Arensman voelt zich steeds meer onderdeel van INEOS: “Al blijft het bijzonder”
foto: Cor Vos
maandag 13 maart 2023 om 10:23

Arensman voelt zich steeds meer onderdeel van INEOS: “Al blijft het bijzonder”

Thymen Arensman zit in zijn ‘wittebroodsmaanden’ bij INEOS Grenadiers. De 23-jarige Nederlandse ronderenner begint zich er steeds meer thuis te voelen. “Al blijft het bijzonder. Op de trainingskampen in oktober en december dacht ik echt: wajoo, waar ben ik beland?”, geeft hij aan in een interview met het Algemeen Dagblad.

Arensman kwam de voorbije seizoenen uit voor Team DSM, maar koerst nu voor een van de grootste en beste ploegen ter wereld, aan de zijde van wereldsterren als Tom Pidcock, Geraint Thomas, Filippo Ganna en Michal Kwiatkowski. “Misschien went het ondertussen een beetje. Op de trainingskampen in oktober en december dacht ik echt: wajoo, waar ben ik beland? Maar uiteindelijk ben ik ook onderdeel van het team, gewoon een van de renners, en mijn ploeggenoten hebben vertrouwen in mij. Toch blijft het bijzonder. Al heb ik aan tafel heel normale gesprekken. Het is supermooi dat ik ze alles kan vragen. Dat is ook een beetje wat ik zocht.”

De klimmer was op zoek naar een nieuwe omgeving, om zichzelf uit te dagen en nóg verder te ontwikkelen. “Ik heb bewust gekozen voor een buitenlandse ploeg. Dat haalt me uit mijn comfortzone, met grote namen en allemaal verschillende nationaliteiten. Dat kan nooit slecht zijn. Het is vooral een Britse ploeg en daar gaat het toch net wat anders dan in een Nederlands team. Zo kom ik nieuwe dingen over mezelf te weten. Wat bij me past en wat niet. Er is veel ruimte om aan te geven wat werkt voor mij. Met een goede reden is hier alles mogelijk.”

Van Beesd naar Andorra
Arensman koos niet alleen voor een nieuwe ploeg en dus omgeving. Er wacht hem binnenkort nog een grote stap: binnen enkele weken zal hij van Beesd in de Betuwe verhuizen naar Andorra. “Ik heb een appartement gevonden. Martijn Tusveld, een vriend van mij, woont 200 meter verderop. Er wonen in Andorra volgens mij zeventien renners van INEOS Grenadiers. Er is daar fulltime begeleiding van het team, alles wat betreft voeding, kleding, materiaal en fietsen is daar. Ze willen daar een soort teambasis opzetten. Dan zou het dom zijn om in Nederland te blijven.”

Het is duidelijk: Arensman richt zich volledig op zijn carrière als profwielrenner. De Nederlander studeerde eerder nog geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, maar daar is hij mee gestopt. “Ik heb het met twee jaar nog wel lang volgehouden. Maar eigenlijk was ik twee fulltime jobs aan het combineren. Door de stress en deadlines van tentamens kon ik niet goed uitrusten voor de trainingen. En door de vermoeidheid van de trainingen had ik niet meer de energie om te leren voor tentamens. Dan is het lastig presteren in de WorldTour, daar heb je toch al je energie voor nodig. Ik hoop op een lange en succesvolle carrière en als ik 35 of 40 jaar ben, kan ik alsnog geschiedenis studeren.”

Teammanager Ellingworth: “Thymen krijgt van ons de tijd en ruimte”

In zijn eerste koersen voor INEOS Grenadiers wist Arensman nog geen verpletterende indruk te maken. In de Ronde van Valencia was hij erg dicht bij een ritzege, maar in de Volta ao Algarve en Tirreno-Adriatico kwam hij er niet aan te pas. Toch maakt teammanager Rod Ellingworth zich absoluut geen zorgen.

“Thymen leert snel. Hij heeft precies de goede houding, neemt alles in zich op als een spons. Voor hem is het goed om tussen deze mannen te rijden. Vorig jaar heeft Thymen al bewezen wat hij kan. Hier rijdt hij zonder druk, krijgt van ons de tijd en ruimte. Hij worstelde een beetje in de Tirreno, maar dat is oké. We doen het stap voor stap, dit hoort bij het leerproces. Hij zal dit jaar ongetwijfeld weer ergens een dijk van een klassement rijden.”

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
13 maart 2023 13:02
Ik zou liever een artikel lezen waarin wat dieper inhoudelijk wordt in gegaan op hoe het werkelijk loopt. Voorlopig lijkt het voor hem bij Ineos alles behalve voorspoedig te verlopen, en ook al is het nog vroeg op het jaar, het zou wel leuk zijn om te weten te komen of dit gewoon bewust gepland stond (trage opbouw naar...), of dat het een aanpassingsperiode betreft, of dat hij -voor zichzelf en het team- voorlopig onder de verwachtingen presteert en er moet uitgezocht worden waar het spaak loopt.

Ik vind wel dat de redactie, na het bombarderen van Arensman tot Nederlandse topfavoriet voor Volta Algarve, waar hij niet in het stuk voorkwam, dan iets dieper op de zaak mag ingaan en duiding geven. Met "hij heeft het wat moeilijk maar zal zeker later nog eens dijk van een klassement rijden" weten we eigenlijk niets. Na vorig jaar (behoorlijk geslaagde Vuelta en nu rijdend voor Ineos) had ik verwacht dat hij toch een nieuwe stap in zijn ontwikkeling zou hebben gezet, en in Tirreno zich op zijn minst zou kunnen meten met jongens als McNulty en Kämna (en om eerlijk te zijn zou ik verwacht hebben dat hij die ver achter zich zou laten), maar het tegendeel bleek waar.
    13 maart 2023 15:13
    Als ik het goed had begrepen rijd Arensman de Giro dit jaar, tenminste dat is wat ik afgelopen winter ergens voorbij had zien komen. Dus zijn eerste echte piek zou pas in Mei moeten zijn, mits de berichtgeving over de Giro klopt.

    Dan is er nog wel wat tijd natuurlijk, en zou het eigenlijk niet goed zijn als hij hier mannen achter zich laat die nu al een eerste piek momentje hebben.

    Thymen gaat straks echt z'n momentjes nog wel pakken, maar voorlopig is het gewoon knechten voor de teamgenootjes die betere benen hebben. En daar is helemaal niks mis mee overigens. Alles wat hij nu voor een ander doet, zal ooit 'uitbetaald' worden .....

    Ik ken Thymen niet persoonlijk of zo, maar hij lijkt me enorm pientere jongeman die dondersgoed weet wat hij wil. Respect ook voor zijn keuze om niet voor de vanzelfsprekende weg te kiezen en de uitdaging aan te gaan. Volgens mij zegt dit ook wel iets over zijn vastberadenheid en een sterk karakter.

    Aan het einde van z'n contract kijken we wel of zijn dromen en gewenste resultaten zijn uitgekomen. Maar om nu begin Maart al te gaan twijfelen aan bepaalde keuzes, nee dat is me wat te vroeg en te kort door de bocht.

    Lekker rustig de vorm opbouwen richting Mei, om daar vervolgens zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn voor "G". En wie weet is de vorm wel zo goed dat je zelf ook een rit of top tien in het algemeen klassement kan behalen ?

    En later in het seizoen zal je echt je kansen wel krijgen om zelf ook ergens als gedeeld kopman te worden uitgespeeld.

    Komt helemaal goed met deze knul. We moeten enkele leren wat geduld te hebben, en ook niet verwachten dat hij wel even een grote ronde gaat winnen. (Wat waarschijnlijk ook de reden is dat hij niet voor Jumbo-Visma gekozen heeft.)
    13 maart 2023 16:50
    Ik trek zijn talent niet in twijfel (eerder het tegendeel), ik beweer ook niet dat er gepanikeerd moet worden. Maar dat hij naar de Giro opbouwt in steun van Thomas? Almeida gaat ook naar de Giro, Evenepoel gaat ook naar de Giro, Sivakov, Haig, Mäder gaan ook naar de Giro, Van Wilder gaat ook naar de Giro (en ook als knecht), zijn teammaat Hart gaat ook naar de Giro, en ook niet als kopman... en die hebben allemaal al wat meer laten zien dit voorjaar. Dus doen alsof hij perfect op schema zit, hoeft niet. Als er iets kan begrepen worden uit het zinnetje "hij worstelde een beetje in de Tirreno, maar dat is oké" dan lijkt het me wel dat hij eigenlijk niet helemaal staat waar verwacht werd, maar er nog geen probleem wordt van gemaakt. Maar dat het toch wat minder loopt dan te verwachten viel, kan je moeilijk ontkennen. Anders had WF hem ook niet als absolute topfavoriet uitgeroepen in Algarve.

    Verder klopt het ook niet voor zover ik begrepen heb dat Arensman als knecht werd uitgespeeld in al de koersen die hij al reed.
13 maart 2023 11:30
Andorra is toevallig ook nog een belastingparadijs, leuker kunnen ze het niet maken voor Arensman.
    13 maart 2023 11:58
    Ja beter Engelse ponden, via Andorra dan besmette euro’s van ome Frits . Plus Andorra is gewoon een pareltje in Zomer en Winter
13 maart 2023 22:39
Arensman mag beginnen te presteren, Hart is goed begonnen en Thomas staat er altijd, dus dat wordt lastig. Hij moet niet in een soort De Plus rol komen, want daar kom je niet snel uit
13 maart 2023 10:32
Gewoon om het geld.
    13 maart 2023 10:55
    Die had bij Jumbo ongetwijfeld minimaal hetzelfde kunnen verdienen, waarschijnlijk zelfs meer.
    13 maart 2023 11:13
    Ik vond hem bij DSM beter rondrijden dan nu bij Ineos.

Reacties zijn gesloten.