Belgische coureur ontwaakt uit kunstmatige coma
foto: Cor Vos
zondag 8 december 2019 om 17:35

Belgische coureur ontwaakt uit kunstmatige coma

Update De 27-jarige coureur Julien Cadron wordt sinds zaterdagochtend in een kunstmatige coma gehouden. De eliterenner van het Belgische Gaverzicht-Be Okay was door een hartstilstand tijdens een mountainbiketocht ten val gekomen. 

“De eerste testen waren positief, maar het blijft afwachten”, zo laat het team weten in het eerste bericht. “We wensen de familie en vrienden alvast veel sterkte en goede moed.”

Enkele uren komt het team met een update op Facebook. “De beademingsapparatuur is verwijderd. Julien ademt terug zelfstandig. Ze gaan hem nu ook stilletjes proberen wakker te maken maken. Als het vandaag nog niet lukt proberen ze morgen opnieuw.”

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een coureur een hartaanval op de fiets krijgt. Eerder dit jaar overkwam het ook Robbert de Greef van het continentale Alecto. (zaterdag 7 december, 18.06 uur)


Update

Julien Cadron is uit zijn coma ontwaakt, meldt Gaverzicht op sociale media. “In naam van de familie en vrienden van Julien kunnen we met grote opluchting meegeven dat hij vanmorgen uit de coma is ontwaakt. Er volgen nog heel wat onderzoeken de komende dagen en een lang herstel maar hij heeft alvast zijn eerste belangrijke overwinning geboekt”, aldus zijn ploeg. (zondag 8 december, 17.35 uur)

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
7 december 2019 19:19
Altijd triest om berichten als deze te zien. Ligt het aan mij of komen hartgerelateerde klachten steeds vaker voor bij ons wielrenners?
    7 december 2019 21:35
    Vooral bij Belgische wielrenners heb ik het idee. Als je dat lijstje bekijkt de afgelopen jaren is het schrikbarend.
    7 december 2019 23:37
    Het is schrikbarend inderdaad. Maar er zit volgens mij wel een verschil tussen 'vaak' en 'steeds vaker'. Ik ben met je eens dat er een verband lijkt te zijn, maar ik heb niet het idee dat dit iets van de laatste jaren is. Ook in de jaren '90 en eerder waren hier al (te)veel voorbeelden van.
    8 december 2019 01:29
    Vooral bij Belgische renners? Dat doet vermoeden dat er een bepaald (genetisch) probleem is bij die renners, of dat je denkt dat het een middelengerelateerd fenomeen betreft. Dat eerste lijkt onwaarschijnlijk gezien de kleine populatie, dat tweede een ongefundeerde beschuldiging die moeilijk hard te maken is.
    8 december 2019 14:24
    Er zijn relatief veel Belgische elite/wedstrijd-wielrenners. En als een Italiaanse, Amerikaanse of Duitse amateur iets oploopt zal het nieuws ons ook niet altijd bereiken...
7 december 2019 19:51
Lees het boekje "Requiem voor een wielrenner" (bij wijze van eerbetoon aan jonge hartdoden) maar eens dat begint in de jaren "70. Aantal beschreven renners ca 70.
    8 december 2019 09:47
    Inderdaad, is een fenomeen dat altijd al heeft bestaan en wielrennen is nu éénmaal een fysieke sport die langdurig het hart belast en zo soms verborgen kleine gebreken van het hart blootlegt. Heel soms met erge of zelfs fatale gevolgen maar lang niet altijd, ken ook gevallen die dank zij de screening nodig voor het sporten vroegtijdig het probleem hebben kunnen onderkennen en zo een vroegtijdig infarct hebben kunnen voorkomen.
7 december 2019 20:39
Doet me denken aan de legendarische Bert Oosterbosch, veel te jong gestorven na een hartaanval. Peter Post vertrouwde me ooit toe: "Niemand in mijn ploeg kan harder fietsen dan Bertje"...En dat in een ploeg waarin Knetemann, Raas en Zoetemelk reden. Een grote toekomst werd abrupt afgebroken. Triest...
    8 december 2019 01:06
    Vandaag (8-12) verschijnt De Rooie: "Mijn beroep? Hardrijder!", een biografie van Bert Oosterbosch, geschreven door John van Ierland.
    8 december 2019 22:53
    Tip voor de redactie dit boek? Verdient zeker aandacht. Benieuwd wat Kuiper, Raas en Zoetemelk nog kwijt willen over "De Rooie" !
7 december 2019 21:17
Volgens nieuwsblad.be reed er achter het groepje een politieagent die het zag gebeuren en daardoor meteen begon met reanimeren..
Fijn hoor dat hulpdiensten hierin zo getraind zijn! Helden.. Hopelijk is hierdoor de schade minimaal..
8 december 2019 02:32
Be Okay!
9 december 2019 10:29
"Vooral bij Belgische renners? Dat doet vermoeden dat er een bepaald (genetisch) probleem is bij die renners, of dat je denkt dat het een middelengerelateerd fenomeen betreft. Dat eerste lijkt onwaarschijnlijk gezien de kleine populatie, dat tweede een ongefundeerde beschuldiging die moeilijk hard te maken is."

Je vergeet een mogelijk 3e optie: te zware trainingsbelasting op momenten dat het lichaam er niet klaar voor is. Kortom een hypothetisch cultureel probleem.

Reacties zijn gesloten.