Bernal richt zich op de Giro d’Italia: “Ik denk dat het de beste beslissing is”

vrijdag 5 februari 2021 om 09:07
Bernal richt zich op de Giro d’Italia: “Ik denk dat het de beste beslissing is”

foto: Cor Vos

Egan Bernal won in 2019 nog als allereerste Colombiaan de Tour de France, maar richt zich dit jaar op de Giro d’Italia. Manager Dave Brailsford maakte dat gisteren bekend tijdens een online presentatie. “Ik denk dat het de juiste beslissing is”, zo vertelt Bernal vanuit Frankrijk.

In de Giro krijgt Bernal in ieder geval steun van Pavel Sivakov, Daniel Felipe Martínez en Filippo Ganna. Het kan zijn dat de Colombiaan daarna ook de Tour nog betwist, maar dat hangt ervan af hoe hij uit de Giro komt. Anders is de Vuelta a España ook een optie voor de 24-jarige renner van INEOS Grenadiers.

“Ik wilde altijd al de Giro rijden sinds mijn profdebuut in 2016”, zo liet Bernal voor de start van de tweede etappe van de Ster van Bessèges weten aan Cyclingnews. “Zelfs in 2019, toen ik de Tour wist te winnen, moest ik eigenlijk de Giro rijden.” Bernal moest echter passen voor de Italiaanse ronde nadat hij op training een sleutelbeenbreuk opliep.

Hernieuwde motivatie 
“Ik wil dit jaar genieten van de wedstrijd. Ik hou van de Giro en ben ontzettend gemotiveerd. Ik heb een heel erg moeilijk jaar achter de rug, maar we hebben de situatie geanalyseerd en het is nu beter om me op wedstrijden te richten waar ik van geniet. De Giro is zeker een wedstrijd waar ik naar uitkijk en dat geeft me ook een mentale boost.”

Bernal is de eerste twee etappes van de Ster van Bessèges schadevrij doorgekomen. “Dit is een goede start van het seizoen. Ik werk nog altijd elke morgen aan mijn revalidatie. We hebben voor de start altijd wat tijd om wat oefeningen te doen. De blessure is nog niet 100% genezen, maar ik voel wel dat het de goede kant opgaat.”

Egan Bernal tijdens de Ster van Bessèges – foto: Cor Vos

Brailsford maakte ook bekend dat de Britse sterrenformatie met Geraint Thomas, Richard Carapaz en Tao Geoghegan Hart naar de Tour de France gaat. Naast de drie kopmannen staan ook Richie Porte, Laurens De Plus, Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, Luke Rowe en Rohan Dennis op de shortlist om in juni aan de start te staan van de Tour.

Dit artikel delen:

17 Reacties

peterwinnen 5 februari 2021 om 10:49

Van de Tour geniet hij dus niet, lees ik tussen de regels door.

Groetjesaandevoetjes 5 februari 2021 om 10:53

Laat Bernal lekker de Giro en Vuelta rijden dit jaar. Iets minder aandacht/druk op hem zal hem goed doen denk ik en in de Tour heeft hij weinig te zoeken met zoveel tijdrit kms.

Hopelijk heeft hij dan ook minder last om alle vrouwen van zich af te slaan (bron: Bruyneel).

Jan Blokland 5 februari 2021 om 11:10

Nou, Bernal kan anders best wel een degelijke tijdrit neerzetten hoor. Maar Giro/Vuelta is ook mooi.

Groetjesaandevoetjes 5 februari 2021 om 11:38

Zeker geen slechte tijdrit, maar ik ga er vanuit dat de Tour 2021 winnaar iemand is die het verschil maakt in de tijdrit (Roglic, Pogacar, Thomas, wellicht denkt Dumoulin nog aan fietsen binnenkort)

Richard van Hoof 5 februari 2021 om 17:44

Het schijnt dat Remco Evenepoel die Giro van dit jaar haast met zekerheid gaat winnen (als ik de Belgische supporters moet geloven), dus Bernal kan dan mooi voor een 2e plek gaan.

Gitan 5 februari 2021 om 11:00

Het Tour-parcours is ook niet echt op zijn maat dit jaar, dus dit zal misschien ook wel meegespeeld hebben.

Leuk voor de Giro, maar ik had er hem toch ook graag bij gezien in de Tour. Bernal in topvorm moet toch in de buurt kunnen komen van Pogacar en Roglic, denk ik. En hij had sowieso zwaar oorlog moeten maken in de bergen om het verlies uit de tijdritten goed te maken.

Romāns Vainšteins 5 februari 2021 om 11:18

Ik vind het slim. De tour heeft hij al gewonnen en die zit propvol chrono dit jaar. Maar eens een jaar jagen op de andere rondes en dan terugkeren in Frankrijk als een gelouterd favoriet, hopelijk met wat meer HC cols en hoge toppen.

Gonzalez de Galdeano 5 februari 2021 om 11:39

Mooi dat Ineos en Brailfsford eindelijk zijn afgestapt van het aloude treintjeswerk en nu voor meerdere kopmannen gaan. Bernal blijft natuurlijk een groot vraagteken. Ik kijk er in ieder geval niet raar vanop als Martinez en Sivakov sterker blijken te zijn.

FDJ 5 februari 2021 om 11:59

Martinez? Die is vooralsnog vooral in rondjes van een week sterk gebleken. In grote rondes als kopman nog niets bewezen.

KimJungPoels 5 februari 2021 om 12:07

Martinez is een moeilijk in te schatten factor. Sinds hij in 2019 echt beter is geworden werd hij ziek net voor de Vuelta van 2019 en viel hij al heel snel hard in de Tour & Vuelta van 2020.

Ik zou er niet gek van op kijken als Martinez inderdaad gewoon een heel hoog niveau kan halen in de Giro. Maar datzelfde geldt ook voor Sivakov en Bernal. Als deze drie bijvoorbeeld ook nog Ganna, Dunbar, Amador, Narvaez, van Baarle en Moscon/Puccio mee krijgen dan zal het ook heel lang duren voordat 1 van de 3 zich op moet offeren voor de rest.

Gonzalez de Galdeano 5 februari 2021 om 12:16

Wat KimJungPoels zegt. Sinds 2019 best wat pech gehad in grote rondes. De afgelopen Tour kwam hij voor een rit en hij pakte een rit. Nu bij de Grote Ronde Specialisten van Ineos kan het goed uitpakken. De 3 tijdritjes in de Giro zijn in ieder geval spek naar zijn bek. Schrijf hem maar op als darkhorse voor het eindpodium.

Gonzalez de Galdeano 5 februari 2021 om 12:15

Wat KimJungPoels zegt. Sinds 2019 best wat pech gehad in grote rondes. De afgelopen Tour kwam hij voor een rit en hij pakte een rit. Nu bij de Grote Ronde Specialisten van Ineos kan het goed uitpakken. De 3 tijdritjes in de Giro zijn in ieder geval spek naar zijn bek. Schrijf hem maar op als darkhorse voor het eindpodium.

vincenzo 5 februari 2021 om 12:35

“Ik werk nog altijd elke morgen aan mijn revalidatie. We hebben voor de start altijd wat tijd om wat oefeningen te doen. De blessure is nog niet 100% genezen, maar ik voel wel dat het de goede kant opgaat.”

Die blessure duurt dus al een half jaar. Dit is geen goede voorbode voor de Giro …

john 5 februari 2021 om 13:29

Wat gaat hij in de Giro zoeken ,iedereen wordt daar op een hoop gefietst door Eddy den tweede
JA want die (Quickstep)laten hem nog niet starten in de Tour ,zo dat de daar aanwezige kopmannen daar niet met een trauma naar huis gaan
De geruchten gaan dat Eddy den tweede waarschijnlijk ook de Vuelta gaat beslechte ,daarom start Roglic er dit jaar niet ,bang dat hij op minuten wordt gefiets

Melkzuur 5 februari 2021 om 14:29

Terug tijd voor jouw pilletjes, John.

Pizzi 5 februari 2021 om 16:48

Heeft natuurlijk twee jaar voor Androni gereden, dus dan snap ik wel dat de Giro (of Italiaanse koersen in het algemeen) je dicht bij het hart liggen. Ben benieuwd naar hoe hij het er dit jaar vanaf gaat brengen, want 2020 was toch wel huilen met de pet op.

Frank V 5 februari 2021 om 18:33

Bernal verklaart al jaren zijn liefde voor de Giro. Dit zal zijn vreugde terugbrengen.
Er zit nog wel een goed jaartje in Geraint Thomas, Hart zijn nieuw doel, iedereen blij.

Headlines

Materiaalzone

Populair