Baan als agente blokkeert transfer Bertizzolo naar Movistar

maandag 25 november 2019 om 14:08
Baan als agente blokkeert transfer Bertizzolo naar Movistar

foto: Cor Vos

Update

Sofia Bertizzolo rijdt komend seizoen toch niet voor de vrouwenploeg van Movistar. Ze is namelijk ook politieagente en de regels van de UCI Women’s WorldTour en de Spaanse wet staan niet toe dat rensters bij twee werkgevers onder contract staan.

Medio augustus maakte Movistar Women de komst bekend van Bertizzolo, die een tweejarig contract tekende. De jonge Italiaanse werd dit seizoen al knap vierde in de Ronde van Vlaanderen én tweede in de openingsrit van de Emakumeen Bira. Haar transfer wordt echter gedwarsboomd door de regelgeving van de UCI Women’s WorldTour, waar Movistar komend seizoen deel van uitmaakt. Ze is immers ook als agente werkzaam bij de Polizia di Stato, een van de nationale politiediensten van Italië.

“De regels met betrekking tot de UCI Women’s WorldTour houden het naast elkaar bestaan van twee arbeidsovereenkomsten tegen, waardoor het voor Bertizzolo praktisch onmogelijk is zich op 1 januari bij ons te voegen”, meldt de Spaanse ploeg in een persbericht. “Na het bestuderen van alle mogelijk opties en nu het onmogelijk blijkt om het één met het andere te combineren, kunnen we Sofia alleen maar het beste voor de toekomst toewensen.” Daardoor telt de selectie vooralsnog elf renners.


Update: De Spaanse wet staat niet toe dat renners of rensters met een baan onderdeel zijn van een professionele ploeg, meldt de Duitse journalist Felix Mattis op social media. Op dat punt botst de nieuwe regelgeving van de UCI Women’s World Tour voor Movistar met de huidige werkzaamheden van Bertizzolo.

Selectie Movistar Women 2020
flag-no Katrine Aalerud
flag-fr Aude Biannic
flag-rs Jelena Erić
flag-es Alicia González
flag-it Barbara Guarischi
flag-es Sheyla Gutiérrez
flag-es Eider Merino
flag-es Lourdes Oyarbide
flag-co Paula Patiño
flag-es Gloria Rodríguez
flag-es Alba Teruel

Dit artikel delen:

9 Reacties

Hoebele 25 november 2019 om 14:28

Geldt dit dan niet voor Bastianelli, Cecchini, Guderzo en Longo Borghini? Ook zij zitten komend jaar in een WorldTourploeg en tevens bij de Italiaanse politie.

0
Wheely 25 november 2019 om 14:41

Dit vind ik een erg rare regel, zeker voor het (semi) professionele dameswielrennen waar je waarschijnlijk enkel als je tot de absolute top behoort goed van kunt leven.

0
Verweggistan 25 november 2019 om 14:59

Het idee is juist dat de dames een voltijdscontract krijgen in de WWT. Dan kun je er moeilijk een deeltijd baan naast hebben.

0
Jacco van Stierop 25 november 2019 om 14:57

Merkwaardig bericht. Wat zou het argument zijn van de UCI om dit als regel te hanteren voor rensters van de Women’s WorldTour? Lijkt me een regel die met succes aangevochten kan worden.
En Movistar was daar in augustus niet van op de hoogte?

0
xistnc 25 november 2019 om 15:24

De UCI als belemmerende factor in het wielrennen. Jammer. Volgens mij is er bij het Europese Hof best wat te halen, in zo'n situatie.

0
xistnc 25 november 2019 om 21:50

Edit: OK, deze keer niet dus. Als dat Spaanse wetgeving is, moet dat maar eens Europees getoetst worden.

0
west 25 november 2019 om 17:01

Dat is toch gewoon het verschil tussen prof-wielrenster en semiprof-wielrenster zijn?
Dit voorval gebeurt ook alleen maar omdat ze in Italie en omstreken er een handje van hebben sporters onder te brengen in een soort semi-ceremoniële ambtenaarsfunctie als een soort van verkapte staatssponsoring. Die moeten twee keer per jaar op komen dagen voor de open dag en kunnen verder gewoon trainen en gebruik maken van de faciliteiten.
Het is niet zo dat ze naast profwielrenster te zijn ook nog uren maakt bij de supermarkt, bank of in de fabriek…

0
Jowinho 25 november 2019 om 17:04

Dit is toch helemaal geen UCI-regel, maar een regel uit Spanje zelf.

0
LB108 25 november 2019 om 17:14

Ik weet niet of de info ivm de Spaanse regel klopt want ik heb gehoord dat vanwege deze regel WNT-Rotor geen WT zal zijn (Brennauer,…)
Tenzij het in Duitsland ook zo is..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone