Ardila brengt eindzege Baby Giro naar Colombia, Rubio wint slotrit

zondag 23 juni 2019 om 18:08
Ardila brengt eindzege Baby Giro naar Colombia, Rubio wint slotrit

foto: IsolaPress

Colombia boven in de Giro d’Italia U23. In de slotetappe met aankomst bergop op de Marmolada stelde Andres Camilo Ardila zijn eindzege veilig, terwijl ritwinnaar Einer Augusto Rubio en Juan Diego Alba de Italiaan Alessandro Covi van het podium stootten.

Met een voorsprong van vier minuten moest het wel heel gek lopen, zou Andres Camilo Ardila de Giro d’Italia U23 niet winnen. Op de slotdag was de route nog geen veertig kilometer lang, maar geen meter was vlak. Sterker, ruim 34 kilometer was in stijgende lijn. De klim naar San Tomaso Agordino na 13,5 kilometer slechts een stip op het parcours, waarvan de finish lag op de top van de Marmolada (ook wel Passo Fedaia). Deze klim begon op zo’n veertien kilometer van de streep.

Colombianen bepalen het tempo
Het regende meteen aanvallen vanuit het vertrek in Agordo. Uiteindelijk waren het de Italianen Davide Casarotto en Matteo Sobrero die een gaatje wisten te slaan, maar beiden waren al ver teruggeslagen in het klassement en dus totaal ongevaarlijk voor de klassementsrenners. Aan de voet van de Marmolada hadden zij amper twintig seconden. De Colombiaanse nationale ploeg, waarvan ook roze trui Ardila deel uitmaakt, trok vervolgens stevig door.

Daarmee was het voor de vroege vluchters snel gedaan. Verschillende renners probeerden dan weg te rijden, maar zij bleken niet opgewassen tegen het stugge tempo van de Colombianen. Uiteindelijk werd de groep uitgedund tot dertien renners, waarbij Cristian Scaroni en Alessandro Monaco enkele belangrijke slachtoffers waren. Goed vertegenwoordigd waren de Colombianen en Italianen en met Ide Schelling en Viktor Verschaeve zaten ook een Nederlander en Belg voorin.

Ide Schelling valt aan
In de laatste vijf kilometer viel Schelling aan en hij kreeg Juan Diego Alba met zich mee. Even later sloten Andres Camilo Ardila en Einer Augusto Rubio aan, de nummers één en drie van het klassement, terwijl Alessandro Covi, tweede, het antwoord schuldig moest blijven. Schelling verloor even later de aansluiting, waardoor de drie Colombianen overbleven. Op tweeënhalve kilometer van de streep zette Rubio aan, die wel een plekje wilde opschuiven in het klassement.

Het bleek de beslissende move, want Ardila en Alba sloten niet meer aan. Daardoor kon Rubio de etappezege pakken, nadat hij al twee keer derde en een keer tweede was. In het klassement schoof hij op naar de tweede plek. Bijna een halve minuut later kwamen Ardila en Alba met de armen in de lucht over de streep. Ook Alba ging Covi nog voorbij het het klassement, waarmee het eindpodium volledig Colombiaans werd. Schelling finishte de slotrit op de zesde plaats.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Gilberto 23 juni 2019 om 18:22

Netjes van die Verschaeve. Nx te doen aan die Colombiaantjes. Maar Covi gaat het verst komen

0
lander luypaert 23 juni 2019 om 18:29

Ja die Covi is steen goed maar zoals jij al weet ligt hij al onder contract xd

0
Adelaar 23 juni 2019 om 19:06

De Colombianen zijn wel erg dominant en dat doet mij terugdenken aan de overmacht van de Italianen door epo een jaar of 20 geleden.

Wat denken jullie? Een goede generatie of goed geprepareerd?

0
smolly86 23 juni 2019 om 19:09

Opgegroeid op hoogte, dus continu het voordeel van zeg maar “hoogtestage” Veel klimervaring in jonge jaren. Niets tegen te doen bij de u23. Schelling reed vandaag erg goed, maar is zich nu pas aan het ontdekken als evt klimmer. Niet met elkaar te vergelijken

0
FDJ 23 juni 2019 om 19:14

Plus dat veel beloften nog geen hoogtestages doen. Pas bij de profs. Zij hebben ze in hun vaderland automatisch.

Overigens heb ik gezien het aantal dat constant maar doorbreekt ook wel twijfels. Temeer omdat ze ook jarenlang niets presteerden.

0
smolly86 23 juni 2019 om 19:25

Een contract in Europa maakt ze het leven natuurlijk wel een heel stuk makkelijker, maar dat is gissen natuurlijk

0
George malen 23 juni 2019 om 20:56

Ik had meer verwacht, dat Nederland en Colombia gingen winnen.
En laten we Hopen , dat elk Wielrenner geen Drugs of andere troep had gebruikt !!!
Ik kijk naar Sport om er van te genieten en NIET !!!!! Naar stelletje Verslaafde Gekken die hun gezondheid opofferen om hun kans te verhogen om snel in hun doodkist te liggen om nummer 1 te worden.

Net als bij Pantani

Zo sporters hoef ik helemaal niet te zien ,:-(

0
koos verrek 23 juni 2019 om 22:21

Der zit wat aan te kome uit Colombia!

0
George malen 24 juni 2019 om 18:10

Meer van dat Colombiaans poeder, waarvan je geiler en lekker uit je bol kunt gaan .

Wat heerlijk zeg!

0
greeny 24 juni 2019 om 18:14

ik zou er ff een tijdje vanaf blijven als ik jou zo lees.. beter voor je gezondheid

0
Merzbow 24 juni 2019 om 21:09

Blijkbaar is het al sinds 1998 geleden dat er nog eens een Belg top 10 reed in deze ronde. In 1998 deed ene Davy Daniels dat.

Verschaeve was toen net nog niet geboren.

En met Henri Vandenabeele hebben we zowaar nog een Belg in de top 20. Die is twee jaar jonger dan Verschaeve.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone