Betsema domineert in Wereldbeker Hulst, Brand en Alvarado mee op podium

zondag 3 januari 2021 om 14:34
Betsema domineert in Wereldbeker Hulst, Brand en Alvarado mee op podium

foto: Cor Vos

Denise Betsema heeft op dominante wijze de eerste Wereldbeker-veldrit in Hulst op haar naam geschreven. De kopvrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal was de Zeeuwse Perkpolder veruit de sterkte, getuige een solo die ze al in de tweede ronde op poten zetten. Lucinda Brand wist de tweede plaats te grijpen, voor Ceylin del Carmen Alvarado.

De kopstart was voor Sanne Cant, maar het was iets verder in de openingsronde voor echte verschillen ontstonden. Denise Betsema bepaalde het tempo en kreeg Annemarie Worst, Kata Blanka Vas en Ceylin del Carmen Alvarado mee. Wereldbeker-leidster Lucinda Brand kwam wat langzaam op gang, maar sloot in de tweede ronde aan bij de kopgroep. Marianne Vos (debuterend voor Jumbo-Visma) zat op een gaatje en zou nooit bij de kop komen.

Betsema rijdt weg bij de rest – foto: Cor Vos

In de tweede omloop nam Betsema wat afstand. Alvarado, Worst en Brand probeerden de kloof van 15 seconden te dichten, maar kwamen niet dichterbij. Door een fietswissel van Betsema leken de achtervolgers iets dichter te komen, maar de Texelse liep terug uit naar een voorsprong van 20 seconden. Ondertussen had Brand de tweede plaats ingenomen en Alvarado en Worst op 10 seconden gereden.

In de vijfde ronde (van de zeven) werd de top-3 duidelijk. Betsema leidde soeverein, gevolgd door Brand en Alvarado. Worst raakte vanwege een schuiver in het technische gedeelte op achterstand en moest genoegen nemen met plek vier. De strijd om de tweede plaats achter Betsema was nog spannend: Brand bleek daarin, ondanks een tuimelperte in de modder in de laatste ronde, net een maatje te sterk voor Alvarado.

Wereldbeker-leidster Lucinda Brand – foto: Cor Vos

Door haar tweede plaats is Brand bovendien al verzekerd van de eindzege in het klassement van de Wereldbeker. Ze is, met de cross in Overijse nog voor de boeg, niet meer in te halen door de concurrentie.

Wereldbeker veldrijden 2020-2021
Uitslag vrouwen – Manche 4 flag-nl Hulst

1. flag-nl Denise Betsema in 53m06s
2. flag-nl Lucinda Brand op 1m02s
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1m09s
4. flag-nl Annemarie Worst op 1m26s
5. flag-hu Kata Blanka Vas op 1m57s
6. flag-us Clara Honsinger op 2m10s
7. flag-nl Puck Pieterse op 2m22s
8. flag-be Sanne Cant op 2m23s
9. flag-nl Manon Bakker op 2m41s
10. flag-nl Fem van Empel op 2m50s

Dit artikel delen:

16 Reacties

Apemantus 3 januari 2021 om 14:40

Zeer dominante Betsema. Sterk, declasseert de competitie vandaag. Je zou zeggen dat dit een parcours op het lijf van Brand was, maar zowel Lucinda als Ceylin kwamen er niet aan te pas vandaag. Wat is de damescross toch ongelooflijk fascinerend en boeiend met het WK in het vooruitzicht.

Brabander 3 januari 2021 om 14:55

Inderdaad. Steeds als je denkt dat de verhoudingen wel vastliggen gebeurt er wel weer iets verrassends

Murcia 3 januari 2021 om 14:41

Imposante Betsema, vandaag met afstand de beste op een rondje Texel in de Zeeuwse Perkpolder. Brand toch wat kwetsbaarder de laatste crossen met meer foutjes. Alvarado het maximale eruit gesleept vandaag en Worst weer op de weg terug lijkt het. Parcours oogt niet super zwaar maar gezien de verschillen denk ik dat het toch aanmerkelijk selectiever is.

PS: Cant maakt er nu toch echt een sport van om op de meet door een Nederlandse te worden geklopt.

Dolfy 3 januari 2021 om 14:44

Toch een lastig parkoers, lastiger dan je op het eerste oog denkt. Betsema zeer sterk, je denkt die gaat weer eens te vroeg vol door maar houdt meer dan sterk vol, rijdt gewoon verder weg. Blanka Vas zoals verwacht de beste van de rest, mooi 5e en dat op die leeftijd.

HoofdIsVrij 3 januari 2021 om 14:47

Niet echt spannend, maar wel redelijk vermakelijk.

WK u23 (als die door gaat) kan ook interessant worden met Vas, Pieterse en Van Empel (mag Bakker daar ook nog starten?).

Almano 3 januari 2021 om 20:32

Manon Bakker is ook nog u23. Laatste jaar

steven2743 3 januari 2021 om 14:56

Kastlijn wel heel ver weg op een parkoers wat haar in potentie moet liggen (veel kracht weinig techniek). Ik hoop dat ze snel verbetert. Vos merkt dat het niveau van het vrouwenwielrennen is gestegen. De selectie voor het WK wordt lastig kiezen voor de bondscoach.

Asje Menou 3 januari 2021 om 15:33

Kastelijn kan niet goed dalen, en het was vandaag constant op en af, dus dat is in haar nadeel.

Brabander 3 januari 2021 om 14:57

Als grootste fan van Blanka Vas wel blij dat ze hier echt bevestigt. Als Best of the Rest achter De Grote Vier. Die komt er wel :)
Clara Honsinger maakt ook wel indruk op me. Net een diesel. Komt langzaam op gang, maar begint dan met een inhaalrace. Net zoals Arzuffi 2 jaar geleden

Murcia 3 januari 2021 om 22:18

Misschien niet zo een grote fan als jij, maar ik zie haar ook graag rijden. Wat ik dit jaar sterk vind is ook haar begeleiding. Ze wordt niet over de kling gejaagd maar het programma is uitgekiend en zorgt er voor dat ze in al twee wat kleinere crossen heeft kunnen winnen. Het grote doel is natuurlijk het WK bij de beloften en ze staat er prima voor.

Michelangelo 3 januari 2021 om 17:02

Knappe cross gezien. En Vos bevestigt. Namelijk dat het niet meer zo makkelijk is om “even een uitstapje te doen naar de cross”.

Waar toppers op de weg of de MTB tot een paar jaar terug meteen mee konden doen voor de overwinning, is dat nu niet meer het geval. Zelfs niet met jarenlange crosservaring zoals Vos die heeft. Het niveau in de breedte is gewoon heel erg veel beter geworden, daar fiets je niet zomaar meer tussen. Zelfs Cant, die toch heel goed weg was, viel uiteindelijk terug op “haar plek” achter in de top 10. Met heel veel namen waar men 3 jaar geleden nog niets van had gehoord.

Robbiebier 3 januari 2021 om 18:19

Spijker op z’n kop michelangelo.

Romāns Vainšteins 3 januari 2021 om 22:12

Of Vos is gewoon op, die hypothese kun je even goed stellen.

Michelangelo 3 januari 2021 om 23:00

Als je ziet wat vos op de weg laat zien dan is die nog niet “op”. Toch?

Romāns Vainšteins 3 januari 2021 om 23:33

Geen idee, dat op-moment komt op een bepaald moment hé, nú misschien.

Brabander 3 januari 2021 om 23:42

Vos moet het tegenwoordig wel van haar sterke sprint hebben natuurlijk. In de klassiekers en in het zwaardere werk doet ze ook niet echt meer mee

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair