Annemiek van Vleuten over toekomst: “Ik ben benaderd door andere ploegen”

dinsdag 9 juni 2020 om 16:29
Annemiek van Vleuten over toekomst: “Ik ben benaderd door andere ploegen”

foto: Cor Vos (archief)

Annemiek van Vleuten koerst al sinds 2016 voor Mitchelton-Scott, maar het is nog niet zeker of de wereldkampioene volgend jaar ook zal uitkomen voor de Australische formatie. “Het is geen geheim dat mijn ploeg in zwaar weer zit. Ik ben benaderd door andere ploegen”, zo laat Van Vleuten weten in de Crotcast van ex-renner Maarten Ducrot.

Van Vleuten viert in oktober haar 38e verjaardag, maar denkt nog niet aan stoppen. “Ik wil zeker nog twee jaar door. Het plan was al om na de Olympische Spelen een seizoen door te gaan, aangezien ik na de Spelen nog lekker een jaar wil koersen. In een Olympisch jaar ligt alles onder een vergrootglas en draait alles om die ene wedstrijd.”

“Dat vind ik soms wel jammer. Het plan om na de Spelen door te gaan is nu dus een jaartje opgeschoven”, aldus Van Vleuten, die het liefst blijft koersen voor haar huidige werkgever Mitchelton-Scott. “Ik voel me heel erg thuis bij mijn huidige ploeg. Bovendien is het altijd een risico om te verkassen. Een andere ploeg moet wel van goeden huize komen.”

“Ik hoop ergens nog voor twee jaar te tekenen” 
Van Vleuten kijkt niet zozeer naar het financiële plaatje. “Ik hoef de laatste jaren van mijn carrière niet te cashen. Ik wil vooral genieten en de vrijheid hebben om bijvoorbeeld een trip te maken naar Colombia en om mijn eigen programma een beetje in te vullen.” De Nederlandse zal wellicht haar carrière beëindigen na het WK van 2022 in Australië.

“Het is geen verkeerd WK en dat zou de cirkel ook wel rondmaken. Ik reed mijn allereerste WK namelijk ook in Australië”, zo doelt Van Vleuten op het WK van 2010 in Geelong. De regerend wereldkampioene zal na dit seizoen de knoop moeten doorhakken wat betreft de nabije toekomst. “Ik hoop ergens nog voor twee jaar te tekenen.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Franco Ballerini 9 juni 2020 om 18:48

Ik hoop wel dat ze nog even kan “cashen”. Laatbloeier, maar voor mij de grootste wielrenster ooit. Niet zo’n grote erelijst als van Moorsel, Vos of van der Breggen, maar wel de eerste vrouw die qua prestaties in de buurt van de mannen kon komen.

ChefSpijker 9 juni 2020 om 19:15

'In de buurt van de mannen'. Hoe meet je dat? Het zal nooit gebeuren, maar eigenlijk zou ze eens mee moeten doen met bijvoorbeeld LBL bij de heren. Denk dat ze op minstens een kwartier eindigt.

Al kun je het wel deels meten bedenk ik me nu. Op het WK rijden beloften en dames vaak dezelfde tijdrit qua parcours en afstand. Afgelopen WK reed Van Vleuten 44'04 over 30,3 km. Daarmee was ze bij de beloften heren buiten de top 40 geëindigd. En die hadden 's ochtends nog slechte weersomstandigheden. Kortom, ze komt totaal niet in de buurt van de mannen. En da's geen schande uiteraard.

Franco Ballerini 9 juni 2020 om 19:31

Op bepaalde parcoursen dan. Dygert reed in haar WK tijdrit vrijwel dezelfde tussentijd als de beste heren beloften, maar was niet in staat Annemiek na een (wat mij betreft ongelooflijke en onvergetelijke solo) te achterhalen. Bergop rijdt zij 25% of meer van het tourpeleton eraf. Natuurlijk zullen dames nooit het niveau van de heren halen, maar op sommige onderdelen komt Annemiek dichterbij dan ooit.

boenk 9 juni 2020 om 20:00

Ja, de 80kg wegende sprinters en knechten zal ze er inderdaad wel af rijden bergop. Dat ze klimmers en klassementsrenners het vuur aan de schenen kan leggen, zou me weinig geloofwaardig lijken.

SnellePelle 9 juni 2020 om 20:19

Ugh, weer zo’n tobbert met een man/vrouw vergelijking, en een gepikeerde alpha man die er op reageert.

Geef die vrouwen toch eens het respect dat ze verdienen.

Van Vleuten is een groots wielrenner omdat een grootse sportvrouw is met mega discipline. Punt.

Michelangelo 9 juni 2020 om 20:28

Kijk eens op strava. Bijv. op de Zoncolan staat de KOM op 35 minuten (Bardet), en de QOM op 41 van Annemiek. En ik denk dat er veel mannen in het peloton zijn die heel erg hun best moeten doen om in 41 minuten daar naar boven te fietsen.
Aan de andere kant: ze haalt geen 70 per uur in de massasprint.

En verder snap ik Franco ergens wel: de trainingsarbeid die ze verricht is af en toe gekkenwerk, op het maniakale af. En absoluut wereldtop in klimmen en tijdrijden/wegrijden op een klim en niet meer teruggepakt worden.

De grootste…? of gewoon uniek in haar soort?

Romāns Vainšteins 9 juni 2020 om 20:34

Mag je alleen tussen deze kiezen?

KnightBiker 10 juni 2020 om 11:49

De vergelijking zou leuk zijn om te zien, maar het doet niet af aan hoe goed ze is. Als specialist hooggebergte zou ze zeker geen slecht figuur slaan ten opzichte van de mannen. Niet erg praktisch In echte races, maar bij cyclosportives als de Maratona & de Marmotte starten mannen en vrouwen gewoon door elkaar… Dat lijkt me een ideale plaats om vrijblijvend te zien waar van Vleuten staat ten opzichte van de mannen.

Spake Breekerd 9 juni 2020 om 19:11

Titel pakken in Tokyo, en lekker cashen zonder een trap te doen. Ik denk niet dat veel mensen haar iets kwalijk zouden nemen. Het is niet dat ze dan een truitje aan het oog van het publiek onttrekt.

KnightBiker 10 juni 2020 om 11:55

Het grote geld is haar gegund, het zal nog steeds een greintje zijn van de beste mannen.

Ik zie haar niet per se al stoppen over 2 jaar, aangezien ze normaal al over de leeftijd van kinderen kunnen krijgen is zal dat in iedergeval niet de motivatie zijn om te stoppen. Wat wel een reden kan zijn is dat ze dan alles al een keer gewonnen heeft en ze niets meer te bewijzen heeft.

Paul Bus 10 juni 2020 om 14:36

Alleen maar lof voor deze Dame wat een juweel voor de (wieler)sport,van mij mag ze nog een eeuwigheid doorfietsen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair