ASO-vrouwenkoersen toch op kalender Women’s WorldTour 2020

woensdag 26 juni 2019 om 19:53
ASO-vrouwenkoersen toch op kalender Women’s WorldTour 2020

foto: Cor Vos

De vrouwenedities van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik staan toch op de kalender van de Women’s WorldTour 2020, die vandaag bekendgemaakt is door de UCI. De koersen dreigden te ontbreken nadat de UCI eiste dat organisaties van Women’s WorldTour-wedstrijden per 2020 minimaal 45 minuten live-uitzending moeten verzorgen.

Na de rechtstreekse uitzending van de Amstel Gold Race Ladies door de NOS eerder dit seizoen werd duidelijk dat de ASO en Waalse zender RTBF geen live-registraties verzorgden voor de vrouwenedities van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Doordat Women’s WorldTour-koersen per 2020 minimaal 45 minuten live-uitzending moeten verzorgen, dreigden beide koersen komend jaar te ontbreken in het circuit.

Op zoek naar een oplossing
Daarom zou de ASO haar wedstrijden, ook La Course by Le Tour de France en de Madrid Challenge by La Vuelta, niet aanmelden voor de Women’s WorldTour, wist Thijs Rondhuis (organisator van onder meer de Boels Ladies Tour) eerder te vertellen. Al gauw bleek dat verschillende partijen op zoek gingen naar een oplossing om de vrouwenedities van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik te behouden.

Die oplossing lijkt nu gevonden. Alle vier genoemde koersen maken namelijk deel uit van de Women’s WorldTour-kalender 2020, die vandaag werd gepresenteerd door de UCI. “Alle organisatoren hebben goedkeuring gegeven voor de nieuwe reglementen aangaande de toonaangevende reeks professionele vrouwenwedstrijden”, schrijft de UCI in een perscommuniqué dat vandaag is uitgegeven.

De kalender telt 22 koersen en begint in februari met de Cadel Evans Great Ocean Road Race, die dit jaar nog als 1.1-koers werd verreden. De Australische wedstrijd, die dit seizoen werd gewonnen door Arlenis Sierra, wordt daarmee dus opgewaardeerd.

Geen Prudential RideLondon Classique en Emakumeen Bira
Daartegenover staat het ontbreken van de Prudential RideLondon Classique, dit jaar nog voor 3 augustus op de planning. De organisatie wilde de wedstrijd graag op een andere datum houden, maar daarmee zou de koers gelijktijdig plaatsvinden met de Ladies Tour of Norway. De UCI wilde overlap voorkomen en hield de Britse koers daarom buiten de kalender. Wel hoopt de wielerunie dat de omstandigheden het toestaan dat de wedstrijd in de toekomst terugkeert in de WWT.

Ook de Baskische koers Emakumeen Bira keert in 2020 staat voorlopig niet op de Women’s WorldTour-kalender.

Kalender UCI Women’s WorldTour 2020
1 februari: flag-au Cadel Evans Great Ocean Road Race
7 maart: flag-it Strade Bianche
15 maart: flag-nl Ronde van Drenthe
22 maart: flag-it Trofeo Alfredo Binda
26 maart: flag-be AG Driedaagse Brugge-De Panne
29 maart: flag-be Gent-Wevelgem
5 april: flag-be Ronde van Vlaanderen
19 april: flag-nl Amstel Gold Race Ladies
22 april: flag-be Waalse Pijl
26 april: flag-be Luik-Bastenaken-Luik
7-9 mei: flag-cn Tour of Chongming Island
14-16 mei: flag-us Amgen Tour of California Women’s Race
8-13 juni: flag-gb OVO Energy Women’s Tour
26 juni-5 juli: flag-it Giro d’Italia Femminile
10 juli: flag-fr La Course by Le Tour de France
8 augustus: flag-se Postnord Vårgårda TTT
9 augustus: flag-se Postnord Vårgårda RR
13-16 augustus: flag-no Ladies Tour of Norway
22 augustus: flag-fr GP de Plouay
25-30 augustus: flag-nl Boels Ladies Tour
5-6 september: flag-es Ceratizit Madrid Challenge by La Vuelta
20 oktober: flag-cn Tour of Guangxi

Dit artikel delen:

9 Reacties

Polleke 26 juni 2019 om 20:57

Maar komt het nu op tv of niet…?

Fieldbird 26 juni 2019 om 22:00

Ja, de ASO is akkoord gegaan met de reglementen staat in het stuk.

Mwielerfan 26 juni 2019 om 23:45

Maar er staat niet dat het gebeurt. Nu de wedstrijden op de kalender staan, wat let de aso om dat deel van de regelementen te negeren?

Fieldbird 26 juni 2019 om 22:02

Belachelijk dat je de vrouwenkoersen niet uit zou zenden. Alle infrastructuur is al aanwezig voor de mannenkoers op dezelfde dag, enige obstakel is TV-zendtijd krijgen rond de tijd dat de vrouwenwedstrijden worden verreden, maar als je kijkt naar de kijkcijfers van de vrouwen-Amstel moet dat wel goedkomen.

petoi 26 juni 2019 om 23:03

@Fieldbird er staat dat de ASO akkoord is gegaan met de reglementen maar niet of die reglementen zijn aangepast en ik vermoed van wel aangezien de ASO in deze niet een partij is geweest die water bij de wijn doet.

Polleke 26 juni 2019 om 23:37

Vandaar de vraag : komt het wel of niet op tv. ? Dat is uit het artikel niet duidelijk op te maken…

Fieldbird 26 juni 2019 om 23:56

“… 22 events, whose organisers have all approved the new criteria for the leading series of women’s professional road cycling.” klinkt voor mij alsof de ASO toch ook akkoord is gegaan met de nieuwe voorwaarden (uitzending).

Hoebele 27 juni 2019 om 11:43

Wel jammer dat Bira een stap terug doet. Die criteriums in Londen en Madrid zie ik liever verdwijnen en in plaats daarvan Roubaix, Lombardije en Sanremo.

Polleke 27 juni 2019 om 14:29

Dan is de vraag niet langer : “komt het nu wel of niet op tv?” maar : “wat zijn de new criteria?”

Headlines

Materiaalzone

Populair