Bauke Mollema na Il Lombardia: “Hitte speelde me parten”

zondag 16 augustus 2020 om 09:01
Bauke Mollema na Il Lombardia: “Hitte speelde me parten”

foto: Cor Vos (archief)

Bauke Mollema begon in een kansrijke positie aan de Civiglio, de voorlaatste beklimming in de Ronde van Lombardije, maar de renner van Trek-Segafredo bleek niet sterk genoeg om Jakob Fuglsang, George Bennett en Aleksandr Vlasov te volgen. “Ik ben toch wel een klein beetje teleurgesteld.”

Mollema ging zaterdag op zoek naar een tweede opeenvolgende zege in Il Lombardia. De Nederlander kon in de finale nog rekenen op steun van Giulio Ciccone en tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali. Die laatste besloot zich zelfs op te offeren voor Mollema, maar de Groninger moest uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats.

“Ik ben wel een beetje teleurgesteld dat ik het podium nét niet haal, maar er waren gewoon drie renners sterker. Ik denk dat we als ploeg een sterke wedstrijd hebben gereden. We komen ook als vierde, vijfde en zesde over de streep. We zaten na de beklimming van de Muro di Sormano nog met drie renners in de voorste groep van zeven.”

“Ik voelde me ook vrij goed, maar de hitte speelde me parten in de finale. Ik denk dat het voor de overige renners ook zwaar was, als je kijkt naar de verschillen in de top-10.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Wheely 16 augustus 2020 om 09:12

Heb weer van zijn strijdlust genoten! Wel gek dat hij niet over zijn mechanische pech / foutje in de bocht had tijdens de achtervolging. Hij zat toen op 11 seconden, leek toch echt de aansluiting te kunnen maken maar daarna was het echt over.

dynamo 16 augustus 2020 om 13:29

ja percies, goede afdaling, maakte tijd goed, alleen zag geen beeld van , net voordat hij de stoeprand mee pakte, wel goed dat cicionne even op hem wachte, en bouke even op sleeptouw nam, mooi gereden mollema.

tvm 16 augustus 2020 om 09:19

Hoewel ik respect heb voor de renners Mollema, Ciccone en Nibali: ze hebben niet zo slim gereden vind ik. Want waarom hard op kop rijden terwijl de renners op achterstand op waarde gelost zijn bergop?

Ze konden de aanloop naar de finale gebruiken om wat meer te rusten en evt te demarreren en iets te proberen.

Ik zeg niet dat het ze dan gelukt was (Vlasov zou de boel bijeen hebben gehouden vermoed ik) maar nu werden ze alledrie gelost door de andere drie uit de groep.

Groningen 16 augustus 2020 om 09:45

Inderdaad. Ik denk wel dat de uitslag de krachtsverhoudingen goed weergeeft, maar ze hadden misschien wat anders kunnen/moeten proberen, (heel) misschien had Vlasov zich dan moeten opofferen en had er voor Trek in ieder geval nog een podiumplaats ingezeten

RodyTur10 16 augustus 2020 om 11:45

Helemaal mee eens. Wat Nibali deed (doortrekken op kop richting de beklimming) was ook helemaal niet in het voordeel van Mollema, maar in het voordeel van de sterkste mannen in de kopgroep (Fuglsang en Bennett). Bovendien had Trek dat al kunnen weten, want op de Muro di Sormano hadden Mollema en Ciccone ook al aan het elastiek gebungeld.

Trek had Astana moeten testen door Mollema in de aanval te laten gaan en dan Nibali als blufkaart achter de hand te houden. Waarschijnlijk had Vlasov het dan dichtgereden, maar misschien had dat dan nog weer een podiumkans opgeleverd voor Ciccone/Nibali.

Anderzijds kan Mollema als hij een gaatje heeft ook blijven pushen en gezien het beperkte verschil na de laatste beklimming nu (15 seconden), had Mollema misschien kans gehad om bij Fuglsang te zitten in de finale als hij met een voorsprongetje die laatste klim had kunnen starten.

Zoals Trek reed doet denken aan Movistar die doelloos op kop beuken in de Tour voor hun klassementsmannen en uiteindelijk Ineos in het zadel helpen.

assen 16 augustus 2020 om 14:26

Niet mee eens. En ik heb me ook weer geergerd aan die domme Jeroen (commentator).

Ze HEBBEN wat geprobeerd, de mannen van Trek! In de afdaling van een col na de Mur!, maar Astana liet het niet toe.

En alle drie de mannen van Trek waren minder dan de andere drie mannen.

Dus als je zegt dat ze dom hebben gereden snap je niet dat je op dit parcours niet veel kunt doen, je bent dan in de war met vorm van de dag.

Navardauskas 16 augustus 2020 om 18:46

@assen Inderdaad, de sterkste mannen reden weg op de klim, als je benen hebt kun je ook 2 seconden later reageren, maar die hadden ze alle drie niet.
Achteraf is het mooi wonen.

Het zag er natuurlijk mooi uit met 3 man van de 6.
Doet me denken aan de winst van Stannard op 3 mannen van Quickstep, dat was ook een nummer in de Omloop 2015. En geen pannenkoeken: Boonen, Terpstra en Vandenbergh. Ze vielen aan, een voor een, tactisch prima, maar Stannard legde ze er uiteindelijk gewoon op. Past ook bij een koers met relatief weinig voorland, niemand weet precies wie er wanneer gaat kraken.

skylimit 16 augustus 2020 om 09:23

Hij was bergop niet in staat te volgen, of zat eventjes niet op te letten toen Fuglsang demareerde en Bennet er aan de andere kant vandoor ging.
In de afdaling probeerde hij er nog wel naar toe te rijden ondanks een fout, maar ik denk dat hij dan ook op de Civiglio niet zou hebben kunnen volgen.
Een vierde plaats was het maximale haalbare vandaag.

Wildebert 16 augustus 2020 om 10:43

Leek haast wel of Fugl en Bennett tegelijk demareerden, Bennett van achteruit en Fugl van voor uit het groepje.

Japsie 16 augustus 2020 om 10:27

Even niet opletten zou wel heel bijzonder zijn. Fugl ging precies daar waar je het kon verwachten, gewoon op waarde geklopt, mooie koers gereden.

guyremgabdel 16 augustus 2020 om 14:50

Zoals ik al voorspeld had voor de Strade, zijn de Italiaanse koersen gereden in een totaal ander weertype dan gewoonlijk ttz in de hitte. Daardoor krijgen renners plots krampen , eten ze minder, of gaat bij ze plots het licht uit, zonder pardon (zie Nibali).
De Tour zal in september ook in minder heet weer gereden worden dan gewoonlijk, dus meer zuurstof in de lucht. Let maar op voor bepaalde renners die hier hun profijt kunnen uit trekken.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair