red.) kregen ook een positieve uitslag terug. Maar ik was toch weer negatief”, gaat ze verder. Vas woonde daarna nog de ploegpresentatie van SD Worx bij.

Minder symptomen
Daags na die ploegvoorstelling volgde een medische check. “We werden grondig onderzocht, zelfs ons hart werd gecontroleerd, maar alles bleek in orde. Vrijdag vloog ik naar huis met Miki en daar deed ik een speciale coronatest. Ik wilde weten of ik de afgelopen twee weken het virus heb gehad. Uit die uitslag bleek duidelijk dat ik corona heb gehad”, aldus Vas. “Maar vergeleken met vorig jaar februari, toen ik ook het coronavirus kreeg, waren mijn symptomen zwakker.”

Voorlopig heeft de 20-jarige veldrijdster een rustpauze na haar winter. Binnenkort sluit ze aan bij een trainingskamp met SD Worx op Tenerife, om in de Amstel Gold Race aan haar wegseizoen te beginnen namens het Nederlandse team.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Dikke Vrouw 6 februari 2022 om 19:17

Zo … schaf die testen gelijk af. Zonloos

0
vlaamse ardennen 6 februari 2022 om 23:17

Idd, waardeloos

0
Romāns Vainšteins 6 februari 2022 om 19:23

Maar ok. Ze voelde zich ziek en ging toch koersen, en dan nu ineens de oorzaak bekend? Nee, de oorzaak is het ziek/niet fit voelen, Corona alleen de ziekte van dienst.
Los van een slechte dag in een meerdaagse koers overleven lijkt me niet starten handiger wanneer je hondsberoerd bent. Dat toch doen is de reden van de ‘wanprestatie’, niet de falende testen.

0
Rondje 25 6 februari 2022 om 19:36

t’ Ja, het is niet verstandig. Maar aan de andere kant, het is wel een WK. Als je je dan niet echt ziek voelt (twee dagen eerder wat hoofdpijn en buikkrampen) en vervolgens geven de testen aan dat je geen corona hebt, kan ik me voorstellen dat je toch graag wilt rijden.

0
Titaantje 6 februari 2022 om 19:48

rondje, ik denk dat romans punt is dat je als je ziek bent, ook als het geen corona is, niet moet koersen. Zonder corona maar met griep / blindedarmsteking / vul een andere ziekte in, koersen is nog steeds geen goed idee.

0
Rondje 25 6 februari 2022 om 20:16

Ach, achteraf is het allemaal makkelijk praten. Als je topsporter bent en je traint er het hele jaar voor snap ik het best. Ze voelde zich toch al wat beter dan twee dagen daarvoor. Dan ga je als sporter gewoon van start. Het is toch een WK. De één doet dat wel en de andere niet. Dat moet je gewoon accepteren.

0
LB108 6 februari 2022 om 19:54

Dit verhaal klopt niet echt..
Wat voor antigeen test doe je dat je kan zien als je laatste twee weken positief was…
Je moet zeker drie weken wachten tot je antilichamen zichtbaar zijn en dan nog is het niet te zeggen dat je daarvoor positief was..
Verder zou het alleen maar kunnen dat ze de aansteker was van al de rest en bij de testen voor het WK al negatief was maar de rest in de voorbereidingen wel aangestoken heeft (wellicht te beginnen met haar vriend en zo verder.. )

0
Lalsacien 6 februari 2022 om 22:38

Als je zelf Corona hebt gehad kun je tot 8 weken erna nog positief testen.

0
kleomantre 7 februari 2022 om 08:53

@LB108: De antigeentest pakt niet al te goed op Omnicron.

0
Joseba 7 februari 2022 om 08:17

Maar als je dus positief test zoals haar vriend kan je wel gewoon in dezelfde week nog vliegen? Goed om te weten.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone