Beschuldigde teammanager: “Nooit sprake geweest van seksuele intimidatie”

Beschuldigde teammanager: “Nooit sprake geweest van seksuele intimidatie”

Patrick Van Gansen/Facebook

woensdag 12 juni 2019 om 07:00

U las het gisteren ongetwijfeld op deze website. Drie voormalige rensters van de vrouwenploeg Health Mate Ladies hebben zich uitgelaten over het overschrijdend gedrag van ploegmanager Patrick Van Gansen. “Ongepast gedrag, seksuele intimidatie en misbruik.” Van Gansen ontkent met klem aan WielerFlits en vertelt ons zijn verhaal. “Al besef ik dat ik sowieso aan de schandpaal genageld word.” 

“Wat kán ik doen? Als man sta je machteloos in zo’n verhaal. Ik kan jullie uitnodigen, hier bij mij thuis in Ekeren. Wat mij betreft mag je onmiddellijk langskomen. Er zijn nu een aantal rensters aan het trainen. Binnen een half uur zijn ze terug. Vraag hen één voor één wat de waarheid is. Je mag hen ook bellen. Ik stuur je hun nummers door. Ik kan je ook mijn verhaal vertellen. Laten we daar misschien mee beginnen…”

Aan het woord: Patrick Van Gansen. De 54-jarige teammanager zit naar eigen zeggen in zak en as. Toen we hem gisteren contacteerden naar aanleiding van de beschuldigingen, ontkende hij de feiten. De aantijgingen van de dames in kwestie, lees je in het artikel van gisteren. Hier leest u het verweer van Van Gansen. ‘Zijn’ waarheid, in de vorm van een monoloog.

Ex-wielrenner
“Negen jaar geleden richtte ik het wielermagazine Cyclelive op. En zelf ben ik een oud-wielrenner, al heb ik het door omstandigheden niet tot prof geschopt. Maar daardoor kan ik me wel inleven in renners of rensters die hetzelfde meemaken. Toen ik in 2017 Tara Gins en Veronika Kormos leerde kennen en hoorde dat ze zonder team dreigden te vallen, inspireerde me dat om zelf een ploeg op te richten. Via Cyclelive had ik goede contacten met materiaalsponsors. Dankzij het magazine kon ik publicitair iets terug doen. In vijf weken tijd had ik alles rond, en kon ik op zoek naar extra rensters.”

“Zo kwam ik onder meer bij de Oostenrijkse tweeling Christina en Kathrin Schweinberger terecht. Talentjes, maar die tot dan onder de radar gebleven waren. Dat kwartet vormde de basis van mijn team en vulde ik aan met wat op dat moment nog beschikbaar was op de markt. Het eerste jaar van Health Mate-Cyclelive was sportief aanvaardbaar, al moest ik in de loop van het seizoen wat bijsturen door nieuwe rensters aan te trekken omdat sommige niet in staat waren een kermiskoers uit te rijden. Maar met onze bescheiden middelen deden we het niet slecht.”

120.000 euro budget
“Met bescheiden middelen, bedoel ik 120.000 euro. Dat is mijn (sponsor)budget. Het gaat over dameswielrennen, hé. Ik heb geen sponsor die een miljoen euro op tafel kan leggen. En koken, kost geld. Gelukkig kan ik rekenen op een staf die op vrijwillige basis werkt. Maar dan nog kom ik niet uit de kosten. Wat er voor zorgt dat rensters – op een uitzondering na – geen loon krijgen. Dat weten ze als ze hun contract ondertekenen. Maar ze krijgen bij mijn team wel de kans zich te bewijzen op het hoogste niveau en om door te groeien. Daarnaast krijgen ze gratis materiaal én – wie wil – kost en inwoon.”

Chloë Turblin en Janine van der Meer – foto: Cor Vos

“Ter verduidelijking: ik ben eigenaar van een woning met zes slaapkamers en een leefruimte. Plaats zat. Zowel buitenlandse als Belgische dames van de ploeg zijn hier welkom. Ja, ik woon hier ook. Op jouw vraag of ik op die manier de problemen niet opzoek, ben ik stellig: neen! Integendeel, dit is de beste teambuilding. Daarom mijn vraag om ons te komen opzoeken en met mijn rensters te praten. Ik heb een paar Nederlandse rensters in de ploeg die hier niet hoéven te zijn, maar die toch geregeld komen slapen. Dat doet bijvoorbeeld ook Fien Delbaere, die in het Gentse woont. Ze zijn gewoon graag en veel samen.”

Chloë Turblin
“Wat er dan fout gelopen is met de drie betreffende rensters? Het zijn drie aparte verhalen. Laten we beginnen met Chloë Turblin, een 23-jarige Française. Turblin heeft als jongere problemen gehad met iemand uit haar familie. Op dat specifiek gegeven wil ik niet dieper ingaan, maar het heeft haar een trauma opgeleverd. Ook de relatie met haar ouders was en is niet optimaal, om het zacht uit te drukken. Ze heeft mij snel in vertrouwen genomen en we werden op korte tijd heel close, wat uitmondde in wederzijdse verliefdheid. In de zomer van 2018 hebben we een relatie gehad. Helaas, door haar verleden had Chloë een vrolijke én een zwarte kant. Naar de buitenwereld toe was ze de sfeermaker, maar in de privésfeer sloeg dat snel om en was ik haar steun en toeverlaat. Zo verdween mijn verliefdheid en nam ik afstand. Maar ze bleef wel deel uitmaken van de ploeg.”

“Toen ze in het najaar financiële problemen kreeg én tijdens een stage in de Pyreneeën ook nog eens een auto-ongeval had, kreeg ze amper steun van haar ouders en riep ze mijn hulp in. Ik stelde haar een wagen ter beschikking én bood haar een parttime job aan. Voor 1.100 euro per maand liet ik Chloë – weliswaar op proef – 28 uur per week werken. Een administratieve job waarbij ze ook commerciële dingen kon doen voor Cyclelive. Jammer genoeg kwam ik er nog tijdens haar proefperiode achter dat ze haar verplichtingen niet na kwam. Na vier waarschuwingen per mail heb ik haar contract moeten verbreken. Daarbij zijn harde woorden gevallen, dat ontken ik niet. Ik was ook kwaad. Maar in principe is toen niets meer gebeurd dan een ontslag. Daarop is ze volgens haar vader, die de klacht heeft ingediend, in een depressie gesukkeld. Maar van seksuele intimidatie is nooit sprake geweest. Ook tijdens onze ‘intieme’ periode heb ik daar nooit op aangedrongen. Voor alle duidelijkheid, ik kan alles aantonen via mails en whatsapp-gesprekken. (Die Van Gansen ons ook heeft doorgestuurd, nvdr).”

Sara Mustonen, centraal – foto: Cor Vos

Sara Mustonen
“Het tweede verhaal is dat van Sara Mustonen, de enige renster in mijn team die wél betaald werd. De Zweedse (38) kreeg 1000 euro per maand. Maar Sara had een duidelijke taak. Mijn missie in het team is talentvolle rensters een kans geven. Haar trok ik aan om tijdens de wedstrijden die ervaring te delen. Als wegkapitein kon ze de minder ervaren rensters bijstaan en hun wegwijs maken. Op de vraag of ze af en toe ook haar eigen kans mocht gaan, antwoordde ik dat dat bij gelegenheid kon, maar dat dat niet echt was hoe ik het zag. Bovendien is Kathrin Schweinberger beduidend sneller. Maar tijdens hun eerste wedstrijd in februari, een rittenkoers in Valencia, liep het al fout. Ik liet ze allebei hun eigen sprint rijden, maar Sara beweerde dat ze werd ingesloten door Kathrin.”

“Om een lang verhaal kort te maken, Mustonen reed – dwars door de afspraken die we hadden gemaakt – voor zichzelf. Na de Ronde van Drenthe zijn we om de tafel gaan zitten en samen met de andere rensters, de confrontatie aangegaan. Toen werd al duidelijk dat Mustonen ook niet goed in de groep lag. Na de Ronde van Vlaanderen vloog ze terug naar Zweden, waarna ze zou terugkomen voor de Brabantse Pijl. Tussendoor is het via whatsapp’s tot een discussie gekomen die uiteindelijk ontspoord is. Toen ze vernam dat ze de Waalse klassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) niet mocht rijden, die oorspronkelijk ook niet op haar programma stonden, had ze plots geen centen meer om een vliegtuigticket te kopen en paste ze voor de Brabantse Pijl. Twee dagen later kreeg ik een document van de UCI om in wederzijdse toestemming onze overeenkomst te beëindigen. Sexual harrashment? Abused? Nooit! Overigens, Sara Mustonen is absoluut niet mijn type vrouw…”

Esther Meisels
“Tot slot: Esther Meisels. Een Israëlische die in de States is gaan wonen. Toen ze in januari aankwam, zijn we samen iets gaan eten in een Italiaans restaurant in het Antwerpse. Dat doe ik altijd als een nieuwe renster komt. Dan wordt het programma besproken, worden doelen vastgelegd, enzovoort. Bij dat etentje komt Esther echter met een verhaal aandraven dat je amper voor mogelijk houdt. Ze zou opgegroeid zijn in een religieuze familie, in haar woorden zelfs een sekte. Ze mocht van haar ouders niet fietsen, is naar de VS gevlucht, maar daar weer opgespoord… Uiteindelijk toch gevlucht uit de kluwen van haar familie om haar grote droom na te jagen. Bij onze aankomst in ons huis in Ekeren kreeg ik van haar een knuffel zoals ik er in mijn leven nog nooit een gekregen heb.”

Esther Meisels – foto: Cor Vos

“Nu, we knuffelen wel in ons team. We zijn quasi familie voor elkaar en dat uit zich af en toe in een spontane knuffel. Puur vriendschappelijk. Dat mag je aan elke renster vragen. Maar in dit geval had ik het gevoel: Patrick, pas op wat je doet. Ik herinner me trouwens dat ik dat tegen sommige andere dames verteld heb. Esther liep in het huis soms rond in een outfit die ongepast was. Short, t-shirt opgeknoopt zodat de navelstreek was ontbloot… Of in een lederen broekje. Misschien iets té sexy voor mij, merkte ik op. Waarop zij vertelde dat ze zich niet comfortabel voelde met mijn opmerking. Wel, ga dan naar boven en trek iets anders aan, riep ik haar toe.”

DNF en nog eens DNF
“Los daarvan was ook Esther Meisels iemand die zich dikwijls afsloot van de rest, waarmee ik af en toe woordenwisselingen had, maar die vooral ook haar zin deed op sportief vlak, wat leidde tot de ene DNF (opgave, red.) na de andere. Ook Meisels kampte met depressies en finaal is dat uitgemond in een breuk. Maar ook hier kan ik met stelligheid zeggen: van enige vorm van seksuele intimidatie is nooit sprake geweest. Wat ze mij wel te verwijten heeft, mag ze mij uitleggen. Ik ben benieuwd. Haar beschuldigingen zijn niet meer dan het gevolg van haar frustratie voor de tegenvallende resultaten.”

“Die drie hebben elkaar nu duidelijk gevonden en vallen mij samen aan. Goed geholpen door de sociale media. Ze hebben een mooi snoetje, door het wielrennen hebben ze ook een pak volgers en dan een zondebok zoeken voor hun falen is altijd de gemakkelijkste weg. Heel jammer, want op die manier bewijzen ze het dameswielrennen absoluut geen dienst. Ik heb mijn team opgestart met hart en ziel. Mijn doel is nog steeds om door te groeien richting WorldTour. Ik heb er ondertussen heel veel centen aan besteed. Geld waarmee ik niets koop.”

Dit artikel delen:

146 Reacties

Jovic 12 juni 2019 om 10:11

Wat ik hier van moet vinden weet echt niet.
Ik geloof niet dat het verstandig is om een groepje jonge rensters in huis is.
Je moet zeker als een oudere man je verstand gebruiken.
Er komt veel narigheid boven tafel, als goede bedoelingen hebt moet gaat nadenken wat wel en niet kan.
Misschien eens bedenken van als een van deze meisjes mijn dochter zou zijn, hoe denk je daar over.
Ik heb weleens gezien helaas zelfs meerdere malen dat meestal oudere mannen teveel meisjes onnodig aanraken.
Dat daar meer aandacht voor is is prima.
En voor de mannen let ook op dat niet al dan niet kan worden beschuldigd.
Zo moeilijk kan dat niet zijn.

0
Frank Nederveen 12 juni 2019 om 10:24

Met zon monoloog heb je geen kritische vragen meer nodig…

“Overigens, Sara Mustonen is absoluut niet mijn type vrouw…”

hoe kan een “prof” team overigens maar 1 renner hebben die betaald krijgt?

0
roelieman2 12 juni 2019 om 11:28

Dit gebeurt ook in veel (pro)continentale ploegen in het mannenwielrennen. Hoewel ze op papier betaald krijgen, moeten ze een hoog bedrag inleggen om een contract te krijgen. Effectief gezien krijgen ze dus geen salaris. Een jaar of 2 geleden is hier een uitgebreid artikel aan geweid op wielerflits.

0
Gilberto 12 juni 2019 om 10:33

Edit redactie: Niet doen, hou het inhoudelijk graag

0
Merlinappa 12 juni 2019 om 10:36

Meneer denkt ook iedereen te kennen hier, over overal verstand van hebben gesproken. Wees dan de meest wijze en hou je mond. ;)

0
west 12 juni 2019 om 10:47

Gilberto is de laatste tijd alleen maar aan het trollen en uitlokken. Niet voederen.

0
kielabokki 12 juni 2019 om 11:08

Het gaat al zeker een week niet over Il magnissimo Nibali en dat merk je.

0
kielabokki 12 juni 2019 om 11:00

Wordt er gister gezeken over wederhoor, krijg je binnen een dag precies wat je wilt, is het nog niet goed.

Prima wf. En ik neig ernaar die man te geloven, mgoed. Dat is een mening.

0
vanSpringel 12 juni 2019 om 12:50

Dat is in dit geval altijd een probleem, vind ik. Wanneer ik de vrouwenreactie lees, denk ik .. die hebben gelijk, en wanneer ik dat van hem lees denk ik ook … die heeft een punt. Fijn dat WF wel het verhaal van 2 kanten laat lezen, maar op basis hiervan stelling innemen, dat gaat me tever.

0
kielabokki 12 juni 2019 om 13:30

Stelling nemen is een stap verder. Zoals je zegt kunnen er meerdere waarheden naast elkaar bestaan.

0
peterwinnen 12 juni 2019 om 11:06

Veel reageerders concluderen dat de redactie geen kritische vragen heeft gesteld, maar dat valt niet te concluderen omdat er voor een monoloog is gekozen. De redacteur heeft zijn vragen dus in het antwoord verwerkt. Bovendien zegt de man genoeg dingen die vraagtekens oproepen. Het is dus geen kritiekloos stuk waarin dingen zijn weggepoetst om deze heer vrij te pleiten. Met het artikel is niet zoveel mis, wat mij betreft (zeg ik als journalist).
Los daarvan zit ik op een wielersite meer op koersverslagen, rennersinterviews etcetera te wachten dan dit soort verhalen, geloof ik.

0
wiebipedia 12 juni 2019 om 12:32

Ik kan me niet voorstellen dat je werkelijk deze mening aanhangt als journalist! Een eenzijdige visie van dusdanig gevoelige en complexe materie is abject. Het artikel waar de openbaring van de dames werd uitgezet komt van een alternatieve bron en daar is dus wel wederhoor geweest.
Wielerflits geeft deze man letterlijk een podium en dat is iets wat je als journalist niet moet willen. De schuld of onschuld van de partijen doet daarin verder niet ter zake.

0
peterwinnen 12 juni 2019 om 14:11

Maar is dat nou niet precies de functie van een medium? Mensen een podium geven? En daarin geen zijde kiezen, maar wel kritisch zijn? Dat vind ik in dit artikel het geval: die man zet zichzelf toch ietwat dwaas neer.

0
wiebipedia 12 juni 2019 om 15:04

Maar is dat nou niet precies de functie van een medium? Mensen een podium geven? En daarin geen zijde kiezen, maar wel kritisch zijn? Dat vind ik in dit artikel het geval: die man zet zichzelf toch ietwat dwaas neer.

Dat hij zichzelf matig profileert is toch echt aan hemzelf en een ‘fijne’ bijkomstigheid, maar dat mag en is geen criterium om de beste man in dit format een podium te bieden.
Ik vraag me af waar je werkt, want met je standpunten schuif je het fundament van de journaille redelijk onderuit. Dat lijkt me redelijk onwenselijk

0
peterwinnen 13 juni 2019 om 00:43

Je gebruikt nogal grote woorden. Ik zit 25 jaar in de journalistiek en ga al die tijd zeer serieus met het vak om en durf te zeggen dat ik zorgvuldig ben in mijn afwegingen. Jij bepleit zo ongeveer dat iedereen die ergens van beschuldigd word, geen podium mag krijgen. Dan kun je een groot deel van de journalistiek afschaffen. Er is toch niemand die zegt dat deze heer volledig de waarheid spreekt en dat daarmee de zaak is afgedaan? Het was wellicht handiger geweest om een andere vorm te kiezen dan de monoloog (vraag/antwoord) en minder op de persoonlijke omstandigheden van de betrokken rensters in te zoomen. Dat was althans mijn keuze geweest.

0
wiebipedia 13 juni 2019 om 09:25

Je spreekt jezelf nogal tegen.
Ten eerste is in een monoloog per definitie sprake van een enkelzijdige belichting, ergo dus geen kritische vraagstelling. Als dat wel zo was geweest dan was er nooit voor een monoloog gekozen natuurlijk. Het is dus per definitie een kritiekloos stuk in tegenstelling tot wat jij beweerd.
Ten tweede; waar zeg ik dat iemand die ergens van beschuldigd wordt nooit een podium moet krijgen om zijn verhaal te doen? Hoor en wederhoor is toch een cruciale basis voor goede journalistiek. Dat is hier dus niet gebeurt. Wel in een stuk dat eerder werd gekopieerd van cyclingnews.
Ten derde; Ik gebruik natuurlijk niet echt grote woorden, ik stip simpelweg aan wat toch voor elke journalist van ethisch belang is. Ik betwist nergens jouw competenties, maar trek wel je verwoording in twijfel

0
peterwinnen 13 juni 2019 om 14:30

Maar het is niet zo dat een monoloog 1 lang antwoord is op een vraag. Het is een vorm waarbij je alle antwoorden aan elkaar rijgt, ook die op kritische vragen. Of die vorm hier handig is is een tweede

0
wiebipedia 13 juni 2019 om 14:43

Een monoloog is; “ga zitten en vertel je verhaal”

Als er kritische vragen gesteld zijn dan gooi je het niet in deze vorm. Als er kritische vragen gesteld zijn en de redactie gooit het alsnog in deze vorm dan is er een grove fout gemaakt. Want dan mist er enorm veel context

0
Pat McQuaid 12 juni 2019 om 11:13

Ik vind dit wel moedig van Wielerflits. Ook de vorm. Zonder “kritische vragen” wordt genoeg duidelijk wat voor manager hij is. Zo werkt sexuele intimidatie kennelijk dus. Het zal vast erger kunnen en ook vast (veel) minder erg maar geeft wel inzicht.

0
Random wielerliefhebber. 12 juni 2019 om 11:14

Fijn dat wielerflits iemand die in kwaad daglicht gezet word ook de kans geeft zich te verdedigen.

Of hij nu schuldig is of niet. De media kiest altijd al snel de kant van het mogelijke slachtoffer.

0
peterwinnen 12 juni 2019 om 11:23

oh ja, en een rechter moet een oordeel vellen, dat hoeft de redactie van een wielersite niet te doen, lijkt me.

0
roelieman2 12 juni 2019 om 11:24

Ik snap de negatieve reacties hierboven totaal niet. De beste man wordt van seksuele intimidatie beticht en verweerd zich door de feiten vanuit zijn perspectief op tafel te leggen. Wat is hier mis mee?

Volgens mij spelen sentimenten en framing een belangrijke rol in deze kwestie. Het lijkt wel een spelletje om mannen van alles en nog wat te betichten en als er een reactie van de man komt, dan is dit ongepast, griezelig en belachelijk dat dit mag.

Tuurlijk had de interviewer kritischer in kunnen gaan op vragen, maar dit verhaal komt geloofwaardiger over dan de beweringen van de drie dames. Wel is het niet verstandig om een relatie met een medewerker die jaren jonger is aan te gaan. Aan de andere kant blijkt in de praktijk dat mannen van middelbare leeftijd tegenwoordig wel vaker hun vrouw inruilen voor een zichtbaar jonger exemplaar.

0
Onie 12 juni 2019 om 11:26

Kan mij vinden in de reactie van reusjen en vind de wijze waarop WF hier ‘wederhoor’ heeft toegepast prima en geeft ook duidelijk aan dat het zijn verhaal is. Zoals ook de dames hun verhaal hebben gedaan.

Het is aan de juiste instanties om hier actie op te ondernemen. De UCI heeft hier mijns inziens ook een rol in. Iedereen moet in een veilige omgeving (top)sport kunnen bedrijven, als er factoren zijn die dit onmogelijk maken dan moet er worden opgetreden.

0
Frank Schellekens 12 juni 2019 om 11:37

Vreemd dat iedereen het gek vindt dat wielerflits hier geen kritische vragen gesteld heeft. De dames hebben hun verhaal vrij mogen doen en deze man ook. De waarheid zal wel in het midden liggen. Wat iedereen er van vindt moet iedereen zelf weten, maar de redactie van wielerflits heeft twee partijen een gelijk podium geboden.

0
dikkechaap 12 juni 2019 om 11:42

Dat klopt natuurlijk niet helemaal, het ene artikel is een overgenomen stuk van een buitenlandse website (waarin ook al wederhoor met Van Gansen was opgenomen), en dit is een monoloog op basis van een eigen interview. Maar wielerflits zou ongetwijfeld graag ook een eigen interview met de dames in kwestie doen.

0
52voor11achter 12 juni 2019 om 11:42

Het probleem bij dit soort gevallen is dat de waarheid zelden in het midden ligt en dat er dus daadwerkelijk slachtoffers zijn die niet gehoord of serieus genomen worden.

0
fustviking 12 juni 2019 om 11:44

De man is volgens zijn eigen woorden dus de eigenaar van een wielerblad. Aangenomen dat dat blad een beetje loopt was mijn eerste gedachte dan ook: Waarom zou jij uberhaupt een klein, maar wat aanmodderend dames-wielerploegje willen beginnen? En waarom zou jij persé met 6 jonge dames -die geen familie zijn- in één huis willen wonen? Echt … waarom? Waarom haal je jezelf al die ellende, al dat gekonkel en al dat gedoe op je hals?

Ik ken het blad niet, dus even snel naar de website gekeken. Jammer. Volgens mijn beveiligings-software is die website als schadelijk gerapporteerd en daarom geblokkeerd. Lekker begin voor een magazine dat het toch moet hebben van lezers en exposure.
In dezelfde search kwam ik echter wel tegen dat het blad in kwestie op een beurs (velofollies) heeft gestaan. Bij deze vermelding staat ook het e-mailadres om contact met de eigenaar op te kunnen nemen. Dat e-mailadres verwijst niet naar cyclelive (de naam van het blad), maar naar een bedrijfje met de naam ‘bizzard’.

Nu verder gekeken naar dat bedrijfje. Het adres is hetzelfde als het wielerblad, dus dat klopt. Het bedrijfje ‘bizzard’ staat vermeld als een reclamebureau; elders vermeld als bureau voor de verkoop van advertenties. Dit plaatst voor mij het blad cyclelive gelijk bij de rest van die prutsblaadjes over stucwerk of transportbuizen of betonbekisting of weet-ik-veel-wat: reclames met daar omheen wat gratuite verhaaltjes en nietszeggende foto’s. Goed spul voor onderin de caviabak.

Het bedrijfje zelf heeft amper één werknemer (0,8fte) en heeft opvallend genoeg vooral verlies gedraaid. Dat is … tot 2018, het jaar dat het wielerclubje voor dames begon. Aangenomen dat die enige werknemer inderdaad dhr. van Gansen is, heeft hij dat jaar een winst gemaakt van €35.000,-. in 2017 was de winst €560,- en in 2016 was er een verlies van dik €88.000,-.
[bron: https://www.companyweb.be/bedrijf/bizzard/bvba/465103122 ]

Het is geen vetpot, maar wanneer je nog een paar van dit soort zaakjes hebt lopen dan tikt het wel aan. Ik denk nu in ieder geval wel te snappen wat voor hem de eerste reden moet zijn geweest om al die ellende met een prutsploegje en inwonende, jonge dames op zijn hals te halen: een aanzienlijk belasting- en/of inkomstenvoordeel.

In hoeverre die 35 mille van de oorspronkelijke 120 mille ploegbudget afgetrokken moet worden, of dat dat budget voornamelijk op papier was of in de vorm van bartering laat ik lekker aan dhr. Dick over om uit te zoeken. Lijkt mij journalistieker dan alleen maar een verhaaltje aanhoren en dat in een leesbaar vormpje gieten

0
Poeksel 12 juni 2019 om 11:45

Wielerflits, kunnen jullie dit verder onderzoeken?

0
Merlinappa 12 juni 2019 om 12:14

Dit is natuurlijk wel erg interessant, en lijkt me ook goed om dit verder te onderzoeken. Of hebben jullie toevallig nog een baantje over voor Fustviking?

0
wiebipedia 13 juni 2019 om 09:27

Zeer interessant.

0
yo-eddy 12 juni 2019 om 11:49

Even afwachten of er juridisch aangifte wordt gedaan. Een valse aangifte is strafbaar dus dat zou een mogelijk risico voor de dames zijn. Na de geuite beschuldigingen lijkt mij aangifte de enige juiste stap. Bewijsvoering is lastig dat wel….
Mijn mening doet verder niet terzake, maar het betoog van meneer komt weinig professioneel over….

0
ghostwriter 12 juni 2019 om 11:51

Wow… Nico Dick… dit stuk is ongelofelijk 'tone deaf' en WF ik raad jullie aan om dit stuk zo snel mogelijk van de site te halen (en pas weer te publiceren wanneer het grondig is herschreven). Ian Buruma (de voormalig hoofdredacteur van de New York Review of Books) werd gedwongen om op te stappen om een vergelijkbaar artikel.

0
SOPJE 12 juni 2019 om 12:01

Drama queen..

On topic: Ook ik vind deze meneer zijn uitspraken niet handig maar volgens mij hebben wij een rechtsysteem die nu moet gaan proberen uit te zoeken wat er wel en niet waar is. En niet alle ‘kenners’ hier.

Het probleem in dit soort gevallen (en dan heb ik het niet over ernstigere zaken als verkrachting) is vaak dat een situatie van beide kanten anders wordt gezien. Wat één iemand als seksuele intimidatie ziet, is totaal niet de moeite van het vernoemen waard in de ogen van een ander. Laat onverlet dat de beste man zich niet in deze situatie had moeten brengen.

0
dikkechaap 12 juni 2019 om 12:09

Het ontslag/opstappen van Buruma is een symptoom van een zorgelijke ontwikkeling in het medialandschap, net zoals het besluit van de NYT om te stoppen met politieke cartoons in de internationale editie.
Gelukkig zijn we in de lage landen (vooralsnog) iets minder ver heen, ik hoop dan ook van harte dat wielerflits jouw advies in de wind slaat. Als je niet begrijpt wat er uit dit stuk naar voren komt ben je vooral zelf heel "tone deaf".

0
Fort 12 juni 2019 om 11:54

Zelf ben ik coach van een damesteam. Als ik op iets scherp en alert ben dan is wel het voorkomen van welke situatie dan ook die verkeerd geïnterpreteerd, of ervaren door een dame, kan worden. Meer dan regelmatig heb ik een reactie gekregen dat ik dit zelfs kan overdrijven. Voor mij voelt dit zo goed en ik neem geen risico in deze tijden.

Dan lees ik dit artikel en kan ik, en ik verwacht 99 % van de lezers, zijn of haar conclusies wel trekken. De zuiverheid van desbetreffende manager is mijns inziens ver te zoeken in ieder geval.

0
koos verrek 12 juni 2019 om 12:11

Geen idee wie gelijk heb. Misschien willen die meiden m gewoon zwart maken. Op de foto lijkt ie me beste e gezellig vent

0
opdekant1 12 juni 2019 om 20:39

Edit redactie: Niet doen

0
Andrevski 12 juni 2019 om 12:11

Tot gisteren kende ik deze ploeg, deze dames en ploegbaas niet. Net als Fustviking hierboven vraag ik mij af wat iemand bezielt om zo’n ploeg te starten. Ik vraag me ook af wat iemand bezielt om onderdeel uit te willen maken van zo’n ploeg. Het is vragen om moeilijkheden. Los van het hoge ‘Privé’ gehalte van de teksten heeft de plaatsing van deze verhalen wat mij betreft zeker journalistieke waarde. Het geeft een inkijkje in de absurde kant van het wielrennen waar jonge ambitieuze mensen kans lopen uitgebuit te worden. In een afhankelijkheidsrelatie terecht kunnen komen die mogelijk schadelijk kan zijn. Het is niet aan mij om te oordelen wie hier fout zit of gelijk heeft. In ieder samenwerkingsverband heeft ieder zijn eigen waarheid. Ik ben wel van mening dat het toestaan van dit soort constructen zeer bedenkelijk is. Op dit terrein is er nog veel werk te doen.

0
Patrick 12 juni 2019 om 12:16

Waarom zou deze man niet zijn woord mogen doen? Zwaar overdreven de reacties hier. Als iemand beschuldigd wordt moet het verhaal ook van twee kanten verteld worden. Als mensen iemand beschuldigen is het niet meteen van: ”Oh want vrouwen vertellen over sexuele intimidatie dus zal het wel waar zijn” en dat bespeur ik hier wel. Heb dat eerder ook al gezien bij de metoo gebeurtenissen dat je zogenaamd vrouwen altijd moet geloven wie ze dan ook beschuldigen. Gewoon neutraal er in staan en het verhaal van twee kanten horen.

0
Mystery Rider 12 juni 2019 om 12:22

Als je het objectief bekijkt zal elke persoon die in een personeelsdienst van een groot of klein bedrijf werkt en die verantwoordelijk is voor ‘(seksueel) overschijdend gedrag’, zich wel mooi achter de oren krabben en maar 1 conclusie trekken: dit had niet in de pers moeten komen en had intern en met de nodige discretie behandeld moeten worden.

Maar ja, iemand vertelde me onlangs nog op dit forum – dit is het winmodel – hoe meer artikels, hoe meer clicks, hoe meer commentaren, hoe meer marketinginkomsten!

Net zoals Keisse in Argentinie – tabloid news! Maar ja, Cyclingnews heeft het gepubliceerd, dus iedereen moet op de kar springen, inclusief WF.

Journalistieke waarde met betrekking tot wielrennen – NUL
#MeToo gehalte op de schaal van journalistieke sensatiezucht en profit margin – score van 10 op 10.

0
Poeksel 12 juni 2019 om 12:52

Liever de doofpot, begrijp ik?

0
Wheely 12 juni 2019 om 12:27

Juist doordat deze smeerlap zijn eigen verhaal heeft mogen doen weten we nu hoe de vork in de steel zit, hij bevestigd simpelweg het beeld wat van hem geschetst wordt. Wat dat betreft een prima artikel.

Nou bezoek ik deze site hoofdzakelijk niet voor dit soort artikelen maar met name om wedstrijden te volgen en te bespreken dus wat dat betreft vind ik het wel op het randje, maar goed het staat er en hopelijk brengt het niet alleen hier iets teweeg.

0
Lapjestrui 12 juni 2019 om 12:50

Ja, lieve kijkbuiskinderen…

Quote:
"U las het gisteren ongetwijfeld op deze website"

Mijn vorige kritische reactie op een stukje van Nico Dick resulteerde helaas in een ban (na heel veel jaren beschaafd, opbouwend reageren). Kwaliteit lijkt hier ten koste te gaan van de behoefte aan kliks. Dit is een heel serieus onderwerp/ernstige kwestie waar enige terughoudendheid op z'n plaats is en veroordeling zonder kennis op de loer ligt.

Nog nieuws uit de koers?

0
HennieK 12 juni 2019 om 13:05

+1

0
HennieK 12 juni 2019 om 12:52

Wielerflits is een fantastische site voor de wielersport en daar horen ook de sport-randzaken bij. Echter handelt dit over potentieel strafbare feiten en staan reputaties en carrieres op het spel, ik zou hier toch veel omzichtiger mee om willen gaan. Een onderwerp als dit verdient gedegen journalistiek werk, als daar de mogelijkheden voor ontbreken moet je dit niet willen doen!

Een korte verklaring was ook genoeg geweest, dit is een schadelijk en eigenlijk ook schandelijk artikel, zowel voor de manager die zichzelf zonder advocaat in de problemen praat, als voor de dames waarvan nu weer allerlei prive-verhalen worden rondgestrooid.

0
KimJungPoels 12 juni 2019 om 13:02

Ik vind dit een enge discussie, die precies duidelijk maakt dat mensen vooral conclusies trekken op basis van wat ze willen geloven. En dan de discussie met twee statements die totaal niets met elkaar te maken hebben:

– 'Hey, weet jij wel hoeveel vrouwen er serieus misbruikt/verkracht zijn en waar nooit voldoende bewijslast voor was.'

– 'Nee, hey, maar weet jij wel dat er steeds vaker mannen publiekelijk aan de schandpaal genageld worden zonder dat er enige bewijslast voor was.'

Beide is volstrekt kut natuurlijk. In dit soort situaties ontbreekt de nuance zo enorm vaak. Op basis van de stukken kan ik me prima voorstellen dat deze gast de schijn enorm tegen heeft, maar het is toch prima dat Wielerflits de zaak vanuit beide kanten belicht zodat je ook op basis van meerdere verhalen een mening kan vormen. Snap niet dat je hier als nieuwssite zoveel kritiek door kan krijgen.

0
Prima Facie 12 juni 2019 om 13:19

Dit belachelijk lange interview is een grote bekentenis van deze smeerpijp. Optiefen met die ransbak.

0
Djoop 12 juni 2019 om 13:24

Ik geloof niet dat 5 dames dit verhaal uit hun duim zuigen. Zelf had ik zo iemand hier geen podium gegeven, maar dat is persoonlijk – ik kan me er ook niet druk om maken dat WF een andere afweging heeft gemaakt. Schuldig of niet, door het via de media te spelen krijgt hij sowieso straf.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone