‘ASO wil Giro d’Italia en Vuelta a Espana inkorten’

donderdag 16 april 2020 om 11:43
‘ASO wil Giro d’Italia en Vuelta a Espana inkorten’

Om ruimte te maken op de wedstrijdkalender heeft Tour-organisator ASO verzocht om de Giro d’Italia in te korten. Giro-organisatoren Mauri Vegni en Paolo Bellino voelen weinig voor dit voorstel, schrift La Gazzetta dello Sport.

Volgens Vegni heeft de ASO een voorstel gedaan om de Vuelta, waar ASO mede-eigenaar van is, in te korten tot achttien dagen. De drie Nederlandse etappes (Utrecht, Den Bosch en Breda) zouden worden geschrapt en in plaats van drie zou er nog maar één rustdag overblijven.

Om ook ruimte te maken voor andere wedstrijden zou de Franse organisator aan RCS hebben gevraagd hetzelfde te doen met de Giro. Maar dat zien de Italianen niet zitten.

“Ik heb drie doelen: De Giro organiseren, de Giro drie weken houden en al onze wedstrijden op de kalender krijgen”, zegt Paolo Bellino (directeur RCS Sport) in de krant.

“Wanneer de wedstrijdkalender halverwege augustus officieel begint, is het onrealistisch om te denken dat er geen overlap zal zijn. De UCI helpt ons niet, maar zoals altijd vertrouw ik erop dat de lengte van de Giro niet ter discussie zal staan.”

“Als dat niet het geval is beschouw ik dat als een gebrek aan respect. Niet alleen richting de Giro, maar richting heel Italië”, aldus Bellino.

Wedstrijdkalender volgens La Gazzetta dello Sport
flag-it EK wielrennen Trentino (9-13 september)
flag-it Milaan-San Remo (ergens in augustus)
flag-fr Tour de France (29 augustus-20 september)
flag-ch WK wielrennen (20-27 september)
flag-it Giro d’Italia (3-25 oktober)
flag-be Ronde van Vlaanderen (11 oktober)
flag-fr Parijs-Roubaix (18 oktober)
flag-es Vuelta a Espana (24 oktober-8 november)
flag-it Ronde van Lombardije (31 oktober)
flag-be Luik-Bastenaken-Luik (8 november)

Dit artikel delen:

31 Reacties

Hollow Knight 16 april 2020 om 12:04

ASO heeft daar niets over te zeggen…

Behalve de Vuelta dan, want dat is dezelfde organisatie. Hopelijk luistert RCS er niet naar.

Wat een arrogantie weer zeg.

Misschien moet de Tour maar ingekort worden, veruit de saaiste wedstrijd van het jaar.

Pascal De Kooning 16 april 2020 om 16:30

Vorig jaar vond ik het anders een geweldige Tour en was de Giro saai. Commercieel gezien is de Tour 10x belangrijker dan de Giro of Vuelta dus ik snap heel goed dat ze die ronde dan zeker niet gaan inkorten

Lalsacien 16 april 2020 om 18:11

Wat een arrogantie. Er is niets van bevestigd en alleen de Italiaanse krant maakt er melding van. Dus niet te vroeg oordelen. Daar is later genoeg tijd voor.

bomb ba 16 april 2020 om 12:06

Onverstandig. Een Grote Ronde verliest totaal zijn charme door hem in te korten, het epische is juist het feit dat het 3 weken is. Ik snap dat het heel vervelend is, maar liever een gecomineerde Vuelta-Giro van 3 weken. Anders is de winnaar geen echte winnaar van een Grote Ronde. Renners zullen gewoon keuzes moeten maken, niet alles zal kunnen. So be it.

De Bezemwagen! 16 april 2020 om 12:26

Een goed idee joh. Totaal niet arrogant ofzo richting de Giro. Jezelf boven de partijen plaatsen. De Giro is normaal gesproken veruit de mooiste (mijn mening) ronde alleen wordt deze niet in juli verreden waardoor hij minder populair is. Alle drie de rondes drie weken en aan de renners de keuze welke rondes ze kunnen rijden en daartussendoor de klassiekers voor de klassiek renner.

klootje kriekeljon 16 april 2020 om 12:38

Bizar idd. Wel een ongeziene aflevering wielersoap zo.

Het wordt totale willekeur op deze manier. Of je houdt het hele seizoen wel/geen koers, of je start weer met koersen wanneer dit weer voldoende verantwoord is. Al ben je het veruit belangrijkste rondje van het jaar. Al heet je nota bene ASO.

KnightBiker 16 april 2020 om 12:31

Voor de Veulta lijkt mij dat een prima idee – schrap dat Vuelta in Nederland deel voor dit jaar. Minder reizen en minder contact momenten.

Als De ASO dit van de Giro verlangd moet ze daar maar voor betalen lijkt mij!

Jean Dumas 16 april 2020 om 17:21

Koersdirecteur Guillen heeft al gezegd dat de Vuelta Nederland mogelijk links laat liggen en in Irun gestart kan worden (rit 4, vijf dagen minder incl. verplaatsing). Denk dat de Vuelta wel akkoord gaat met een dergelijke inkorting, als ASO dat wil.
Maar mbt de Giro is het voorstel nog cynischer dan ik dacht.

ChefSpijker 16 april 2020 om 12:33

Maar in Hongarije starten werd ‘m dit jaar toch sowieso niet. Waarom zou de Giro dan niet net als de Vuelta naar 18 dagen gaan? En zal de charme dan echt verdwijnen ja? Geloof daar niet zo in. Er zijn vast wel drie ritten van alle grote rondes die je van afgelopen jaar niet meer kunt herinneren.

vincenzo 16 april 2020 om 12:43

+1

KnightBiker 16 april 2020 om 12:50

+ 1 Gewoon direct beginnen met een paar hooggebergte etappes.

De Bezemwagen! 16 april 2020 om 15:56

Als de Giro dat wil en in overleg met Hongarije dat wil prima. Dan is het aan de giro of ze drie nieuwe etappes in Italie willen uittekenen of de koersdagen van Hongarije eruit houden. Maar nogmaals dat is aan de Giro en niet aan de ASO om dat pseudo te willen bepalen. Want bij de aso zeggen ze niet doe de tour ook maar over 18 dagen, dan zou het al heel anders overkomen.

Fred Postma 16 april 2020 om 13:33

Precies, dat ritje Nederland ziet er toch al te saai uit.

peterwinnen 16 april 2020 om 13:57

Doe die vuelta gewoon in een lang weekeinde. Proloogje op donderdagavond. Sprintetappe op vrijdagochtend, ’s middags een ploegentijdritje. Op zaterdagochtend een waaieretappe en na een flinke verplaatsing ’s avonds een klimtijdrit. Zondag een monsterlijke bergetappe met 8 cols over 375 kilometer. Klaar ben je.

chasse patat 16 april 2020 om 15:11

Volgens mij is de ASO de eerste geweest die de ruimte op de kalender heeft geclaimd voor de volle drie weken. De macht is dan weer zo groot dat de UCI hierin toegeeft. Overleg is prima, maar om je dan ook nog met wedstrijden te bemoeien waarvan je zelf niet de organisatie in handen hebt gaat wel erg ver.

chasse patat 16 april 2020 om 15:21

Volgens bovenstaande agenda is de Vuelta al ingekort zonder start in Nederland. De combi Giro en heuvelklassiekers lijkt prima te doen. Iets voor Bauke? De combi Tour en Vuelta is ook prima te doen met een Vuelta van twee weken. Lijkt mij een realistische planning. Mathieu kan na Roubaix weer gaan veldrijden.

Cyclinglife 16 april 2020 om 15:47

Beste ASO bedankt voor de lach op mijn gezicht. Heb er goed om kunnen lachen.

Polleke 16 april 2020 om 16:40

Natuurlijk moet de Giro een week inleveren, de Vuelta trouwens ook, maar de meest zinloze etappes krijgen we toch echt jaar na jaar in de Tour te zien….Het zou een enorme flater zijn van de hele wielergemeenschap
om het dit seizoen niet eens uit te proberen, een GT van 15 dagen, en nee, de uitslag gaat er echt niet door veranderen, de besten blijven de besten en ploegen passen hun rijstijl echt wel aan… Goed idee ASO, maar geef zelf het voorbeeld, 15 max…

Derierre de la course 16 april 2020 om 22:01

Ik denk dat er na 15 dagen een andere winnaar staat dan naar 21 dagen. Die laatste week, en zeker dat weekend, is juist wat het zwaar maakt.

Zo Had Alaphilippe i.p.v. van Bernal vorig jaar de tour gewonnen.

KennyKlimmen 16 april 2020 om 17:06

De grote rondes zijn de heilige graal. Daar moet je niets aan af doen. Helemaal of helemaal niet.

IlPirata 16 april 2020 om 17:17

Niks inkorten, dat zou belachelijk zijn. De winnaar krijgt dan altijd het verwijt dat hij niet gewonnen zou hebben in de normale editie. En heeft ASO tegenwoordig ook de giro in zijn broekzak, dacht het niet. Eens met Nibali hierover.

Arry1337 16 april 2020 om 17:46

Toch wel mooi hoe er hier gecommuniceerd wordt door Bellino. Dat kunnen die Italianen wel.

Koers 16 april 2020 om 17:49

Bij de Vuelta komt dat niet slecht uit: de eerste vrijdag t/m zondag sla je over en op de de normale rustdag (maandag) begin je te rijden. Per saldo 2 dagen minder.
Bij de giro natuurlijk iets minder maar moet ook te doen zijn. Hoewel ook ik vind dat je eigenlijk niets af moet doen van een GR, vind ik 2 dagen prima onder de omstandigheden. Dan kun je de weekenden voor een GR nog eendaagse koersen uitzenden. De ASO mag zich echter wel wat minder arrogant op stellen.
Een week inkorten zoals in de comments lijkt mij niks, daarmee gaat de magie van een grote ronde verloren. Het waren tenslotte de meters die Yates in de Giro opbraken. Koersjes van een week(+) zijn er voldoende.

@redactie, een artikel over de verschillen in commerciele waarde, kijcijfers(in NL, BE en hele wereld) etc etc. van de grote rondes zou ik enorm waarderen :)
En als jullie dan toch aan het onderzoeken zijn: wellicht een onderzoekje naar de bewering dat Kruijswijk z’n 3de week altijd goed(of beter dan anderen) is. Al zou ik niet weten hoe je dat precies moet meten. Een boel werk voor (momenteel) weinig advertentie inkomsten maargoed.

Derierre de la course 16 april 2020 om 22:06

@Koers, jij denkt dat ze bij de redactie iemand over hebben voor zo’n onderzoek? Zelfs zonder wedstrijden bulkt deze site dagelijks van nieuws. Die gasten zijn echt wel druk.

En als het een kleine moeite is zou je het zelf ook kunnen doen he ;)

Zack 16 april 2020 om 18:09

Geen strade?

Maillot à Pois 16 april 2020 om 20:10

Italiaanse media melden volgende opzet voor de Italiaanse kalender – of het allemaal realistisch is is nog iets anders.

Augustus:
Nnb: Strade Bianche
Nnb: Tirreno-Adriatico
Nnb: Milaan-Sanremo
22-23: Italiaanse kampioenschappen
30: Trofeo Matteotti
31:Memorial Marco Pantani

September:
01-05: Coppi e Bartali
06: GP Larciano
09: Ronde van Toscane
10: Coppa Sabatini
19: Giro dell’Emilia
20: GP Beghelli
22: Tre Valli Varesine
30: Coppa Agostoni

Oktober:
01: Coppa Bernocchi
03-25: Giro d’Italia
28: Milaan-Turijn
29: Gran Piemonte
31: Ronde van Lombardije

Jungle Man 16 april 2020 om 18:28

De tour zou een goed voorbeeld kunnen stellen door zelf een paar suffe sprint etappes te schrappen. Dat maakt een tour niet minder interessant.

ProfrondeZevenbergen 16 april 2020 om 20:52

Prima als de Tour 3 weken blijft. Als er dan toch gesneden moet worden, kunnen er best een paar saaie (berg)etappes uit in ruil voor een klimtijdrit.

Dat ASO zich met de lengte van de Giro bemoeit, vind ik jammer (als het bericht klopt). Dat is niet aan hen.

SnellePelle 16 april 2020 om 21:46

Dat gezanik om de kalander, als de uci ballen heeft handhaven ze de originele kalender en vullen ze de najaarsgaten met hetgeen wat is blijven liggen.

Maar ja, uci en ballen..

SnellePelle 16 april 2020 om 21:46

Dat gezanik om de kalander, als de uci ballen heeft handhaven ze de originele kalender en vullen ze de najaarsgaten met hetgeen wat is blijven liggen.

Maar ja, uci en ballen..

Kosmonaut 17 april 2020 om 04:39

Leuke onzin weer van de ASO maar ik geloof er überhaupt niet in dat al die koersen nog gereden gaan worden dit jaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair