Belgische wielerwereld vreest nieuwe belastingregels

woensdag 20 november 2019 om 09:49
Belgische wielerwereld vreest nieuwe belastingregels

foto: Cor Vos

In België is een wetsvoorstel in de maak waarvan de gevolgen nadelig dreigen uit te pakken voor de wielersport. Doordat voor alle renners die in België wonen de sociale afdracht omhoog gaat, worden de ploegen geconfronteerd met extra lasten.

Momenteel is er in België sprake van een RSZ-gunstmaatregel, waarbij profsporters slechts 885 euro sociale bijdrage per maand betalen. De Belgische politiek is bezig met een wetsvoorstel om deze regeling af te schaffen en topsporters gelijk te stellen met gewone werknemers. Men hoopt voor de jaarwisseling het wetsvoorstel gereed te hebben.

Drie miljoen euro
De Belgische wielerbond berekende dat afschaffing van de voordeelmaatregel de ploegen minstens drie miljoen euro zal kosten. Wanneer ook de korting op de bedrijfsvoorheffing wordt afgeschaft, dreigen de kosten op te lopen tot meer dan vijf miljoen euro. “Dat staat gelijk aan het dooddoen van een volledige wielerploeg”, vertelt Jos Smets, algemeen directeur bij de wielerbond, aan Het Laatste Nieuws.

“Wij begrijpen dat er iets moet gebeuren”, aldus Smets. “De huidige regels zijn maatschappelijk niet meer te verantwoorden: het is logisch dat de groot­verdieners meer bijdragen. Maar wij vragen om rekening te houden met het specifieke karakter van de sector en de sport. De ploegen en renners mogen ook niet benadeeld worden.”

Afdracht door bond
In België wonen 177 renners met een profcontract (mannen+vrouwen), waarvan er 154 de Belgische nationaliteit hebben. Onder meer Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin behoren tot de groep wielerprofs met een buitenlandse nationaliteit. Philippe Gilbert en Tim Wellens wonen in Monaco en ontspringen de dans.

Dat de afdracht gedaan wordt door de Belgische wielerbond, maakt de situatie extra complex. Zij kennen wel de lonen van de renners bij Belgische ploegen, maar niet die van renners bij buitenlandse teams, zoals Greg Van Avermaet, Wout van Aert, Sep Vanmarcke, Oliver Naesen, Dylan Teuns en Jasper Stuyven. Doordat Deceuninck-Quick-Step statutair gevestigd is in Luxemburg, zijn de lonen van de renners bij die ploeg eveneens niet bij de bond bekend.

Dit artikel delen:

24 Reacties

josi 20 november 2019 om 09:58

Ik voel een hoop verhuizingen aankomen.

Voorgeborchte 20 november 2019 om 10:02

Je gaat die sukkelaars toch niet even veel laten bijdragen als elke andere inwoner? Hoe moeten ze ooit nog het onderhoud van hun Jaguar kunnen betalen?

Massimo Bataille 20 november 2019 om 10:31

Wel ik weet de situatie niet direct ( ben geen boekhouder), maar er worden bijdrages geleverd door werknemer en werkgever (bv: je verdient €3000 bruto, €2300 netto en werkgever betaalt €4000).
Als deze fiscale voordelen vooral op de werkgever slaan, dan moeten zij veel meer betalen om het contract van de renner te respecteren
(ipv €4000, moeten ze dan €4500 betalen)
Dat kan natuurlijk wel een groot verschil geven in een sport waarbij rennerslonen een zeer groot deel van het ploegbudget is.
Enige wat ze dan kunnen doen zijn de volgende contracten ‘lager’ onderhandelen, wat renners eerder naar buitenlandse ploegen zal duwen.

Als deze bijdrage op de renners zelf valt ( minder netto overhouden), dan is dat voor de grootverdieners iets minder van belang

Voorgeborchte 20 november 2019 om 10:36

Ik ben inderdaad mee met de oproep van de Belgische bond, ze moeten zien dat de wielerploegen er niet door onder uit gaan.
Maar dat topsporters door diezelfde maatregel miljoenen verdienen zonder iets af te dragen is een situatie die niet langer draagbaar is.

Jan 20 november 2019 om 12:12

wat doe jij hier vorgebrochte?

80% van de renners rijdt voor een vergoeding een fiets en minimum loon.
en jij noemt op deze site onze sporters "sukkelaars"?

Wat doe jij hier kerel?

Romāns Vainšteins 20 november 2019 om 13:05

Als ze ‘van ons’ zijn stel ik het zeer op prijs dat ze eens bij mij de ramen komen lappen.

Voorgeborchte 20 november 2019 om 16:14

@Jan: ik doel ook helemaal niet op degenen die voor lage lonen rondrijden. Het kan niet zijn dat die renners een excuus zijn om de veelverdieners niet te belasten.
Daar moeten slimmere oplossingen voor zijn.

Jeff®ey 20 november 2019 om 10:22

Ik denk dat dit voor de worldtour renners niet zo’n probleem is

Dit gaat meer zeer doen bij de renners van bijvoorbeeld Sport Vlaanderen, Wanty en Wallonië

Jan 20 november 2019 om 12:16

precies.

Johnny7 20 november 2019 om 10:42

Die gaan zich lekker allemaal ergens anders registreren. Maar het is niet eerlijk dus ik begrijp het wel van de Belgische regering.

Vinyakke 20 november 2019 om 11:08

Moet de renner of het team zich dan elders registreren? Want ik lees dat Het ook voor dumoulin geldt, dan is het adres van de renner toch doorslaggevend? Je kan toch moeilijk verwachten dat alle renners van sport Vlaanderen naar het buitenland trekken!?

Maikel Vennix 20 november 2019 om 10:45

Prima zaak. Het is niet uit te leggen dat veelverdienende topsporters minder bij moeten dragen dan de gewone man langs de kant van de weg. En dat terwijl veel topsporters vaak ook nog een bijzonder gebruik hebben van de publieke sector. Denk aan de politiebegeleiding rond voetbalwedstrijden, afzetten van wegen voor koersen, etc.

Ik hoop dat ploegen een goede modus vinden om hiermee om te gaan, die uiteraard past binnen de wettelijke kaders. Zodat het niet ten koste gaat van een wielerploeg.

Jowinho 20 november 2019 om 10:54

Maar die sportevenementen zorgen wel voor een economische impuls.

Maikel Vennix 20 november 2019 om 12:17

Maar betekent dit dan in jouw ogen ook dat iedereen die “een economische impuls” veroorzaakt dan maar minder belasting hoeft te betalen?

Dan veroorzaak ik ook een economische impuls…

BenderBeach 20 november 2019 om 11:21

DCQ is dus in geen enkel opzicht Belgisch ;-)

A.M.M. Jonkers 20 november 2019 om 17:58

Had u van Patrick Lefevre iets anders verwacht?

opdekant1 20 november 2019 om 11:40

Zoals hierboven al gezegd zal deze maatregel waarschijnlijk vooral ten koste gaan van de modale renners bij kleinere ploegen. Verder kunnen ploegen zich net als Deceuninck-Quick-Step in Luxemburg (of Nederland?) vestigen.

Vooral symbool politiek dus, die uiteindelijk de Belgische schatkist wellicht meer gaat kosten dan opleveren.

JayJay 20 november 2019 om 12:59

Nee hoor want de voetbalwereld siddert en beeft… Die lonen gaan ook allemaal moeten afdragen hoor.

Romāns Vainšteins 20 november 2019 om 13:03

Hamvraag is wat voor invloed dit gaat hebben op hoe hard ze op de pedaaltjes gaan stampen na-, in vergelijk met vóór deze nieuwe wet. Voor de rest mogen ze het lekker allemaal uit gaan zoeken.

Ward 20 november 2019 om 13:57

De nieuwe regels zijn ingegeven door het feit dat profvoetballers in hoogste klasse gemiddeld meer dan 15.000€ per maand verdienen en dat daar nauwelijks wordt van afgehouden. Dat daar tegen opgetreden wordt zal niemand betreuren.
Alleen moet de regeling natuurlijk rekening houden met de verschillende situaties in de verschillende sporten en of dat zal gebeuren is nog maar de vraag…

Polleke 20 november 2019 om 15:18

Bijna alle renners, en heel veel staff, hebben het statuut van zelfstandig ondernemer, de ploegen betalen een afgesproken bedrag en de sporter staat zelf in voor het betalen van zijn belastingen, RSZ, etc…vandaar dat de grootverdieners in Monaco zitten, daar zijn die lasten het laagst mogelijk…in die optiek is het moeilijk te snappen hoe dit de ploegen gaat treffen, en al helemaal niet als ze hun fiscale zetel in Luxemburg hebben…

Leukefans 20 november 2019 om 15:24

Zoals Ward hierboven al aangeeft is het belangrijk hier even te duiden dat deze wetswijziging in eerste instantie ingegeven is om de ongelijkheid aan te pakken die ontstaan is door de lage RSZ-bijdragen die voetballers op hun vaak torenhoge lonen betalen.
In het wielrennen zal dit wellicht een veel kleinere impact hebben, gezien de veel lagere lonen van de meeste renners. Vergeet ook niet dat de sociale bijdrages in het geval van al die renners ook een meerwaarde zijn, daarmee worden niet alleen onze maar ook hun sociale voordelen zoals pensioenen betaald.

$kedel 20 november 2019 om 16:37

Nou, je zou maar eerlijk je deel moeten afdragen..

jascan 20 november 2019 om 19:14

Dat ze eens naar de voetbal gaan met al hun miljoenen.

Headlines

Materiaalzone

Populair